| تعداد نشریات | 32 |
| تعداد شمارهها | 816 |
| تعداد مقالات | 7,894 |
| تعداد مشاهده مقاله | 37,227,282 |
| تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,341,003 |
اثر شکل فیزیکی خوراک و نحوه عرضه آن بر عملکرد رشد، قابلیت هضم، رفتار تغذیهای و فراسنجه-های خونی و شکمبهای برههای پرواری | ||
| تحقیقات تولیدات دامی | ||
| مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 09 مهر 1404 | ||
| نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
| شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/ar.2025.29970.1885 | ||
| نویسندگان | ||
| سارا نظری سرشت1؛ یوسف بیرانوند2؛ آرش آذرفر2؛ امیر فدایی فر* 3 | ||
| 1گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه خرم آباد، خرم آباد ایران | ||
| 2گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان، خرم آباد ایران | ||
| 3گروه علوم دامی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران | ||
| چکیده | ||
| در این پژوهش اثر شکل فیزیکی و نحوۀ عرضه خوراک بر عملکرد رشد، گوارشپذیری ظاهری، برخی فراسنجههای شکمبهای و خونی برههای پرواری مورد بررسی قرار گرفت. 28 برۀ نر به مدت 75 روز با چهار جیره (TMR با کنسانتره مش، کنسانتره مش و علوفه به صورت مجزا، TMR با کنسانتره پلت و کنسانتره پلت و علوفه به صورت مجزا) تغذیه شدند. تغذیۀ کنسانترۀ پلت در دورۀ رشد ضرایب گوارشپذیری ADF و NDF و در دورۀ پایانی ضرایب گوارشپذیری مواد مغذی، مادۀ خشک و مادۀ آلی و ADF را افزایش داد (05/0>P). تغذیۀ کنسانترۀ مش در دورۀ پایانی، نیتروژن اورهای خون، فعالیت آلانین آمینوترانسفراز و زمان فعالیت خوردن و جویدن را افزایش و سبب کاهش زمان استراحت شد (05/0>P). تغذیۀ جداگانۀ علوفه و کنسانتره در دوره رشد و پایانی باعث افزایش مصرف خوراک، بهبود گوارشپذیری چربی خام شد و میزان pH شکمبه و فعالیت آلکالین فسفاتاز را در دورۀ پایانی افزایش داد. تغذیۀ خوراک مخلوط در دورۀ رشد موجب افزایش گوارشپذیری NDF و فعالیت آلکالین فسفاتاز و در دورۀ پایانی، باعث بهبود گوارشپذیری ظاهری ADF گردید (05/0>P). برهمکنش بین نحوۀ فرآوری کنسانتره و عرضۀ خوراک بر ضرایب گوارشپذیری چربی خام، نیتروژن اورهای خون و فعالیت خوردن در دورۀ رشد، پروتئین خام و چربی خام دورۀ پایانی تاثیر داشت (05/0>P). فرآوری کنسانتره، برهمکنش بین فرآوری کنسانتره و نحوه عرضه تاثیر معنی داری نداشت (05/0>p). نتایج نشان داد که شکل فیزیکی و نحوۀ عرضۀ خوراک بر گوارشپذیری ظاهری، فراسنجههای شکمبهای و خونی و رفتار تغذیهای تأثیرگذار است، اما تأثیری بر عملکرد رشد نداشت. | ||
| کلیدواژهها | ||
| شکل فیزیکی؛ عرضه خوراک؛ عملکرد رشد؛ فراسنجههای خونی؛ قابلیت هضم | ||
| مراجع | ||
|
| ||
|
آمار تعداد مشاهده مقاله: 49 |
||