تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 748 |
تعداد مقالات | 7,122 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,275,103 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,910,694 |
مقایسهی فیتوشیمیایی نمونه زراعی و مرتعی گیاه دارویی آویشن شیرازی (Zataria multiflora Boiss ) | ||
تحقیقات نوین علوم باغبانی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 07 خرداد 1403 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/nrhs.2024.7772 | ||
چکیده | ||
آویشن شیرازی به عنوان یکی از پر مصرفترین و صادراتیترین گیاهان دارویی ایران شناخته میشود. بررسیها نشان داده است آویشن دارای اثرات افزایش قدرت ایمنی، ضد درد، ضد التهابی، آنتیاکسیدان، ضد باکتری، ضد ویروسی، ضد عفونیکننده و ضد قارچی است. قیمت بالا، فروش زیاد و برداشت بی رویه و غیر اصولی این گیاه از مراتع جنوبی ایران، ادامه حیات این گیاه با ارزش را در معرض خطر قرار داده است، به همین خاطر کاشت زراعی این گیاه در دستور کار قرار گرفته است. در همین راستا هدف از تحقیق حاضر مقایسه کمی و کیفی اسانس نمونه مرتعی و زراعی این گونه است. اسانسگیری از نمونههای جمعآوری شده زراعی و مرتعی، به روش تقطیر با آب به کمک دستگاه کلونجر (Celevenger) انجام و جهت شناسایی ترکیبهای اسانس از دستگاههای گاز کروماتوگرافی (GC/Mas) استفاده شد. در اسانس نمونه زراعی (Zataria Multiflora Boiss.) 40 ترکیب و در نمونه جمعآوری شده از رویشگاه مرتعی 32 ترکیب شناسایی شدند. درصد بازده اسانس در نمونه کاشته شده ۱/۳ درصد و بیشترین ترکیبهای شیمیایی موجود در آن شامل لینالول (33/54 درصد)، کارواکرول (83/24) و تیمول (48/2 درصد) بود. در اسانس نمونه مرتعی بازده اسانس ۷/۱ درصد حاصل شد و بیشترین ترکیبهای اسانس متلق به تیمول (20/51 درصد)، کارواکرول (08/20 درصد)، پاراسیمن (74/7 درصد) و گاماترپیینن (25/7 درصد) بود. مقایسه دو اسانس نشان داد در نمونه کاشته شده لینالول و کارواکرول و در نمونه رویشگاه تیمول و کارواکرول بیشترین ترکیبها بود. با توجه به اهمیت اقتصادی گیاه آویشن شیرازی، بالا بودن میزان اسانس آویشن نمونه زراعی شیرازی نسبت به نمونه مرتعی، همچنین به علت بالا بودن ترکیبات با ارزش کارواکرول و لینالول در نمونه زراعی، جهت بقا و جلوگیری از خطر انقراض این گیاه با ارزش، پیشنهاد میشود روند اهلی سازی این گونه و معرفی به سیستمهای کشاورزی و مرتعداری در اولویت قرار گیرد. | ||
کلیدواژهها | ||
نعنائیان؛ اسانس؛ ترکیبهای شیمیایی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 100 |