تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 738 |
تعداد مقالات | 6,939 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,870,125 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,698,610 |
ارزیابی تحمل تنش شوری براساس خصوصیات بیوشیمیایی و مورفوفیزیولوژیک برخی ارقام گندم | ||
علوم و تحقیقات بذر ایران | ||
دوره 7، شماره 1، خرداد 1399، صفحه 55-67 اصل مقاله (1.11 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/jms.2020.4317 | ||
نویسندگان | ||
حسین نهتانی1؛ نفیسه مهدینژاد* 2 | ||
1کارشناس ارشد اصلاح نباتات، گروه اصلاح نباتات و بیوتکولوژی، دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل، زابل، ایران | ||
2استادیار، گروه اصلاحنباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل، زابل، ایران | ||
چکیده | ||
بهمنظور مطالعه اثر تنش شوری بر روی برخی خصوصیات بیوشیمیایی و مورفوفیزیولوژیک ارقام مختلف گندم در مرحله گیاهچهای، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه تحقیقات دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل در سال 1395 اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل تنش شوری در چهار سطح شاهد و 100، 200 و 300 میلیمولار کلریدسدیم و 11 رقم مختلف گندم نان و یک رقم گندم دوروم بودند. ارقام از نظر تمامی صفات بجز هدایت روزنهای دارای اختلاف معنیدار در سطح یک درصد بودند. همبستگی مثبت و معنیداری بین درصد جوانهزنی و سرعت جوانهزنی و همبستگی منفی و معنیداری بین فعالیت کاتالاز و مقدار کربوهیدرات در شرایط تنش شوری مشاهده شد. تجزیه به عاملها بر اساس تجزیه به مؤلفههای اصلی و چرخش وریماکس در شرایط بدون تنش شوری و در شرایط تنش شوری (متوسط تنشها) هرکدام پنج عامل بهترتیب 13/87 و 11/83 درصد از تغییرات را تبیین کردند. نتایج حاصل از تجزیه ضرایب عامل نشانگر اهمیت مؤلفه تحمل به تنش شامل مقدار پرولین، فعالیت آنزیمهای آسکوربات پراکسیداز و گلوتاتیون پراکسیداز، طول و تعداد ریشهچه در گزینش ارقام مطلوب برای شرایط تنش شوری بود. ارقام مورد نظر با استفاده از تجزیه خوشهای بهروش وارد در هر دو شرایط عدم تنش و تنش شوری، دو گروه را تشکیل دادند. با توجه به نتایج، میتوان از تلاقی ارقام گروه اول با گروه دوم بهعلت حداکثر اختلاف، جهت ایجاد تنوع ژنتیکی استفاده نمود. | ||
کلیدواژهها | ||
آنزیمهای آنتیاکسیدانت؛ پتاسیم برگ؛ پرولین؛ هدایت روزنهای | ||
مراجع | ||
Ahmad, M., Niazi, B.H., Zaman, B. and Athar, M. 2005. Varietals differences in agronomic performance if six Wheat varieties grown under saline field environment. Indian Journal of Environment Science and Technology, 2(1): 49-57. (Journal) Alavi, N.S., Maleki, M., Pourseiedi, S., Rahimi, M., Baghizadeh, A., Riahi Medvar, A. and Rasoulnia, A.R. 2016. Investigation of salinity effect on leaf proteome pattern of Triticum boeoticum. Agriculture Biotechnology, 7(1): 61-69. (In Persian)(Journal) Alavi Matin, S.M., Rahnama, A. and Meskarbashi, M. 2015. Effects of type and rate of potassium fertilizer on agronomic and physiological traits of two durum wheat varieties under salt stress. Cereal Research, 5(2): 177-187. (In Persian)(Journal) Alavi Matin, S.M., Rahnama, A. and Meskarbashi, M. 2016. Effect of potassium supply on the activity of some antioxidant enzymes of two durum wheat (Triticum durum) cultivars under salt stress. Journal of Plant Production, 38(4): 1-12. (In Persian)(Journal) Amini, A., Amirnia, R. and Gazvini, H. 2016. Evaluation of relationship between physiological and agronomic traits related to salinity tolerance in bread Wheat (Triticum aestivum L.) genotypes. Iranian Journal of Crop Sciences, 17(4): 329-348. (In Persian)(Journal) Bates, L.S., Waldre, R.P. and Teare, I.D. 1973. Rapid determination of free prolin for water stress studies. Plant Soil, 39: 205- 208. (Journal) Dat, J., Vandenabeele, S., Vranova, E., VanMontagu, M., Inze, D. and VanBreusegem, F. (2000) Dual action of active oxygen species during plant stress responses. Cellular and Molecular Life Science, 57: 779-795. (Journal) Dubois. M., Gilles, K.A., Hamilton, J.K., Rebers, P.A. and Smith. F. 1956. Colorimetric method for determination of sugars and related substances. Analytical Chemistry, 28: 350-356. (Journal) Edreva, A. 2005. Generation and scavenging of reactive oxygen species in chloroplasts: A submolecular approach. Agriculture, Ecosystems and Environmen, 106(2-3): 119-133. (Journal) Esfandiari, E., Javadi, A., Shokrpour, M. and Shekari, F. 2011. The effect of salt stress on the antioxidant defense mechanisms on wheat seedling. Fresenius Environmental Bulletin, 20(8): 2021-2036. (Journal) Esfandiari, E., Adel Javadi, A. and Shokrpour, M. 2012. Evaluation of some of biochemical and physiological traits in Wheat cultivars in response to salinity stress at seedling stage. Crop Management, 15(1): 27-38. (In Persian)(Journal) Fakhri S., Rahnama, A. and Meskarbashi, M. 2017. Effect of of salinity stress on growth and distributions of tissue-specific ion in Wheat (Triticum aestivum L.) cultivars. Iranian Journal of Crop Sciences, 18(4): 302-318. (In Persian)(Journal) Farshid, R., Sahrai, E. and Zamani, G.R. 2014. Effect of NaCl salinity on germination and seedling growth of 12 wheat (Triticum aestivum L.) cultivars. Iranian Journal of Field Crops Research, 12(1): 146-152. (In Persian)(Journal) Farhadi, H., Azizi, M.H. and Nemati, H. 2015. Effect of salinity stress on morphological and proline content of eight landraces fenugreek (Trigonella foenum - graecum L.). Iranian Journal of Field Crops Research, 13(2): 411-419. (In Persian)(Journal) FAO. 2008. FAO land and plant nutrition management service. Accessed April 25, 2008, from http: // fao.org/ag/agl/agll/spush/. Gao, S., Ouyang, C., Wang, S., Xu, Y., Tang, L. and Chen, F. 2008. Effects of salt stress on growth, antioxidant enzyme and phenylalanine ammonia-lyase activities in Jatropha curcas L. seedlings.Plant Soil Evironment, 54(9): 374-381. (Journal) Ghavami, F., Melbebi, M.A., Ghonadeh, M.R., Yazdi Samadi, B., Mozaffari, J. and Aghaei, M.J. 2004. Investigation of reaction of tolerant Iranian wheat cultivars to salinity stress at germination and seedling stage. Iranian Journal of Agriculture Science, 35(2): 453-464. (In Persian)(Journal) Hoagland, D.R. and Arnon, D.I. 1950. The water-culture method of growing plants without soil. California Agricultural Experiment Station. University of California. USA. (Book)
Koch, K.E. 1996. Carbohydrate-modulated gene expression in plant. Plant Physiology, 47: 509-515. (Journal)
Majidimehr, A., Amiri-Fahliani, R. and Masoumias, A. 2014. Study of biochemical and chemical traits of different rice genotypes under salinity stress. Cereal Research, 4(1): 45-58. (In Persian)(Journal)
Mittler, R. 2002. Oxidative stress, antioxidants and stress tolerance. Trends in Plant Science, 7(9): 405-410. (Journal)
Moghaddam, M. and Talebi, M. 2016. The effects of salinity and methyl jasmonate on morphological and biochemical characteristics and photosynthetic pigments content in two Basil cultivars. Seed and Plant Production, 32(2): 81-98. (In Persian)(Journal)
Mudgal, V., Madaan, N. and A. Mudgal. 2010. Biochemical mechanisms of salt tolerance in plants: A Review. International Journal of Botany, 6(2): 136-143. (Journal)
Munns, R. and Tester, M. 2008. Mechanisms of salinity tolerance. Annual Review Plant Biology, 59: 651–681.(Journal)
Owen, C.P. 1992. Plant analysis reference producers for the southern region of the Unite States. The University of Georgia. PP: 33-45. (Book)
Pessarakli, M. and Szabolcs, I. 2011. Soil Salinity and Sodicity as Particular Plant/Crop Stress Factors. In: M.Pessarakli (Ed.), Handbook of Plant and Crop Stress. (3th Ed.), Revised and Expanded. Taylor and Francis, Florida, USA. PP: 3- 287. (Book)
Poustini, K., Sio-Semardeh, A. and Ranjbar, M. 2007. Proline accumulation as a response to salt stress in 30 wheat (Triticum aestivum L.) cultivars differing in salt tolerance. Genetic Resources and Crop Evolution, 54 (5): 925-934. (Journal)
Rahnama, H. and Ebrahimzadeh, H. 2005. The effect of NaCl on antioxidant enzyme activities in potato seedlings. Biologia Plantarum, 49(1): 93-97. (Journal)
Ravari, S.Z., Dehghani, H. and Naghavi, H. 2016. Assessing salinity tolerance of bread wheat varieties using tolerance indices based on K+/Na+ ratio of flag leaf. Cereal Reserch, 6(2): 133- 144. (In Persian)(Journal)
Saadeghi-Azar, L., Hoseini, S.M., Rahimi, A. and Mohammadi Mirik, A.A. 2013. Effect of salinity stress on some germination and vegetative growth indices of Lentil genotypes. Agricultural crop management, 15(4): 107-117. (In Persian)(Journal)
Sairam, R.K., Rao, K.V. and Srivastava, G.C. 2002. Differential response of wheat genotypes to long term salinity stress in relation to oxidative stress, antioxidant activity and osmolyte concentration. Plant Science, 163(5): 1037-1046. (Journal)
Sairam, R.K. and Tyag, A. 2004. Physiology and molecular biology of salinity stress tolerance in plant. Current Science, 86: 407-421. (Journal)
Seyed Sharifi, R., Kamari, H. and Nagafi, G. 2013. Effects of salinity stress and foliar application of Nano-Zinc oxide on yield per plant and some morphophysiological traits of Barley (Hordeum vulgare L.). Iranian Journal of Field Crops Research, 13(2): 399-410. (In Persian)(Journal)
Shelden, M.C., Roessner, U., Sharp, R.E., Tester, M. and Bacic, A. 2013. Genetic variation in the root growth response of barley genotypes to salinity stress. Functional Plant Biology, 40(5): 516–530.(Journal)
Shokrpour, M. and Esfandiari, E. 2014. Grouping different wheat varieties for salt tolerance using some biochemical and physiological indices. Journal of Crop Breeding, 6(14): 54-66. (In Persian)(Journal)
Sunkar, R. 2010. Plant Stress Tolerance: Methods and Protocols. New York. USA. Humana press. pp 386. (Book)
Yoshimura, K., Yabute, Y., Ishikawa, T. and Shigeoka, S. 2000. Expression of spinach ascorbate peroxidase isoenzymes in response to oxidative stresses. Plant Physiology, 123(1): 223-233. (Journal)
Zorb, C., Schmitt, S., Neeb, A., Karl, S., Linder, M. and Schubert, S. 2004. The biochemical reaction of maize (Zea mays L.) to salt stress is characterized by a mitigation of symptoms and not by a specie adaptation. Plant Science, 167: 91–100. (Journal) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 802 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 572 |