تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 748 |
تعداد مقالات | 7,112 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,247,673 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,900,798 |
اثر اسانس های نعناع و اکالیپتوس بر عملکرد، خصوصیات لاشه و سیستم ایمنی جوجههای گوشتی در شرایط تنش گرمایی | ||
تحقیقات تولیدات دامی | ||
مقاله 3، دوره 9، شماره 3، آذر 1399، صفحه 17-30 اصل مقاله (235.67 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/ar.2019.9963.1296 | ||
نویسندگان | ||
نوید اصغریان* 1؛ رامین نجفی قراجه2؛ میثم ابطحی فروشانی3 | ||
1دانش آموخته کارشناسی ارشد پرورش و مدیریت تولید طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه | ||
2استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه | ||
3استادیار، گروه ایمنی شناسی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه | ||
چکیده | ||
به منظور بررسی اثر اسانس نعناع و اکالیپتوس بر عملکرد، خصوصیات لاشه و سیستم ایمنی جوجههای گوشتی در شرایط تنش گرمایی، آزمایشی با استفاده از 250 قطعه جوجه نر یکروزه سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار و پنج تکرار و 10 جوجه در هر تکرار به مدت 42 روز انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) تیمار شاهد منفی (تیمار در شرایط دمایی طبیعی)، 2) تیمار شاهد مثبت (در شرایط تنش گرمایی)، 3) تیمار شاهد مثبت + 05/0 میلیلیتر اسانس نعناع در هر لیتر آب آشامیدنی، 4) تیمار شاهد مثبت + 05/0 میلیلیتر اسانس اکالیپتوس در هر لیتر آب آشامیدنی و 5) تیمار شاهد مثبت + 05/0 میلیلیتر اسانس نعناع + 05/0 میلیلیتر اسانس اکالیپتوس در هر لیتر آب آشامیدنی بودند. تنش گرمایی در دوره پایانی (روز 26-42 دوره آزمایشی) و در دمای 1± 32 سلسیوس به صورت دورهای (از ساعت نه صبح تا پنج بعدازظهر) اعمال شد. نتایج نشان داد که در دوره پایانی و کل دوره آزمایشی، تنش گرمایی موجب کاهش مصرف خوراک شد (05/0>P). تنش گرمایی سبب افزایش وزن نسبی روده، کاهش وزن نسبی ران و کاهش میزان تکثیر و زندهمانی لنفوسیتها شد (05/0>P) و شدت انفجار تنفسی سلولهای فاگوسیتیک خون محیطی را کاهش داد (01/0P<). استفاده از اسانس اکالیپتوس و مخلوط دو اسانس گیاهی سبب بهبود میزان تکثیر لنفوسیتها شده و کاهش ناشی از تنش گرمایی را جبران کرد (05/0>P). استفاده ترکیبی از اسانس نعناع و اکالیپتوس سبب بهبود شدت انفجار تنفسی ماکروفاژها نسبت به تیمار شاهد منفی و مثبت شد (01/0P<). در مجموع، استفاده از اسانسهای گیاهی نعناع و اکالیپتوس موجب بهبود عملکرد سیستم ایمنی شد، ولی تاثیری بر عملکرد جوجههای گوشتی نداشت. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانس نعناع؛ اسانس اکالیپتوس؛ تنش گرمایی؛ جوجه گوشتی؛ سیستم ایمنی | ||
مراجع | ||
محبوبی م.، اکبری م.، و کاظمپور ن. 1386. مقایسه اثر ضد میکروبی رسیپتول B حاوی منتول و اسانس اکالیپتوس با منتوفین، منتول، اسانس اکالیپتوس، میکروب شناسی پزشکی ایران، 1(1): 39-45. مرتضوی م. ج.، جعفرزاده ع.، خسروی م. ح.، احمدی ج.، مهدی پور ل.، بهنژاد ب.، پورغلامی م.، و منشوری آ. 1386. اثر دوزهای کم پرتو ایکس بر پاسخهای ایمنی سلولی و همورال در موش. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، 6(1): 77-84. Abd El–Motaal A. M., Ahmed A. M. H., Bahakaim A. S. A. and Fathi M. M. 2008. Productive performance and immunocompetence of commercial laying hens given diets supplemented with eucalyptus. International Journal of Poultry Science, 7 (5): 445-449.
Abdulkarimi R. and Abdullahzadeh F. 2011. The effect of mentha extract (Mentha piperita) on immune response in broiler chickens. Journal of American Science, 7 (12): 82-85.
Abtahi Froushani S. M., Delirezh N., Hobbenaghi R. and Mosayebi G. 2014. Synergistic effects of atorvastatin and all-trans retinoic acid in ameliorating animal model of multiple sclerosis. Immunological Investigations, 43(1): 54-68.
Aggarwal A. and Upadhyay R. 2013. Heat stress and animal productivity. Springer India.
Awaad M. H. H., Abdel-Alim G. A., Sayed K. S. S., Kawkab Ahmed A., Nada A. A., Metwalli A. S. Z. and Alkhalaf A. N. 2010. Immunostimulant effects of essential oils of peppermint and eucalyptus in chickens. Pakistan Veterinary Journal, 30(2): 61-66.
Bakkali F., Averbeck S., Averbeck D. and Idaomar M. 2008. Biological effects of essential oils (a review). Food Chemical Toxicology, 46: 446-475.
Barbour E. K., Shaib H., Azhar E., Kumosani T., Iyer A., Harakeh S., Damanhouri G., Chaudary A. and Bragg R. R. 2013. Modulation by essential oil of vaccine response and production improvement in chicken challenged with velogenic Newcastle disease virus. Journal of Applied Microbiology, 115: 1364-5072.
Bartlett J. R and Smith M. O. 2003. Effects of different levels of zinc on the performance and immunocompetence of broilers under heat stress. Poultry Science, 82: 1580-1588.
Bonnet S., Geraert P. A., Lessire M. and Carre B. 1997. Effect of high ambient temperature on feed digestibility in broilers. Poultry Science, 76: 857-863.
Borges S. A., Fischer D. A., Silva A. V., Majorka A., Hooge D. M. and Cummings K. R. 2004. Physiological responses of broiler chickens to heat stress and dietary electrolyte balance (sodium plus potassium minus chloride, miliequivalents per kilogram). Poultry Science, 83: 1551-1558.
Bozkurt M., Kucukvilmaz K., Catli A. U., Cinar M., Bintas E. and Coven F. 2012. Performance, egg quality, and immune response of laying hens fed diets supplemented with manna-oligosaccharide or an essential oil mixture under moderate and hot environmental conditions. Poultry Science, 91: 1379-1386.
Brisbin J. T., Gong J., Lusty C. A., Sabour P., Sanei B., Han Y., Shewen P. E. and Sharif S. 2008. Influence of in-feed virginiamycin on the systemic and mucosal antibody response of chickens. Poultry Science, 87: 1995-1999.
Çarli K. T., Önat K. and Günaydin E. 2008. Application of Mentofin® in broilers with clinical infectious bursal disease to reduce escherichia coli related problems after vaccination against Newcastle disease. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 32(2): 73-78.
Cross D. E., Mcdevitt R. M., Hillman K. and Acamovic T. 2007. The effect of herbs and their associated essential oils on performance, dietary digestibility and gut microflora in chickens from 7 to 28 days of age. British Poultry Science, 48: 496-506.
Debski B., Zalewski W., Gralak M. A. and Kosla T. 2004. Choromium yeast supplementation of broiler in an industrial farming system. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, 18: 47-51.
Deng W., Dong X. F., Tong J. M. and Zhang Q. 2012. The probiotic Bacillus licheniformis ameliorates heat stress-induced impairment of egg production, gut morphology, and intestinal mucosal immunity in laying hens. Poultry Science, 91: 575-582.
Dong X. F., Gao W. W., Tong J. M., Jia H. Q., Sa R. N. and Zhang Q. 2007. Effect of Polysavone (alfalfa extract) on abdominal fat deposition and immunity in broiler chickens. Poultry Science, 86(9): 1955-1959.
Donkoh A. 1989. Ambient temperature: a factor affecting performance and physiological response of broiler chickens. International Journal of Biometerology, 33: 259-26.
Dorman H. J. D., Kosar M., Kahlos K., Holm Y. and Hiltunen R. 2003. Antioxidant properties and composition of aqueous extracts from Mentha species, hybrids, varieties, and cultivars. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51: 4563-4569.
Felver-Gant J. N., Mack L. A., Dennis R. L., Eicher S. D. and Cheng H. W. 2012. Genetic variations alter physiological responses following heat stress in 2 strains of laying hens. Poultry Science, 91: 1542-1551.
Galib A. M and Al-kassie. 2010. The role of peppermint (Mentha piperita) on performance in broiler diets. Agriculture and Biology Journal of North America, 1(5): 1009-1013.
Garcia N. M., Pesti G. M. and Bakalli R. I. 2000. Influence of dietary protein level on the broiler chicken’s response to methionine and betaine supplements. Poultry Science, 79: 1478-1484.
Garriga C., Hunter R. R., Amat C., Planas J. M., Mitchell M. A. and Moreto M. 2005. Heat stress increases apical glucose transport in the chicken jejunum. American Journal of Physiology Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, 290: 195-201.
Gopal M., Shamanna M., Sathya C. P. and Das D. 2013. Immunomodulatory constituents from plant origins (a review) of isolated biomolecules. International Journal of Pharma Sciences and Research, 4: 2459-2469.
Guo F. C., Kwakkel R. P., Williams B. A., Parmentier H. K., Li W. K., Yang Z. Q. and Verstegen M. W. A. 2004. Effects of mushroom and herb polysaccharides on cellular and humoral immune responses of Eimeria tenella-infected chickens. Poultry Science, 83: 1124-1132.
Hassan A. M., Mayabdelazeem H. and Reddy P. G. 2009. Effect of some water supplements on the performance and immune system of chronically heat-stressed broiler chicks. International Journal of Poultry Science, 8: 432-436.
Hernandez F., Madrid J., Garcia V., Orengo J. and Megias M. D. 2004. Influence of two plant extracts on broilers performance, digestibility and digestive organ size. Poultry Science, 83: 169-174.
Hosseini Mansoub N. 2011. The evaluation of different levels of Menta pulagum on performance, and blood parameters of broilers. Journal of American Science, 7(8): 338-341.
Huda M. S. E., Mohamed K. A. and Mukhtar A. 2015. Effect of spearmint (Mentha spicata) on performance and blood serum parameter of broiler. Journal of Social Science Research, 8: 1600-1606.
Juergens U. R., Stober M. and Vetter N. 1998. Steroid-like inhibition of monocyte arachidonic acid metabolism and IL-1b production by eucalyptol (1.8-cineol) (in German). Atemw-Lungenkrkh, 24.
Khodambashi Emami N., Samie A., Rahmani H. A. and Ruiz-Feria C. A. 2012. The effect of peppermint essential oil and fructooligosaccharides, as alternatives to virginiamycin, on growth performance, digestibility, gut morphology and immune response of male broilers. Animal Feed Science and Technology, 175: 57-64.
Kim G. B., Seo Y. M., Kim C. H. and Paik I. K. 2011. Effect of dietary prebiotic supplementation on the performance, intestinal microflora, and immune response of broilers. Poultry Science, 90: 75-82.
Kraft K. and Hobbs C. 2004. Pocket guide to herbal medicine, New York, Thieme Stuttgart, 1(3): 61-62.
Lavina S., Dumitrescu G., Drinceanu D. and Stef D. 2009. The effect of medicinal plants and plant extracted oils on broiler duodenum morphology and immunological profile of broiler. Romanian Biotechnological Letters, 9: 1906-1914.
Lebman D. A. and Coffman R. L. 1988. Interleukin 4 causes isotype switching to IgE in T cell-stimulated clonal B cell cultures. The Journal of Experimental Medicine, 168: 853-862.
Lee K. W., Everts H., Kappert H. J., Losa R. and Beynen A. C. 2004. Growth performance of broiler chickens fed a carboxymethyl cellulose containing diet with supplemental carvacrol and/or cinamaldehyde. International Journal of Poultry Science, 9: 619-622.
Lin H., Jiao H. C., Buyse J. and Decuypere E. 2005. Strategies for preventing heat stress in poultry. World’s Poultry Science Journal, 62: 71-86.
Mckay D. L. and Blumberg J. B. 2006. A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L). Phytotherapy Research, 20: 619-633.
Mujahid A., Pumford N. R., Bottje W., Nakagawa K., Miyazawa T., Akiba Y. and Toyomizu M. 2007. Mitochondrial oxidative damage in chicken skeletal muscle induced by acute heat stress. Journal of Poultry Science, 44: 439-445.
Mujahid A., Yoshiki Y., Akiba Y. and Toyomizu M. 2005. Superoxide radical production in chicken skeletal muscle induced by acute heat stress. Poultry Science, 84: 307-314.
Niu Z., Li Y. and Yan Q. Z. 2009. Effects of different levels of vitamin E on growth performance and immune responses of broilers under heat stress. Poultry Science, 88(10): 2101-2107.
Ocak C., Erener G., Burak A. K. F., Sungu M., Altop A. and Ozmen A. 2008. Performance of broilers fed diets supplemented with dry peppermint (Mentha piperita L) or thyme (Thymus vulgaris L) leaves as growth promoter source. Czech Journal of Animal Science, 53: 169-175.
Pourtayeb S. and Abtahi S. M. 2017. Nicotine can modulate the effects of the mesenchymal stem cells on neutrophils. Advances in Medical Sciences, 62(1): 165-170.
Quinteiro-Filho W. M., Gomes A. V., Pinheiro M. L., Ribeiro A., Ferraz-de-Paula V., Astolfi-Ferreira C. S., Ferreira A. J. and Palermo-Neto J. 2012. Heat stress impairs performance and induces intestinal inflammation in broiler chickens infected with Salmonella Enteritidis. Avian Pathology, 41: 421-427.
Rashidi A. A., GofraniIvari Y., Khatibjoo A. and Valkilia R. 2010. Effect of dietary fat, vitamin E and Zinc on immune response and blood parameters of broiler reared under heat stress. Research Journal of Poultry Science, 3(2): 32-38.
Riechelmann H., Brommer C. and Hinni M. 1997. Response of human ciliated respiratory cells to a mixture of menthol, eucalyptus oil and pine needle oil. Arzneimittelforschung, 47: 1035-1039.
Savoini G. and Bontempo V. 2002. Alternative antimicrobials in the nutrition of postweaning piglets. Veterinary Record, 151(19): 577-580.
Serafino A., Vallebona P. S., Andreola F., Zonfrillo M., Mercuri L., Federici M., Rasi G., Garaci E. and Pierimarchi P. 2008. Stimulatory effect of Eucalyptus essential oil on innate cell-mediated immune response. BMC Immunology, 9: 17.
Sharma J. M., Kim I. J., Rautenschlein S. and Yeh H. Y. 2000. Infectious Bursal disease virus of chickens: pathogenesis and immunosuppression. Developmental and Comparative Immunology, 24: 223-235.
Teeter R. G. and Belay T. 1996. Effects of ambient temperature on broiler mineral balance partitioned into urinary and faecal loss. British Poultry Science, 37: 423- 433.
Xiaoyu D., Yanlong C., Renfu Y., Guilian Y., Chan D., Shengqing Y., Xiufan L., Chunfeng W. and Zhuang D. 2014. Proteomic analysis of chicken peripheral blood mononuclear cells after infection by Newcastle disease virus. Journal of Veterinary Science, 15(4): 511-517.
Yalcin S., Settar P., Ozkan S. and Cahaner A. 1997. Comparative evaluation of three commercial boiler stocks in hot versus temperate climates. Poultry Science, 76: 921-929.
Zulkifi H., Norma M. and Omar A. 2000.The effect of early age feed restriction on subsequent response to high envirmental temperatures in female broiler chickens. Poultry Science, 79: 1401-1407. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 5,378 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 738 |