تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 748 |
تعداد مقالات | 7,112 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,245,945 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,899,717 |
کاربرد روش های آماری چند متغیره در شناسایی صفات موثر بر عملکرد گندم نان تحت شرایط تنش رطوبتی | ||
تحقیقات غلات | ||
مقاله 3، دوره 3، شماره 2، شهریور 1392، صفحه 119-130 اصل مقاله (329.49 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
سید سعید موسوی* 1؛ فرزاد کیان ارثی2؛ محمدرضا عبدالهی3 | ||
1استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا همدان | ||
2دانشجوی کارشناسی ارشد گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا همدان | ||
3استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلیسینا همدان | ||
چکیده | ||
به منظور بررسی کارایی روشهای آماری چند متغیره در شناسایی مهمترین صفات موثر بر عملکرد دانه، تعیین سهم هر صفت در تغییرات عملکرد و گروه بندی 20 لاین امید بخش گندم نان تحت شرایط تنش رطوبتی آخر فصل، به صورت قطع کامل عمل آبیاری از مرحله ظهور سنبلهها به بعد، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار در سال زراعی 91-1390 انجام شد. بر اساس نتایج تجزیه به مؤلفههای اصلی سه مؤلفه اول در مجموع 72 درصد از تغییرات دادهها را توجیه کردند که طبق این نتایج، صفات شاخص برداشت سنبله، آب حفظ شده برگهای جدا شده (ELWR) و شاخص برداشت به عنوان معیارهایی مناسب در انتخاب لاینها، تأثیر قابل توجهی در واریانس دو مؤلفه مهم اول داشتند. تجزیه خوشهای به روش Ward، لاینهای مورد بررسی را در چهار گروه قرار داد که نتایج حاصله از تجزیه تابع تشخیص نیز این گروهبندی را تایید کرد. نتایج تجزیه رگرسیون گام به گام بیانگر این بود که مهمترین صفات تأثیرگذار بر عملکرد اقتصادی به ترتیب شامل شاخص برداشت، عملکرد زیست توده و RWC بودند که در مجموع 94 درصد از تغییرات عملکرد دانه را توجیه کردند. بر اساس نتایج تجزیه علیت، صفت شاخص برداشت بیشترین تأثیر مثبت مستقیم و صفت زیست توده بیشترین تأثیر منفی غیر مستقیم را (از طریق کاهش شاخص برداشت) بر عملکرد اقتصادی داشتند که با توجه به ماهیت هر اثر، میتوان از این صفات در انتخاب ارقام پر محصول گندم در شرایط تنش رطوبتی آخر فصل استفاده کرد. | ||
کلیدواژهها | ||
تجزیه به مؤلفه های اصلی؛ تجزیه تابع تشخیص؛ تجزیه خوشه ای؛ رگرسیون گام به گام؛ گندم نان | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 5,480 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,386 |