تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 748 |
تعداد مقالات | 7,112 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,245,985 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,899,753 |
بررسی جوانهزنی گیاه جو در محلول NaCl+CaCl2، آب شور طبیعی و خاک شور | ||
تحقیقات غلات | ||
مقاله 6، دوره 3، شماره 4، دی 1392، صفحه 335-347 اصل مقاله (246.6 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
مختار اسکندری1؛ مهدی همایی* 2؛ صفورا اسدی کپورچال3؛ سید خلاق میرنیا4 | ||
1دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس تهران | ||
2استاد گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس تهران | ||
3استادیار گروه علوم خاک دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان | ||
4دانشیار گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس تهران | ||
چکیده | ||
جو گیاهی مقاوم به شوری است که میتواند در شرایط شور محصول نسبتاً زیادی تولید کند. شوری خاک معمولاً مانع جذب آب توسط بذرهای جو میشود و جوانهزنی و استقرار گیاهچه را به تأخیر میاندازد. اغلب پژوهشهای مرتبط با جوانهزنی، در محلولهای شور و نه در خاکهای شور انجام شده است. حال آنکه در شرایط واقعی مزرعه، شوری خاک جوانهزنی بذر را کنترل میکند. به منظور بررسی اثر شوری بر روند جوانهزنی بذرهای گیاه جو، سه آزمایش جداگانه طراحی و اجرا شد. در این آزمایشها، جوانهزنی در محلولهای NaCl + CaCl2، آب شور طبیعی و خاک شور بررسی شد.رقم انتخاب شده برای این آزمایش جو تروپی بود که یک رقم بهاره میباشد. آزمایشها در قالب طرح کاملاً تصادفی با 13 تیمار شوری و 3 تکرار انجام شدند. تیمارهای شوری در هر سه آزمایش شامل EC صفر (شاهد)، 5 ،7 ،9 ،11 ،13 ،15 ،17 ،19، 21 ،23 ،25 و 27 دسیزیمنس بر متر بودند. شمارش بذرهای جوانه زده با فواصل زمانی مشخص انجام و تا هنگامی ادامه یافت که یا همه بذرها جوانه بزنند و یا تعداد بذرهای جوانه زده در دو شمارش متوالی ثابت بماند. سپس، سرعت جوانهزنی بذرها محاسبه شد. نتایج نشان داد که با افزایش شوری، درصد جوانهزنی بذرها و سرعت جوانهزنی کاهش مییابد، لیکن این کاهش در آب شور طبیعی بیشتر از محلول NaCl + CaCl2است. در شوریهای بیشتر، سرعت جوانهزنی کاهش یافت و این امر زمان لازم برای جوانهزنی را افزایش داد. نتایج آزمایش جوانهزنی در خاک نیز نشان داد که بذرها فقط تا تیمار 13 دسیزیمنس بر متر، جوانهزنی قابل قبولی دارند و از آن به بعد درصد جوانهزنی به شدت کاهش مییابد به گونهای که در تیمار 23 دسیزیمنس بر متر بذرهای جو جوانه نزدند. این پدیده به دلیل اثر پتانسیل ماتریک خاک بر جذب آب توسط بذرها افزون بر اثر اسمتیک محیط شور ریشه است. | ||
کلیدواژهها | ||
جو؛ جوانه زنی؛ شوری؛ مقاومت به شوری | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 4,328 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,165 |