
تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 811 |
تعداد مقالات | 7,813 |
تعداد مشاهده مقاله | 35,752,119 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,052,989 |
اثر شکل فیزیکی خوراک و نحوه عرضه آن بر عملکرد رشد، قابلیت هضم، رفتار تغذیهای و فراسنجه-های خونی و شکمبهای برههای پرواری | ||
تحقیقات تولیدات دامی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 09 مهر 1404 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/ar.2025.29970.1885 | ||
نویسندگان | ||
سارا نظری سرشت1؛ یوسف بیرانوند2؛ آرش آذرفر2؛ امیر فدایی فر* 3 | ||
1گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه خرم آباد، خرم آباد ایران | ||
2گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان، خرم آباد ایران | ||
3گروه علوم دامی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران | ||
چکیده | ||
در این پژوهش اثر شکل فیزیکی و نحوۀ عرضه خوراک بر عملکرد رشد، گوارشپذیری ظاهری، برخی فراسنجههای شکمبهای و خونی برههای پرواری مورد بررسی قرار گرفت. 28 برۀ نر به مدت 75 روز با چهار جیره (TMR با کنسانتره مش، کنسانتره مش و علوفه به صورت مجزا، TMR با کنسانتره پلت و کنسانتره پلت و علوفه به صورت مجزا) تغذیه شدند. تغذیۀ کنسانترۀ پلت در دورۀ رشد ضرایب گوارشپذیری ADF و NDF و در دورۀ پایانی ضرایب گوارشپذیری مواد مغذی، مادۀ خشک و مادۀ آلی و ADF را افزایش داد (05/0>P). تغذیۀ کنسانترۀ مش در دورۀ پایانی، نیتروژن اورهای خون، فعالیت آلانین آمینوترانسفراز و زمان فعالیت خوردن و جویدن را افزایش و سبب کاهش زمان استراحت شد (05/0>P). تغذیۀ جداگانۀ علوفه و کنسانتره در دوره رشد و پایانی باعث افزایش مصرف خوراک، بهبود گوارشپذیری چربی خام شد و میزان pH شکمبه و فعالیت آلکالین فسفاتاز را در دورۀ پایانی افزایش داد. تغذیۀ خوراک مخلوط در دورۀ رشد موجب افزایش گوارشپذیری NDF و فعالیت آلکالین فسفاتاز و در دورۀ پایانی، باعث بهبود گوارشپذیری ظاهری ADF گردید (05/0>P). برهمکنش بین نحوۀ فرآوری کنسانتره و عرضۀ خوراک بر ضرایب گوارشپذیری چربی خام، نیتروژن اورهای خون و فعالیت خوردن در دورۀ رشد، پروتئین خام و چربی خام دورۀ پایانی تاثیر داشت (05/0>P). فرآوری کنسانتره، برهمکنش بین فرآوری کنسانتره و نحوه عرضه تاثیر معنی داری نداشت (05/0>p). نتایج نشان داد که شکل فیزیکی و نحوۀ عرضۀ خوراک بر گوارشپذیری ظاهری، فراسنجههای شکمبهای و خونی و رفتار تغذیهای تأثیرگذار است، اما تأثیری بر عملکرد رشد نداشت. | ||
کلیدواژهها | ||
شکل فیزیکی؛ عرضه خوراک؛ عملکرد رشد؛ فراسنجههای خونی؛ قابلیت هضم | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 4 |