تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 755 |
تعداد مقالات | 7,144 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,301,598 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,920,823 |
تغییرات اندام چشایی در تاسماهی ایرانی (Acipenser persicus, Borodin, 1897) در مراحل اولیه تکوین | ||
تغذیه آبزیان | ||
دوره 10، شماره 1 - شماره پیاپی 27، فروردین 1403، صفحه 15-25 اصل مقاله (946.09 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/janb.2024.27053.1239 | ||
نویسندگان | ||
محمدامین زرینی؛ سهیل ایگدری* ؛ باقر مجازی امیری؛ مهتا عربشاهی | ||
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، البرز | ||
چکیده | ||
شناخت مراحل تکوین اولیه یک گونه در مدیریت آبزیپروری آن بسیار مؤثر است. در این مطالعه، روند تکوین اندام چشایی در تاسماهی ایرانی (Acipenser persicus) از زمان تخمگشایی تا روز 23 بعد از آن بررسی شد. برای این منظور، بعد از تکثیر مصنوعی مولدین، نوزادان در فاصله روزهای اول تا نهم به صورت روزانه و در ادامه در روزهای 12، 16، 20 و 23 به صورت تصادفی برای تهیه تصـاویر میـکروسکوپ الکترونی SEM نمونهبرداری شدند. در روز اول بعد از تخمگشایی، سبیلکها در حال تشکیل و در محل تشکیل دهان، تعدادی جوانههای چشایی قابل مشاهده بودند. همزمان با ظاهر شدن لبها و رشد و تمایز سبیلکها، جوانههای چشایی نیز توسعه پیدا کردند. از روز 5 بعد از تخمگشایی، رشد جوانههای چشایی سیر صعودی پیدا کرد و افزایش تعداد و اندازه این جوانهها در لبها، داخل دهان و سبیلکها ادامه داشت. این سیر افزایشی از روز 12 تا حدودی کاهش و تنها همراه با رشد جوانهها اتفاق افتاد و از روز 20 به بعد تقریباً از لحاظ تعداد بدون تغییر باقی مانده و تنها جوانهها به بلوغ رسیدند. همچنین، تعداد و تراکم جوانههای چشایی در لب بالا نسبت به لب پایین بیشتر بود. نتایج روند تکوین بیشینه (در روزهای 5 تا 8 بعد از تخمگشایی) جوانههای چشایی، تطابق توسعه جوانههای چشایی تاسماهی ایرانی با شروع تغذیه فعال این گونه (در روز 8 بعد از تخمگشایی) را نشان میدهد. | ||
کلیدواژهها | ||
تاس ماهی ایرانی؛ جوانه های چشایی؛ انتوژنی؛ تکوین؛ میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 161 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 135 |