تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 743 |
تعداد مقالات | 7,072 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,143,725 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,856,419 |
ارزیابی تحمل به شوری در ارقام و لاین های برنج(Oryza sativa L.) با تأکید بر شاخص های تحمل به تنش | ||
تحقیقات غلات | ||
مقاله 1، دوره 3، شماره 3، آذر 1392، صفحه 167-180 اصل مقاله (604.39 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
هما ایزد دوست1؛ حبیب الله سمیع زاده* 2؛ بابک ربیعی3؛ شاپور عبداللهی4 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان | ||
2دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان | ||
3استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان | ||
4پژوهشگر موسسه تحقیقات برنج کشور، رشت | ||
چکیده | ||
به منظور ارزیابی تحمل به تنش شوری در مرحله گیاهچهای، 17 ژنوتیپ بومی و اصلاح شده در آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار مقایسه شدند. تنش شوری در مرحله ابتدایی رشد رویشی و در 4 سطح شوری NaCl (4، 8 و 12 دسیزیمنس بر متر و تیمار شاهد با هدایت الکتریکی 19/1 دسیزیمنس بر متر) اعمال شد. نتایج حاصل نشان داد که ژنوتیپها از نظر امتیاز ژنوتیپی متفاوت بودند. ویژگیهای مورفولوژیک شامل طول شاخساره و ریشه، وزن خشک شاخساره و ریشه، نسبت طول ریشه به طول شاخساره و بیوماس رویشی اندازهگیری شدند. امتیازبندی تحمل به شوری ژنوتیپها برای همه صفات در سطح احتمال 1% معنیدار شد که نشان دهنده وجود تنوع ژنتیکی معنیدار بین آنها بود. مقایسه میانگینها نشان داد که طول ریشه و طول شاخساره با افزایش سطوح شوری کاهش یافت. بیشترین و کمترین ارتفاع شاخساره به ترتیب در رقم شاهپسند و حسن سرایی (رقم محلی) مشاهده شد. بیشترین مقادیر شاخصهای STI، MP، GMP و HM متعلق به ارقام شاهپسند، سنگجو و لاین 416 بود. بر اساس نتایج حاصل از همبستگی میان شاخصها و تجزیه به مؤلفههای اصلی در سه سطح شوری، STI، GMP و HM به عنوان شاخصهای مطلوب مقاومت تعیین شدند. نتایج حاصل از تجزیه به مؤلفههای اصلی و تجزیه خوشهای برای گروهبندی ژنوتیپها با استفاده از این شاخصها نیز نشان داد که از بین ژنوتیپهای مطالعه شده، رقم محلی شاهپسند و لاین اصلاح شدۀ 416 متحملترین ژنوتیپها به تنش شوری در مرحله گیاهچهای بودند. | ||
کلیدواژهها | ||
برنج؛ تنش شوری؛ شاخصهای مقاومت؛ صفات مرفولوژیک | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,962 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,133 |