
تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 792 |
تعداد مقالات | 7,554 |
تعداد مشاهده مقاله | 24,670,502 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 7,582,891 |
شناخت عوامل اقتصادی – اجتماعی اثرگذار بر تمایل شالیکاران شهرستان شوشتر به کشت برنج ارگانیک | ||
تحقیقات غلات | ||
دوره 15، شماره 1 - شماره پیاپی 54، اردیبهشت 1404، صفحه 13-30 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/cr.2025.29284.1845 | ||
نویسندگان | ||
مسلم سواری* 1؛ عباس میرزایی2؛ حسن آزرم3 | ||
1دانشیار، گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران | ||
2استادیار، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده مهندسی زراعی و عمران روستایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران | ||
3دانشآموخته دکتری، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران | ||
چکیده | ||
مقدمه: برنج برای انسانها اهمیت زیادی دارد و بهعنوان غذای اصلی بیش از نیمی از جمعیت جهان خدمت می کند. 20 درصد از کالری بیش از 3 میلیارد آسیایی را تامین میکند. با افزایش جمعیت، پیشبینی میشود که تا سال 2025 به 25 درصد برنج بیشتر در مقایسه با سطح مصرف فعلی نیاز باشد. با این حال، گسترش مناطق کشت برنج در آینده محدود است. بنابراین، مصرف نهاده باید با حفظ بهرهوری و تولید اضافی به حداقل برسد تا پایداری درازمدت سیستم تولید برنج تضمین شود. علیرغم مزایای برنج برای امنیت غذایی، توسعه گسترده سیستمهای کشت فشرده برنج، شرایط خاک را تخریب کرده، آبهای آلوده را به خطر انداخته و در بسیاری از مناطق، بهویژه در کشورهای در حال توسعه، به دلیل استفاده بیش از حد از مواد شیمیایی کشاورزی برای افزایش عملکرد، خطرات زیستمحیطی ایجاد کرده است. بسیاری از مطالعات این مشکلات را برای کشف سیستمهای کشاورزی جایگزین بررسی کردهاند که نه تنها عملکرد و سود را بدون آسیب رساندن به محیط زیست افزایش میدهند، بلکه مزایای بلندمدتی را برای کشاورزان فراهم میکنند. تولید برنج ارگانیک مزایایی مانند تولید محصولات با کیفیت بالا، هماهنگی با طبیعت و افزایش چرخه های بیولوژیکی و حاصلخیزی خاک در دراز مدت را ارائه می دهد. از این رو، بررسی عواملی که می تواند بر تمایل کشاورزان به کشت برنج ارگانیک تأثیر بگذارد، بسیار مهم است مواد و روشها: این پژوهش با هدف کلی شناخت عوامل اثرگذار بر تمایل شالیکاران شهرستان شوشتر به کشت برنج ارگانیک انجام شد. جامعه آماری مورد مطالعه شامل کلیهی شالیکاران شهرستان شوشتر بود. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد 388 نفر تعیین، و نمونهها با روش نمونهگیری طبقهای با انتساب متناسب برای مطالعه انتخاب شدند. ابزار اصلی تحقیق پرسشنامهای بود که روایی آن توسط پانل متخصصان و پایایی آن توسط ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تایید شد. تجزیه و تحلیل دادهها در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی توسط نرمافزار SPSS انجام شد. یافتههای تحقیق: نتایج نشان داد بین متغیرهای تحصیلات، هنجارهای اجتماعی، نگرانی محیط زیستی، مسئولیتپذیری اجتماعی، سرمایه اجتماعی، نگرش محیط زیستی و حمایت و تسهیلات دولتی رابطه مثبت و معنیداری دارد. همچنین نتایج مقایسه میانگینها نشان داد که بین میزان تمایل شالیکاران براساس متغیر عضویت در تشکلها تفاوت معنیداری دارد بدین معنی شالیکارانی که در تشکلها عضو بودند تمایل بیشتری به کشت ارگانیک داشتند. علاوه بر این نتایج رگرسیون نشان که عامل نگرش محیط زیستی، سرمایه اجتماعی و هنجارهای اخلاقی اثر مثبت و معنیداری بر تمایل شالیکاران نسبت کشت برنج ارگانیک دارد. به عبارت دیگر این سه متغیر توانستند 7/61 درصد از واریانس تمایل شالیکاران را تبیین کنند. نتیجهگیری: در این پژوهش عوامل فردی، اقتصادی و اجتماعی اثرگذار بر تمایل شالیکاران نسبت به کشت برنج ارگانیک بررسی شد. نتایج نشان داد که عوامل اقتصادی و فردی اثری بر تمایل ندارد این در حالی است که عوامل اجتماعی بیشترین اثرگذاری را در این زمینه دارد. در میان عوامل اجتماعی نیز عاملهای نگرش زیست محیطی، سرمایه اجتماعی و هنجار اخلاقی بیشترین اثرگذاری را در این زمینه داشتند. | ||
کلیدواژهها | ||
برنج ارگانیک؛ توسعه پایدار؛ غذای سالم؛ مصرف پایدار | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 65 |