تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 748 |
تعداد مقالات | 7,108 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,240,426 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,898,023 |
اثر زوال بر تغییرات آنتی اکسیدانت های آنزیمی و غیر آنزیمی و خصوصیات بیوشیمیایی بذرهای جو رقم والفجر | ||
علوم و تحقیقات بذر ایران | ||
مقاله 8، دوره 3، شماره 3، مهر 1395، صفحه 89-103 اصل مقاله (1.15 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسنده | ||
مهدی شعبان* | ||
دانشجوی دکترای دانشگاه آزاد بروجرد | ||
چکیده | ||
این تحقیق بهمنظور بررسی اثر طول مدت زوال تسریعشده بر فعالیت آنتیاکسیدانتهای آنزیمی و غیرآنزیمی و نیز خصوصیات بیوشیمیایی بذرهای جو در دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد در تابستان سال 1394 بهصورت کاملاً تصادفی با چهار تکرار انجام شد. فاکتور مورد مطالعه عبارت بود از طول مدت زوال تسریعشده در 5 سطح شامل تیمار شاهد و زوال مصنوعی یک، دو، سه، چهار و پنج روزه. صفات اندازهگیریشده شامل، درصد جوانهزنی، هدایت الکتریکی و بررسی فعالیت آنتیاکسیدانتهای آنزیمی و غیر آنزیمی بودند. نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان داد اثر زوال بر صفات درصد جوانهزنی بذور، هدایت الکتریکی، قندهای محلول، پروتئین محلول، پرولین، اسید آسکوربیک، آنزیم کاتالاز، پروکسیداز و آسکوربات پروکسیداز معنیدار بود. نتایج مقایسه میانگین نشان داد با افزایش تعداد روزهای زوال درصد جوانهزنی بذرهای جو کاهش و تولید مالوندیآلدئید و پراکسید هیدروژن و هدایت الکتریکی محلول در برگیرنده بذور افزایش مییابد. تولید قندهای محلول و پروتئین محلول بهترتیب تا سه و دو روز افزایش یافته و از آن به بعد کاهش پیدا کرد. محتوای پرولین با افزایش مدت زوال تا دو روز روند افزایشی داشته و از آن به بعد روند کاهشی به خود گرفت، ولی روند تولید اسید آسکوربیک در بذرهای زوال یافته با افزایش روزهای زوال کاهشی بود و تولید آن در تیمارهای زوال یک تا چهار روز بالاتر از تیمار شاهد بود. زوال سبب تغییر در میزان آنزیمهای کاتالاز، پروکسیداز و آسکوربات پروکسیداز شد. با افزایش شدت زوال مصنوعی تا سه روز فعالیت آنزیمهای کاتالاز و تا دور روز فعالیت آنزیمهای پروکسیداز و آسکوربات پروکسیداز افزایش یافته و از آن به بعد روند فعالیت آنها کاهشی بود. شدتهای پایین زوال مصنوعی نسبت به شدتهای بالاتر خسارت کمتری را به سیستم آنتیاکسیدانی آنزیمی و غیر آنزیمی وارد نمود ولی با افزایش شدت زوال مصنوعی تا 5 روز تجمع گونههای فعال اکسیژن بر این سیستمهای آنتیاکسیدانی غلبه نمود. در این شرایط خسارت به بذرها افزایش یافت که در نهایت منجر به کاهش قوه نامیه بذرها و کاهش درصد جوانهزنی آنها شد. | ||
کلیدواژهها | ||
آنتی اکسیدانت؛ پرولین؛ جو؛ کاتالاز؛ مالوندیآلدئید و هدایت الکتریکی | ||
مراجع | ||
Akhter, F.N., Kabir, G., Mannan, M.A. and Shaheen, N.N. 1992. Aging effect of wheat and barley seeds upon germination mitotic index and chromosomal damage. Journal of Islamic Academic of Science, 5: 44-48. (Journal)
Bailly, C. 2004. Active oxygen species and antioxidants in seed biology. Seed Science Research, 14:93-107. (Journal)
Bailly, C., El-Maarouf-Bouteau, H. and Corbineau, F. 2008. From intracellular signaling networks to cell death: the dual role of reactive oxygen species in seed physiology. Comptes Rendus Biologies,331: 806–814. (Journal)
Bates, L.S., Walden, R.P. and Teave, I.D. 1973. Rapid defermination of free praline for water stress studies. Plant and Soil, 39:205-207. (Journal)
Bradford, M. 1976. A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Analytical Biochemistry, 72: 248-252. (Journal)
Du, Z. and Bramlage, W.J. 1992. Modified thiobarbituric acid assay for measuring lipid oxidation in sugar-rich plant tissue extracts. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 40: 1566-1570. (Journal)
Emam, Y. 2008. Cereal production. Shiraz University Press. 190 pp. (Book)
Fessel, S.A., Vieira, R.D., Cruz, M.C.P., Paula, R.C. and Panobianco, M. 2006. Electrical conductivity testing of corn seeds as influenced by temperature and period of storage. Pesqui Agropecu of Brasil, 41:1551–1559. (Journal)
Ghiazdowska, A., Krasuska, U. and Bogatek, R. 2010. Dormancy removal in apple embryos by nitric oxid or cyanide involves modifications in ethylene biosynthetic pathway. Planta, 232: 1397-1407. (Journal)
Gill, S.S. and Tuteja, N. 2010. Reactive oxygen species and antioxidant machinery in abiotic stress tolerance in crop plants. Plant Physiology and Biochemistry, 48: 909-930. (Journal)
Goel, A. and Sheoran, I.S. 2003. Lipid peroxidation and peroxide-scavenging enzymes in cotton seeds under natural ageing. Biologia Plantarum, 46: 429–434. (Journal)
Goel, A., Coel, A.K. and Sheoran, I.S. 2003. Changes in oxidative stress enzymes during artificial ageing in cotton (Gossypium hirsutum L.) seeds. Journal of Plant Physiology, 160: 1093-1100. (Journal)
Govender, V., Aveling, T.A.S. and Kritzinger, Q. 2008. The effect of traditional storage methods on germination and vigor of maize (Zea mays L.) from northern KwaZulu-Natal and southern Mozambique. Southern African Journal of Botany, 74:190–196. (Journal)
Hampton, J.G. and Tekrony, D.M. 1995. Handbook of Vigor Test Methods. The International Seed Testing Association, Zurich 117 pp. (Handbook)
Heath, R.L. and Packer, L. 1968. Photoperoxidation in isolated chloroplast: kinetics and stoichiometry of fatty acid peroxidation. Biochemistry and Biophysics, 12: 189-198. (Journal)
Hu, D., Ma, G., Wang, Q., Yao, J.H., Wang, Y. and Pritchard, H. 2012. Spatial and temporal nature of reactive oxygen species production and programmed cell death in elm (Ulmus pumila L.) seeds during controlled deterioration. Plant Cell and Environment,35: 2045–2059. (Journal)
ISTA. 2012. International Rules for Seed Testing. Bassersdorf: International Seed Testing Association. (Handbook)
Kishor, P.B.K. and Dange, V. 1990. Sucrose metabolism in callus-cultures of cotton during growth. Indian Journal of Experimental Botany, 28: 352–355. (Journal)
Kong, L., Huo, H. and Moa, P. 2015. Antioxidant response and related gene expression in aged oat seed. Frontiers in Plant Science, 6: 1-9. (Journal)
Kong, Q., Mao, P.S., Yu, X.D. and Xia, F.S. 2014. Physiological changes in oat seeds aged at different moisture contents. Seed Science and Technology, 42: 190–201. (Journal)
Lehner, A., Mamadou, N., Poels, P., Come, D., Bailly, C. and Corbineau, F. 2008. Change in soluble carbohydrates, lipid peroxidation and antioxidant enzyme activityes in the embryo during aging in wheat grains. Journal of Cereal Science, 47(3): 555-565. (Journal)
Luck, H. 1962. Methods of enzymatic analysis. E.B. By Bergmeyer (1th edition), Verlag chemie weinheim Pp:885-894. (Book)
McCready, R.M., Guggolz, J., Silviera, V. and Owens, H.S. 1950. Determination of starch and amylase in vegetables. Analytical Chemistry, 22: 1156-1158. (Journal)
McDonald, M.B. 1999. Seed deterioration: physiology, repair, and assessment. Seed Science and Technology, 27: 177-237. (Journal)
Moller, I.M., Jensen, P.E. and Hansson, A. 2007. Oxidative modifications to cellular components in plants. Annual Review in Plant Biology,58: 459–481. (Journal)
Morrison, D.A., Auld, T.D., Rish, S., Porter, C. and McClay, K. 1992.Patterns of testa-imposed seed dormancy in native Australian legumes. Annals of Botany, 70: 157-163. (Journal)
Murthy, U.M.N., Kumar, P.P. and Sun, W.Q. 2003. Mechanisms of seed ageing under different storage conditions for Vigna radiate (L.)Wilczek: lipid peroxidation, sugar hydrolysis, Maillard reactions and their relationship to glass state transition. Journal of Experimental Botany, 54: 1057-1067. (Journal)
Narayana, U.M. and Wendell, Q.S. 2000. Protein modification by amadori and maillard reactions during seed storage: roles of sugar hydrolysis and lipid peroxidation. Journal of Experimental Botany, 348: 1221-1228. (Journal)
Newman, C.W. and Newman, R.K., 2006. A brief history of barley foods. Cereal Foods World, 51: 4–7. (Journal)
Nkang, A. and Umoh, E.O. 1997. Six month storability of five soybean cultivars as influenced by stage of harvest, storage temperature and relative humidity. Seed Science and Technology, 25: 93-99. (Journal)
Oliveira, J.T.A., Andrade, N.C., Martins-Miranda, A.S., Soares, A.A., Gondim, D.M.F. and Araujo, J.H. 2012. Differential expression of antioxidant enzymes and PR-proteins in compatible and incompatible interactions of cowpea (Vigna unguiculata) and the root-knot nematode Meloidogyne incognita. Plant Physiology and Biochemistry,51: 145–152. (Journal)
Priestley, D.A. 1986. Seed ageing. Cornell University Press, Ithava, New York. (Book)
Qaderi, M.M., Cavers, P.B. and Bernards, M.A. 2003. Pre- and post-dispersal factors regulate germination patterns and structural characteristics of Scotch thistle (Onopordum acanthium) cypselas. New Phytology, 159: 263–278. (Journal)
Resenda, M.L.V., Nojosa, G.B.A., Cavalcanti, L.S., Aguilar, M.A.G., Silva, L.H.C.P., Perez, J.O., Andrade, G.C.G., Carvalho, G.A. and Castro, R.M. 2002. Induction of resistance in coca against Crinipellis perniciosa and Verticillium dahlia by acibenzolar-s-methyl (ASM). Plant Pathology, 51: 624-628. (Journal)
Roozrokh, M. and Ghasemigolezani, K. 1999. Effect of seed ageing on emergence, yield and yield components in tow chickpea cultivars under complete and limited irrigation. M.Sc. thesis in Agronomy, Tabriz University, Tabriz, Iran. (In Persion)(Journal)
Soltani, A., Gholipoor, M. and Zeinali, E. 2006. Seed reserve utilization and seedling growth of wheat as affected by drought and salinity. Environmental and Experimental Botany, 55: 195-200. (Journal)
Spanò, C., Castiglione, M.R., Bottega, S. and Grilli, I. 2004. Natural ageing of wheat seeds. Current Topics in Plant Biology,5: 89–94. (Journal)
Sun, W.Q. and Leopold, A.C. 1994. Glassy state and seed storage stability: A viability equation analysis. Annals of Botany, 74: 601-604. (Journal)
Sun, W.Q. and Leopold, A.C. 1995. The Maillard reaction and oxidative stress during aging of soybean seeds. Plant Physiology, 94: 94–104. (Journal)
Sung, J.M. and Chiu, C.C. 1995. Lipid peroxidation and peroxide-scavenging enzymes of naturally aged soybean seed. Plant Science, 110: 45-52. (Journal)
Tavakolafshari, R., Ghasem, F., Majnoonhosseini, N., Alizadeh, H. and Bihamta, M.R. 2007. Effect of seed ageing on germination traits and catalase and peroxidase antioxidant activity in barley genotypes. Journal of Iranian Agricultural Science, 37(2): 337-346. (In Persion)(Journal)
Tina, X., Song, S. and Lei, Y. 2008. Cell death and reactive oxygen species metabolism during accelerated ageing of soybean axes. Russian Journal of Plant Physiology, 55: 33-40. (Journal)
Wojtyla, Ł., Garnczarska, M., Zalewski, T., Bednarski, W., Ratajczak, L. and Jurga, S. 2006. A comparative study of water distribution, free radical production and activation of antioxidative metabolism in germinating pea seeds. Journal of Plant Physiology,163: 1207–1220. (Journal)
Zamani, A., Sadatnoori, S.A. Tavakolafshari, R., Irannejad, H., Akbari. Gh.A. and Tavakoli, A. 2010. Atudy on lipid peroxidation and activity of some antioxidant enzymes in safflower seeds under accelerated and natural ageing. Iranian Journal of Crop Science, 41(3): 545-555. (In Persion)(Journal)
Zhang, M., Zhuo, J.J., Wang, X., Wu, S. and Wang, X. F. 2010. Optimizing seed water content: relevance to storage stability and molecular mobility. Journal of Integrative Plant Biology,52: 324–33. (Journal) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,144 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,091 |