تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 748 |
تعداد مقالات | 7,112 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,246,056 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,899,765 |
اثر افزودنیهای مختلف بر تجزیه پذیری ماده خشک سیلاژ خردل علوفه ای (Brassica juncea) در مراحل مختلف فنولوژیک | ||
تحقیقات تولیدات دامی | ||
مقاله 4، دوره 6، شماره 4، اسفند 1396، صفحه 39-54 اصل مقاله (785.72 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/ar.2018.6960.1171 | ||
نویسندگان | ||
نرجس قهاری* 1؛ تقی قورچی2؛ محبوبه شاهی1؛ محمدتقی فیض بخش3 | ||
1دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه تغذیه دام و طیور دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
2استاد گروه تغذیه دام و طیور دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
3استادیار بخش زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی | ||
چکیده | ||
پژوهش حاضر جهت بررسی میزان تجزیهپذیری گیاه خردل علوفهای (Brassica juncea)در مراحل مختلف رشد و اثر ملاس و اوره بر کیفیت و تجزیهپذیری ماده خشک سیلاژ آن، انجام شد.در مرحله اول، ترکیبات شیمیایی شامل ماده خشک و پروتئین خام در سه مرحله رشد فنولوژیک گیاه (رویشی، گلدهی و خمیری شدن دانه) اندازهگیری شد. سپس 5/1 کیلوگرم از گیاه در هر مرحله رشد، به قطعات 3 تا 5 سانتیمتری خرد و با ملاس و اوره مخلوط و در کیسههای پلاستیکی سیلو شد. تیمارهای اعمال شده در هر مرحله بر سیلاژها، شاهد، 5 درصد ملاس، 5/0 درصد اوره، 10 درصد ملاس، 1/0 درصد اوره و 5 درصد ملاس بهعلاوه 5/0 درصد اوره در نظر گرفته شد. سیلاژها به مدت 45 روز در دمای اتاق نگهداری شدند. پس از آن ماده خشک سیلاژها تعیین شد و مورد ارزشیابی ظاهری قرار گرفت و pH و دما اندازهگیری شد. در مرحله دوم فراسنجههای تجزیهپذیری ماده خشک گیاه و سیلاژ خردل با استفاده از روش کیسههای نایلونی تعیین شد.با نمو گیاه، ماده خشک گیاه خردل علوفهای بهطور معنیداری افزایش و پروتئین خام کاهش داشت. نتایج ارزشیابی ظاهری سیلاژها به وسیله نمرهگذاری نشان داد که سطوح مختلف ملاس سیلاژهایی با کیفیت بسیار خوب و خوب ایجاد کردند. در طی سیلو کردن، ماده خشک بهطور معنیداری کاهش یافت (05/0˂P) و در سیلاژهای عملآوری شده با ملاس، ماده خشک بهطور معنیداری بیشتر از سایر سیلاژها بود (05/0˂P). در سیلاژهای تهیه شده، pH بهوسیله ملاس، کاهش و با افزودن اوره، افزایش یافت. پایداری هوازی سیلاژهای مراحل رویشی و گلدهی بهطور معنیداری بیشتر از مرحله خمیری شدن دانه بود (05/0˂P). در هر سه مرحله رویشی، گلدهی و خمیری شدن دانه، بیشترین میزان درصد ناپدیدی ماده خشک، بخش سریع تجزیه، پتانسیل تجزیهپذیری و تجزیهپذیری موثر مربوط به سیلاژهای عملآوری شده با ملاس بوده و بیشترین میزان بخش کند تجزیه مربوط به سیلاژ بدون افزودنی بود. | ||
کلیدواژهها | ||
اوره؛ تجزیه پذیری؛ خردل علوفه ای؛ سیلاژ؛ ملاس | ||
مراجع | ||
ابرسجی ق.، شاهی ق. و پاسندی م. 1387. تعیین کیفیت علوفه Hedysarum coronarium در مراحل مختلف فنولوژی. پژوهش و سازندگی، 78: 55- 51. اربابی س. و قورچی ت. 1388. اثر سطوح مختلف ملاس بر ترکیب شیمیایی و ارزش غذایی سیلاژ ارزن دم روباهی. مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی، 2: 108- 99. دلاور م. و دانشمسگران م. 1380. تعیین مولفههای شیمیایی، گوارشی (شکمبهای و رودهای) سیلاژ یونجه عملآوری شده با اوره و اسید سولفوریک و تأثیر آن بر تولید و ترکیب شیر گاوهای شیرده. نشریه علمی-پژوهشی علوم و صنایع کشاورزی، 2: 231- 219. روغنی حقیقی فرد ا. و ضمیری، م. ج. 1380. اثر سطوح مختلف اوره بر ترکیب شیمیایی و ارزش غذایی سیلاژ ذرت در تغذیه گوسفند. مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، 3: 178- 168. شماع م.، ساعدی ه.، نیکپور تهرانی ک. و مروارید ع. ا. 1371. غذاهای دام و طیور و روشهای نگهداری آنها (اصول تغذیه دام و طیور)، انتشارات دانشگاه تهران. 354 صفحه. شهبازیان ن. 1383. گیاهان علوفهای تیره بقولات. انتشارات کارنو. 160 صفحه. علیخانی م.، اسدی الموتی ع.، قربانی غ. و صادقی ن. 1384. اثر ملاس، اوره و تلقیح باکتریایی بر ترکیب شیمیایی و تجزیهپذیری ماده خشک آفتابگردان سیلو شده. علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، 3: 182- 171. فیضبخش م. ح. 1389. ارزیابی مقدماتی گیاهان علوفهای جدید در استان گلستان. گزارش نهایی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گلستان. 60 صفحه قورچی ت. 1387. اثر افزودنیهای مختلف و سطوح آنها بر کیفیت سیلاژ آزولا و قصیل جو. گزارش طرح پژوهشی. 83 صفحه. قورچی ت. قنبری ف. و ابراهیمی ط. 1391. بررسی تأثیر افزودنیهای مختلف بر پایداری هوازی، ترکیب شیمیایی و میکروبهای سیلاژ ذرت. پژوهشهای علوم دامی ایران، 4: 344- 335. کاویان ع. و پاسندی م. 1395. خصوصیات تخمیر و ارزش غذایی خردل علوفهای سیلو شده با و بدون ملاس. علوم دامی (پژوهش و سازندگی)، 112: 64-57. محمدزاده ح. 1390. اثر افزودنی میکروبی بر خصوصیات تخمیر، ارزش مواد مغذی و پایداری هوازی ذزت های سیلو شده و عملکرد حیوان. پایاننامه دکترا علومدامی، دانشگاه اصفهان. منصوری ه.، نیکخواه ع.، رضائیان م.، مرادی م. و میرهادی ا. 1382. تعیین میزان تجزیهپذیری علوفه با استفاده از فن تولید گاز و کیسههای نایلونی. مجله علوم کشاورزی ایران، 2: 507- 495. ولیزاده ر.، ناصریان ع. ع.، اژدریفرد ا. و صادقی ا. 1382. بیوشیمی سیلاژ. مشهد: انتشارات دانشگاه فردوسی. 416 صفحه. هدایتیپور ا.، خوروش م.، قربانی غ.، المدرس ع. و عبادی م. ر. 1391. مقایسه خصوصیات شیمیایی و تجزیهپذیری انواع علوفه و سیلاژ سورگوم با ذرت در شرایط آزمایشگاهی و روش کیسههای نایلونی. پژوهشهای علوم دامی ایران، 3: 232- 224. Abdulrazak S. A., Fujihara T., Ondiek J. K and Ørskov E. R. 2005. Nutritive evaluation of some Acacia tree leaves from Kenya. Animal Feed Science and Technology, 85: 89-98.
Adesogan A. T. 2002. A critical evaluation of selected nutritive value methods. In Proceeding 13th annual Florida Ruminant Nutrition Symposium.
AOAC International. 2000. Official Methods of Analysis of AOAC International. 17th edn. AOAC International, Gaithersburg, Maryland.
Ayres L. and Clements B. 2002. Forage brassicas- quality crops for livestock production. Field Crops Research, 20: 124- 135.
Balakhial A., Naserian A., Heravi Moussavi A., Eftekhar Shahrodi F. and ValiZadeh M. 2008. Changes in chemical composition and in vitro dm digestability of urea and molasses treated whole crop canola silage. Journal of Animal and Veterinary Advances, 7(9): 1042-1044.
Baytak E. and Aksu T. 2005. The effects of Formic acid, Molasses and Inoculants as silage additives on corn silage composition and ruminal fermentation characteristics in sheep. Journal of Veterinary Animal Science, 29: 469-474.
Colombini S., Galassi G., Crovetto G. M. and Rapetti L. 2009. Sorghum forage as an alternative to corn silage in dairy cows feeding. Journal of Dairy Science. 92: E-Suppl.1.
Demiral M., Bolat D., Celik S., Bakici Y. and Celik S. 2006. Quality of silaages from sunflower harvested at different vegetational stages. Journal of Animal Research, 30: 161-165.
Forouzmand M. A., Ghorbani G. R., and Alikhani M. 2005. Influence of hybrid and maturity on the nutritional value of corn silage for lactating dairy cows 1: Intake, milk production and component yield. Pakistan Journal of Nutrition,4 (6): 435- 441.
Gurbuz Y. 2006. Determination of nutritive value of leaves of several Vitis vinifera varieties as a sourse of alternative feedstuff for sheep using in vitro and in situ measurement. Small Ruminant Research, 71: 59-66.
Hoffman P. C., Sievert S. J., Shaver R. D., Welch D. A. and Combs D. K. 1993. In Situ Dry Matter, Protein and Fiber Degradation of Perennial Forages. Journal of Dairy Science, 76: 2632-2643.
Kadoshnikov S. I., Martirosian D. M., Kadoshnikova A. G. and Chernov I. A. 2001. A study on the silage use of plain and combined amaranth in ontogenesis. The official newsletter of the amaranth institute. XIV.
Kemton T. J. 1980. The use of nylon bag to characterize the potential degredability of feeds for ruminanats. Journal of Tropical Animal Production, 5:107-116.
Keskun B. and Yilmaz U. H. 2005. Effects of Urea or urea plus molasses supplementation to silages with different sorghum varieties harvested at the milk stage on the quality and In vitro dry matter digestibility of silages. Journal of Veterinary and Animal Science, 29: 1143-1147.
Klapp E. 1967. Lehrbuch des Acker-und pflanzenbaues, verlag papulparey, Berlin and Hamburg 604 seiten, seite 2H. 222: 465-582.
Kung L. J. R. 1997. A review on silage additive and enzymes.Department animal and food sciences. University of Delaware Newark. DE 19717 – 1303.
Lima R., Lourenco M., Diaz R. F., Castro A. and Fievez V. 2010. Effect of combined ensiling of sorghum and soybean with or without molasses and lactobacilli on silage quality and invitro rumen fermentation. Journal of Animal Feed Science and Technology, 155: 122-131.
Muck R. E. and Holmes B. J. 1999. Factors affecting bunker silo densities. Pages 278–279 in Proceedings of The XII th International Silage Conference, Uppsala, Sweden.
NRC. 2007. Nutrient Requirements of Small Ruminants: Sheep, Goats, Cervide, and New World Camelids. National Academy of Science. Washington, DC.
Orskov E. R. and McDonald I. 1979. The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to the passage rate. Journal Agricultural Science, 92: 499-503.
Orskov E. R., Deb hovel F. D. and Mould F. 1980. The use of the nylon bag technique for the evolution of feed stuffs. Journal of Tropical Animal Production, 5: 195-213.
SAS. 2003. SAS User’s Guide Statistics. Version 9.1.3 Edition. SAS Inst., Inc., Cary NC.
Selim A. S. M., Pan J., Takano T., Suzuki T., Koike S., Kobayashi Y. and Tanaka K. 2004. Effect of ammonia treatment on physical strength of rice straw, distribution of straw particles and particle-associated bacteria in sheep rumen. Journal of Animal Feed Science and Technology, 115: 117-128.
Southworth J. E., Gilman K. M., Raeside A. J., Wilkinson R. G., Sinclair L. A., Sileshi Z., Owen E., Dhanoa M. S. and Theodorou M. K. 1996. Prediction of in situ rumen dry matter disappearance of Ethiopian forages from an in vitro gas production using a pressure transducer, chemical analysesor in vitro digestibility. Journal of Animal Feed Science and Technology, 61: 73-87.
Stern M. D., Bach A. and Calsamiglia S. 2001. Alternative techniques for measuring nutrient digestion in ruminants. Journal of Animal Science, 75: 2256-2276.
Sundstol F. and Coxworth E. M. 1984. Ammonia treatment straw and other fibrous by-products as feed. Elsevier Amsterdam, 196-247.
Thenney M. L., Duhaime D. J., Jenkin S. and Rupple C. A. 1980. Microbial and chemical additives in alfalfa-timothy silage. Journal of Dairy Science, 63: 587-593.
Tobia C., Villalobos E., Rojas A., Soto H. and Moore K. J. 2008. Nutritional value of soybean (Glycine max L. Merr.) silage fermented with molasses and inoculated with Lactobacillus brevis Livestock Research for Rural Development, 20 (7): 106.
Umana R., staples C. R., Bates D. B., Wilcox C. J. and Mahanna W. C. 1991. Effects of microbial inoculant and (or) sugarcane molasses on the fermentation and aerobic stability and digestibility of bermudagrass ensiled at two moisture contents. Journal of Animal Science, 69: 4588-4601.
Van Hatalo A., Aronen I. and Varvikko T. 1995. Intestinal nitrogen digestibility of heat-moisture treated means as assessed by the mobile bag method in cows. Journal of Animal Feed Science and Technology, 55: 139-152.
Yan T. and Agnew R. E. 2001. Prediction of nutritive values in grass silages II Degradability of nitrogen and dry matter using digestibility, chemical composition, and fermentation data. Journal of Animal Science, 82: 1381-1391. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,225 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 784 |