تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 748 |
تعداد مقالات | 7,108 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,240,718 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,898,256 |
ارزیابی روند تغییرات کیفیت روغن زیتون در سطوح مختلف آلودگی به مگس میوه زیتون Bactrocera oleae (Dip.: Tephritidae) | ||
تحقیقات آفات گیاهی | ||
مقاله 2، دوره 11، شماره 4، اسفند 1400، صفحه 1-13 اصل مقاله (866.66 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/iprj.2022.5449 | ||
نویسندگان | ||
احمدرضا دادرس* ؛ عارف معروف؛ مهدی طاهری؛ محمود عظیمی؛ عزیزاله عبدالهی | ||
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زنجان، ایران | ||
چکیده | ||
مگس میوه زیتون یکی از مهمترین آفات محصول زیتون در کشور است. نظر به اینکه میزان آسیبپذیری کیفیت روغن در ارقام مختلف متاثر از میزان آلودگی و زمان روغنکشی است، تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر خسارت مگس زیتون روی کیفیت روغن زیتون رقم "Zard" در دوره ماندگاری آن، طی دو سال (1397 -1399) اجرا شد. تیمارهای مربوط به شاهد و 10، 20، 30، 40 و 50 درصد آلودگی به مگس میوه زیتون بهطور دستی تهیه شدند. سپس، شاخصهای کیفی مهم روغن، از جمله ارزش پراکسید، اسیدیته و ضریب خاموشیK232 و K270 در نه مرحله زمانی به فاصله سه ماه اندازهگیری شد. آزمایش با استفاده از طرح آماری اندازهگیریهای تکراری (Repeated Measures) با سه تکرار به انجام رسید. نتایج نشان داد اختلاف بین نمونههای با درصد آلودگیهای مختلف، از لحاظ شاخصهای پراکسید و اسیدیته معنیدار بود. همچنین، بین مراحل زمانی نمونهبرداری در هر کدام از تیمارهای شاهد، 10، 20، 30، 40 و 50 درصد آلودگی به مگس زیتون اختلاف معنیدار مشاهده شد، اما در مقابل اختلاف بین نمونهها برای ضرایب خاموشی طول موجهای 232 و 270 معنیدار نبود. بر اساس نتایج بهدست آمده، میزان اسیدیته پس از 24 ماه، در نمونه با 50 درصد آلودگی به مگس زیتون 58/57 درصد افزایش نشان داد و از لحاظ ارزش پراکسید، با افزایش قابل توجهی (افزایش بیش از 13 برابر) همراه بود. لازم به ذکر است که مقدار شاخص پراکسید برای درصدهای آلودگی 30، 40 و 50 درصد در مرداد 99 و آبان 99 بیش از حد مجاز استاندارد به دست آمد. نتایج این پژوهش بیانگر اختلافهای قابل توجه شاخص پراکسید بین نمونههای شاهد با نمونههای آلوده به مگس زیتون و همچنین، زمانهای مختلف انبارداری میباشد، بنابراین هرچه آلودگی و مدت زمان انبارداری افزایش مییابد از کیفیت روغن زیتون کاسته میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
اسیدیته؛ زیتون؛ دوره ماندگاری؛ شاخص کیفی | ||
مراجع | ||
Agricultural Statistics. 2019. The third volume of horticultural products. Ministry of Jihad-e-Agriculture of Iran, Deputy for Planning and Economy, Information and Communication Technology Center. (in Farsi)
Banilas, G., Moressis, A., Nikoloudakis, N. and Hatzopoulos, P. 2005. Spatial and temporal expressions of two distinct oleate desaturases from olive (Olea europaea L.). Plant Science 168: 547-555.
Brkić Bubola, K., Krapac, M. and Sladonja, B. 2018. Influence of olive fruit fly attack on quality and composition of 'Rosinjola' virgin olive oil. Acta Horticulturae 1199: 489-496.
Darvishiyan, M. 1997. Olive. Agricultural Education Press, Tehran, Iran. 250 pp. (in Farsi)
Economopoulos, A. P. 2002. Report to International Atomic Energy Agency (IAEA). Vienna, Austria, pp, 44.
Gómez-Caravaca, A. M., Cerretani, L., Bendini, A., Segura-Carretero, A., Fernández-Gutiérrez, A., Del Carlo, M., Compagnone, D. and Cichelli, A. 2008. Effects of fly attack (Bactrocera oleae) on the phenolic profile and selected chemical parameters of olive oil. Journal of Agricultural and Food Chemistry 56(12): 4577-4583.
Gucci, R., Caruso, G., Canale, A., Loni, A., Raspi, A., Urbani, S., Taticchi, A., Esposto, S. and Servili, M. 2012. Qualitative changes of olive oils obtained from fruits damaged by Bactrocera oleae (Rossi). Horticultural Science 47(2): 301-306.
Hamedi, M. M., Damirchi, S. A. and Safafar, H. 2004. Effects of heat stabilization on the quality and extraction of olive oil. Journal of Food Science and Technology 1(1): 25-30. (in Farsi)
Hashempour, A. and Fotouhi Ghazvini, R. 2009. Investigation on characteristics of olive oil quality (Olea europaea L.) of certain cultivars in Roudbar region of Guilan province. Iranian Journal of Horticultural Science and Technology 10(2): 141-150. )in Farsi)
Hashempour, A., Fotouhi Ghazvini, R., Bakhshi, D. and Asadi Sanam, S. 2010. Fatty acids composition and pigments changing of virgin olive oil (Olea europea L.) in five cultivars grown in Iran. Australian Journal of Crop Science 4(4): 258-263.
Iannota, N. 1990. Integrated control of Dacus oleae: relationship among time of olive ripening, dipteral ethology and oil quality. Acta Horticulturae 286: 363-365.
Iran National Standardization Organization. 1998. Animal and vegetable fats and oils- Determination of acid value and acidity- Test method, INSO 4178. (in Farsi)
Iran National Standardization Organization. 2008. Animal and vegetable fats and oils- Determination of peroxide value –Iodometric (visual) endpoint determination, INSO 4179. (in Farsi).
Iran National Standardization Organization. 2011. Olive oil: specifications and test methods, INSO 1446. (in Farsi)
Iran National Standardization Organization. 2016. Olive oil-spectrophotomtric investigation in the ultraviolet (determination of extinction coefficient-test method, INSO 10503. (in Farsi)
Jafari, Y. and Rezaee, V. 2004. First report of occurrence of olive fly in Iran. Newsletter of Entomological Society of Iran 6 (22): 1. (in Farsi)
Kyriakidis, N. B., and Dourou, E. F. I. 2002. Effect of storage and Dacus infection of olive fruits on the quality of the produced virgin olive oil. Journal of Food Lipids 9 (1): 47-55.
Marouf, A., Abbasi Mozhdehi, M. R., Taghaddosi, M. V. and Keyhanian, A. A. 2019. The effect of olive fruit fly infection on the quantity and quality of oil of different olive cultivars. Journal of Olive Production and Processing 1(1): 21-31. (in Farsi)
Marouf, A., Abbasi Mozhdehi, M. R., Taghaddosi, M. V., Keyhanian, A. A. and Mostafavi, K. 2017. Survey on the damage of olive fruit fly Bactrocera oleae Gmelin (Diptera: Tephritidae) on oil of some olive verities under different levels of infection. Final Report of the Research Project, Iranian Plant Research Institute, Registration Number 52368, 26 pp. (in Farsi)
Medjkouh, L., Tamendjari, A., Keciri, S., Santos, J., Nunes, M. A. and Oliveira, M. B. P. P. 2016. The effect of the olive fruit fly (Bactrocera oleae) on quality parameters, and antioxidant and antibacterial activities of olive oil. Food and Function 7(6): 2780-2788.
Mohammadi, H. and Vakili, D. 2007. Olive (Planting, Harvesting and Processing). Nedaye Sabze Shomal Publications. Rasht, Iran, 214 pp. (in Farsi)
Nouri, H. and Shirazi, J. 2010. Study on the effect of olive fruit fly infestation on some qualitative and quantitative characteristics of olive oil in different storage duration. IOBC 59: 21-27.
Parlati, M. V., Petruccioli, G. and Pandolfi, S. 1990. Effects of the Dacus infestation on the oil quality. Acta Horticulturae 286: 387-390.
Pereira, J. A., Alves, M. R., Casal, S. and Oliviera. B. 2004. Effect of olive fruit fly infestation on the quality of the olive oil from cultivars Cobrancosa, Madural and Verdeal Transmontana. Italian Journal of Food Science 16 (3): 355-365.
Rice, R. E. 2000. Bionomics of the olive fruit fly Bactrocera (Dacus) oleae. U.C. Plant Protection Quarterly 10 (3): 1-5.
Robinson, A. S., Wandemberg, C. A., Rieger, E. E., Villamizar, C. A., Moran Portillo, C. H., Tewari, R. and Kurihara, J. S. 1989. Fruit flies, their biology, natural enemies and control (No. H10 23). University of Amsterdam, Amsterdam (Holanda).
Sharaf, N. S. 1980. Life history of the olive fruit fly, Dacus oleae Gmel. (Diptera: Tephritidae) and its damage to olive fruits in Tripolitania. Zoology and Entomology 89: 390-400.
Taghaddosi, M. V., Azimi, M. and Keyhanian, A. A. 2015. Infestation rates of Bactrocera oleae (Dip.: Tephritidae) in 22 olive cultivars at Tarom Olive Research Station of Zanjan province. Journal of Entomological Society of Iran 34 (4): 69-81. (in Farsi)
Zeinanloo, A. A., Arji, I., Taslimpour, M., Ramazani Malak Roodi, M. and Azimi, M. 2015. Effect of cultivar and climatic conditions on olive (Olea europaea L.) oil fatty acid composition. Iranian Journal of Horticultural Science 46 (2): 232-242. (in Farsi) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 609 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 459 |