تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 743 |
تعداد مقالات | 7,071 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,142,110 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,855,317 |
ارزیابی اقتصادی تغییر نوع انرژی قابل متابولیسم و منبع برآوردی داده های اسید آمینه کل در جیره نویسی کاربردی جوجه های گوشتی | ||
تحقیقات تولیدات دامی | ||
مقاله 3، دوره 7، شماره 2، شهریور 1397، صفحه 23-33 اصل مقاله (209.49 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/ar.2018.8969.1263 | ||
نویسندگان | ||
عاطفه طیبی* 1؛ بهروز دستار2؛ محمود شمس شرق3؛ فرشید اشراقی4 | ||
1دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه تغذیه دام و طیور دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
2استاد گروه تغذیه دام و طیور دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
3دانشیار گروه تغذیه دام و طیور دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
4استادیار گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
چکیده | ||
اثر نوع بیان انرژی و الگوی اسید آمینه کل در جیرهنویسی بر بازدهی اقتصادی جوجههـای گوشتی سویه تجاری راس 308 با استفاده از شش تیمار، سه تکرار و تعداد 10 قطعه جوجه گوشتی (مخلوط دو جنس) در هر تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی به صورت آزمایش فاکتوریل 3×2 انجام شد. گروههای آزمایشی شامل دو نوع انرژی قابلمتابولیسم (AMEn و TMEn) و سه الگوی اسید آمینه (ان آر سی، ایوانیک و آجینوموتو) در دورههای آغازین (10-1 روزگی)، رشد (24-11 روزگی) و پایانی (42-25 روزگی) بودند. جیرههای تنظیم شده بر اساس AMEn به طور معنیداری سبب افزایش مصرف خوراک (2/3983) و افزایش وزن بدن (3/2358) شد (05/0>P). در 24 و 42 روزگی، جیره غذایی تنظیم شده بر اساس AMEn نسبت به TMEn سبب افزایش معنیدار درآمد و هزینه خوراک مصرفی شد (05/0>P). جیره تنظیم شده بر اساس TMEn سبب افزایش سودآوری (2/3690 تومان)، سهم سود ناخالص از درآمد (367/42 تومان)، سهم سود از هزینههای متغیر (100/74 تومان) و بازده سود ناخالص (173/10 تومان) و همچنین سبب کاهش هزینه تولید گوشت (19/2 تومان) شد (05/0>P). الگوهای اسید آمینه ان آر سی و ایوانیک سبب افزایش معنیدار سودآوری، سهم سود ناخالص از درآمد، سهم سود از هزینههای متغیر و بازده سود ناخالص و همچنین سبب کاهش معنیدار هزینه تولید گوشت شد (05/0>P). با توجه به نتایج این آزمایش، جیرهنویسی جوجههای گوشتی بر اساس مقادیر TMEn و الگوهای اسید آمینه ان آر سی و ایوانیک سبب بهبود بازدهی خالص اقتصادی میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
الگوهای اسید آمینه؛ انرژی قابل متابولیسم؛ جوجه گوشتی؛ جیره نویسی؛ سودآوری اقتصادی | ||
مراجع | ||
بشیری ا.، صفامهر ع. ر.، مستشاری م. و میرزایی م. 1388. اثر سطوح مختلف مواد مغذی جیره بر عملکرد و همبستگی آن با صفات لاشه در دوره رشد جوجههای گوشتی. مجله دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه، 3: 655-645. دستار ب.، مصطفیلو ی.، حسنی س. و حاتمینژاد ر. 1385. تاثیر سطح انرژی جیره و الگوی اسید آمینه بر اساس روش تغذیه مرحلهای بر عملکرد جوجههای گوشتی. مجله علوم کشاورزی ایران، 37: 1066-1059. دستار ب.، رجبزاده نسوان م.، شمس شرق م. و مهاجر م. 1395. بررسی تاثیر الگوهای مختلف تغذیه پروتئین بر عملکرد رشد و اجزای لاشه جوجههای گوشتی سویهی تجاری کاب. نشریه تولیدات دامی، 3: 562-553. زمانی م.، رضایی م.، تیموری یانسری ا.، سیاحزاده ه. و نیکنفس ف. 1392. تاثیر سطوح مختلف انرژی و پروتئین جیره پایانی بر عملکرد، خصوصیات لاشه و غلظت لیپیدهای سرم خون جوجههای گوشتی. نشریه پژوهشهای علوم دامی ایران، 23: 86-69. ظهیرالدینی ه.، میرآشتیانی ر.، شیوازاد م. و نیکخواه ع. 1380. اثر غلظت انرژی و مواد مغذی جیره بر عملکرد جوجههای آمیخته گوشتی آرین. علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، 5: 134-125. میرزایی ح. و دیندارلو م. 1394. تخمین انرژی قابل سوخت و ساز ظاهری گندم و ذرت در طیور گوشتی با استفاده از روش شبکه عصبی مصنوعی بر اساس ترکیبات مواد مغذی و اسیدهای آمینه ضروری. نشریه علوم دامی، 106: 218-209. مرادی م.، مقصودلو ش.، رستمی ف. و مصطفیلو ی. 1392. اثر سطوح مختلف جایگزینی دانه سویای اکسترود شده به جای کنجاله سویا و سطوح مختلف ویتامین E بر شاخص تولید و صفات اقتصادی جوجههای گوشتی. تحقیقات تولیدات دامی، 4: 25-15. یعقوبفر ا.، کرکودی ک. و دیباییان م. 1390. تاثیر سیستمهای متفاوت بیان انرژی قابل متابولیسم و اسیدهای آمینه در جیرههای غذایی، بر عملکرد و خصوصیات لاشهی جوجههای گوشتی. پژوهشهای تولیدات دامی، 2: 11-1. Ajinomoto Heartland. 2010. Chicago.http://aaa.lysine.com./AA Table/ingredients.
AOAC. 2016. Official methods of analysis. 16th ed. Association of Official Analytical Chemists. Arlington. VA.
Dale N. and Batal A. 2015. J-Poultry Web. http://www.poultry.uga.edu/soybeans/metabolizable energy sbm.pps. Accessed on September 12. 2015.
Dozier W. A., Corzo A., Kidd M. T. and Branton S. L. 2007. Dietary apparent metabolizable energy and amino acid density effects on growth and carcass traits of heavy broilers. Poultry Science, 16: 192-205.
Evonic Industries. 2010. Amino Data 3.0, Platinum version. Feed additive. Degussa AG, Hanau-Wolfgang, Germany. http://www. Aminodat. com.
Kay R., Edwards W. and Duffy P. 2007. Farm Management. 6th revised Ed. MeGraw-Hill Education. 480 Pages.
Lemme A., Ravindran V. and Bryden W. L. 2004. Ileal digestibility of amino acids in feed ingredients for broilers. Journal of World's Poultry Science, 60: 423-438.
NRC. 1994. Nutrient Requirements of Poultry. 9th ed. National Academic Press, Washington DC. 176p.
Nudiens J. 2000. Opportunities of genetic potential of cross Hybro-G broiler chicks using differently enriched feed. Veterinarian Zootechnic Technology, 19: 82-86.
Rezaei M., Teimouri A., Pourreza J. and Syyahzadeh H. 2006. Effect of diet dilution in the starter period on performance and carcass characteristics of broiler chicks. Journal of Central European Agriculture, 7: 63-70.
Ross Broiler. 2014. Manangement manual. Aviagen. http://www.aviagen.com.
SAS. 2008. SAS/STAT® 9.2. User's Guide. SAS Institute Inc. Cary, North Carolina. USA.
Tahir M. and Pesti G. M. 2012. Comparison of ingredient usage and formula costs in poultry feeds using different amino acid digestibility databases. Journal of Poultry Science, 21: 693-705.
Wolynetz M. S. and Sibbald I. R. 1984. Relationship between apparent and true metabolizable energy and the effect of the nitrogen correction. Journal of Poultry Science, 63: 1386-1399.
Yaghobfar A. 2016. The efficiency of AMEn and TMEn utilization for NE in broiler diets. Brazilian Journal of Poultry Science, 18: 126-136.
Yari P., Yaghobfar A., Aghdan Shahryar H., Ebrahimnezhad Y. and Mirzaie Goudarzi S. 2015. Effects of diets formulation based on different methods of metabolisable energy (AMEn & TMEn) and amino acids (TAA & DAA) expression on Performance, Energy and Protein efficiency ratio and productive efficiency factor of broiler chicks. International Journal of Biological Forum, 7: 73-78.
Zarei A., Mohamadi M. and Hemmati B. 2014. Metabolizable energy and chemical composition of poultry by- product meal. Iranian Journal of Applied Animal Science, 4: 849-853. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 953 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 843 |