
تعداد نشریات | 32 |
تعداد شمارهها | 813 |
تعداد مقالات | 7,850 |
تعداد مشاهده مقاله | 35,832,973 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,160,634 |
شناخت عوامل اقتصادی – اجتماعی اثرگذار بر تمایل شالیکاران شهرستان شوشتر به کشت برنج ارگانیک | ||
تحقیقات غلات | ||
دوره 15، شماره 1 - شماره پیاپی 54، اردیبهشت 1404، صفحه 13-28 اصل مقاله (345.97 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/cr.2025.29284.1845 | ||
نویسندگان | ||
مسلم سواری* 1؛ عباس میرزایی2؛ حسن آزرم2 | ||
1دانشیار، گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران | ||
2استادیار، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده مهندسی زراعی و عمران روستایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران | ||
چکیده | ||
مقدمه: تولید برنج ارگانیک با حذف سموم شیمیایی و کودهای مصنوعی به بهبود سلامت انسان کمک میکند و خطرات ناشی از استفاده این مواد مضر را کاهش میدهد. همچنین، کشاورزی ارگانیک با کاهش آلودگی خاک و آب و حفظ تنوع زیستی میتواند نقش موثری در حفاظت از محیط زیست ایفا کند. تحقیقات در این حوزه میتواند آگاهی عمومی را نسبت به مزیتهای محصولات ارگانیک افزایش دهد و مردم جامعه را به مصرف بیشتر محصولات ارگانیک تشویق کند و به این ترتیب، تأثیرات گستردهای در ارتقای کیفیت زندگی انسان و محیط زیست داشته باشد. علاوه بر این، توسعه کشاورزی ارگانیک کمک فراوانی به بهبود وضعیت اقتصادی کشاورزان، کاهش وابستگی به نهادههای شیمیایی و تقویت پایداری کشاورزی میکند. هدف از اجرای پژوهش حاضر نیز شناسایی مهمترین عاملهای فردی، اقتصادی و اجتماعی اثرگذار بر تمایل شالیکاران به کشت برنج ارگانیک بود. مواد و روشها: جامعه آماری مطالعه شده در این پژوهش شامل کلیه شالیکاران شهرستان شوشتر در استان خوزستان بود. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، تعداد 388 نفر تعیین شد و نمونهها با استفاده از روش نمونهگیری طبقاتی با انتساب متناسب برای مطالعه انتخاب شدند. ابزار اصلی تحقیق پرسشنامه بود که روایی آن توسط پانل متخصصان و پایایی آن توسط ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تایید شد. تجزیه و تحلیل دادهها در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی توسط نرمافزار SPSS انجام شد. یافتههای تحقیق: نتایج این مطالعه نشان داد که بین متغیرهای تحصیلات، هنجارهای اجتماعی، نگرانی محیط زیستی، مسئولیتپذیری اجتماعی، سرمایه اجتماعی، نگرش محیط زیستی و حمایت و تسهیلات دولتی ارتباط مثبت و معنیداری وجود داشت. نتایج مقایسه میانگینها نیز نشان داد که بین میزان تمایل شالیکاران بر اساس متغیر عضویت در تشکلها تفاوت معنیداری وجود داشت، به این معنی که شالیکارانی که در تشکلها عضو بودند، تمایل بیشتری به کشت برنج ارگانیک داشتند. علاوه بر این، نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که سه عامل نگرش زیست- محیطی، سرمایه اجتماعی و هنجارهای اخلاقی دارای اثر مثبت و معنیداری بر تمایل شالیکاران شهرستان شوشتر نسبت به کشت برنج ارگانیک بودند. این سه متغیر در مجموع 7/56 درصد از واریانس یا تغییرات مربوط به تمایل شالیکاران به کشت برنج ارگانیک را توصیف کردند. نتیجهگیری: در این پژوهش، عوامل فردی، اقتصادی و اجتماعی اثرگذار بر تمایل شالیکاران نسبت به کشت برنج ارگانیک مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که سه عامل نگرش زیست- محیطی، سرمایه اجتماعی و هنجارهای اخلاقی، بیشترین اثرگذاری را بر تمایل شالیکاران به کشت برنج ارگانیک داشتند. بنابراین، با توجه به نتایج این مطالعه، بهنظر میرسد بتوان با برنامهریزی و بهبود شرایط این سه عامل، شالیکاران شهرستان شوشتر را نسبت به کشت برنج ارگانیک تشویق و در افزایش تولید برنج ارگانیک موفق شد. | ||
کلیدواژهها | ||
برنج ارگانیک؛ توسعه پایدار؛ غذای سالم؛ مصرف پایدار | ||
مراجع | ||
Abdul-Rahaman, A., Issahaku, G., & Zereyesus, Y. A. (2021). Improved rice variety adoption and farm production efficiency: Accounting for unobservable selection bias and technology gaps among smallholder farmers in Ghana. Technology in Society, 64, 101471. doi: 10.1016/j.techsoc.2020.101471.##Akbari, M., Badri, S. A., Shamanian, M., & Amini, S. (2019). Objectives, motivations and barriers of organic agriculture development in Ravansar city. Environmental Education & Sustainable Development, 7(2), 63-76. [In Persian]. doi: 10.30473/EE.2019.5603.##Anh, H. Q., Le, T. P. Q., Da Le, N., Lu, X. X., Duong, T. T., Garnier, J., Rochelle-Newall, E., Zhang, S., Oh, N. H., Oeurng, C., Ekkawatpanit, C., Nguyen, T. D., Nguyen, Q. T., Nguyen, T. D., Nguyen, T. N., Tran, T. L., Kunisue, T., Tanoue, R., Takahashi, S., Minh, T. B., Le, H. T., Pham, T. N. M., & Nguyen, T. A. H. (2021). Antibiotics in surface water of East and Southeast Asian countries: A focused review on contamination status, pollution sources, potential risks, and future perspectives. Science of the Total Environment, 764, 142865. doi: 10.1016/j.scitotenv.2020.142865.##Arif, C., Saptomo, S. K., Setiawan, B. I., Taufik, M., Suwarno, W. B., Nugroho, B. D. A., & Mizoguchi, M. (2024). Water saving rice cultivation using sheet-pipe subsurface irrigation. Heliyon, 10(10), e30799. doi: 10.1016/j.heliyon.2024.e30799.##Arvola, A., Vassallo, M., Dean, M., Lampila, P., Saba, A., Lähteenmäki, L., & Shepherd, R. (2008). Predicting intentions to purchase organic food: The role of affective and moral attitudes in the theory of planned behaviour. Appetite, 50(2-3), 443-454. doi: 10.1016/j.appet.2007.09.010.##Basha, M. B., & Lal, D. (2019). Indian consumer’s attitudes towards purchasing organically produced foods: An empirical study. Journal of cleaner production, 215, 99-111. doi: 10.1016/j.jclepro.2018.12.098.##Bayranvand, M. B., Rahimian, M., Savari, M., Molavi, H., & Movahed, R. G. (2025). Predictors of rancher’s protection behaviors in the use of pastures through protection motivation theory. Rangeland Ecology & Management, 98, 576-587. doi: 10.1016/j.rama.2024.11.001.##Chen, G., Deng, Y., Sarkar, A., & Wang, Z. (2022). An integrated assessment of different types of environment-friendly technological progress and their spatial spillover effects in the Chinese agriculture sector. Agriculture, 12(7), 1043. doi: 10.3390/agriculture12071043.##Chi, L., Han, S., Huan, M., Li, Y., & Liu, J. (2022). Land fragmentation, technology adoption and chemical fertilizer application: Evidence from China. International Journal of Environmental Research & Public Health, 19(13), 8147. doi: 10.3390/ijerph19138147.##Damalas, C. A., & Koutroubas, S. D. (2018). Farmer’s behaviour in pesticide use: A key concept for improving environmental safety. Current Opinion in Environmental Science & Health, 4, 27-30. doi: 10.1016/j.coesh.2018.07.001.##Ecclestone, K., & Field, J. (2003). Promoting social capital in a risk society: A new approach to emancipatory learning or a new moral authoritarianism? British Journal of Sociology of Education, 24(3), 267-282. doi: 10.1080/01425690301895.##Eskandari, Z., Savari, M., & Yazdanpaah, M. (2024). Educational-promotional and psychological factors affecting the use of organic fertilizers by Dezful. Journal of Agricultural Education Administration Research, 15(67), 33-56. [In Persian]. doi: 10.22092/jaear.2023.363269.1968.##FAO. (2021). Progress on the level of water stress: Global status and acceleration needs for SDG indicator 6.4.2. Food & Agriculture Organization of the United Nations. doi: 10.4060/cb6241en.##FAO. (2024). FAOSTAT. Retrieved at 24 May 2024 from http://www.fao.org/faostat/en/#data.##FiBL. (2024). Research Institute of Organic Agriculture. Available at: https://www.fibl.org.##Gao, L., Wang, S., Li, J., & Li, H. (2017). Application of the extended theory of planned behavior to understand individual’s energy saving behavior in workplaces. Resources, Conservation & Recycling, 127, 107-113. doi: 10.1016/j.resconrec.2017.08.030.##Hair, J. F., Risher, J. J., Sarstedt, M., & Ringle, C. M. (2019). When to use and how to report the results of PLS-SEM. European Business Review, 31(1), 2-24. doi: 10.1108/EBR-11-2018-0203.##Hole, D. G., Perkins, A. J., Wilson, J. D., Alexander, I. H., Grice, P. V., & Evans, A. D. (2005). Does organic farming benefit biodiversity? Biological Conservation, 122(1), 113-130. doi: 10.1016/j.biocon.2004.07.018.##Honisch, M., Hellmeier, C., & Weiss, K. (2002). Response of surface and subsurface water quality to land use changes. Geoderma, 105(3-4), 277-298. doi: 10.1016/S0016-7061(01)00108-2.##Horgan, F. G., & Kudavidanage, E. P. (2020). Use and avoidance of pesticides as responses by farmers to change impacts in rice ecosystems of southern Sri Lanka. Environmental Management, 65(6), 787-803. doi: 10.1007/s00267-020-01272-x.##IFOAM. (2024). International Federation of Organic Agriculture Movements. Available at: https://www.ifoam.bio/##Irianto, H., & Journal, I. J. M. E. S. S (2015). Consumer’s attitude and intention towards organic food purchase: An extension of theory of planned behavior in gender perspective. International Journal of Management, Economics & Social Sciences, 4(1), 17-31.##Jamshidi, A., Teymouri, M., Jamshidi, M., & Sarabi, S. (2010). Assessing farmer’s attitude toward cultivation and development of rice production (A case study in Shirvan & Chardavol, Ilam, Iran). Iranian Journal of Agricultural Economics & Development Research, 2(3), 287-297. [In Persian]. dor: 20.1001.1.20084838.1389.241.3.4.2.##Kaur, D., Singh, A., & Sindhu, V. K. (2024). Growth and productivity of direct-seeded basmati rice (Oryza sativa L.) as influenced by sowing dates and irrigation schedules in north-western India. Agricultural Water Management, 302, 108994. doi: 10.1016/j.agwat.2024.108994.##Kharel, M., Dahal, B. M., & Raut, N. (2022). Good agriculture practices for safe food and sustainable agriculture in Nepal: A review. Journal of Agriculture & Food Research, 10, 100447. doi: 10.1016/j.jafr.2022.100447.##Kobua, C. K., Jou, Y. T., & Wang, Y. M. (2021). Advantages of amending chemical fertilizer with plant growth promoting rhizobacteria under alternate wetting drying rice cultivation. Agriculture, 11(7), 605. doi: 10.3390/agriculture11070605.##Moore, M. D., & Recker, N. L. (2013). Social capital, type of crime, and social control. Crime & Delinquency, 62(6), 728-747. doi: 10.1177/0011128713510082.##Mu, T., Wu, T., Zhou, T., Li, Z., Ouyang, Y., Jiang, J., Zhu, D., Hou, J., Wang, Z., Lou, Y., Christie, P., & Wu, L. (2019). Geographical variation in arsenic, cadmium, and lead of soils and rice in the major rice producing regions of China. Science of the Total Environment, 677, 373-381. 10.1016/j.scitotenv.2019.04.337.##Muringani, J., Fitjar, R. D., & Rodríguez-Pose, A. (2021). Social capital and economic growth in the regions of Europe. Environment & Planning A: Economy & Space, 53(6), 1412-1434. doi: 10.1177/0308518X211000059.##Rahimi, J., Smerald, A., Moutahir, H., Khorsandi, M., & Butterbach-Bahl, K. (2023). The potential consequences of grain-trade disruption on food security in the Middle East and North Africa region. Frontiers in Nutrition, 10, 1239548. doi: 10.3389/fnut.2023.1239548.##Rasul, G., & Thapa, G. B. (2004). Sustainability of ecological and conventional agricultural systems in Bangladesh: an assessment based on environmental, economic and social perspectives. Agricultural Systems, 79(3), 327-351. doi: 10.1016/S0308-521X(03)00090-8.##Razavi, S. H., Pourtaheri, M., & Roknodin Eftekhari, A. (2017). A proposed model for organic rice farming in rural areas of Guilan and Mazandaran provinces. Journal of Rural Research, 8(3), 372-387. [In Persian]. doi: 10.22059/JRUR.2017.63470.##Rizwan, M., Ping, Q., Saboor, A., Ahmed, U. I., Zhang, D., Deyi, Z., & Teng, L. (2020). Measuring rice farmer’s risk perceptions and attitude: Evidence from Pakistan. Human & Ecological Risk Assessment: An International Journal, 26(7), 1832-1847. doi: 10.1080/10807039.2019.1602753.##Safari Motlagh, M. R. S., Moradi, M., & Kaviani, B. (2020). Analyze of effective factors on non-adoption of organic farming of rice (case study: Rural areas of Sowme'eh Sara county). Journal of Studies of Human Settlement Planning, 15(4), 1309-1322. [In Persian].##Salam, M., Auliyah, N., Tenriawaru, A. N., Diansari, P., Muslim, A. I., Ali, H. N. B., & Ridwan, M. (2024). Determinants of rice production in Bantaeng Regency, Indonesia: In search of innovative sustainable farm management practices. Heliyon, 10(23), e40634 doi: 10.1016/j.heliyon.2024.e40634.##Sandhu, H. S., Wratten, S. D., Cullen, R., & Case, B. (2008). The future of farming: The value of ecosystem services in conventional and organic arable land. An experimental approach. Ecological Economics, 64(4), 835-848. doi: 10.1016/j.ecolecon.2007.05.007.##Savari, M., & Gharechaee, H. (2020). Application of the extended theory of planned behavior to predict Iranian farmers’ intention for safe use of chemical fertilizers. Journal of Cleaner Production, 263, 121512. doi: 10.1016/j.jclepro.2020.121512.##Savari, M., & Khaleghi, B. (2024). Factors influencing the application of forest conservation behavior among rural communities in Iran. Environmental & Sustainability Indicators, 21, 100325. doi: 10.1016/j.indic.2023.100325.##Savari, M., & Khaleghi, B. (2025). Promoting safe and pro-environmental behaviors for sustainable forest management: Integrating technology acceptance model and the norm activation model. Socio-Economic Planning Sciences, 98, 102158. doi: 10.1016/j.seps.2025.102158.##Savari, M., Damaneh, H. E., & Damaneh, H. E. (2023). The effect of social capital in mitigating drought impacts and improving livability of Iranian rural households. International Journal of Disaster Risk Reduction, 89, 103630. doi: 10.1016/j.ijdrr.2023.103630.##Savari, M., Damaneh, H. E., & Damaneh, H. E. (2025a). Discover the determining factors of the use of mangrove forests conservation behaviors. Journal for Nature Conservation, 83, 126768. doi: 10.1016/j.jnc.2024.126768.##Savari, M., Ebrahimi-Maymand, R., & Mohammadi-Kanigolzar, F. (2013). The factors influencing the application of organic farming operations by farmers in Iran. Agris on-line Papers in Economics & Informatics, 5(4), 179-187. doi: 10.22004/ag.econ.162300.##Savari, M., Khaleghi, B., & Shahitavi, A. (2025b). How to reduce the risk of climate change for the sustainability of rural farmers? Based on evidence from Iran. Environmental & Sustainability Indicators, 25, 100581. doi: 10.1016/j.indic.2025.100581.##Savari, M., Khaleghi, B., & Sheheytavi, A. (2024). Iranian farmers' response to the drought crisis: How can the consequences of drought be reduced?. International Journal of Disaster Risk Reduction, 114, 104910. doi: 10.1016/j.ijdrr.2024.104910.##Schneider, P., & Asch, F. (2020). Rice production and food security in Asian mega deltas—A review on characteristics, vulnerabilities and agricultural adaptation options to cope with climate change. Journal of Agronomy & Crop Science, 206(4), 491-503. doi: 10.1111/jac.12415.##Shokati Amghani, M., Miladi, H., Savari, M., & Mojtahedi, M. (2025). Factors influencing the agricultural extension model sites in Iran. Scientific Reports, 15(1), 9590. doi: 10.1038/s41598-025-94151-6.##Shokati Amghani, M., Mojtahedi, M., & Savari, M. (2023). An economic effect assessment of extension services of agricultural extension model sites for the irrigated wheat production in Iran. Scientific Reports, 13(1), 16947. doi: 10.1038/s41598-023-44290-5.##Sellare, J., Meemken, E. M., & Qaim, M. (2020). Fairtrade, agrochemical input use, and effects on human health and the environment. Ecological Economics, 176, 106718. doi: 10.1016/j.ecolecon.2020.106718.##Şimşekoğlu, Ö., & Lajunen, T. (2008). Social psychology of seat belt use: A comparison of theory of planned behavior and health belief model. Transportation Research Part F: Traffic Psychology & Behaviour, 11(3), 181-191. doi: 10.1016/j.trf.2007.10.001.##Tran, D. D., Park, E., Van, C. T., Nguyen, T. D., Nguyen, A. H., Linh, T. C., ... & Nguyen, H. Q. (2024). Advancing sustainable rice production in the Vietnamese Mekong Delta insights from ecological farming systems in An Giang province. Heliyon, 10(17), e37142. doi: 10.1016/j.heliyon.2024.e37142.##Van Nguyen, N., & Ferrero, A. (2006). Meeting the challenges of global rice production. Paddy & Water Environment, 4, 1-9. doi: 10.1007/s10333-005-0031-5.##Wang, P., Liu, Q., & Qi, Y. (2014). Factors influencing sustainable consumption behaviors: A survey of the rural residents in China. Journal of Cleaner Production, 63, 152-165. doi: 10.1016/j.jclepro.2013.05.007.##Xiang, Z., Tian, Q., & Li, Q. (2021). Perceived risk, environmental attitude and fertilizer application by vegetable farmers in China. International Journal of Low-Carbon Technologies, 16(3), 683-690. doi: 10.1093/ijlct/ctaa101.##Xu, Q., Zhu, P., & Tang, L. (2022). Agricultural services: Another way of farmland utilization and its effect on agricultural green total factor productivity in China. Land, 11(8), 1170. doi: 10.3390/land11081170.##Xu, Z., Li, Y., Wang, C., & Shan, J. (2024). Social capital and environmentally friendly behaviors. Environmental Science & Policy, 151, 103612. doi: 10.1016/j.envsci.2023.103612.##Yadav, R., & Pathak, G. S. (2016). Young consumer’s intention towards buying green products in a developing nation: Extending the theory of planned behavior. Journal of Cleaner Production, 135, 732-739. doi: 10.1016/j.jclepro.2016.06.120.##Yadavar, H., & Pakrooh, P. (2022). Determination of intend and consumer behavior of organic products based on BASNEF Model. Journal of Agricultural Science & Sustainable Production, 32(3), 353-367. [In Persian]. doi: 10.22034/SAPS.2021.46744.2698.##Yang, Y., Xu, Y. N., Zhang, Y., Han, W., Saito, M., Lü, G., ... & Bai, W. (2024). Mixed-oligosaccharides promote seedling growth of direct-seeded rice under salt and alkaline stress. Rice Science, 31(6), 712-724. doi: 10.1016/j.rsci.2024.08.001.##Yildiz, Ö., Rommel, J., Debor, S., Holstenkamp, L., Mey, F., Müller, J. R., Radtke, J., & Rognli, J. (2015). Renewable energy cooperatives as gatekeepers or facilitators? Recent developments in Germany and a multidisciplinary research agenda. Energy Research & Social Science, 6, 59-73. doi: 10.1016/j.erss.2014.12.001.##Yuantari, M. G., Van Gestel, C. A., Van Straalen, N. M., Widianarko, B., Sunoko, H. R., & Shobib, M. N. (2015). Knowledge, attitude, and practice of Indonesian farmers regarding the use of personal protective equipment against pesticide exposure. Environmental Monitoring & Assessment, 187(3), 142. doi: 10.1007/s10661-015-4371-3. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 247 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 67 |