تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 748 |
تعداد مقالات | 7,112 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,246,252 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,899,920 |
اثر برخی منابع آنتیاکسیدانی بر کاهش مسمومیت سالینومایسین در جوجههای تخمگذار | ||
تحقیقات تولیدات دامی | ||
دوره 11، شماره 2، شهریور 1401، صفحه 57-68 اصل مقاله (1.03 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/ar.2022.20780.1652 | ||
نویسندگان | ||
محمد رشیدی فتح آبادی1؛ مرتضی مهری* 2؛ فاطمه شیرمحمد2 | ||
1دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران | ||
2استادیار، گروه علوم دامی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
جهت بررسی اثر چند منبع آنتیاکسیدانی بر کاهش مسمومیت سالینومایسینی، از 400 قطعه جوجه هایلاین 36-w یکروزه در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار و چهار تکرار، در یک دوره 35 روزه استفاده شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: 1) جیره شاهد، 2) جیره شاهد منفی حاوی 05/0 درصد سالینومایسن سدیم، 3) جیره شاهد منفی + پودر سیر (g/kg15)، 4) جیره شاهد منفی + ویتامین E (g/kg2) + سلنیوم (mg/kg450)، و 5) جیره شاهد منفی + مکمل روی-متیونین (mg/kg160). افزایش وزن، مصرف خوراک و یکنواختی وزن بهصورت هفتگی اندازهگیری شد. جهت بررسی میزان آنزیمهای آنتیاکسیدانی، آنزیمهای کبدی، الکترولیتها و میزان مالوندیآلدئید (MDA)، در پایان دوره خونگیری انجام شد. نتایج نشان داد که سالینومایسین فعالیت آنزیمهای کبدی و MDA سرم خون (ALP، ALT، AST و MDA به ترتیب 5/65±17/545، 83/1±20/35، 40/16±75/378 و 98/0±93/18) را نسبت به تیمار شاهد (به ترتیب 15/7±33/420، 22/1±60/28، 05/37±75/293 و 38/0±88/14) افزایش و میزان آنزیمهای آنتیاکسیدانی سرم (SOD، GPx و CAT در گروه شاهد به ترتیب 55/7±5/170، 16/3±0/215 و 65/2±5/314، و در گروه شاهد منفی به ترتیب 29/11±75/134، 58/12±75/193 و 34/10±75/281) را کاهش داد (05/0P<)، ولی افزودن ویتامین E و سلنیوم به جیره سبب رفع آثار منفی سالینومایسین بر این فراسنجهها شد (05/0P<). سالینومایسین سبب کاهش سطح کلر و افزایش سطح پتاسیم سرم خون نسبت به گروه شاهد شد (05/0P<) و تنها استفاده توام از ویتامین E و سلنیوم این اثر را رفع نمود (05/0P<). نتایج پژوهش حاضر نشان میدهد استفاده از ویتامین E همراه با سلنیوم در جیره میتواند سبب کاهش عوارض احتمالی سالینومایسین در نیمچههای تخمگذار شود. | ||
کلیدواژهها | ||
پودر سیر؛ روی-متیونین؛ سالینومایسین؛ سلنیوم؛ ویتامین E | ||
مراجع | ||
Chen Z., Xing T., Li J., Zhang L., Jiang Y. and Gao F. 2021. Hydrogen peroxide–induced oxidative stress impairs redox status and damages aerobic metabolism of breast muscle in broilers. Poultry Science, 100(2): 918-925. Cheng K., Song Z. H., Zheng X. C., Zhang H., Zhang J. F., Zhang L. L. Zhou Y. M. and Wang T. 2017. Effects of dietary vitamin E type on the growth performance and antioxidant capacity in cyclophosphamide immunosuppressed broilers. Poultry Science, 96(5): 1159-1166. Crespo R., Shivaprasad H., Sommer F. and Puschner B. 2008. Interaction of ionophore and vitamin E in knockdown syndrome of turkeys. Journal of Veterinary Diagnostic Investigation, 20: 472-476. De Grande A., Ducatelle R., Delezie E., Rapp C., De Smet S., Michiels J., Haesebrouck F., Van Immerseel F. and Leleu S. 2021. Effect of vitamin E level and dietary zinc source on performance and intestinal health parameters in male broilers exposed to a temperature challenge in the finisher period. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 105: 777-786. Demirulus H., Eratak S. and Kara K. 2006. Effect of salinomycin on broiler performance. Pakistan Journal of Biological Sciences, 9: 104-106. Diaz G. J., Aguillón Y. and Cortés A. 2018. Effects on health, performance, and tissue residues of the ionophore antibiotic salinomycin in finishing broilers (21 to 38 d). Poultry Science, 97(6): 1922-1928. Dowling L. 1992. Ionophore toxicity in chickens: A review of pathology and diagnosis. Avian Pathology, 21(3): 355-368. Ekunseitan D. A., Yusuf A. O., Ekunseitan. O. F., Alao S. O. and Allinson A. Z. 2021. Dietary supplementation of vitamin E and selenium on performance and oxidative stability of meat of broiler chickens in a hot climate. Agricultura Tropica et Subtropica, 54: 24-31. El-Sadek S., Tohamy M. A., El-Badry A., Fouad N. and El-Gendy A. 2009. Some pharmacodynamic interactions between salinomycin and vitamin E or selenium in chickens. Journal of Veterinary Medical Research, 19(2): 24-32. Fatemi Tabatabaei S., Shahriari A., Jafari R. and Asakereh N. 2009. The effect of fresh garlic powder on total antioxidant activity and malodialdehyde in broilers serum. Iranian Veterinary Journal, 5(3): 38-45. (In Persian). Fathi M., Nazer adl K., Ebrahim Nezhad Y., Aghdam Shahryar H., Daneshyar M. and Tanha T. 2011. The role of oxidative stress in development of congestive heart failure (CHF) in broiler with pulmonary hypertension syndrome (PHS). Journal of Animal and Veterinary Advances, 10: 2724-2729. Gao X., Zheng Y., Ruan X., Ji H., Peng L., Guo D. and Jiang S. 2018. Salinomycin induces primary chicken cardiomyocytes death via mitochondria mediated apoptosis. Chemico-Biological Interactions, 282: 45-54. Habibian M., Ghazi S. and Moeini M. M. 2016. Effects of dietary selenium and vitamin e on growth performance, meat yield, and selenium content and lipid oxidation of breast meat of broilers reared under heat stress. Biological Trace Element Research, 169(1):142-152. Howell J., Hanson J., Onderka D. and Harries W. N. 1980. Monensin toxicity in chickens. Avian Disease, 24: 1050-1053. Imai J., Ide N., Nagae S., Moriguchi T., Matsuura H. and Itakura Y. 1994. Antioxidant and radical scavenging effects of aged garlic extract and its constituents. Planta Medica, 60(5): 417-420. Kamashi K., Reddy A., Reddy K. and Reddy V. 2004. Evaluation of zinc against salinomycin toxicity in broilers. Indian Journal of Physiology and Pharmacology, 48: 89-95. Karabacak M., Çinar M., Eraslan G., Kanbur M., Liman B. C. and Akçay A. 2015. The effects of grape seed on some biochemical parameters in ionophore antibiotics treated broiler. Veteriner Fakültesi Dergisi, 12(1): 37-41. Kostadinović L. M., Popović S. J., Puvača N. М., Čabarkapa I. S., Kormanjoš Š. M. and Lević J. D. 2016. Influence of Artemisia absinthium essential oil on antioxidative system of broilers experimentally infected with Eimeria oocysts. Veterinarski arhiv, 22: 253-264. Koutoulis K. C., Kefalas G. and Minos E. 2013. Salinomycin toxicosis in broiler breeders and turkeys. American Journal of Animal and Veterinary Sciences, 8(4): 190-196. Latif I. K. 2017. Anticoccidial effect of a Negilla sativa seed-based diet on Eimeria tenella infection in chickens. International Journal of Poultry Science, 16: 323-327. Mahfuz S., Chen M., Zhou J., Wang S., Wei J., Liu Z. and Song H. 2018. Evaluation of golden needle mushroom (Flammulina velutipes) stem waste on pullet performance and immune response. South African Journal of Animal Science, 48: 563-571. Masood S., Abbas R. Z., Iqbal Z., Mansoor M., Sindhu Z., Zia M. and Khan J. 2013. Role of natural antioxidants for the control of coccidiosis in poultry. Pakistan Veterinary Journal, 33: 401-407. Mushtaq M. M. H. and Pasha T. N. 2013. Electrolytes, dietary electrolyte balance and salts in broilers: an updated review on acid-base balance, blood and carcass characteristics. Worlds’ Poultry Science Journal, 69(4): 833-852. Noack S., Chapman H. D. and Selzer P. M. 2019. Anticoccidial drugs of the livestock industry. Parasitology Research. 118(7): 2009–2026. Oehme F. W. and Pickrell J. A. 1999. An analysis of the chronic oral toxicity of polyether ionophore antibiotics in animals. Veterinary and Human Toxicology, 41(4): 251-257. Pourali M., Kermanshahi H., Golian A., Razmi G. and Soukhtanloo M. 2014. Antioxidant and anticoccidial effects of garlic powder and sulfur amino acids on Eimeria-infected and uninfected broiler chickens. Iranian Journal of Veterinary Research, 15(3): 227-232. Rizvi F., Anjum A. D., Khan A., Mohsan M. and Shazad M. 2008. Pathological and serum biochemical effects of salinomycin on layer chicks. Pakistan Veterinary Journal, 28(2): 71-75. Roder J. D. 2011. Ionophore toxicity and tolerance. The Veterinary Clinics of North America: Food Animal Practice, 27(2): 305-308. Sayrafi F., Hossini S. M. and Ahmadi M. A. 2017a. The protective effects of nanocurcumin on liver toxicity induced by salinomycin in broiler chickens. Revue de Médecine Vétérinaire, 168(7): 136-142. Sayrafi R., Mirzakhani N. and Mobaseri R. 2017b. Effects of turmeric (Curcuma longa) and vitamin E on histopathological lesions induced in bursa of Fabricius of broiler chicks by salinomycin. Veterinary Research Forum, 8(3): 231-236. Sim A. S., Salonikas C., Naidoo D. and Wilcken D. E. 2003. Improved method for plasma malondialdehyde measurement by high-performance liquid chromatography using methyl malondialdehyde as an internal standard. Journal of Chromatography B: Biomedical Sciences and Applications, 785(2): 337-344 Valavi M., Sarir H., Farhangfar H., Zarban A., Hosseini-Vashan S. J. and Naeimipour Younosi H. 2016. Evaluation of the effect of garlic and cinnamon powder on performance, antioxidant system, blood parameters of broilers under heat stress conditions. Research on Animal Production, 7(14): 10-20. (In Persian). Varga I., Bilandžić N., Mario M., Cvetnić L., Varenina I., Solomun Kovic B., Luburić D. B., Perković M. and Cvetnić Z. 2017. Biochemical and chemical parameters changes in the blood of chickens following treatments with maduramycin, monensin and diclazuril. Slovenian Veterinary Research, 54: 70-81. Zaefarian F., Abdollahi M. R., Cowieson A. and Ravindran V. 2019. Avian liver: The forgotten organ. Animals, 9(2): 63-85. Zhao C., Meng F., Geng L., Zhao X., Zhou H., Zhang Y. and Qin S. 2016. Cardiac-protective effects and the possible mechanisms of alatamine during acute myocardial ischemia. Canadian Journal of Physiology and Pharmacology, 94: 433-440. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,497 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 260 |