تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 748 |
تعداد مقالات | 7,108 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,240,427 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,898,025 |
ارزیابی بیان برخی ژن ها در مسیر تولید پرولین و صفات فیزیولوژیک در دو رقم گندم نان در واکنش به تنش شوری طی مراحل اولیه رشد (Triticum aestivum .L) | ||
تحقیقات غلات | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 05 مهر 1403 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/cr.2024.27777.1826 | ||
نویسندگان | ||
الهام اکبری1؛ سعید نواب پور* 2؛ حوریه نجفی3 | ||
1دانشگاه گرگان | ||
2مدیر گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
3دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
چکیده | ||
مقدمه: شوری در بسیاری از مناطق مختلف جهان یکی عاملهای مهم محدود کننده در تولید تمامی محصولات کشاورزی به شمار میرود.در محیط شور جذب عناصر غذایی در گیاهان کاهش مییابد. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی الگوی بیان ژنهای P5CS وP5CR و بررسی برخی صفات فیزیولوژیک در دو رقم گندم (احسان و بهاران) طی تنش شوری انجام شد. مواد و روش: آزمایشی با طرح کرتهای خرد شده فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با چهار تکرار طراحی شد که برای انجام آزمایش 32 گلدان با کوکوپیت+پرلیت به نسبت 2:1 پر شد. پس از رسیدن گیاهان به مرحله رشدی پنجه زنی و ساقه دهی از هر گلدان آزمایشی 5 بوته (به عنوان نمونه) برداشت و در هر دو مرحله از رشد گیاه صفات بیوشیمیایی شامل کلروفیل، پرولین، شاخص اکسیداسیون سلولی، میزان پتاسیم و سدیم اندازه گیری شد. همچنین ارزیابی بیان برخی ژن ها شامل P5CS و P5CR با استفاده از نمونه های برگ صورت گرفت . یافتههای تحقیق: نتایج نشان داد که میزان اکسیداسیون سلولی در ارقام با اعمال تنش شوری در مراحل رشدی مورد بررسی (مرحله پنجهدهی و ساقهدهی) کاهش می یابد که امر میتواند مبین اینباشد که میزان تخریب در اجزای غشا در زمان تنش بسیار اندک است.در بررسی محتوای کلروفیل aوb شاهد کاهش میزان کلروفیل در ارقام بودیم که این کاهش در مرحله-ی رشدی پنجهدهی محسوستر بوده است. بررسی میزان آنزیم کاتالازو سوپراکسیددیسموتاز در هر دو رقم احسان و بهاران روند افزایشی داشت خصوصا طی مرحله ساقهدهی در رقم احسان میزان این آنزیم افزایش چشمگیری داشت. در بررسی میزان سدیم در هنگام تنش شوری هر دو رقم طی مراحل رشدی با افزایش میزان این یون مواجه شدیم اما میزان پتاسیم در رقم احسان طی تنش شوری کاهش پیدا کرد در حالی که این میزان در رقم بهاران روند افزایشی داشت. بررسی میزان پرولین طی تنش شوری نشاندهنده این بود که میزان با افزایش سطح شوری خاک افزایش یافته است که رابطه مستقمیمی با فعالیت ژنها دخیل در مسیر بیوسنتز خود یعنی P5CSو P5CR دارد. بهطوریکه به همان میزان که فعالیت(بیان) این دو ژن افزایش یافته است میزان پرولین نیز افزاش یافت، که حاکی از اثر مثبت آن بر افزایش مقاومت گیاه به تنش شوری است. در عین حال مشخص شد رقم احسان نسبت به رقم بهاران، تحت تاثیر تنش شوری عملکرد و واکنش بهتری دارد. نتیجهگیری: با توجه به تمامی عوامل بیوشیمیایی در نظر گرفته شده و همچنین ارزیابی بیان ژنها می توان به این نتیجه رسید که رقم احسان میتواند به عنوان رقم مقاوم در شرایط تنش شوری معرفی ودر برنامه های آتی بهنژاد گران به عنوان یک رقم متحمل به شوری مورد استفاده قرار گیرد. | ||
کلیدواژهها | ||
گندم؛ تنش شوری؛ کاتالاز؛ سوپراکسید دیسموتاز؛ پرولین | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 51 |