تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 748 |
تعداد مقالات | 7,129 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,281,432 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,913,110 |
FTIR، روشی نوین برای شناسایی محتویات لوله گوارش ماهی | ||
تغذیه آبزیان | ||
دوره 10، شماره 2 - شماره پیاپی 28، تیر 1403، صفحه 67-80 اصل مقاله (908.28 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/janb.2024.28059.1254 | ||
نویسندگان | ||
ابوالفضل امینی مهر؛ محمد امینی چرمهینی* ؛ لاله موسوی ده موردی | ||
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی خاتم الأنبیاء، بهبهان، خوزستان | ||
چکیده | ||
اگر ترکیب خوراک مصرف شده در طول امتداد گوارش طوری تغییر کند که مدفوع ماهی نشاندهنده ترکیب اولیه خوراک مصرف شده باشد، برای شناسایی محتویات لوله گوارش نیازی به کشتن ماهی نیست و فقط با بررسی مدفوع ماهی میتوان جیره ماهی را در طبیعت یا محیطهای پرورشی تعیین کرد. برای این منظور، پنج نوع غذای متفاوت شامل غذای کنسانتره کپور معمولی، گاماروس، کرم خونی، ترکیب گاماروس-کرم خونی (به نسبت مساوی) و گندم برای تغذیه تیلاپیا استفاده شد. در هر مخزن 10 عدد ماهی قرار گرفت. غذادهی به مدت 10 روز و دو مرتبه در روز انجام شد. 7 ساعت پس از آخرین غذادهی، ماهیان با استفاده از پودر گل میخک آسانکشی و مدفوع ماهیان از قسمت انتهای روده جمعآوری شد. سپس قبل از انجماد خشک و همگن کردن، در نیتروژن مایع نگهداری شد. نمونهها با استفاده از دستگاه ATR-FTIR سنجش شدند. با مقایسه طول موجهای حاصل از این سنجش، بین غذای خورده شده و مدفوع حاصل از آن الگوهای مشخصی تشخیص داده شد. به دلیل اینکه نسبت بین چربیها و اسیدهای چرب بین خوراک و مدفوع حاصل از آن کمترین تغییر را دارد، گروهی هستند که میتوانند برای تفکیک نمونهها استفاده شوند. بر اساس نتایج میتوان بیان کرد که غذاهای با منشأ حیوانی یا گیاهی یعنی کرم خونی، گاماروس و گندم و مدفوع حاصل از آنها به راحتی از همدیگر و از غذای کنسانتره قابل تفکیک هستند، اما غذای کنسانتره که ترکیبی از مواد مختلف با منشأ گیاهی و حیوانی است و مدفوع حاصل از آن چندان قابل تفکیک نبود. | ||
کلیدواژهها | ||
FTIR؛ ماهی تیلاپیا؛ مدفوع؛ کرم خونی؛ گاماروس؛ گندم | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 63 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 50 |