تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 748 |
تعداد مقالات | 7,112 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,247,023 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,900,380 |
بررسی مقایسه ای آثار عصاره اتانولی مریم گلی (Salvia officinalis) و ویتامین C بر وضعیت آنتی اکسیدانی، فراسنجه های خونی و بیوشیمیایی، تلفات و عملکرد در جوجه های گوشتی در شرایط آسیت القایی | ||
تحقیقات تولیدات دامی | ||
دوره 12، شماره 3، آذر 1402، صفحه 15-27 اصل مقاله (1.14 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/ar.2023.23780.1751 | ||
نویسندگان | ||
مختار فتحی* 1؛ تیمور تنها2؛ رضا طاهرخانی2؛ وحید رضایی کماسی3 | ||
1دانشیار، گروه علوم دامی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران | ||
2استادیار، گروه علوم دامی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران | ||
3دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
به منظور بررسی تاثیر عصاره اتانولی مریمگلی بر عملکرد، وضعیت آنتیاکسیدانی، فراسنجههای خونی و بیوشیمیایی و تلفات جوجههای گوشتی در شرایط آسیت القایی، آزمایشی با استفاده از تعداد 450 قطعه جوجه یک روزه گوشتی نر (راس 308) در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار، پنج تکرار و 15 جوجه در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- گروه شاهد مثبت ( بدون القای آسیت و تغذیه شده با جیره پایه)، 2- گروه شاهد منفی (القای آسیت و تغذیه شده با جیره پایه)، 3 و 4- گروه ویتامین C (القای آسیت همراه با سطوح 1000 و 2000 پیپیام ویتامین C)، 5 و 6- گروه مریمگلی (القای آسیت همراه با 1000 و 2000 پیپیام عصاره مریم گلی) بودند. برای القای آسیت از روز 15 آزمایش، آب حاوی 1200 میلیگرم سدیم (سه گرم در لیتر نمک طعام) در اختیار جوجهها قرار گرفت. نتایج نشان داد القای آسیت سبب افزایش نسبت بطن راست به کل بطنها، تلفات ناشی از آسیت، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل خوراک و کاهش وزن بدن شد (05/0P<). تجویز عصاره مریمگلی سبب بهبود صفات مذکور شد و ویتامین C نیز نسبت بطن راست به کل بطن ها و تلفات ناشی از آسیت را کاهش داد (05/0P<). عصاره مریمگلی و ویتامین C، آثار افزایشی القای آسیت بر هتروفیل، تریگلیسیرید و کلسترول را تعدیل کرده و همزمان سبب افزایش گلبول قرمز، هماتوکریت و هموگلوبین در مقایسه با تیمار شاهد منفی شد (05/0P<). تیمارهای آزمایشی به ویژه عصاره مریم گلی سبب بهبود وضعیت آنتیاکسیدانی در مقایسه با تیمار شاهد منفی شد (05/0P<). مکملسازی جیرههای آزمایشی به ویژه با مریمگلی سبب کاهش سطح سرمی آنزیمهای آسپارتات آمینوترانسفراز، آلانین آمینوترانسفراز، گاماگلوتاریل ترانسفراز و آلکالین فسفاتاز شد (05/0P<). نتایج تحقیق حاضر نشان داد استفاده از عصاره مریمگلی در مقایسه با ویتامین C، نتایج بهتری بر عملکرد و افزایش توان آنتیاکسیدانی و کاهش تنش جوجههای گوشتی درگیر با آسیت داشت. | ||
کلیدواژهها | ||
آسیت؛ آنتی اکسیدان؛ جوجه های گوشتی؛ عصاره مریم گلی؛ عملکرد؛ ویتامین C | ||
مراجع | ||
Alcicek, A., Bozkurt, M., & Cabuk, M. (2004). The effect of a mixture of herbal essential oil, and organic acid or a probiotic on broiler performance. South African Journal of Animal Science, 34, 217-222. doi: 10520/EJC94382 Alizadeh Behbahani, B., Noshad, M., & Falah, F. (2019). Study of Chemical Structure, antimicrobila, cytotoxic and mechanism of action of syzygium aromaticum essential oil on foodborne pathogenes. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 13(1), 875-883. doi: 10.5219/1226 Al-Kassi, G. A. M. (2009). Influence of two plant extracts derived from thyme and cinnamon on broiler performance. Pakistan Veterinary Journal, 29, 169-173. Al-Sherify, S. M. H., & Al-Alwany, J. A. A. (2016). Effect of adding Salvia officinalis leaves powder to the ration on some blood traits of broiler Ross 308. Journal of Natural Sciences Research, 6, 130-134. doi:10.59658/jkas.v4i5.721 Asheg, A. A., El-Nyhom, S. M., Nen Naser, K. M., Kanoun A. H., & Abuzeed, Y.M. (2019). Effect of Arbutus pavarii, Salvia officinalis and Zizyphus Vulgaris on growth performance and intestinal bacterial count of broiler chickens. International Journal of Veterinary Science and Medicine, 2, 151-155. doi: 10.1016/j.ijvsm.2014.10.005 Asgharian, N., Najafi Gharajeh, R., & Abtahi Froushani, M. (2020). Effect of spearmint and eucalyptus essential oils on performance, carcass characteristics and immune system of broiler chickens under thermal stress conditions. Animal Production Research, 9(3), 17-30. doi: 10.22124/AR.2019.9963.1296 [In Persian] Bahadoran, S., Teymuri, Y., Hassanpoor, H., Mohebbi A., & Abari, M. R. (2022). Effect of sage extract in antioxidant status and intestinal morphology of pulmonaty hypertensive chicken. Veterinary Medicine and Science, 2022, 1-9. doi: 10.1002/vms3.804 Barzegar, H., Alizadeh Behbahani, B., & Noshad, M. (2021). Evaluation of total phenol and flavonoid contents, antioxidant and antimicrobial activity of Lawsonia inermis aqueous extract against some Gram-positive and Gram-negative bacteria. Iranian Journal of Food Science and Technology, 16(18), 327-335. doi: 10.52547/fsct.18.116.327 [In Persian] Bautista-Ortega, J., & Ruiz-Feria, C. A. (2010). L-Arginine and antioxidant vitamins E and C improve the cardiovascular performance of broiler chickens grown under chronic hypobaric hypoxia. Poultry Science, 89, 2141-2146. doi: 10.3382/ps.2010-00764 Cabuk, M., Buzkurt, M., Alcicek, A., Akbas, Y., & Kucukyilmaz, K. (2006). Effect of herbal essential oil mixture on growth and internal organ weight of broilers from young and old breeder flocks. South African Journal of Animal Science, 36, 35-41. Christensen, K. B., Jørgensen, M., Kotowska, D., Petersen, R. K., Kristiansen, K., & Christensen, L. P. (2010). Activation of the nuclear receptor PPARcby metabolites isolated from sage (Salvia officinalis L.). The Journal of Ethnopharmacology, 132, 127-133. doi: 10.1016/j.jep.2010.07.054Daneshyar, M., Kermanshahi, H., & Golian, A. (2009). Changes of biochemical parameters and enzyme activities in broiler chickens with cold-induced ascites. Poultry Science, 88, 108-110. doi: 10.3382/ps.2008-00170 Demir, E., Kilinc, K., Yildirim, Y., Dincer F., & Eseceli, H. (2008). Comparative effects of mint, sage, thyme and flavomycin in wheat-based broiler diets. Archiva Zootechnica, 11, 54-63.Esmaeili, M. A., Sonboli, A., Kanani, M. R., & Heibatollah, S. (2009). Salvia sahendica prevents tissue damages induced by alcohol in oxidative stress conditions: Effect on liver and kidney oxidative parameters. Journal of Medicinal Plants Research, 3, 276-283.Fathi, M., Tanha, T., & Saeedyan, S. (2022). Influence of dietary lycopene on growth performance, antioxidant status, blood parameters and mortality in broiler chicken with cold-induced ascites. Archive of Animal Nutrition, 8, 1-11. doi: 10.1080/1745039X.2022.2046451Fathi, M., Haydari, M., & Tanah, T. (2016). Influence of dietary aspirin on growth performance, antioxidant status, and mortality due to ascites in broiler chickens. Poultry Science Journal, 4(2), 139-146. doi: 10.22069/PSJ.2016.10701.1178Faani, M. A., Ebrahimzadeh, A., Ansari, N., & Ghazaghi, H. (2013). The effect of medicinal plants of milk thistle (Silybum marianum L.) and thyme (Thymus vulgaris L.) on the immune system and some blood parameters in broiler chickens. Journal of Veterinary Clinical Pathology, 2(26), 19-26.Farhadi, M., Hedayati, M., Manafi, M., & Khalaji, S. (2020). Influence of using Sage powder on performance, blood cells, immunity titers, biochemical parameters and small intestine morphology in broiler chickens. Iranian Journal of Applied Animal Science, 10, 509-516. doi: 20.1001.1.2251628.2020.10.3.15.4.Gharahveysi, S. H. (2018). Effects of milk thistle powder on performance, blood parameters and liver enzymes of broilers. Journal of Animal Production, 19(4), 879-889. doi: 10.22059/jap.2018.225325.623153 [In Persian]Gharib Naseri M., Navid Hamidi M. & Heidari, A. (2004). Vasorelaxant effects of Vitis vinifera L. leaf extract on isolated rat aorta. Journal of Medical Plants, 3 (9), 43-54. doi: 20.1001.1.2717204.2004.3.9.5.1Garcia, V., Catala-Gregori, P., Hernandez, F., Megias, M. D., & Madrid, J. (2007). Effect of formic acid and plant extracts on growth, nutrient digestibility, treatment and improve meat quality in broiler chicken. Poultry Science, 89, 318-327. doi: 10.3382/japr.2006-00116Hofman-Pennesi, D., & Wu, C. (2010). The effect of timol and tyme oil feed supp;emetation on growth performance, serum antioxidant levels and secal Salmonella population in broilers. Journal of Applied Poultry Research, 19, 432-443.doi:10.3382/japr.2009-00141.Hudson, L., & Hay, F. C. (1989). Practical Immunology. 3rd ed. Blackwell Scientific Publications, Oxford. Ikbal Coskun, M., & Tekeli, A. (2019). Effects of L-carnitine supplementation on ascites syndrome in the broilers grown at high altitude. Revista MVZ Córdoba, 24(1), 7127-7136. doi: 10.21897/rmvz.1523 Kakengi, A. M. V., Kaijage, J. T., Sarwatt, S. V., Mutayoba, S. K., Shem, M. N., & Fujihara, T. (2007). The effect of Moringa olifera leaf meal as a substitute for sunflower seed meal on performance of laying hens in Tanzania. Livestock Research for Rural Development, 19(8). Leusink, G., Rempel, H., Skura, B., Berkyto, M., White, W., Yang, Y., Rhee, J. Y., Xuan, S. Y., Chiu, S., Silversid, F., Fitzpatrik, S., & Diarra, M. S. (2010). Growth performance, meat quality, and gut microflora of broiler chickens fed with cranberry extract. Poultry Science, 89, 1514-1523. doi: 10.3382/ps.2009-00364Lorenzoni, A. G., & Ruiz-Feria, C. A. (2006). Effects of vitamin E and l-arginine on Cardiopulmonary function and ascites parameters in broilers chickens reared under sub-normal temperatures. Poultry Science, 85, 2241-2250. doi: 10.1093/ps/85.12.2241Monagas, M., Hernández-Ledesma, B., Garrido, I., Martín-Alvarez, P. J., Gómez-Cordovés, C., & Bartolomé, B. (2005). Quality assessment of commercial dietary antioxidant products from Vitis vinifera L. grape seeds. Nutrition Cancer, 53(2), 244-254. doi: 10.1207/s15327914nc5302_13 Nabi, F., Zhang H., Iqbal, M. K., Rehman, M. U., Shahzad, M., Mehmood, K. H., & Li, J. (2018). Salvia miltiorrhiza reinstates growth plate width, reduces liver oxidative stress and toxicity in avian tibial dyschondroplasia. Pakistan Journal of Zoology, 50, 1-4. doi: 10.1155/2022/6209047 Nasiroleslami, M., & Torki, M. (2010). Including essential oils of Echinacea purpurea and thyme to diet and evaluating performance of laying hens, white blood cell count and egg quality characteristics. Journal of Advances in Environmental Biology, 4(3), 341-345. Nemati, M. H., Amanlou, F., & Shahir, M. H. (2022). Effect of adding Mentha piperita powder on performance, immune system, and blood parameters of broilers under ascites induction conditions. Animal Production Research, 11(1), 27-38. doi: 10.22124/AR.2022.19209.1603 [In Persian] Nooreh, Z., Taherpour, K., Akbari, Gharaei, M., Shiraz, H., & Ghasemi, H. A. (2020). Comparing effects of Ferulago angulate extract with antibiotic, probiotic, and vitamin-mineral complex on growth performance and immune response of broiler chickens exposed to heat stress. Journal of Animal Production, 22(4), 645-657.doi: 10.22059/jap.2020.304657.623540 [In Persian] Pascariu, S. M., Pop, I. M., Simeanu, D., Pavel, G., & Solcan, C. (2017). Effects of wine By-products on growth performance, complete blood count and total antioxidant status in broilers. Brazilian Journal of Poultry Science, 19, 191-202. doi: 10.1590/1806-9061-2016-0305 Placer, Z. A., Cushman, L. L., & Johnson, B. C. (1996). Estimation of lipid peroxidation, malindialdehyde in biochemical system. Analytical Biochemistry, 16, 359-367. doi: 10.1016/0003-2697(66)90167-9 Rajani, J., Karimi Torshizi, M. A., & Rahimi, S. H. (2011). Control of ascites mortality and improved performance and meat shelf-life in broilers using feed adjuncts with presumed antioxidant activity. Animal Feed Science and Technology, 170, 239-245. doi: 10.1016/j.anifeedsci.2011.09.001 Rowghani, E., Arab, M., Nazifi, S., & Bakhtiari, Z. (2007). Effect of canola oil on cholesterol and fatty acid composition of egg-yolk of laying hens. International journal Poultry Science, 6, 77-84. doi: 10.3923/ijps.2007.111.114 Tzakou, O., Pitarakoli, D., Chinou, I. B., & Harvala, C. (2001). Composition and antimicrobial activity of the essential oil of Salvia ringens. Planta Medica, 67, 181-183. doi: 10.1055/s-2001-10627 Uveliera, M. E., Berest, C., & Richard, H. (1994). Antioxidant constituents in Sage (Salvia officinalis). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 42, 665-669. doi: 10.1021/jf00039a012 Xiang, R. P., Sun, W. D., Zhang, K. C., Li, J. C., Wang, J. Y., & Wang, X. L. (2004). Sodium chloride-induced acute and chronic pulmonary hypertension syndrome in broiler chickens. Poultry Science, 83, 732-736. doi: 10.1093/ps/83.5.732 Youdim, K. A., & Deans, S. G. (2000). Effect of thyme oil and thymol dietary supplementation on the antioxidant status and fatty acid composition of the ageing rat brain. British Journal of Nutrition, 83, 87-93. doi: 10.1017/S000711450000012X Yutseven, S., Cetin, M., Sengul, T., & Sogut, B. (2008). Effect of sage extract on growth performance, blood parameters, oxidative stress and DNA damage in partridges. South African Journal of Animal Science, 38, 145-152. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 486 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 293 |