تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 741 |
تعداد مقالات | 7,030 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,094,871 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,777,005 |
تاثیر پرایمینگ بذر کینوا رقم گیزا یک (Chenopodium quinoa L. var. Giza 1) با اسید آسکوربیک در افزایش تحمل به شوری | ||
علوم و تحقیقات بذر ایران | ||
دوره 10، شماره 3، مهر 1402، صفحه 81-93 اصل مقاله (1.31 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/jms.2023.7676 | ||
نویسندگان | ||
منیژه جهان تیغی1؛ پرتو روشندل* 2 | ||
1گروه زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه شهر کرد | ||
2عضو هیئت علمی دانشگاه شهرکرد | ||
چکیده | ||
برای ارزیابی تاثیر پرایمینگ بذر با اسید آسکوربیک بر افزایش تحمل به شوری گیاه کینوا رقم گیزا 1 در طول دوره رشد رویشی، تحقیق حاضر در قالب آزمایش فاکتوریل (اسید آسکوربیک در سه سطح صفر، 20 و 60 میلیمولار و NaCl در دو سطح صفر و 400 میلیمولار) و بر پایه طرح کاملاً تصادفی انجام شد. صفات اندازه گیریشده در این آزمایش شامل وزنتر و خشک، غلظت رنگیزههای فتوسنتزی، پراکسید هیدروژن (H2O2) و مالون دی آلدئید (MDA) و نیز فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان بود. آنالیز دادهها نشان داد تیمار NaCl (400 میلیمولار) باعث کاهش معنیدار وزنخشک (4/51 درصد) و وزنتر (6/56 درصد)، غلظت کلروفیل کل (8/55 درصد) شد. علاوه براین، شوری باعث افزایش محتوای MDA (3/2 برابر)، H2O2 (5/2 برابر) و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان (کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و گایاکول پراکسیداز) شد. با اینوجود، پرایمینگ بذر با اسید آسکوربیک در بهترین غلظت (20 میلیمولار)، با افزایش وزنتر (7/44 درصد)، وزنخشک (4/51 درصد) و حفاظت از انسجام غشاهای سلولی و فعالیت فتوسنتزی، تاثیر نامطلوب تنش شوری را در این رقم تخفیف داد. علاوه براین، استفاده از اسید آسکوربیک با تغییر در فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان و کاهش محتوای H2O2از اثرات مخرب تنش اکسیداتیو در این رقم تحت تنش شوری کاست. بهطورکلی میتوان نتیجه گرفت پرایمینگ بذر این رقم با غلظت 20 میلیمولار اسید آسکوربیک میتواند بر کشت موفقیتآمیز آن در درجات بالای شوری موثر باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
پیشتیمار بذر؛ تنش اکسیداتیو؛ کینوا؛ ویتامین C؛ هالوفیت | ||
مراجع | ||
Agami, R.A. 2014. Applications of ascorbic acid or proline increase resistance to salt stress in barley seedlings. Biologia Plantarum, 58(2): 341-347. (Journal)
Al-Othaimen, H.S. 2015. Improve the salinity stress by using ascorbic acid on germination, growth parameters, water relations, organic and inorganic components of Sweet Paper (Capsicum annum L.) Plant. Journal of Advances in Agriculture, 4(1): 331-349 (Journal)
Azooz, M.M., Alzahrani, A.M. and Youssef, M.M. 2013. The potential role of seed priming with ascorbic acid and nicotinamide and their interactions to enhance salt tolerance in broad bean (Vicia faba L.). Australian Journal of Crop Science, 7(13): 2091-2100. (Journal)
Bybordi, A. 2012. Effect of ascorbic acid and silicium on photosynthesis, antioxidant enzyme activity, and fatty acid contents in canola exposure to salt stress. Journal of Integrative Agriculture, 11(10): 1610-1620. (Journal)
Eisa, S.S., Eid, M.A., Abd El-Samad, E.H., Hussin, S.A., Abdel-Ati, A.A., El-Bordeny, N.E., Ali, S.H., Al-Sayed, H.M., Lotfy, M.E., Masoud, A.M. and Ebrahim, M. 2017. 'Chenopodium quinoa 'Willd. A new cash crop halophyte for saline regions of Egypt. Australian Journal of Crop Science, 11(3): 343-351. (Journal)
Ekmekçi, B.A. and Karaman, M. 2012. Exogenous ascorbic acid increases resistance to saltof Silybum marianum (L.). African Journal of Biotechnology, 11(42): 9932-9940. (Journal)
EL-Harty, E.H., Ghazy, A., Alateeq, T.K., Al-Faifi, S.A., Khan, M.A., Afzal, M., Alghamdi, S.S. and Migdadi, H.M. 2021. Morphological and molecular characterization of quinoa genotypes. Agriculture, 11(4): 286. (Journal)
Farooq, M., Basra, S.M.A., Khalid, M., Tabassum, R. and Mahmood, T. 2006. Nutrient homeostasis, metabolism of reserves, and seedling vigor as affected by seed priming in coarse rice. Botany, 84(8): 1196-1202. (Journal)
Farooq, M., Basra, S.M.A., Rehman, H. and Saleem, B.A. 2008. Seed priming enhances the performance of late sown wheat (Triticum aestivum L.) by improving chilling tolerance. Journal of Agronomy and Crop Science, 194(1): 55-60. (Journal)
Farooq, M., Irfan, M., Aziz, T., Ahmad, I. and Cheema, S.A. 2013. Seed priming with ascorbic acid improves drought resistance of wheat. Journal of Agronomy and Crop Science, 199(1): 12-22. (Journal)
Fercha, A., Hocine, G. and Mebarek, B. 2011. Improvement of salt tolerance in durum wheat by ascorbic acid application. Journal of Stress Physiology and Biochemistry, 7(1): 27-37. (Journal)
Gallie, D.R. 2013. L-ascorbic acid: a multifunctional molecule supporting plant growth and development. Scientifica, 2013: 1-25. (Journal)
González, J.A., Eisa, S.S., Hussin, S.A. and Prado, F.E. 2015. Quinoa: an Incan crop to face global changes in agriculture. Quinoa: Improvement and Sustainable Production, 1: 18. (Journal)
Guo, Y.Y., Yu, H.Y., Yang, M.M., Kong, D.S. and Zhang, Y.J. 2018. Effect of drought stress on lipid peroxidation, osmotic adjustment and antioxidant enzyme activity of leaves and roots of Lycium ruthenicum Murr. seedling. Russian Journal of Plant Physiology, 65(2): 244-250. (Journal)
Hossain, M.A., Munné-Bosch, S., Burritt, D.J., Diaz-Vivancos, P., Fujita, M. and Lorence, A. 2017. Ascorbic acid in plant growth, development and stress tolerance. Springer. Basel, Switzerland. (Book)
Jafar, M.Z., Farooq, M., Cheema, M.A., Afzal, I., Basra, S.M.A., Wahid, M.A., Aziz, T. and Shahid, M. 2012. Improving the performance of wheat by seed priming under saline conditions. Journal of Agronomy and Crop Science, 198(1): 38-45. (Journal)
Johkan, M., Imahori, Y., Furukawa, H., Mitsukuri, K., Yamasaki, S., Tanaka, H. and Oda, M. 2011. Effect of ascorbic acid and etiolation on antioxidant enzyme activity and phenylpropanoid metabolism during shoot regeneration from cut ends of tomato stems. Journal of the Japanese Society for Horticultural Science, 80(1): 45-51. (Journal)
Keskitalo, J., Bergquist, G., Gardestrom, P. and Jansson, S. 2005. A cellular timetable of autumn senescence. Plant Physiology, 139(4): 1635-1648. (Journal)
Khan, A. and Ashraf, M. 2008. Exogenously applied ascorbic acid alleviates salt-induced oxidative stress in wheat. Environmental and Experimental Botany, 63(1-3): 224-231. (Journal)
Ḵẖān, M.A. and Weber, D.J. 2006. Ecophysiology of high salinity tolerant plants (Vol. 40). Springer Science and Business Media. (Book)
Khan, M.A., Ahmed, M.Z., and Hameed, A. 2006. Effect of sea salt and L-ascorbic acid on the seed germination of halophytes. Journal of Arid Environments, 67(3): 535-540. (Journal)
Khan, T., Mazid, M. and Mohammad, F. 2011. A review of ascorbic acid potentialities against oxidative stress induced in plants. Journal of Agrobiology, 28(2): 97-111. (Journal)
Ksouri, R., Megdiche, W., Debez, A., Falleh, H., Grignon, C. and Abdelly, C. 2007. Salinity effects on polyphenol content and antioxidant activities in leaves of the halophyte Cakile maritima. Plant Physiology and Biochemistry, 45(3-4): 244-249. (Journal)
Lichtenthaler, H.K. and Buschmann, C. 2001. Chlorophylls and carotenoids: Measurement and characterization by UV‐VIS spectroscopy. Current Protocols in Food Analytical Chemistry, 1(1): 13-30. (Journal)
Madhusudhan, R., Ishikawa, T., Sawa, Y., Shigeoka, S. and Shibata, H. 2003. Characterization of an ascorbate peroxidase in plastids of tobacco BY‐2 cells. Physiologia Plantarum, 117(4): 550-557. (Journal)
Mittler, R. 2002. Oxidative stress, antioxidants and stress tolerance. Trends in Plant Science, 7(9): 405-410. (Journal)
Nag, S., Saha, K. and Choudhuri, M.A. 2000. A rapid and sensitive assay method for measuring amine oxidase based on hydrogen peroxide–titanium complex formation. Plant Science, 157(2): 157-163. (Journal)
Narwal, S., Bogatek, Z., Sampietre, A. and Vattnone, M. 2009. Plant Biochemistry. Studium press, Lcc, Texas. (Book)
Rafique, N., Raza, S.H., Qasim, M. and Iqbal, N.A.E. 2011. Pre-sowing application of ascorbic acid and salicylic acid to seed of pumpkin and seedling response to salt. Pakistani Journal of Botany, 43(6): 2677-2682. (Journal)
Rasheed, R., Ashraf, M. A., Hussain, I., Ali, S., Riaz, M., Iqbal, M., Farooq, U., and Qureshi, F. F. 2022. Priming Effect in Developing Abiotic Stress Tolerance in Cereals Through Metabolome Reprograming. In: Omics Approach to Manage Abiotic Stress in Cereals. Springer Nature Singapore, Singapore. pp: 47-71. (Book)
Santoyo, G., Moreno-Hagelsieb, G., Orozco-Mosqueda, M. and Glick, B.R. 2016. Plant growth-promoting bacterial endophytes. Microbiological Research, 183: 92-99. (Journal)
Sharma, P., Bhatt, D., Zaidi, M.G.H., Saradhi, P.P., Khanna, P.K. and Arora, S. 2012. Silver nanoparticle-mediated enhancement in growth and antioxidant status of Brassica juncea. Applied Biochemistry and Biotechnology, 167(8): 2225-2233. (Journal)
Sheykh-Abolhasani, F., Roshandel, P. and Fallah, S.A. 2018. The effect of seed priming by ascorbic acid on germination traits and activity of some antioxidant enzymes in moldavian balm moldavica
L.) under salt stress. Iranian Journal of Seed Science and Research, 5(2): 47-58. (In Persian)(Journal)
Zehra, A., Gul, B., Ansari, R. and Khan, M. A. 2012. Role of calcium in alleviating effect of salinity on germination of Phragmites karka seeds. South African Journal of Botany, 78: 122-128. (Journal)
Zhang, K., Wang, G., Bao, M., Wang, L. and Xie, X. 2019. Exogenous application of ascorbic acid mitigates cadmium toxicity and uptake in Maize (Zea mays L.). Environmental Science and Pollution Research, 26(19): 19261-19271. (Journal) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 286 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 132 |