تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 748 |
تعداد مقالات | 7,108 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,240,243 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,897,839 |
عملکرد پروار، مصرف خوراک، قابلیت هضم جیره، تخمیر شکمبه و فراسنجههای خونی در برههای آمیخته رومانف×لری بختیاری و لری بختیاری | ||
تحقیقات تولیدات دامی | ||
مقاله 1، دوره 6، شماره 2، شهریور 1396، صفحه 1-12 اصل مقاله (204.55 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/ar.2017.2308 | ||
نویسندگان | ||
عزیز رضائی صالح بابری1؛ مرتضی چاجی* 2؛ طاهره محمدآبادی3؛ محمد بوجارپور3 | ||
1دانشآموخته کارشناسی ارشد تغذیهدام | ||
2دانشیار گروه علوم دامی/دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان | ||
3عضو هیات علمی گروه علوم دامی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان | ||
چکیده | ||
آزمایش حاضر به منظور مقایسه عملکرد برههای نر آمیخته نسل اول رومانف×لری بختیاری و لری بختیاری انجام گرفت. از هر نژاد ۱5 راس بره (با وزن اولیه 1±20 کیلوگرم) با جیره متوازن به صورت آزاد تغذیه شدند و در پایان دوره پروار و در فواصل 15 روزه وزنکشی انجام گرفت. افزایش وزن روزانه، مصرف روزانه مواد مغذی، قابلیت هضم جیره، pH و نیتروژن آمونیاکی مایع شکمبه، گلوکز و نیتروژن اورهای خون تعیین شد. فعالیت جویدن دامها در طی 24 ساعت مورد بررسی قرار گرفت. بعد از اتمام دوره پروار، تعداد سه راس بره از هر گروه ذبح و وزن لاشه گرم و امعاء و احشاء اندازهگیری شد. قابلیت هضم ماده خشک (۳۵/۶۲ در برابر ۷۹/۵۸ ٪) و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (۹۲/۳۹ در برابر ۸۴/۳۵ ٪) در نژاد لری بختیاری بیشتر از حیوانات آمیخته بود (05/0>P). کل فعالیت جویدن (min/day ۲۵/۵۷۶ در برابر ۵۰/۴۷۳) در دامهای آمیخته بیشتر از نژاد لری بختیاری بود (05/0P<). میانگین افزایش وزن روزانه (kg/d ۱۹۰/۰ در برابر ۱۵۶/۰)، ضریب تبدیل خوراک (۸۶/۴ در برابر ۰۴/۶) و بازده لاشه گرم (۶۵/۵۸ در برابر ۰۷/۵۲ ٪) در برههای آمیخته بهتر از نژاد لری بختیاری بود (05/0>P). در مجموع وزن امعاء و احشاء در نژاد لری بختیاری بیشتر از حیوانات آمیخته بود (05/0>P). به طور کلی، به سبب عملکرد بهتر، شاید بتوان برههای نسل اول آمیخته رومانف×لری بختیاری را در کنار نژاد لری بختیاری در خوزستان برای پرواربندی استفاده نمود. با این حال، بهتر است برای تأیید نتایج این آزمایش، پژوهشهای بیشتری صورت گیرد. | ||
کلیدواژهها | ||
آمیختهگری؛ بازده لاشه؛ بره رومانف×لری بختیاری؛ فعالیت جویدن؛ مصرف خوراک | ||
مراجع | ||
جباری ص.، چاجی م.، اسلامی م.، محمدآبادی ط. و بوجارپور م. 1391. مقایسه جمعیت و مرفولوژی پروتوزوآی شکمبه گاو هلشتاین و گاومیش خوزستان تحت شرایط تغذیه ای مشابه. نشریه پژوهشهای علوم دامی ایران، 5 (3): 233-225. دبیری ن. ق. 1366. بررسی توان پرواری برههای ایرانی. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه تهران. دانشمسگران م.، طهماسبی ع. م. و وکیلی ع. ر. 1387. هضم و سوخت و ساز در نشخوارکنندگان. (چاپ دوم). انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد. ایران: مشهد 258 ص. طالبی م. ع. 1376. مقایسه خصوصیات پرواری و لاشه برههای نر لری بختیاری و آمیخته سنجابی، لری بختیاری. نشریه پژوهش و سازندگی، 7 (3): 139-135. طالبی م. ع.، و ادریس م. ع. ۱۳۸۱. اثر مدت پروار بر رشد و خصوصیات لاشه برههای نر لری بختیاری. مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، ۹ (۲): 153-167. کیانزاد م. 1382. بررسی اثر سن و جنس بر روی میزان رشد و خصوصیات لاشه برههای پرواری. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه تهران. مرتضوی پ. 1391. خصوصیات گوسفند رومانف. (چاپ اول). انتشارات مرکز پژوهشهای نوین دامپزشکی. ایران: تهران. مرکز آمار ایران. ۱۳۹۴. آمار کشتار دام کشتارگاههای کشور. سازمان مدیریت و برنامهریزی. مکارچیان م. و فرید مصطفایی ه. ب. ۱۳۵۱. اثر نژاد و سن از شیرگیری بر عملکرد پروار گوسفندان دنبه دار ایران. تحقیقات کشاورزی ایران. ۲ (۱): ۲۹-۲۱. وطنخواه م. و ادریس م.ع. 1381. بررسی بازده بیولوژیک در گوسفند بختیاری. مجله علوم کشاورزی ایران، 33 (4): 592-582. Abdolah R., Kridli J. and Sovjak R. 2002. Fattening performance and carcass value of Awassi ram lambs, F1 Crossbreds of Romanov ×Awassi in Jordan. Czech Journal of Animal Science, 44 (9): 285-324.
Adzitey F. 2011. Effect of pre-slaughter animal handling on carcass and meat quality. International Food Research Journal, 18: 485-491.
Al-Jassim R.A.M., Al-Ani A. N., Hassan S. A., Dana T. K. and Al-Jarian L. J. 1991. Effects of dietary Supplementation with rumen un-degradable protein on carcass characteristics of Iraqi Awassi lambs and desert goats. Small Ruminant Research, 4 (3): 269-275.
Association of Official Analytical Chemists, AOAC. 2002. Official Method of Analysis (15th ed.). Arlington.
Bhatia S. K., Kumar S. and Sangwan D. C. 2004. Advances in buffalo-cattle nutrition and rumen ecosystem. (1th ed.). India: International Book Distributing Co.
Broderick G. A. and Kang, J. H. 1980. Automated simultaneous determination of ammonia and total amino acids in ruminal fluid and in vitro media. Journal of Dairy Science, 63: 64–75.
Davidson S., Hopkins B. A., Diaz D. E., Bolt S. M., Brownie C., Fellner V. and Whitlow L. W. 2003. Effects of amounts and degradability of dietary protein on lactation, nitrogen utilization, and excretion in early lactation Holstein cows. Journal of Dairy Science, 86: 1681–1689.
Dehority B. A. 2003. Rumen microbiology (1th ed.). UK-London: Academic Press, Nottingham University.
Dehority B. A. and Tirabasso P. A. 2001. Parameters in the rumen. Effect of feeding frequency on bacterial and fungal concentrations, pH, and other. Journal of Animal Science, 79: 2908-2912.
Erohin A. I., Karasev E. A. and Erohin S. A. 2006. Romanov Sheep breed state, improving the use of the gene pool. Moscow: Federal State Rosinformagroth, pp.329.
FAO. 2010. Food and Agriculture Organization of United Nations. Rome, Pp. 36-48.
Hosoda K., Nishida T., Park W. Y. and Eruden B. 2005. Influence of Mentha- xpiperita L. (peppermint) supplementation on nutrient digestibility and energy metabolism in lactating dairy cows. Journal of Animal Science, 18: 1721–1726.
Ivan M., Neill L., Forster R., Alimon R., Rode L. M. and Entz T. 2000. Effects of Isotricha, Dasytricha, Entodinium, and total fauna on ruminal fermentation and duodenal flow in wethers fed different diets. Journal of Dairy Science,83: 776–787.
Makkar H. P. S. 2003. Effects and fate of tannins in ruminant animals, adaptation to tannins, and strategies to overcome detrimental effects of feeding tannin-rich feeds. Small Ruminant Research, 49: 241-256.
McDonald P., Edwards R. A., Greehalgh J. F. D., Morgan C. A., Sinclair L. A. and Wilkinson, R. G. 2010. Animal nutrition(7th ed.). England: Pearson. Harlow.
Momani-Shaker M., Abdullah A. Y., Kridli R. T., Blaha J., Sada I. and Sovjak R. 2002. Fattening performance and carcass value of Awassi ram lambs, crossbreds of Romanov&Awassi and Charollais&Awassi in Jordan. Czech Journal of Animal Science, 47 (10): 429-438.
NRC. 2007. Nutritional requirements of small ruminants. National Academy Press, Washington, D.C., USA.
Pond W. J., Church D. C., Pond R. R. and Schoknecht P. A. 2005. Basic animal nutrition and feeding (5th ed.). John Wiley & Sons, Inc.
Ramin A., Aghazadeh A. and Karamian T. 2007. Assessment of relation of diet energy and protein with milk urea and lactose, blood urea and glucose in lactating ewes. Iranian Veterinary Journal, 3 (4): 24-32.
Van Soest P. J., Robertson J. B. and Lewis B. A. 1991. Methods of dietary fiber, neutral detergent fiber, and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74: 3583– 3597. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,474 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,844 |