تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 748 |
تعداد مقالات | 7,108 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,240,811 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,898,351 |
بررسی رقابت گندم (Triticum aestivum L.) و چاودار (.Secale cereal L) در شرایط تنش شوری با استفاده از آزمایش سری های جایگزینی | ||
تحقیقات غلات | ||
مقاله 2، دوره 3، شماره 4، دی 1392، صفحه 281-290 اصل مقاله (255.67 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
محمد جواد بابائی زارچ1؛ سهراب محمودی* 2 | ||
1دانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند | ||
2دانشیار گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند | ||
چکیده | ||
تولید محصولات کشاورزی در مناطق خشک و نیمه خشک همیشه تحت تأثیر شوری خاک و رقابت علفهای هرز است. به منظور ارزیابی رقابت گندم و چاودار تحت شرایط شوری خاک، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال 1391 انجام شد. عوامل آزمایش، 5 نسبت مختلف کشت گندم- چاودار بر اساس سریهای جایگزینی (100-0، 75-25، 50-50، 25-75 و 0-100 درصد) و 4 سطح شوری خاک (2، 4، 8 و 16 دسی زیمنس بر متر) بود. نتایج آزمایش حاکی از اثر معنیدار (01/0P<) شوری بر وزن خشک گیاهان مورد مطالعه بود، به طوری که با افزایش شوری خاک از 2 به 16 دسی زیمنس بر متر، ماده خشک گندم و چاودار به ترتیب 84 و 90 درصد کاهش یافت. چاودار در سطوح شوری 2 و 4 دسی زیمنس بر متر و گندم در سطوح شوری 8 و 16 دسی زیمنس بر متر دارای قدرت رقابتی بیشتری بودند. بررسی شاخصهای رقابتی مختلف نشان داد که افزایش شوری خاک باعث کاهش قدرت رقابتی چاودار با گندم میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
تنش شوری؛ شاخص تهاجم؛ شاخص غالبیت؛ عملکرد نسبی | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,082 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,574 |