تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 737 |
تعداد مقالات | 6,928 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,873,599 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,694,252 |
اثر افزودنی های گیاهی تجاری کوکسان، اوایکس پلنت و انتکس در آب و خوراک بر عملکرد رشد، ریخت شناسی و میکروفلور روده و پاسخ ایمنی جوجه های گوشتی | ||
تحقیقات تولیدات دامی | ||
دوره 12، شماره 3، آذر 1402، صفحه 1-14 اصل مقاله (1.05 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/ar.2023.23563.1744 | ||
نویسندگان | ||
نسترن زیرانی1؛ مهرداد محمدی* 2؛ مازیار محیطی اصلی2 | ||
1دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان | ||
2دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان | ||
چکیده | ||
در این تحقیق، اثر افزودنیهای گیاهی تجاری کوکسان، اوایکس پلنت و انتکس بر عملکرد رشد، ریختشناسی و میکروفلور روده و پاسخهای ایمنی جوجه های گوشتی بررسی شد. تعداد 336 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 در قالب طرح کاملاَ تصادفی با هفت تیمار، چهار تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار توزیع شدند. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد (بدون افزودنی گیاهی) و اضافه کردن افزودنیهای گیاهی کوکسان در خوراک (mg/kg 300) و آب (L 1000/ mL200)، اوایکس پلنت در خوراک mg/kg) 200) و آب (L 1000/mL 135) و انتکس در خوراک (mg/kg 500) و آب (L 1000/mL 350) بودند. مصرف روزانه خوراک و آب، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل خوراک در کل دوره، تفاوت معنیداری را در بین تیمارها نشان نداد. همچنین تیمارهای آزمایشی بر طول نسبی دئودنوم، ژژنوم، سکوم و کولون، و طول و مساحت پرز، عمق کریپت، ضخامت لایه لامینا پروپریا، ضخامت لایه عضلانی و ضخامت لایه ادونتیس اثری نداشتند. افزودن اوایکس پلنت و انتکس در خوراک سبب کاهش شمار باکتری اشریشیا کلی شد و مصرف کوکسان در آب، اوایکس پلنت در خوراک و آب و انتکس در خوراک سبب افزایش شمار باکتریهای لاکتوباسیلوس شد (05/0>P). عیار آنتیبادی علیه SRBC در 28، 35 و 42 روزگی در تمام جوجههای مصرف کننده افزودنی گیاهی در آب بالاتر بود (05/0P<). نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از این افزودنیهای گیاهی در آب نسبت به افزودن آنها در خوراک سبب افزایش بیشتر پاسخ های ایمنی جوجه های گوشتی می شود. | ||
کلیدواژهها | ||
افزودنی های گیاهی؛ پاسخ ایمنی؛ جوجه های گوشتی؛ ریخت شناسی روده؛ میکروفلور روده | ||
مراجع | ||
Barreto, M. S. R., Menten, J. F. M., Racanicci, A. M. C., Pereira, P. W. Z., & Rizzo, P. V. (2008). Plant extracts used as growth promoters in broilers. Brazilian Journal of Poultry Science, 10, 109-115. doi: 10.1590/s1516-635x2008000200006 Bedford, M. R. (2000). Exogenous enzymes in monogastric nutrition-their current value and future benefits. Animal Feed Science and Technology, 86(1), 1-13. doi: 10.1016/s0377-8401(00)00155-3 Cross, D. E., Mc Devitt, R. M., Hillman, K., & Acamovic, T. (2007). The effect of herbs and their associated essential oils on performance, dietary digestibility and gut microflora in chickens from 7 to 28 days of age. British Poultry Science, 48, 496-506. doi: 10.1080/00071660701463221 Dahal, I. M., & Farran, M. T. (2010). Effects of dried crops on the performance and carcass flavor of broilers. International Journal of Poultry Science, 10, 152-156. doi: 10.3923/ijps.2011.152.156 Daneshyar, M., & Sabzi, B. (2011). Phytogenic in animal nutrition: Natural solutions to optimize gastrointestinal health and Function. Urmia University Press. [In Persian] Demir, E., Sarica, S., Ozcan, M. A., & Suicmez, M. (2005). The use of natural feed additives as alternatives to an antibiotic growth promoter in broiler diets. Archiv fur Geflugelkunde, 69(3), 110-116. doi: 10.1080/00071660301944 Ghazanfari, S. H., Adib Moradi, M., & Rahimi Niat, F. (2015). Effects of different levels of Artemisia sieberi essential oil on intestinal morphology characteristics, microflora population and immune system in broiler chickens. Journal of Veterinary Research, 70(2), 195-202. doi: 10.22059/jvr.2015.53747 Gholamrezaie Sani, L., Mohammadi, M., Jalali Sendi, J., Abolghasemi, S. A., & Roostaie Ali-Mehr, M. (2012). Extract and leaf powder effect of Artemisia annua on performance, cellular and humoral immunity in broilers. Iranian Journal of Veterinary Research, 14, 15-20. doi: 10.22099/ijvr.2013.1384 Giannenas, I., Florou-Panceri, P., Papazahariadou, M., Christaki, E., Botsoglou, N. A., & Spais, A. B. (2003). Effect of dietary supplementation with oregano essential oil on performance of broilers after experimental infection with Eimeria tenella. Archives of Animal Nutrition, 57, 99-106. doi: 10.1080/0003942031000107299 Grashorn, M. A. (2010). Use of phytobiotics in broiler nutrition- an alternative to infeed antibiotics. Journal of Animal and Feed Science, 19, 338-347. doi: 10.22358/jafs/66297/2010 Griggs, J. P., & Jacob, J. P. (2005). Alternatives to antibiotics for organic poultry production. Journal of Applied Poultry Research, 14, 750-756. doi: 10.1093/japr/14.4.750 Hashemi, S. R., & Davoodi H. (2010). Phytogenics as new class of feed additive in poultry industry. Journal of Animal and Veterinary Advances, 9, 2295-2304. doi: 10.3923/javaa.2010.2295.2304 Hashemipour, H., Kermanshahi, H., Golian, A., & Veldkamp, T. (2013). Effect of thymol and carvacrol feed supplementation on performance, antioxidant enzyme activities, fatty acid composition, digestive enzyme activities, and immune response in broiler chickens. Poultry Science, 92, 2059-2069. doi: 10.3382/ps.2012-02685 Hernandez, F., Madrid, J., Garcia, V., Orengo, J., & Megias, M. D. (2004). Influence of two plant extracts on broiler performance, digestibility and digestive organ size. Poultry Science, 83, 169-174. doi: 10.1093/ps/83.2.169 Hernandez-Coronado, A., Vazquez, R., Nava, Z., Hernandez-Martınez, C., Kawas-Garza, J., Hume, M., & Zamora, G. (2019). Mexican oregano essential oils given in drinking water on performance, carcass traits, and meat quality of broilers. Poultry Science, 98, 3050-3058. doi: 10.3382/ps/pez094 Iji, P. A., Saki, A., & Tivey, D. R. (2001). Body and intestinal growth of broiler chicks on a commercial starter diet. 1. Intestinal weight and mucosal development. British Poultry Science, 42, 505-513. doi: 10.1080/00071660120073151 Jamroz, D., Wiliczkiewicz, A., Wertelecki, T., Orda, J., & Skorupińska, J. (2005). Use of active substances of plant origin in chicken diets based on maize and locally grown cereals. British Poultry Science, 46(4), 485-493. doi: 10.1080/00071660500191056 Jang, I. S., Ko, Y. H., Kahn, S. Y., & Lee, C. Y. (2007). Effect of commerical essential oils on growth performance, digestive enzyme activity and intestinal microflora population in broiler ckickens. Animal Feed Science and Technology, 134, 304-315. doi: 10.1016/j.anifeedsci.2006.06.009 Karimi, B., Rahimi, S. H., & Karimi Torshizi, M. A. (2015). Comparing the effects of six herbal extracts and antibiotic virginiamycin on immune response and serum lipids in broiler chickens. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 31(1), 177-184. doi: 10.22092/ijmapr.2015.12682 Khattak, F., Ronchi, A., Castelli, P., & Sparks, N. (2014). Effects of natural blend of essential oil on growth performance, blood biochemistry, cecal morphology and carcass quality of broiler chickens. Poultry Science, 93, 132-137. doi: 10.3382/ps.2013-03387 Lee, K. W., Everts, H., Kappert, H. J., Losa, R., & Beynen, A. C. (2004). Growth performance of broiler chicken fed a carboxymethyl cellulose containing diet with supplemental carvacrol and/or cinamaldehyde. International Journal of Poultry Science, 9, 619-622. doi: 10.3923/ijps.2004.619.622 Markovic, R., Sefer, D., Krstic, M., & Petrujkic, B. (2009). Effect of different growth promoters on broiler performance and gut morphology. Archivos de Medicina Veterinaria, 41, 163-169. doi: 10.4067/s0301-732x2009000200010 Nobakht, A., Nobakht, M., & Safamehr, A. (2012). The effect of different levels of savory medicinal plant (Satureja hortensis L.) on growth performance, carcass traits, immune cells and blood biochemical parameters of broilers. African Journal of Agricultural research, 7(10), 1456-1461. doi: 10.5897/AJAR11.2120 Mohiti-Asli, M., Hosseini, S. A., Meimandipour, A., & Mahdavi, A. (2010). Phytogenics in animal nutrition. Iranian Animal Science Research Institute. [In Persian] Nemati, M. H., Amanlou, F., & Shahir, M. H. (2022). Effect of adding Mentha piperita powder on performance, immune system, and blood parameters of broilers under ascites induction conditions. Animal Production Research, 11(1), 27-38. doi: 10.22124/ar.2022.19209.1603 [In Persian] Puvaca, N., Kostadinovic, L., Ljubojevic, D., Lukac, D., Levic, J., Popovic, S., & Duragic, O. (2015). Effect of garlic, black pepper and hot red pepper on productive performances and blood lipid profile of broiler chickens. European Poultry Science, 79, 1-13. doi: 10.1399/eps.2015.73 Rostami, F., Taherpour, K., Akbari Gharaei, M., Ghasemi, H. A., & Shirzadi, H. (2022). Effects of Scrophularia striata extract, vitamin E, vitamin C, and selenium on performance, immune response, and blood parameters of broilers under heat stress conditions. Animal Production Research, 10(4), 93-107. doi: 10.22124/ar.2022.19243.1605 [In Persian] Shams Shargh, M., Dastar, B., Zerehdaran, S., Khomeiri, M., & Moradi, A. (2012). Effects of using plant extracts and a probiotic on performance, intestinal morphology, and microflora population in broilers. Journal of Applied Poultry Research, 21, 201-208. doi: 10.3382/japr.2010-00145 Varmaghany, S., Karimi Torshizi, M., Rahimi, S. H., Lotfollahian, H., & Hassanzadeh, M. (2015). The effects of increasing levels of dietary garlic bulb on growth performance, systolic blood pressure, hematology and ascites syndrome in broiler chickens. Poultry Science, 94, 1812-1820. doi: 10.3382/ps/pev148 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 337 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 279 |