تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 744 |
تعداد مقالات | 7,082 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,200,688 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,876,139 |
بررسی روند تکوین اولیه اندامهای چشایی و بویایی در ماهی سفید دریای خزر (Rutilus kutum, Kamensky, 1901) | ||
تغذیه آبزیان | ||
مقاله 11، دوره 5، شماره 1 - شماره پیاپی 9، شهریور 1398، صفحه 123-130 اصل مقاله (654.7 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/janb.2020.14934.1076 | ||
نویسندگان | ||
سهیل ایگدری* 1؛ باقر مجازی امیری1؛ مهتا عربشاهی1؛ چنگیز مخدوم2؛ پگاه فرهنگ1 | ||
1گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، البرز | ||
2مجتمع تکثیر و پرورش و بازسازی ذخایر شهید رجایی، ساری، مازندران | ||
چکیده | ||
این مطالعه به منظور بررسی روند تکوین اندامهای چشایی و بویایی ماهی سفید (Rutilus kutum) از زمان تخمگشایی تا 23 روز پس از آن به اجرا درآمد. برای این منظور تعداد 500 لارو از روز 1 تا 23 پس از تفریخ، روزانه بهصورت تصادفی نمونهبرداری و پس از تثبیت در فرمالین بافری و گلوتار آلدئید، تهیه مقاطع بافتی انجام و همچنین اندامهای چشایی و بویایی توسط میکروسکوپهای نوری و الکترونی بررسی شدند. نتایج شکلگیری کامل بینی و افزایش توسعه تعداد و اندازه جوانههای چشایی در حفرهی دهانی، لبها و اطراف دهان در روز 5 بعد از تخمگشایی (Day post hatching = DPH) را نشان داد. همچنین در روز 12 پس از تخمگشایی، توسعه بیشتر سلولهای بویایی و جوانههای چشایی مشاهده شد. این روند افزایشی تا DPH 16 ادامه یافت. براساس نتایج اندام بویایی زودتر از اندام چشایی تکمیل شدند و جوانههای چشایی در لب بالا بیشتر بود. بلوغ کامل جوانههای چشایی در DPH 20 مشاهده شد. نتایج نشان داد که روند توسعه اندامهای چشایی در ارتباط نزدیک با روند توسعه دستگاه گوارش ماهی سفید به وقوع میپیوندد. | ||
کلیدواژهها | ||
دریای خزر؛ انتوژنی؛ تکامل ریختی؛ اندام چشایی؛ بویایی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,550 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 486 |