تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 748 |
تعداد مقالات | 7,112 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,245,971 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,899,739 |
تأثیر رنگدانههای طبیعی هویج و فلفل دلمه قرمز جیره بر عملکرد رشد، آنزیمهای گوارشی و آنزیم های ضد اکسایشی ماهی کپور گلگون (Cyprinus rubrofuscus) | ||
تغذیه آبزیان | ||
دوره 9، شماره 4 - شماره پیاپی 26، دی 1402، صفحه 1-13 اصل مقاله (542.25 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/janb.2023.25813.1222 | ||
نویسنده | ||
عباس زمانی* | ||
گروه علوم و مهندسی شیلات، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه ملایر، ملایر، همدان | ||
چکیده | ||
امروزه در بسیاری از مطالعات به استفاده از رنگدانههای طبیعی به خصوص کاروتنوئیدهای موجود در گیاهان به جای انواع مصنوعی در جیره غذایی ماهیان توجه شده است، زیرا از ظرفیت به مراتب بالاتری نسبت به رنگدانههای مصنوعی برای بهبود رشد برخوردارند. در مطالعه حاضر، تأثیر پودر گیاهان حاوی کاروتنوئید شامل هویج و فلفل دلمه قرمز بر عملکرد رشد، فعالیت آنزیمهای گوارشی (تریپسین و آمیلاز) و ضد اکسایشی (سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز) در بچه ماهی کپور گلگون با وزن متوسط 2/0 ± 1/1 گرم به مدت 8 هفته بررسی شد. چهار جیره آزمایشی شامل جیره غذایی شاهد فاقد پودر گیاهان (D1)، 2% پودر هویج (D2)، %2 پودر فلفل دلمه قرمز (D3) و 2% حاوی مخلوط پودر هویج (1%) و فلفل دلمه قرمز (1%؛ D4) همسان از نظر پروتئین و انرژی در 3 تکرار تهیه شد. نتایج شاخصهای افزایش وزن بدن، نرخ رشد ویژه و شاخص وضعیت نشان داد که بین جیرههای آزمایشی اختلاف معنیداری وجود ندارد، هر چند که در جیرههای D2، D3 و D4 نسبت به جیره D1 بالاتر بود. پایینترین میزان ضریب تبدیل غذایی در ماهیان تغذیه شده با جیره D2 مشاهده شد، ولی بین جیرههای غذایی اختلاف معنیداری ثبت نشد. همچنین، میزان بقا در جیرههای آزمایشی100% بود. شاخص کارایی مصرف چربی و پروتئین و همچنین میزان فعالیت آنزیمهای تریپسین و آمیلاز در جیره D1 کمتر از D2، D3 و D4 بود، ولی اختلاف معنیداری نداشتند. نتایج حاصل از فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز نشان داد که در جیرههای حاوی پودر کاروتنوئید در هر دو مرحله قبل و بعد از استرس کاهش معنیداری نسبت به گروه شاهد (فاقد کاروتنوئید) داشتند (05/0>p). بر اساس نتایج به دست آمده، پودر هویج و فلفل دلمه قرمز تأثیر معنیداری بر عملکرد رشد و فعالیت آنزیمهای گوارشی در بچه ماهی کپور گلگون نداشت، ولی فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی کاهش معنیدار نشان داد. | ||
کلیدواژهها | ||
پودر هویج؛ پودر فلفل دلمه قرمز؛ تریپسین؛ کاروتنوئید؛ کپورگلگون | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 307 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 269 |