تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 743 |
تعداد مقالات | 7,072 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,150,428 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,858,151 |
اثر اندازه ذرات مکمل کروم-متیونین بر عملکرد رشد، صفات لاشه و کیفیت گوشت جوجه های گوشتی در شرایط تنش فیزیولوژیکی | ||
تحقیقات تولیدات دامی | ||
مقاله 4، دوره 9، شماره 3، آذر 1399، صفحه 31-45 اصل مقاله (237.63 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/ar.2020.13984.1435 | ||
نویسندگان | ||
سیده خوشقدم حسینی1؛ سید داود شریفی* 2؛ مریم باقری ورزنه3؛ شکوفه غضنفری2 | ||
1دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران | ||
2دانشیار، گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران | ||
3استادیار، پژوهشکده کشاورزی، سازمان پژوهش های علمی و صنعتی، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
این مطالعه به منظور بررسی تأثیر اندازه ذرات کروم-متیونین بر عملکرد، صفات لاشه و کیفیت گوشت جوجههای گوشتی در شرایط تنش فیزیولوژیکی انجام شد. از 288 قطعه جوجه گوشتی (جنس نر) در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار، چهار تکرار و 12 قطعه پرنده در هر تکرار در قالب آزمایش فاکتوریل 3×2 با دو وضعیت تنش (بدون تنش و تنش) و سه سطح افزودنی (بدون افزودنی، ppb 2000 کروم-متیونین و ppb 2000 کروم-متیونین آسیاب شده) استفاده شد. از افزودن دگزامتازون به جیره به میزان 5/1میلیگرم در کیلوگرم جیره به مدت یک هفته (18 تا 24 روزگی) برای ایجاد تنش فیزیولوژیکی استفاده شد. میزان خوراک مصرفی و وزن جوجهها در هر واحد آزمایشی به صورت هفتگی اندازهگیری و ضریب تبدیل محاسبه شد. غلظت مالون دیآلدئید و ظرفیت نگهداری آب گوشت سینه در 24 روزگی و 46 روزگی و pH گوشت سینه در سن 46 روزگی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که تنش فیزیولوژیکی، مصراف خوراک، افزایش وزن روزانه، بازده لاشه و وزن نسبی طحال و بورس را کاهش و ضریب تبدیل، وزن نسبی قلب و کبد و ظرفیت نگهداری آب را افزایش داد (05/0>P). استفاده از جیره حاوی هر دو شکل کروم متیونین در پرندگان در شرایط تنش به طور معنیداری باعث کاهش ضریب تبدیل و افزایش pH گوشت شد (05/0>P). تفاوتی در شکل فیزیکی ذرات کروم- متیونین بر صفات مورد مطالعه مشاهده نشد. با توجه به نتایج این آزمایش، افزودن ppb2000 کروم-متیونین در اندازههای مختلف سبب کاهش آثار تنش فیزیولوژیکی به ویژه بهبود ضریب تبدیل و بازده لاشه در پرندگان در شرایط تنش فیزیولوژیک شد. | ||
کلیدواژهها | ||
تنش فیزیولوژیکی؛ جوجه گوشتی؛ عملکرد رشد؛ کروم-متیونین؛ کیفیت گوشت | ||
مراجع | ||
باقری ورزنه م. 1396. اثر استفاده از مکمل کروم-متیونین بر کاهش آثار منفی ناشی از تنش فیزیولوژیک در جوجههای گوشتی. تولیدات دامی، 19(3): 613-625. برنجیان ع.، شریفی س. د.، محمدی سنگچشمه ع.، و غضنفری ش. 1394. اثر تنش فیزیولوژیکی و افزودن نانوذرات کروم به جیره بر عملکرد و صفات کیفی گوشت جوجه بلدرچینهای ژاپنی. تولیدات دامی، 17(1): 19-28. Ahmad F., Javed M. T., Sandhu M. A. and Kausar A. 2004. Effects of higher levels of chromium and copper on broiler health and performance during the peak tropical summer season. Veterinarski Arhiv, 74: 395-408.
Ali M. S., Kang G. and Joo S. T. 2008. A review: influences of pre-slaughter stress on poultry meat quality. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 21: 912-918.
Amatya J., Haldar S. and Ghosh T. 2004. Effects of chromium supplementation from inorganic and organic sources on nutrient utilization, mineral metabolism and meat quality in broiler chickens exposed to natural heat stress. Animal Science, 79: 241-253.
Anandhi M., Mathivanan R., Viswanathan K. and Mohan B. 2006. Dietary inclusion of organic chromium on production and carcass characteristics of broilers. International Journal of Poultry Science, 5: 880-884.
Anderson R. A. and Kozlovsky A. S. 1985. Chromium intake, absorption and excretion of subjects consuming self-selected diets. The American Journal of Clinical Nutrition, 41: 1177-1183.
Berenjian A., Sharifi S. D., Mohammadi Sang Cheshmeh A. and Ghazanfari S. 2018. Effect of chromium nanoparticles on physiological stress induced by exogenous dexamethasone in Japanese quails. Biological Trace Element Research, 184(2): 474-481.
Botsoglou N. A., Fletouris D. J., Papageorgiou G. E., Vassilopoulos V. N., Mantis A. J. and Trakatellis A. G. 1994. Rapid, sensitive, and specific thiobarbituric acid method for measuring lipid peroxidation in animal tissue, food, and feedstuff sample. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 42: 1931-1937.
Brooks M. A., Grimes J. L., Lloyd K. E., Krafka K., Lamptey A. and Spears J. W. 2016. Chromium propionate in broilers: effect on insulin sensitivity. Poultry Science, 95: 1096-1104
Cefalu W. T. and Hu F. B. 2004. Role of chromium in human health and in diabetes. Diabetes Care, 27: 2741-2751.
Cordeiro C. N., Bastos-Leite S. C., Vasconcelos F. C., Goulart C. C., Sousa A. M. and Costa A. C. 2017. Chelated minerals and limestone particle sizes on performance and bone quality of brown-egg layers. Revista Brasileira de Ciência Avícola, 19(SPE), 35-42.
Dai S., Wang L., Wen A., Wang L. and Jin G. 2009. Dietary glutamine supplementation improves growth performance, meat quality and colour stability of broilers under heat stress. British Poultry Science, 50: 333-340
Duclos M., Berri C. and Le Bihan-Duval E. 2007. Muscle growth and meat quality. Journal of applied Poultry Research, 16: 107-112.
Ebrahimzadeh S., Farhoomand P. and Noori K. 2013. Effects of chromium methionine supplementation on performance, carcass traits, and the ca and p metabolism of broiler chickens under heat-stress conditions. Journal of Applied Poultry Research, 22: 382-387.
GAO J., Lin H., Song Z. and Jiao H. 2008. Corticosterone alters meat quality by changing pre-and postslaughter muscle metabolism. Poultry Science, 87: 1609-1617.
Ghanbari S., Ebrahimnazhad Y., Eshratkhah B. and Nazeradl K. 2012. Effect of dietary chromium supplementation on performance and carcass traits of broiler chicks. Pakistan Journal of Nutrition, 11: 467-472.
Guo C. J. and Gu C. F. 1988. Changes in cellular immunity and nutritional status in mice after thermal injury. Burns, 14: 429-434.
Gutteridge J. and Halliwell B. 1999. Free radicals in biology and medicine. Oxford University Press, New York.
Hafeez A., Mader A., Ruhnke I., Röhe I., Boroojeni F. G., Yousaf M. S. and Zentek J. 2015. Implication of milling methods, thermal treatment, and particle size of feed in layers on mineral digestibility and retention of minerals in egg contents. Poultry Science, 94: 240-248.
Hu X., Guo Y., Huang B., Zhang L., Bun S., Liu D., Long F., Li J., Yang X. and Jiao P. 2010. Effect of corticosterone administration on small intestinal weight and expression of small intestinal nutrient transporter mRNA of broiler chickens. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 23: 175-181.
Jardim Filho R. M., Stringhini J. H., Café M. B., Leandro N. S. M., Cunha W. C. P. and Nascimento Junior O. 2005. Influência das fontes e granulometria do calcário calcítico sobre o desempenho e a qualidade da casca dos ovos de poedeiras comerciais. Acta Scientiarum Animal Sciences, 27: 35-42.
Kim Y., Han I. K., Choi Y., Shinz I., Chae B. and Kang T. 1996. Effects of dietary levels of chromium picolinate on growth performance, carcass quality and serum traits in broiler chicks. Asian-Australasian Journal of Animal Science, 9: 341-347.
Lauridsen C., Buckley D. and Morrissey P. 1997. Influence of dietary fat and vitamin e supplementation on α-tocopherol levels and fatty acid profiles in chicken muscle membranal fractions and on susceptibility to lipid peroxidation. Meat Science, 46: 9-22.
Laudicina D. C. and Marnett L. J. 1990. Enhancement of hydroperoxide-dependent lipid peroxidation in rat liver microsomes by ascorbic acid. Archives of Biochemistry and Biophysics, 278: 73-80.
Lee D. N., Wu F.Y., Cheng Y. H., Lin R. S. and Wu P. C. 2003. Effects of dietary chromium picolinate supplementation on growth performance and immune responses of broilers. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 16: 227-233.
Lemos M. J., Calixto L. F. L., Lima C. A. R., Agostinho T. S. P., Araújo M. O. and Couto I. S. 2011. Influência da granulometria do calcário sobre a qualidade da casca de ovos produzidos por poedeiras semi pesadas criadas no piso. Boletim Indústria Animal, 68: 151-155.
Lin H., Sui S., Jiao H., Buyse J. and Decuypere E. 2006a. Impaired development of broiler chickens by stress mimicked by corticosterone exposure. Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Molecular and Integrative Physiology, 143: 400-405.
Lin H., Decuypere E. and Buyse J. 2006b. Acute heat stress induces oxidative stress in broiler chickens. Comparative biochemistry and physiology part a: Molecular and Integrative Physiology, 144: 11-17.
Lin H., Sui S., Jiao H., Jiang K., Zhao J. and Dong H. 2007. Effects of diet and stress mimicked by corticosterone administration on early postmortem muscle metabolism of broiler chickens. Poultry Science, 86: 545-554.
Lin H., Gao J., Song Z. and Jiao H. 2009. Corticosterone administration induces oxidative injury in skeletal muscle of broiler chickens. Poultry Science, 88: 1044-1051.
Malheiros R., Moraes V., Collin A., Decuypere E. and Buyse J. 2003. Free diet selection by broilers as influenced by dietary macronutrient ratio and corticosterone supplementation. 1. Diet selection, organ weights, and plasma metabolites. Poultry Science, 82: 123-131.
Mccarty M. 1993. Homologous physiological effects of phenformin and chromium picolinate. Medical Hypotheses, 41: 316-324.
Moeini M. M., Bah Rami A., Ghazi S. and Targhibi M. R. 2011. The effect of different levels of organic and inorganic chromium supplementation on production performance, carcass traits and some blood parameters of broiler chicken under heat stress condition. Biological Trace Element Research, 144: 715-724.
Pechova A. and Pavlata L. 2007. Chromium as an essential nutrient: a review. Veterinarian Medicine-Parka, 52: 1-14.
Puvadolpirod S. and Thaxton J. 2000. Model of physiological stress in chickens 1. Response parameters. Poultry Science, 79: 363-369
Rafacho A., Cestari T. M., Taboga S. R., Boschero A. C. and Bosqueiro J. R. 2009. High doses of dexamethasone induce increased β-cell proliferation in pancreatic rat islets. American Journal of Physiology and Endocrinology and Metabolism, 296: 681-689.
Sahin K., Sahin N., Onderci M., Gursu F. and Cikim G. 2002. Optimal dietary concentration of chromium for alleviating the effect of heat stress on growth, carcass qualities, and some serum metabolites of broiler chickens. Biological Trace Element Research, 89: 53-64.
Sahin N., Akdemir F., Tuzcu M., Hayirli A., Smith M. and Sahin K. 2010. Effects of supplemental chromium sources and levels on performance, lipid peroxidation and proinflammatory markers in heat-stressed quails. Animal Feed Science and Technology, 159: 143-149.
Savenije B., Lambooij E., Gerritzen M. A., Venema K., and Korf J. 2002. Effects of feed deprivation and transport on preslaughter blood metabolites, early postmortem muscle metabolites, and meat quality. Poultry Science, 81: 699-708.
Shini S., Huff G. R., Shini A. and Kaiser P. 2010. Understanding stress-induced immunosuppression: Exploration of cytokine and chemokine gene profiles in chicken peripheral leukocytes. Poultry Science, 89: 841-851.
Siegel H. S. 1971. Adrenals, stress and the environment. World's Poultry Science Journal, 27: 327-349.
Smith M. 2003. Effects of different levels of zinc on the performance and immunocompetence of broilers under heat stress. Poultry Science, 82: 1580-1588.
Toghyani M., Shivazad M., Gheisari A. and Darkish S. 2006. Performance, carcass traits and hematological parameters of heat-stressed broiler chicks in response to dietary levels of chromium picolinate. Intrnational Journal of Poultry Science, 5: 65-69.
Toghyani M., Khatami A. and Gheisari A. A. 2008. Effect of organic and inorganic chromium supplementation on meat quality of heat-stressed broiler chicks. American Journal of Animal and Veterinary Sciences, 3: 62-67.
Tolimir N., Pavlov Ski Z., Koljajić V., Mitotic S. and Anomic N. 2005. The effect of different source and chromium level in ration on broiler breast musculature. Biotechnology in Animal Husbandry, 21: 153-158.
Underwood E. and Settle N. 1999. The mineral nutrition of livestock. 3rd end. Cab International, New York.
Uyanik F., At Sever A., Özdamar S. and Aydin F. 2002. Effects of dietary chromium chloride supplementation on performance, some serum parameters, and immune response in broilers. Biological Trace Element Research, 90: 99-115.
Virden W. and Kidd M. 2009. Physiological stress in broilers: ramifications on nutrient digestibility and responses. Journal of Applied Poultry Research, 18: 338-347.
Wang M. and Xue Z. 2004. Effect of chromium nanoparticle on growth performance, carcass characteristics, pork quality and tissue chromium in finishing pigs. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 17: 1118-1122.
Xin Z., Tucker W. B. and Hemken R. W. 1989. Effect of reactivity rate and particle size of magnesium oxide on magnesium availability, acid-base balance, mineral metabolism, and milking performance of dairy cows. Journal of Dairy Science, 72: 462-470.
Zhao L., Zeng J., Sun S., Ding H., Loud H. and Li W. 2009. Chromium (iii) nanoparticles affect hormone and immune responses in heat-stressed rats. Biological Trace Element Research, 129: 157-169. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 759 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 667 |