تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 744 |
تعداد مقالات | 7,079 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,193,337 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,873,791 |
اثر افزودن عصاره پوست انار بر صفات عملکردی، شاخص های خونی، ریخت شناسی روده باریک و ماندگاری گوشت جوجه های گوشتی تغذیه شده با جیره حاوی روغن کلزا | ||
تحقیقات تولیدات دامی | ||
مقاله 3، دوره 8، شماره 3، آذر 1398، صفحه 13-24 اصل مقاله (212.66 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/ar.2019.10941.1336 | ||
نویسندگان | ||
ستاره عابدی1؛ سید جواد حسینی واشان* 2؛ سید همایون فرهنگ فر3؛ سید احسان غیاثی4 | ||
1دانش آموخته پرورش و مدیریت تولید طیور، گروه علوم دامی، دانشگاه بیرجند | ||
2دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه بیرجند | ||
3استاد گروه علوم دامی دانشگاه بیرجند | ||
4استادیار گروه علوم دامی دانشگاه بیرجند | ||
چکیده | ||
هدف از این تحقیق، بررسی اثر عصاره پوست انار بر عملکرد، خصوصیات لاشه، شاخصهای خونی، ریختشناسی روده باریک و ماندگاری گوشت جوجه گوشتی تغذیه شده با جیره بر پایه روغن کلزا بود. در این آزمایش از تعداد 120 قطعه جوجه خروس یکروزه سویه راس در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تیمار و چهار تکرار استفاده شد. جیرههای آزمایشی شامل سطوح صفر، 300 و 600 میلیگرم در کیلوگرم عصاره پوست انار بود. تمامی جیرهها در دوره آغازین دارای چهار درصد روغن کلزا و در دوره رشد و پایانی دارای شش درصد روغن کلزا بودند. تحلیل دادهها نشان داد عصاره پوست انار بر صفات عملکردی شامل مصرف خوراک، وزن بدن و ضریب تبدیل خوراک اثر نداشت. سطح 600 میلیگرم عصاره پوست انار در مقایسه با گروه شاهد سبب افزایش وزن نسبی بورس فابرسیوس (22/0 در برابر 11/0 درصد) و کاهش وزن نسبی چربی بطنی (92/0 در برابر 93/1 درصد)، کلسترول (95/147 در برابر mg/dL 78/155) و LDL (45/44 در برابر mg/dL36/53) پلاسمای خون شد (05/0>p ). سطح 600 میلیگرم عصاره پوست انار در مقایسه با گروه شاهد، فعالیت آنزیمهای لاکتات دهیدروژناز (1111 در برابر u/L2182) و آسپارتات آمینوترانسفراز (210 در مقابل u/L 239( خون را کاهش داد (05/0>p ). کیفیت گوشت در دوره نگهداری (85/0 در برابر ng/g99/0)، ارتفاع پرز (1245 در برابر 1027 میکرومتر) و نسبت عمق کریپت به ارتفاع پرز (74/6 در برابر 05/5) ناحیه ژژنوم جوجههای گوشتی تغذیه شده با سطح 600 میلیگرم عصاره پوست انار در مقایسه با شاهد افزایش نشان داد (05/0>p ). بنابراین افزودن عصاره پوست انار در سطح 600 میلیگرم در کیلوگرم بدون تاثیر بر عملکرد سبب بهبود ماندگاری گوشت، ریختشناسی ژژنوم و کاهش لیپیدهای خون جوجههای تغذیه شده با جیره حاوی روغن کلزا میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
ارتفاع پرز؛ عصاره پوست انار؛ کلسترول؛ ژژنوم؛ مالون دی آلدئید | ||
مراجع | ||
جعفریان م. ر. 1381. عمری طولانی بدون امراض با امگا-3 معجزه قرن جدید. انتشارات دفتر تحقیقاتی-علمی پروفسور جعفریان. حسینی س. م، آملی م.، و مدرسی س. ج. 1393. اثر سطوح مختلف تفاله دانه انار بر صفات عملکردی و برخی فراسنجههای خونی جوجههای گوشتی. تحقیقات تولیدات دامی، 3(2): 28-39. حسینی واشان س. ج.، افضلی ن.، ملکانه م.، ناصری م. ع.، و اله رسانی ع. 1388. مقایسه تأثیر دانه کتان و گلرنگ بر ترکیب اسیدهای چرب زرده تخم مرغ و پاسخ تیتر آنتی بادی مرغان تخم گذار. پژوهشهای علوم دامی ایران، 1: 87- 96. حسینی واشان س. ج.، گلیان ا.، یعقوبفر ا.، نصیری م. ر.، راجی ا. ر.، و اسماعیلی نسب پ. 1392. اثر ضداکسیدانهای آلی و منبع چربی بر سیستم ایمنی و ریختشناسی روده جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی. پژوهش و سازندگی، 99: 42-52. حسینی واشان س. ج.، گلیان ا.، یعقوبفر ا.، نصیری م. ر.، راجی ا. ر.، و اسماعیلی نسب پ. 1393. تعیین اثرات تفاله گوجه فرنگی و منابع روغنی گیاهی و حیوانی بر عملکرد، اجزاء لاشه و فرآسنجه های استخوانی جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی. پژوهشهای علوم دامی ایران، 6(2): 65-75. حسینی واشان س. ج.، گلیان ا.، و یعقوبفر ا.، 1395. تعیین اثرات منابع ضداکسیداسیون آلی و منبع چربی بر عملکرد، اجزا لاشه، فراسنجه های استخوانی جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی. پژوهشهای علوم دامی ایران، 8: 65-75. خادمی شورمستی د.، شریعتمداری ف.، کریمی ترشیزی م. ا.، و لطف اللهیان ه. 1394. تأثیر منبع چربی و نوع افزودنی بر عملکرد، صفات تولیدی و ریخت شناسی روده جوجههای گوشتی. تولیدات دامی، 17: 211-221. رحیمی ش. 1393. اثر افزودن عصاره پوست انار به جیره دارای چربی بر گوارشپذیری مواد غذایی، فلورمیکروبی روده و عملکرد جوجههای گوشتی.پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز. رضوانی م. ح.، و رحیمی ش. 1396. اثر افزودن خوراکی عصاره پوست انار و آنتی اکسیدان تجاری بر عملکرد، گوارش پذیری ماده غذایی، فلور میکروبی و تیتر آنتی بادی جوجههای گوشتی. تحقیقات دامپزشکی، 72: 147-156. سراجی کوپکن ح.، حسینی واشان س. ج.، افضلی، ن.، نمائی، م. ح.، و اله رسانی ع. 1394. بررسی اثر عصاره آبی گل راعی بر عملکرد، اجزای لاشه و برخی فراسنجه های بیوشیمیائی خون جوجه های گوشتی. نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی). 106: 133-146. سلاقی ا. 1390. تاثیر سطوح مختلف انرژی و چربی جیره غذایی بر عملکرد، ذخیره چربی لاشه و همبستگی ان با متابولیتهای چربی خون جوجههای گوشتی. پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس. سلامت دوست ر.، قربانی ا.، فولادی پ.، احمدزاده ع.، قیاسی ج.، ابراهیم نژاد ی.، و عشرت خواه ب. 1387. تأثیر روغن کلزا بر محتوی اسیدهای چرب چندگانه و تکی غیراشباع، لاشه جوجههای گوشتی. مجموعه مقالات سومین کنگره علوم دامی کشور. 301-303. شاهرخ دهکردی ش. ع. م. 1390. اثر سطوح مختلف روغن کلزا بر عملکرد جوجههای گوشتی در دوره رشد و پایانی. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه زابل. شریفیان م.، حسینی واشان س. ج.، فتحی نسری م. ح. و پیرای ع. 1396. ارزیابی تعادل اکسیدانی گوشت و بافت شناسی ژژنوم جوجه های گوشتی تحت تنش گرمایی تغذیه شده با پوست انار فراوری شده با اوره. سومین همایش ملی دام و طیور کشور. دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری. شکاری م.، شهیر م.، و عبدی قزلجه ع. 1391. اثرات سطوح مختلف کنجاله کلزا در جیرههای بر پایه ذرت یا گندم بر عملکرد جوجههای گوشتی. پژوهشهای علوم دامی (دانش کشاورزی)، 22: 131-145. صالح ح.، گلیان ا.، کرمانشاهی ح.، فرهوش ر.، میرکزهی م. ط.، و آگاه م. ج. a1394. آثار آنتیاکسیدانهای طبیعی بر پاسخ سیستم ایمنی، آنزیمهای آنتیاکسیدانی و شاخصهای خونی جوجههای گوشتی. دامپزشکی ایران، 11: 67-79. صالح ح.، گلیان ا.، کرمانشاهی ح.، فرهوش ر.، و ابریشم چی پ. b1394. اثرات آنتی اکسیدانی α-توکوفرول استات، پوست و عصاره پوست انار در جیره های حاوی روغن ماهی بر کیفیت گوشت ران و سینه جوجه های گوشتی. پژوهشهای علوم دامی ایران، 7(3): 305-317. صفامهر ع.، فرج اله زاده ش.، شهیر م. ح.، و خدایی ص. 1389. اثرات سطوح مختلف روغن کلزا، دانه باقلا و پودر سیر بر عملکرد و صفات کیفی تخم مرغ در مرغهای تخم گذار. پژوهشهای بالینی دامهای بزرگ (دامپزشکی)، 4: 49-61. گلیان ا.، سالار معینی م.، و مظهری م. 1393. تغذیه طیور. انتشارات واحد آموزش و پرورش معاونت کشاورزی، سازمان کوثر. 3: 221-305. ماسوری ب.، سالاری س.، خسروی نیا ح.ا.، طباطبایی وکیلی ص.، و محمدآبادی ط. 1396. اثر منبع چربی جیره و اسانس مرزه خوزستانی بر عملکرد، اجزای لیپیدی خون و پایداری اکسیداتیو گوشت درجوجه گوشتی تحت تنش گرمایی. تولیدات دامی، 19(1): 201-212. مالک ف. 1379. چربیها و روغنهای نباتی خوراکی، ویژگیها و فرآوری. انتشارات فرهنگ و قلم. محمودی پ.، حسن آبادی ا.، حاجاتی ح.، و جوادی م. 1394. اثرات لسیتین سویا، روغن سویا و چربی حیوانی بر عملکرد و بیان ژن SREBP-1 در جوجههای گوشتی. پژوهشهای علوم دامی ایران، 7: 294-305. نعمتی م. ح.، شریعتمداری ف.، واعظ ترشیزی ر.، و لطف الهیان ه. 1386. تأثیر سطوح چربی گیاهی بر عملکرد جوجههای گوشتی در دوره رشد و پایانی. پژوهش و سازندگی در امور دام و آبزیان، 74: 53-57. Ahn D. U., Sell J. L., Chen C. J. X., Wu C. and Lee J. I. 1998. Effects of dietary vitamin E supplementation on lipid oxidation and volatiles content of irradiated, cooked turkey meat patties with different packaging. Poultry Science, 77: 912-920. Amal M. F., Azoz A. A., Afaf H. Z. and Basyony M. 2012. Effects of pomegranate as antioxidant supplementation on digestibility, blood biochemical and rabbit semen quality. Egyptian Journal of Nutrition and Feeds, 15: 343-354. Baião N. C. and Lara L. J. C. 2005. Oil and fat in broiler nutrition. Revista Brasileira de Ciência Avícola, 7: 129-141. Cera K. R., Mahan D. C. and Cross R. P. 1988. Effect of age, weaning and post weaning diet on small intestinal growth and jejunal morphology in young swine. Journal of Animal Science, 66: 574-584.
Danicke S., Vahjen W., Simon O. and Jeroch H. 1999. Effects of dietary fat source and xylanase supplementation to rye-based broiler diets on selected bacterial groups adhering to the intestinal epithelium, on transit time of feed, and on nutrient digestibility. Poultry Science, 78: 1292-1299.
Gohari Ardabili A., Farhoosh R. and Haddad Khodaparadh M. H. 2011. Chemical composition and physicochemical properties of pumpkin seeds (Cucurbita pepo subsp. pepo var. Styriaka) grown in Iran. Journal of Agricultural Science and Technology, 13: 1053-1063. Havenstein G. B., Ferket P. R. and Qureshi M. A. 2003. Growth, livability, and feed conversion of 1957 versus 2001 broilers when fed representative 1957 and 2001 broiler diets. Poultry Science, 82: 1500-1508.
Hosseini-Vashan S. J. 2016. Antioxidant status, plasma lipid of broilers fed diets contained pomegranate pulp with enzyme. XXV World Poultry Congress, Beijing, China.
Laudadio V., Passantino L., Perillo A., Lopresti G., Passantino A., Khan R. U. and Tufarelli V. 2012. Productive performance and histological features of intestinal mucosa of broiler chickens fed different dietary protein levels. Poultry Science, 91: 265-270.
Manach C., Scalbert A., Morand C., Rémésy C. and Jiménez L. 2004. Polyphenols: food sources and bioavailability. The American Journal of Clinical Nutrition, 79: 727-747. Pelicano E. R. L, Souza P. A., Souza H. B. A., Figueiredo D. F., Boiago M. M., Carvalho S. R. and Bordon V. F. 2005. Intestinal mucosa development in broiler chickens fed natural growth promoters. Brazilian Journal of Poultry Science, 7: 221-229.
Raes K., Smet D. S. and Demeyer D. 2004. Effect of dietary fatty acids on incorporation of long chain polyunsaturated fatty acids and conjugated linoleic acid in lamb, beef and pork meat: a review. Animal Feed Science and Technology, 113: 199-221.
Rahimi S., Kamran Azad S. and KarimiTorshizi M. A. 2011. Omega-3 enrichment of broiler meat by using two oil seeds. Journal of Agricultural Science and Technology, 13: 353-365. Rajani J., KarimiTorshizi M. A. and Rahimi S. 2011. Control of ascites mortality and improved performance and meat shelf-life in broilers using feed adjuncts with presumed antioxidant activity. Animal Feed Science and Technology, 170: 239-245.
Seeram N. P., Zhang Y., Reed J. D., Krueger C. G. and Vaya J. 2006. Pomegranate phytochemicals. Taylor and Francis Group: New York. Pp. 3-29.
Shahryar H. A., SalamatdoustNobar R., Lak A. and Lotfi A. 2011. Effect of dietary supplemented canola oil and poultry fat on the performance and carcass characterizes of broiler chickens. Current Research Journal of Biological Sciences, 3: 388-392.
Sim J. S. 1990. Flax seed as a high energy/protein/omega-3 fatty acid feed ingredient for poultry. In: Proceeding of the 53rd Flax Institute of the United States. Fargo. ND. Pp: 65-72. Singh R. P., Chidambara Murthy K. N. and Jayaprakasha G. K. 2002. Studies on the antioxidant activity of pomegranate (Punica granatum) peel and seed extracts using in vitro models. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50: 81-86.
Zollitsch W., Knaus W., Aichinger F. and Lettner F. 1997. Effects of different dietary fat sources on performance and carcass characteristics of broilers. Animal Feed Science and Technology, 66: 63-73. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,346 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 909 |