تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 748 |
تعداد مقالات | 7,108 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,240,678 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,898,209 |
ارزیابی تاثیر تنش شوری بر فعالیت برخی آنزیم های آنتی اکسیدان در گیاهچه های حاصل از بذر پرایم شده ماریتیغال (Silybum marianum) | ||
علوم و تحقیقات بذر ایران | ||
مقاله 2، دوره 3، شماره 3، مهر 1395، صفحه 11-21 اصل مقاله (1013.6 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
مهرانگیز جوکار تنگ کرمی* 1؛ احمد قنبری2؛ فواد مرادی3 | ||
1استادیار دانشگاه جیرفت | ||
2استاد دانشگاه زابل | ||
3دانشیار موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج | ||
چکیده | ||
این پژوهش بهمنظور بررسی فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان در گیاهچههای حاصل از بذر پرایمشده ماریتیغال در شرایط تنش شوری انجام گرفت. آزمایش بهصورت فاکتوریل با چهار فاکتور و سه تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی در پژوهشکده بیوتکنولوژی کرج اجرا شد. فاکتور اول: ژنوتیپ ( رقم مجارستان و توده بومی آمل)، فاکتور دوم: بذر پرایمشده و بدون پرایم، فاکتور سوم: تنش شوری (150 میلیمولار) و شاهد (صفر میلیمولار)، و فاکتور چهارم: مراحل نمونهبرداری ( 24 و 96 ساعت پس از کاشت) بود. نتایج نشان داد که پرایمینگ بذر باعث افزایش معنیدار فعالیت آنزیم کاتالاز در رقم مجارستان شد، بهطوریکه فعالیت کاتالاز در بذور پرایمشده نسبت به شاهد به میزان 96 درصد افزایش یافت. همچنین پرایمینگ فعالیت آنزیم پراکسیداز را در هر دو ژنوتیپ و آسکوربات پراکسیداز را در توده بومی آمل افزایش داد. افزایش فعالیت آنزیمهای کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز در بذور پرایمشده در مرحله جوانهزنی و افزایش فعالیت پراکسیداز در مرحله آبنوشی مشاهده گردید. بهطورکلی نتایج نشان داد در شرایط تنش شوری فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان کاتالاز و پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز برای بذور پرایمشده بیشتر از بذور بدون پرایم بود، همچنین پرایمینگ در رقم مجارستان فعالیت آنزیمهای کاتالاز و پراکسیداز را بیشتر از توده آمل تحت تاثیر قرار داد. | ||
کلیدواژهها | ||
آنزیمهای آنتیاکسیدان؛ ماریتیغال؛ پرایمینگ بذر؛ تنش شوری؛ مراحل جوانهزنی | ||
مراجع | ||
Aebi, H. 1983. Methods of enzymatic analysis. 3rd ed. (Eds. Bergmeyer, H.U., J. Bergmeyer, M. Grabi 273-282, VCH Verlagsgesellschaft mbH, Germany. (Book) Afzal, I., Aslam, N., Mahmood, F., Hameed, A., Irfan, S. and Ahmad, G. 2004.Enhancement of germination and emergence of canola seeds by different priming techniques. Caderno de Pesquisa Série Biologia Santa Cruz do Sul.16: 19-34. (Journal) Amini, Z. 2007. Evaluation of antioxidant activity in barley under salt stress. MSc. Dissertation, International Emam-Khomeini University, Ghazvin, Iran. (In Persian)(Thesis) Bradford, K.J., Steiner, J.J. and Trawatha, S.T. 1990. Seed priming influence and emergence of pepper seed lots. Crop Science, 30: 718-721. (Journal) Cano, E.A., Bolaryn, M.C., Perez-Alfocea, F. and Caro, M. 1991. Effect of NaCl priming on increased salt tolerance in tomato. Journal of Horticulture Science, 66: 621-628. (Journal) Corbineau, F. and Come, D. 2006. Priming: a technique for improving seed quality. International Seed Testing Association, 132: 38-40. (Handbook) Copleland, L.O. and McDonald, M.B. 2001. Principles of seed science and technology. Kluwer Acadamic Publisher, USA. (Book) Davork, Z., Kosina, P., Walterova, D., Simanek, V., Bachleda, P. and Ulrichova, J. 2003. Cell protection against model toxins by flavonolignans obtained from Silybum marianum. Toxicology Letters, 173: 201-212. (Journal) Demir Kaya, M., Okcu, G., Atak, M., Cikili, Y. and Kolsarici, O. 2006. Seed treatments to overcome salt and drought stress during germination in sunflower (Helianthus annus L.). European Journal of Agronomy, 24: 291-295. (Journal) Eisvand, H.R. 2008. Evaluation of seed priming effect on physiological quality of deteriorated tall wheat grass (Agropyron elongatum Host.) seeds under drought stress. Ph.D Dissertation, Tehran University, Karaj, Iran. (In Persian)(Thesis) Hassanpour aghdam, M.B., Emarat Pardaz, J. and Farsad Akhtar, N. 2009. The effect of osmo-priming on germination and seedling growth of Brassica napus L. under salinity conditions. Journal of Food Agriculture and Environment, 7 (2): 620-622. (Journal) Hsu, C.C., Chen, C.L., Chen, J.J. and Sung, J.M. 2003. Accelerated aging hence lipid per oxidation in bitter gourd seeds and effects of priming and hot water soaking treatments. Scientia Hortiulturae, 98: 201–212. (Journal) Iqbal, M. and Ashraf, M. 2006. Wheat seed priming in relation to salt tolerance: growth, yield and level of free salicylic acid and polyamines. Annales Botanici Fennici, 43: 250-259. (Journal) ISTA, 1996. International rules for seed testing. Seed Science and Technology, 13: 299-355. (Journal) Kaur, S., Gupta, A.K. and Kaur, N. 2005. Seed priming increases crop yield possibly by modulating enzymes of sucrose metabolism in Chickpea. Journal of Agronomy and Crop Science, 191: 81-87. (Journal) Khan, A.A. 1992. Preplant physiological seed conditioning. Horticulture Review, 13: 131-181. (Journal) McDonald, M.B. 2000. Seed priming. In: Black, M., Bewley, J.D. (Eds.), Seed Technology and Its Biological Basis. Sheffield Academic Press, Sheffield, UK, pp. 287–325. (Book) Miralli, M. 2009. Physiological and biochemical effects of abscisic acid on deteriorated canola (Brassica napus L.) seeds under low temperature stress. MSc. Dissertation, Tehran University, Karaj, Iran. (In Persian)(Thesis) Moosavi, A. 2010. The effect of osmopriming on quantity and quality traits of Amaranthus forage and grain genotypes under salt and drought stress. MSc. Dissertation, Tehran University, Karaj, Iran. (In Persian)(Thesis) Nakano, Y. and Asada, K. 1987. Purification of ascorbate peroxidase in spinach chloroplast: in ascorbate depleted medium and reactivation by monodehydro ascorbate radical. Plant Cell Phsiology, 28: 131-140. (Journal) Rashid, A., Holligton, P.A., Harris, D. and Khan, P. 2006. On-farm seed priming for barley on normal, saline and saline-sodic soils. European Journal of Agronomy, 24: 276-281. (Journal) Wang, H.Y., Chen, C.L. and Sung, J.M. 2003. Both warm water soaking and solid priming treatments enhance anti-oxidation of bitter gourd seeds germinated at sub-optimal temperature. Seed Science and Technology, 31: 47-56. (Journal) Yagmur, M. and Kaydan, D. 2008. Alleviation of osmotic stress of water and salt stress in germination and seedling growth of triticale with seed priming treatments. African Journal of Biotechnology, 7(13): 2156-2162. (Journal) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,584 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,673 |