تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 748 |
تعداد مقالات | 7,108 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,240,331 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,897,910 |
تاثیر اشعه گاما و استفاده از پوشش خوراکی دانه ریحان حاوی عصاره مرزنجوش بر ویژگی-های شیمیایی فیله ماهی شیپ (Acipenser nudiventris) طی دوره نگهداری در یخچال (C° 4) | ||
تغذیه آبزیان | ||
مقاله 4، دوره 4، شماره 2 - شماره پیاپی 8، اسفند 1397، صفحه 53-63 اصل مقاله (920.52 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/janb.2019.9473.1049 | ||
نویسندگان | ||
غلامرضا شاه حسینی1؛ سید ولی حسینی2؛ کبری ضیایی* 2 | ||
1پژوهشکده کشاورزی هسته ای، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، کرج، البرز | ||
2گروه فرآوری محصولات شیلاتی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، البرز | ||
چکیده | ||
پرتودهی یکی از روشهای مناسب نگهداری مواد غذایی، از جمله گوشت آبریان به شمار میرود. از اینرو، پژوهش حاضر اثر استفاده همزمان پرتودهی و پوشش خوارکی صمغ دانه ریحان حاوی عصاره مرزنجوش را بر ویژگیهای شیمیایی فیله ماهی شیپ (Acipenser nudiventris) بررسی میکند. پس از تهیه فیله ماهیان، تمامی تیمارها با 2% صمغ خوراکی دانه ریحان و غلظتهای 2 و 4% عصاره مرزنجوش پوششدهی شده و آنگاه در معرض دوزهای 3 و 4 کیلوگری اشعه گاما قرار گرفتند. نمونهها سپس در دمای 4 درجه سانتیگراد به مدت 25 روز نگهداری و در فواصل معین پنج روز از نظر برخی از شاخصهای شیمیایی فساد/کیفیت ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که میزان تغییرات pH و TVB-N در تیمارهای پرتودهیشده، کمتر از دیگر تیمارهاست، بهگونهای که کمترین و بیشترین میزان تغییرات آنها بهترتیب برای شاهد و تیمار پوششدهیشده با 2% صمغ دانه ریحان و 4% عصاره مرزنجوش و حاوی 4 کیلوگری اشعه گزارش شد (05/0p<). میزان WHC در تیمارهای حاوی دوز بالای اشعه (4 کیلوگری) کاهش بیشتری را نسبت به دیگر تیمارها نشان داد (05/0p<). تیمار پوششدهی شده با صمغ (شاهد: بدون عصاره و پرتودهی نشده) دارای کمترین TBA نسبت به دیگر تیمارها بود (05/0p<). با توجه به نتایج بهدست آمده، با افزایش میزان اشعه، اکسایش نیز افزایش یافت. استفاده توام صمغ دانه ریحان و عصارهی مرزنجوش میتواند ضمن کاهش دوز مورد نیاز پرتودهی و درنتیجه، فرآوردههای عامل اکسایش، باعث افزایش کیفیت ارگانولپتیک و ماندگاری فیلهها شود. نتایج حاصل از بررسیهای شیمیایی این مطالعه نشان میدهد که دوز 3 کیلوگری اشعه به همراه 2 و 4% صمغ دانه ریحان و عصاره مرزنجوش میتواند در جهت افزایش سلامتی و کیفیت فیله ماهی شیپ موثر واقع شود. | ||
کلیدواژهها | ||
صمغ دانه ریحان؛ کیفیت ماهی؛ اشعه گاما؛ تغییرات ارگانولپتیک؛ مرزنجوش؛ ماهی شیپ | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 819 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 650 |