تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 748 |
تعداد مقالات | 7,108 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,240,265 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,897,869 |
تأثیر رطوبت زمان برداشت و دمای انبار بر بنیه بذر ارقام مختلف جو (Hordeum vulgare L.) | ||
علوم و تحقیقات بذر ایران | ||
مقاله 5، دوره 6، شماره 3، مهر 1398، صفحه 333-345 اصل مقاله (1.26 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/jms.2019.3816 | ||
نویسندگان | ||
لیلا یاری* ؛ شهلا هاشمی؛ عاطفه خندان | ||
مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران | ||
چکیده | ||
بهمنظور بررسی تأثیر رطوبت زمان برداشت و دمای انبار بر بنیه بذر ارقام مختلف جو (Hordeum vulgare L.) بعد از یک سال انبارداری، پژوهش حاضر در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی انجام گرفت. عوامل مورد مطالعه عبارت بودند از: ارقام ( نصرت، ریحان، یوسف، صحرا و پروداکتیو)، رطوبت بذر در هنگام برداشت ( شامل 14، 16 و 18 درصد) و درجه حرات انبار (دمای ثابت 20 درجه سلسیوس و دمای متناوب 30- 20 درجه سلسیوس) بهصورت کنترلشده، که بذرها بعد از برداشت بهمدت یک سال در انبار نگهداری شد. نتایج روند تغیرات بنیه بذر ارقام مختلف و توانایی آنها در جهت تولید گیاهچههای عادی، درصد جوانهزنی نهایی و رشد گیاهچه، در یک سال بعد از انبارداری بیانگر این است که حداکثر درصد جوانهزنی نهایی و تولید گیاهچههای عادی در ارقام مورد آزمایش مربوط به دمای متناوب 30-20 درجه سلسیوس بود و عکسالعمل ارقام با سطوح رطوبتی مختلف هنگام برداشت نیز متفاوت بود. حداکثر درصد جوانهزنی نهایی با میانگین 99 درصد متعلق به رقم پروداکتیو، بذرهای برداشتشده با رطوبت 18 درصد و ذخیرهشده در دمای متناوب 30-20 درجه سلسیوس بود. بیشترین درصد گیاهچههای عادی نیز با میانگین 98 درصد در رقمهای ریحان و پروداکتیو برداشتشده با رطوبت 18درصد و نگهداری شده در دمای متناوب 30-20 درجهسلسیوس حاصل شد. در کلیه ارقام مورد آزمایش بذرهای انبارشده در دمای 20 درجه سلسیوس و بهویژه آنهایی که دیرتر و با رطوبت 14 درصد برداشت شده بودند، از درصد جوانهزنی نهایی و تولید گیاهچه عادی کمتر و هدایت الکتریکی بیشتری برخوردار بودند. ذخیرهنمودن بذرها در دمای متناوب 30-20 درجه سلسیوس بهویژه برای بذرهایی که قرار است بهمدت یک سال در انبار ذخیره شوند، بهعنوان یک دستاورد جدید و مهم در این پژوهش جهت کنترل فرسودگی بذر قابل توصیه است. | ||
کلیدواژهها | ||
ارقام جو؛ بنیه بذر؛ دمای انبار؛ دوره انبارداری؛ رطوبت بذر | ||
مراجع | ||
Anonymous, 2012. International rules for seed testing edition. International Seed testing Association (ISTA). )HandBook) Antory, T.M.A. and Thalji, T. 2015. Effect of stored product insects on viability of farmer,s barley seeds stored for planting in Jordan. Advances in Environmental Biology, 9(23): 338-344. )Journal) Bailly, C. 2004. Active oxygen species and antioxidants in seed biology. Seed Science Research, 14(2): 93-107. )Journal) Bailly, C., Audigier, C., Ladonne, F., Wagner, M.H., Coste, F., Corbineau, F. and Côme, D. 2001. Changesin oligosaccharide content and antioxidant enzyme activities in developing bean seeds as related to acquisition of drying tolerance and seed quality. Journal of Experimental Botany, 52 (357): 701-708. )Journal) Bewley, J.D., Bradford, K.J., Hilhorst, H.W.M. and Nonogaki, H. 2013. Longevity, storage, and deterioration In: Seeds: Physiology of Development, Germination and Dormancy, 3rd Edition, DOI10.1007/978-1-4614-4693-4-8, Springer Science+Business Media, LLC2013. pp: 341-376. )Book) Bolland, M. 1994. Grain losses due to delayed harvesting of barley and wheat. Australian Journal of Experimental Agriculture and Animal Husbandry, 24(126): 391-395. )Journal) Chattha, S.H. and Lee, T.S. 2014. Storage methods and problems of wheat grain at sindh, Pakistan. International Journal of Biosciences, 5(7): 260-274. )Journal) Colville, L., Bradley, E.L., Lloyd, A.S., Pritchard, H.W., Castle, L. and Kranner, I. 2012. Volatile fingerprints of seeds of four species indicate the involvement of alcoholic fermentation, lipid peroxidation, and Maillard reaction in seed deterioration during ageing and desiccation stress. Journal of Experimental Botany, 63 (18): 6519-6530. )Journal) Dickson, M.H. 1980. Genetic aspects of seed quality. Horticulture Science, 15: 771-774. )Journal) Golezani, K.G., Mahootchi, A.H. and Dalil, B. 2012. Seed Physiological Quality. 1rd Edition. University of Tabriz Press. pp:168. (In Persian))Book) Golezani, K.G. and Dalil, B. 2011. Seed Germination and Vigor Tests. 1rd Edition. Ferdowsi University of Mashhad Press. pp:104. (In Persian))Book) Karunakaran, C., Muir, W.E., Jayas, D.S., White, N.D.G. and Abramson, D. 2001. Safe storage time of high moisture wheat. Journal of Stored Products Research, 37(3): 303-312. )Journal) Leprince, O., Hendry, G.A.F. and McKersie, B.D. 1993. The mechanisms of desiccation tolerance in developing seeds. Seed Science Research, 3(4): 231-246. )Journal) Ma, S.C., Zhang, G.S., Wang, J.W., Lu, B.X. and Li, H.R. 2004. Genetic difference and interrelationship among seed vigor traits in wheat. Acta Bot Boreal-Occident Sinica, 24(9): 1674-1679. )Journal) Mathur, S.B. and Kongsdal, O. 2003. Common laboratory seed health testing methods for detecting fungi. International Seed Testing Association (ISTA), pp: 425. )Handbook) Rainer, R., Julie, C., Jane, G., Tracy, W. and Ralph, N. 2003. The effect of storage conditions on post harvest maturation and maltability of barely. CSIRO, GPOBox 1700. Canberra, ACT, 2601.http// www.csiro.au )Research Report) Rajjou, L., Duval, M., Gallardo, K., Catusse, J., Bally, J., Job, C. and Job, D. 2012. Seed Germination and Vigor. Annual Review of Plant Biology, 63(28): 507-33. )Journal) Reuss, R., Cassells, J. and Nischwitz, R. 2002. Storage conditions affect the quality of malting barley. CSIRO Stored Grain Research Laboratory, Canberra, ACT 2601, Australia. pp: 44-48. )Handbook) Sadeghi, H. 2009. Effect of seed moisture content at harvesting on canola seed vigour and quality in dezfol. Final Report Project, Ministry of Jahad-e-Agriculture, Seed and Plant Certification and Registration Research Institute, Seed Certification and Control Research Assistance. pp: 25. )Research Report) Scott, S.J., Jones, R.A. and Williams, W.A. 1984. Review of data analysis methods for seed germination. Crop Science, 24(6): 1192-1198. )Journal) Soltani, A., Kamkar, B., Galeshi, S. and Akram Ghaderi, F. 2007. Effect of seed storage on resource depletion and heterophic growth of wheat seedling. Iranian Jornal of Agriculture Science. 15: 229-259. (In Persian))Journal) Soltani, A., Zeinali, E. and Galeshi, S. 2001. Genetic variation for and interrelationships among seed vigor traits in wheat from the Caspian Sea coast of Iran. Seed Science and Technology, 29(4): 653-662. )Journal) Sun, Q., Wang, J.H. and Sun, B.Q. 2007. Advances on seed vigor physiological and genetic mechanisms.Science Direct, 6(9): 1060-1066. )Website) Tavakoli, H., Mohtasebi, S.S., Rajabipour, A. and Tavakoli, M. 2009. Effects of moisture content, loading rate, and grain orientation on fracture resistance of barley grain. Research in Agricultural Engeering, 55(3): 85-93. )Journal) Zhang, M., Maeda, Y., Furihata, Y., Nakamaru, Y. and Esashi, Y. 1994. A mechanism of seed deterioration in relation to the volatile compounds evolved by dry seeds themselves. Seed Science Research, 4(1): 49. )Journal) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 732 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 673 |