تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 748 |
تعداد مقالات | 7,108 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,240,311 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,897,897 |
اثر غنی سازی شیر با عسل طبیعی بر عملکرد، قابلیت هضم، متابولیت های خون و شاخص های رشد اسکلتی گوساله های شیرخوار هلشتاین | ||
تحقیقات تولیدات دامی | ||
دوره 12، شماره 4، اسفند 1402، صفحه 79-88 اصل مقاله (1006.35 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/ar.2024.7391 | ||
نویسندگان | ||
زهرا رجب پور* 1؛ تقی قورچی2؛ عبدالحکیم توغدری3؛ محمد اسدی4 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
2استاد، گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
3استادیار، گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
4دانشجوی دکتری، گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
چکیده | ||
پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر غنی سازی شیر با عسل طبیعی بر عملکرد، قابلیت هضم، متابولیتهای خون و شاخصهای رشد اسکلتی گوساله های شیرخوار هلشتاین انجام شد. بدین منظور از 18 رأس گوساله نر با میانگین وزنی 2/4±58 کیلوگرم و سن 5±20 روزگی در قالب سه تیمار و شش تکرار در یک طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح صفر، 5/2 و پنج گرم عسل طبیعی اضافه شده به شیر مصرفی بودند. کل دوره آزمایشی نیز 30 روز بود. صفات مربوط به مصرف شیر و استارتر به صورت روزانه، وزن گوساله ها بهصورت هفتگی، نمونه های مدفوع هر پنج روز یکبار، خونگیری در روز 30، قوام مدفوع و وضعیت اسهال گوساله به صورت روزانه و شاخصهای رشد اسکلتی در پایان آزمایش اندازه گیری شدند. نتایج حاصل نشان داد افزودن عسل طبیعی به شیر، ضریب تبدیل غذایی، افزایش وزن روزانه و قابلیت هضم ماده خشک را به صورت معنی داری بهبود بخشید (05/0>P)، اما مصرف شیر و استارتر تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. غلظت گلوگز خون در گوسالههای دریافت کننده عسل کاهش یافت (05/0>P)، اما غلظت کلسترول، تری گلیسرید، لیپوپروتئین با چگالی زیاد، لیپوپروتئین با چگالی کم و لیپوپروتئین با چگالی خیلی کم تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. نمره قوام مدفوع گوساله ها با افزایش سطح عسل در شیر بهبود یافت (05/0>P). به طور کلی نتایج نشان داد افزودن عسل طبیعی به شیر مصرفی گوساله ها به میزان پنج گرم در روز سبب بهبود عملکرد و سلامت گوساله های شیرخوار شد. | ||
کلیدواژهها | ||
عسل طبیعی؛ قابلیت هضم؛ قوام مدفوع؛ گوساله های شیرخوار؛ متابولیت های خون | ||
مراجع | ||
Abuharfeil, N., Al-Oran, R., & AboShehawa, M. (1999). The effect of bee honey on the proliferation activities of human B-and Tlymphocytes and activity of phagocytes. Food and Agricultural Immunology, 11, 169-77. Adebolu, T. T. 2005. Effect of natural honey on local isolates of diarrhea causing bacteria in South Western Nigeria. African Journal of Biotechnology, 4, 1172-1174. Ajibola, A., Olusakin, J., & Oyewale, A. (2016). Growth and metabolic response of suckling rats fed with natural honey supplements. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 3(1), 199-203. doi.org/10.15436/2377-0619.16.041 AOAC. (2005). Official Method of Analysis. 18th Edition, Association of Officiating Analytical Chemists, Washington DC, Method 935.14 and 992.24. Babaei, C., Rahimi, S., Karimi, Torshizi, M. A., Tahmasabi, G., & Khaleghimiran, N. (2016). Effect of honey, royal jelly and bee pollen on performance, safety system and blood parameters Japanese quail. Animal Production, 17(2), 311-320. doi: 10.22059/jap.2015.53826 [In Persian] Busserolles, J., Gueux, E., Rock, E., Mazur, A., & Rayssiguier, A. (2002). Substituting honey for refined carbohydrates protects rats from hyper triglycerdemic and pro oxidative effect on fructose. Journal of Nutrition, 132, 3379-3382. doi: 10.1093/jn/132.11.3379 Camacho-Bernal, G., del Socorro, I., Cruz-Cansino, N., Ramírez-Moreno, E., Delgado-Olivares, L., Zafra-Rojas, Q. Y., Castañeda-Ovando, A., & Suárez-Jacob, Á. (2021). Addition of bee products in diverse food sources: functional and physicochemical properties. Applied Sciences, 11, 8156-8171. doi: 10.3390/app11178156 Campos, A. M. A., Rostagno, H. S., & Gomes, P. C. (2011). Effect of in ovo inoculation of nutritious solutions on the hatchability and performance of broiler chickens. Revista Brasileira de Zootecnia, 40, 1712-1717. doi: 10.33448/rsd-v9i8.5178 Dal’Alba, G. M., Melek, C., Schneider, M., Deolindo, G. L., Boiago, M. M., Faria, G. A., Stefani, L. M., da Silva, A. S., & Araujo, D. N. (2020). In vivo nutrition using honey: effects on hatchability, performance and carcass yields in broilers. Research, Society and Development, 9(8), 1-17. doi: 10.33448/rsd-v9i8.5178 Ekanem, J. T., Majolagbe, O. R., Suileman, F. A., & Muhammad, N. O. (2006). Effect of honeys up plemented diet on the parasitemia and some enzymes of trypanosome brucei-infected rats. African Journal of Biotechnology, 5(17), 1557-1561. El-Hanoun, A., Elkomy, A. E., El-Sabrout, K., & Abdella, M. (2020). Effect of bee venom on reproductive performance and immune response of male rabbits. Physiology and Behavior, 223, 112987. doi: 10.1016/j.physbeh. Erejuwa, O., Sulaiman, S., Wahab, M., Sirajudeen, K., Salleh, M., & Gurtu, S. 2012. Hepatoprotective effect of tualang honey supplementation in streptozotocin-induced diabetic rats, International Journal of Applied Research in Natural Products, 4(4), 37-41. Gheldof, N., Wang, X. H., & Engeseth, N. J. (2002). Identification and quantification of antioxidant components of honeys from various floral sources. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50, 5870-5877. doi: 10.1021/jf0256135 Ghosh, S., Mehla, R. K., Sirohi, S. K., & Tomar, S. K. (2011). Performance of crossbred calves with dietary supplementation of garlic extract. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 95, 449-455. doi: 10.1111/j.1439-0396.2010.01071.x Heinrichs, A. J., Jones, C. M., Elizondo-Salazar, J. A., & Terrill, S. J. ( 2009). Effects of a prebiotic supplement on health of neonatal dairy calves. Livestock Science, 125, 149-154. doi: 10.1016/j.livsci.2009.04.003 Hosseinabadi, M., Torbatinejad, N. M., Ghoorchi, T. & Toghdory, A. (2022). Effect of flaxseed level and processing method of performance, skelet growth indices, health, and rumination behavior of suckling calves. Animal Production Research, 11(2), 31-42. 10.22124/ar.2022.19593.1617 [In Persian] Isa, A., Aliyu A., Daniel, E., Lawal, A., Dewu, M., & Muhammad, M. (2013). Evaluation of the hypoglycaemic effect of honey in alloxan-induced diabetic wistar rats. Scientific Journal of Pure and Applied Sciences, 2(5), 224-230. doi: 10.14196/sjpas.v2i5.625 Jatkauskas, J., & Vrotniakiene, V. (2010). Effects of probiotic dietary supplementation on diarrhoea patterns, faecal microbiota and performance of early weaned calves. Veterinarni Medicina, 55(10), 494-503. doi: 10.17221/2939-VETMED Khan, M. A., Lee, H. J., Lee, W. S., Kim, H. S., Kim, S. B., Ki, K. S., Ha, J. K., Lee, H. G., & Choi, Y. J. (2007). Pre- and post-weaning performance of Holstein female calves fed milk through step-down and conventional methods. Journal of Dairy Science, 90, 876–885. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(07)71571-0 Khan, M. A., Weary, D. M., & Keyserlingk, M. A. (2011). Invited review: Effects of milk ration on solid feed intake, weaning, and performance in dairy heifers. Journal of Dairy Science, 94, 1071-1081. doi: 10.3168/jds.2010-3733 Kim, D. H., Han, S. M., Yun-Sang, C., Kang, H. K., Hong-Gu, L., & Kyung woo, L. (2019). Effects of dietary bee venom on serum characteristic, antioxidant activity and liver fatty acid composition in broiler chickens. Korean Journal of Poultry Science, 46, 39-46. doi: 10.5536/KJPS.2019.46.1.39 Laila, R., Parveen, F., Khan, M., Rahman, H., Ara, F., & Saha, R. (2012). Effect of natural honey on bloodglucose level of alloxan induced diabetic rats, Journal of Dhaka Medical College, 20(2),119-123. doi: 10.3329/jdmc.v20i2.10537 Langford, R. M., Weary, D. M., & Fisher, L. (2003). Antibiotic resistance in gut bacteria from dairy calves: a dose response to the level of antibiotics fed in milk. Journal of Dairy Science, 86, 3963-3966. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(03)74006-5 Lesmeister, K., Heinrichs, A., & Gabler, M. (2004). Effects of supplemental yeast Saccharomyces cerevisiae culture on rumen development, growth characteristics and blood parameters in neonatal dairy calves. Journal of Dairy Science, 87, 1832-1839. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(04)73340-8 Lukacinova, A., Mojzis, J., Benacka, R., Keller, J., Maguth, T., Kurila, P., Vasko, L., Racz, O. & Nistiar, F. 2008. Preventive effects of flavonoids on alloxan-induced diabetes mellitus in rats. Acta Veterinaria Brno, 77, 175-182. doi: 10.2754/avb200877020175 Mandal, A. B., Yadav, A. S., Johri, T. S., & Pathak, N. N. (2004). Nutrition and disease management of poultry. International Book distribution CO. Lucknow, India, Pp. 12-370. Mohammadimanesh, A., Khosravi, H. M., Vahidiniya, A. A., Doaei, S., Salehi, I., & Fayyaz, N. (2016). The comparative effect of different types of honey on levels of glucose, fructosamine and insulin in Streptozocin-induced diabetes in wistar rats. South Asian Journal of Experimental Biology, 6(1), 39-44. Moarrab, A., Ghoorchi, T., Ramezanpour, S., Ganji, F., & Koochakzadeh, A. R. (2016). Effect of synbiotic on performance, intestinal morphology, fecal microbial population and blood medtabolites of suckling lambs. Iranian Journal of Applied Animal Science, 6(3), 621-628. Munstedt, K., Bohme, M., & Hauenschild, A. (2011). Consumption of rapeseed honey leads to higher serum fructose levels compared with analogue glucose / fructose solutions. European Journal of Clinical Nutrition, 65, 77-80. doi: 10.1038/ejcn.2010.186 Nguyen, H. T. L., Panyoyai, N., Kasapis, S., Pang, E., & Mantri, N. (2019). Honey and its role in relieving multiple facets of atherosclerosis. Nutrients, 11(1), 167. doi: 10.3390/nu11010167 NRC. (2001). Nutrient requirements of dairy cows. 7th edition. National Academy of Sciences, Washington D. C. Obun, C. O., Yahayab, M. S., Olafadehanc, O. A., Kehindea, A. S., Adeyemid, O. A., Farouka, I. U., & Allison, D. S. (2010). Effect of honey-flavoured diets on the performance and relative organ weights of finisher broiler chickens. Nigerian Society for Animal Production, 38(1), 64-72. doi: 10.51791/njap.v38i1.698 Rodriguez, C., Castro, N., Capote, J., Morales-delanuez, A., Moreno-Indias, H., Sanchez-Macias, D., & Arguello, A. 2009. Effect of colostrum immunoglobulin concentration on immunity in Majorera goat kid. Journal of Dairy Science, 92, 1696-1701. doi: 10.3168/jds.2008-1586 Sarfraz, A., Amrah Sulaiman, S., Amin Baig, A., Ibrahim, M., Liaqat, S., Fatima, S., Jabeen, S., Shamim, N., & Othman, N. (2018). Honey as a potential natural antioxidant medicine: an insight into its molecular mechanisms of action. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2018, 8367846. doi: 10.1155/2018/8367846 Sarker, M. S. K., & Yang, C. J. (2010). Propolis and illite as feed additives on performance and blood profiles of post-weaning Hanwoo calves. Journal of Animal and Veterinary Advances, 9, 2704-2709. doi: 10.3923/javaa.2010.2526.2531 SAS Institute. (2004). User’s Guide. Version 9.1: Statistics. SAS Institute, Cary, NC. Schiffrin, E. J., & Blum, S. (2002). Interactions between the microbial and the intestinal mucosa. European Journal of Clinical Nutrition, 56(3), 60-64. doi: 10.1038/sj.ejcn.1601489 Shamala, T. R., Shrijyoth, Y., & Saibaba, P. (2000). Stimulatory effect of honey on multiplication of lactic acid bacteria under in vitro and in vivo conditions. Letters in Applied Microbiology, 30, 453-455. doi: 10.1046/j.1472-765x.2000.00746.x Yakhkeshi, S., Rahimi, S., & Gharib Naseri, K. (2011). The effects of comparison of herbal extracts, antibiotic, probioticand organic acid on serum lipids, immune response, GIT microbial population, intestinal morphology and performance of broilers. Journal of Medicinal Plants, 37, 80-95. doi: 20.1001.1.2717204.2011.10.37.10.1 Van Keulen, J. B., & Young, A. (1977). Evaluation of acid-insoluble ash as a natural marker in ruminant digestibility studies. Journal of Animal Science, 44(2), 282-287. doi: 10.2527/jas1977.442282x Zhu, R., Hesong, L. V., Tianye L., Yunqiang, Y., Jianing, W., & Shaoze, Y. (2016). Feeding kinematics and nectar intake of the honey bee tongue. Journal of Insect Behavior, 29, 325-339. doi: 10.1007/s10905-016-9561-5 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 495 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 199 |