تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 748 |
تعداد مقالات | 7,108 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,240,924 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,898,429 |
اثر منبع چربی و لسیتین سویا بر عملکرد، قابلیت هضم مواد مغذی و فراسنجههای خونی مرغهای تخمگذار | ||
تحقیقات تولیدات دامی | ||
دوره 12، شماره 1، خرداد 1402، صفحه 79-91 اصل مقاله (1.11 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/ar.2023.22872.1720 | ||
نویسندگان | ||
حسین محمدی1؛ سارا میرزایی گودرزی* 2؛ علی اصغر ساکی3؛ عباس فرح آور2 | ||
1دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا | ||
2استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا | ||
3استاد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا | ||
چکیده | ||
هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر منبع چربی و لسیتین سویا بر عملکرد، صفات کیفی تخممرغ، قابلیت هضم مواد مغذی و فراسنجههای خونی در مرغهای تخمگذار بود. تعداد 144 قطعه مرغ تخمگذار سویه نیک چیک در آزمایشی به شش تیمار، شش تکرار و چهار قطعه مرغ در هر تکرار بهصورت آزمایش فاکتوریل 2×3 در قالب طرح کاملاً تصادفی تقسیم شدند. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) جیره حاوی روغن سویا، 2) جیره حاوی روغن سویا + 1/0 درصد لسیتین، 3) جیره حاوی پیه، 4) جیره حاوی پیه + 1/0 درصد لسیتین، 5) جیره حاوی مخلوط روغن سویا + پیه به مقدار مساوی، و 6) جیره حاوی مخلوط روغن سویا + پیه به مقدار مساوی + 1/0 درصد لسیتین بودند. عملکرد تولیدی و صفات کیفی تخممرغ از سن 37 تا 44 هفتگی ثبت شدند. قابلیت هضم مواد مغذی، فعالیت آنزیمهای کبدی و فراسنجههای خونی در پایان دوره اندازهگیری شدند. مخلوط روغن سویا +پیه، خوراک مصرفی (01/0>P) و درصد تولید و توده تخممرغ (05/0>P) را در کل دوره آزمایش بهبود داد. افزودن لسیتین، خوراک مصرفی و رنگ زرده را افزایش (01/0>P)، ولی واحد هاو را کاهش داد (05/0>P). غلظت آنزیمهای آسپارتات آمینوتراسفراز (01/0>P)، لاکتات دهیدروژناز (05/0>P)، تریگلیسیرید (01/0>P)، کلسترول و LDL پلاسما تحت تاثیر لسیتین کاهش یافتند (05/0>P). بهطور کلی لسیتین سویا میتواند به عنوان منبع انرژی در ترکیب با روغن سویا و پیه در جیره مرغهای تخمگذار جهت بهبود عملکرد استفاده شود. | ||
کلیدواژهها | ||
آنزیم های کبدی؛ پیه؛ روغن سویا؛ صفات کیفی تخم مرغ؛ لسیتین سویا | ||
مراجع | ||
Alvarez, C., Cachaldora, P., Mendez, J., Garcia-Rebollar, P., & De-Blas, J. C. (2005). Effect of dietary conjugated linoleic acid and fish oil supplementation on performance and egg quality in laying hens. British Poultry Science, 45, 524-529. Arce-menocal, J. O., Cortes-Cuevas, A., López-Coello, C., Pérez-Castro, J. G., González-De los Santos, L. C., Herrera-Camacho, J. O., & Avila-González, E. (2019). Performance response of broiler chickens to the replacement of soybean oil and acidulated fatty acids by lecithin in the diet. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 22, 531-536. Attia, Y. A., Hussein, A. S., Tag El-Din, A. E., Qota, E. M., Abed El-Ghany, A. I., & El-Sudany, A. M. (2009). Improving productive and reproductive performance of dual-purpose crossbred hens in the tropics by lecithin supplementation. Tropical Animal Health and Production, 41, 461-475. Azman, M. A., & Ciftci, M. (2004). Effects of replacing dietary fat with lecithin on broiler chicken zootechnical performance. Revue de Medecine Veterinaire, 1558, 445-448. Bavaresco, C., Silva, S. N., Dias, R. C., Lopes, D. C., Xavier, E. G., & Roll, V. F. (2020). Performance metabolic efficiency and egg quality in Japanese quails fed with acidulated soybean soapstock and lecithin for a prolonged period. Anais da Academia Brasileira de Ciências, 92(Suppl. 1), e20180620. Borsatti, L., Vieira, S. L., Stefanello, S., Kindlein, L., Oviedo-Rondon, E. O., & Angel, C. R. (2018). Apparent metabolizable energy of by-products from the soybean oil industry for broilers: acidulated soapstock, glycerin, lecithin, and their mixture. Poultry Science, 97, 124-130. Cui, L., & Decker, E. A. (2016). Phospholipids in foods: prooxidants or antioxidants. Journal of the Science of Food and Agriculture, 96, 18-31. Danicke, S., Halle, I., Jeroch, H., Bottcher, W., Ahrens, P., Zachmann, R., & Gotze, S. (2000). Effect of soy oil supplementation and protein level in laying hen diets on precaecal nutrient digestibility, performance, reproductive performance, fatty acid composition of yolk fat, and on other egg quality parameters. European Journal of Lipid Science and Technology, 102, 218-232. Donaldson, W. E., & Ward, J. B. (1988). Influence of soybean lecithin and corn lecithin additions to dietary fat on metabolizable energy content of chicks’ diets. Nutrition Report International, 38, 691-695. Ezhil Valavan, S., Mohan, B., Chandrasekaran, D., Mani, K., Mohan, B., & Edwin, S. C. (2006). Effects of various n-3 lipid sources on the quality characteristics and fatty acids composition of chicken egg. In: 12th European Poultry Conference 10-14 September. Italy. Pp. 1-8. Grobas, S., Mendez, J., Lazaro, R., de Blas, C., & Mateos, G. G. (2001). Influence of source and percentage of fat added to diet on performance and fatty acid composition of egg yolks of two strains of laying hens. Poultry Science, 80, 1171-1179. Han, Y. K., Jin, Y. H., Lee, W. I., Lee, K. T., & Thacker, P.A. (2010). Influence of lysolecithin on the performance of laying hens, interior and exterior egg quality as well as fat soluble vitamin and cholesterol content in the yolk. Journal of Animal and Veterinary Advances, 9, 2583-2588. Haugh, R. R. (1937). The Haugh unit for measuring egg quality. The USA Egg and Poultry Magazine, 43, 552-555. Huang, J., Yang, D., & Wang, T. (2007). Effects of replacing soyoil with soy-lecithin on growth performance, nutrient utilization and serum parameters of broilers fed corn-based diets. Asian Australasian Journal of Animal Science, 20, 1880-1886. LeBlanc, M. J., Brunet, S., Bouchard, G., Lamireau, T., Yousef, I. M., Gavino, V., Levy, E., & Tuchweber, B. (2003). Effects of dietary soybean lecithin on plasma lipid transport and hepatic cholesterol metabolism in rats. Journal of Nutritional Biochemistry, 14, 40-48. Lochmann, R., & Brown, R. (1997). Soybean-lecithin supplementation of practical diets for Juvenile goldfish (Carassius auratus). Journal American Oil Chemistry Society, 74, 149-152. Mandalawi, H. A., Lazaro, R., Redon, M., Herrera, J., Menoyo, D., & Mateos, G. G. (2015). Glycerin and lecithin inclusion in diets for brown egg-laying hens: Effects on egg production and nutrient digestibility. Animal Feed Science and Technology, 209, 145-156. Mateos, G. G., Serrano, M. P., Berrocoso, J., Perez-Bonilla, A., & Lazaro, R. (2012). Improving the utilization of raw materials in poultry feeding: new technologies and inclusion levels. In: Proceedings of 24th World’s Poultry Congress, 5-9 August, Brazil. Pp. 1-13. Michell, R. H. (1982). Is phosphatidylinositol really out of the calcium gate? Nature, 296, 492-493. Mourad, A. M., de Carvalho Pincinato, E., Mazzola, P. G., Sabha, M., & Moriel, P. (2010). Influence of soy lecithin administration on hypercholesterolemia. Cholesterol, 2010, 824813. Murata, L. S., Ariki, J., Machado, C., Silva, L. P. G., & Rezende, M. (2003). Effect of oils sources on blood lipid parameters of commercial laying hens. Revista Brasileira de Ciencia Avicola, 5, 203-206. Nicolosi, R. J., Wilson, T. A., Lawton, C., & Handelman, G. J. (2001). Dietary effects on cardiovascular disease risk factors: beyond saturated fatty acids and cholesterol. Journal of the American College of Nutrition, 20(5), 421-427. Oliveira, D., Baião, N., Cançado, S., Grimaldi, R., Souza, M., Lara, L., & Lana, A. Q. (2010). Effects of lipid sources in the diet of laying hens on the fatty acid profiles of egg yolks. Poultry Science, 89, 2484-2490. Peebles, E. D., Zumwalt, C. D., Doyle, S. M., Gerard, P. D., & Latour, M. A. (2000). Effects of breeder age and dietary fat source and level on broiler hatching egg characteristics. Poultry Science, 79, 698-704. Ravindran, V., Tancharoenrat, P., Zaefarian, F., & Ravindran, G. (2016). Fats in poultry nutrition: Digestive physiology and factors influencing their utilisation. Animal Feed Science and Technology, 213, 1-21. Roll, A. P., Vilarrasa, E., Tres, A., & Barroeta, A. C. (2018). The different molecular structure and glycerol-to-fatty acid ratio of palm oils affect their nutritive value in broiler chicken diets. Animal, 12, 2040-2048. Safamehr, A., Taghavi, E., & Nobakht, A. (2011). Influence of tallow and soybean, sunflower vegetable oils on performance, eggshell quality, biochemical and immune parameters in layer hens. Journal of Veterinary Microbiology, 7(21), 19-27. [In Persian] SAS Institute. (2012). SAS/STAT User Guide. Version 9.1.2 edition. SAS Institute Inc., Cary, NC, USA. Sattari Najafabadi, F., Mohit, A., Moravej, H., Darmani Kuhi, H., & Ghavi Hossein-Zadeh, N. (2020). Effect of different sources of omega-3 and omega-6 calcium fat powder on performance, hatchability, serum lipids and ovarian follicles count in old broiler breeder hen. Animal Production Research, 9(3), 1-15. Sibbald, I. R. (1978). The true metabolizable energy values of mixtures of tallow with either soybean oil or lard. Poultry Science, 57, 473-477. Statista. (2018). https://www.statista.com/statistics/675815/averageprices-soybean-oil-worldwide/. Accessed Sept 2018. Summers, J. D., & Lesson, S. (1981). Influence of dietary lecithin on digestibility of fats in poultry diets. Nutrition Reports International, 23(5), 969-974. Trushenski, J., Mulligan, B., Jirsa, D., & Drawbridge, M. (2013). Sparing fish oil with soybean oil in feeds for White Seabass: Effects of inclusion rate and soybean oil composition. North American Journal of Aquaculture, 75(2), 305-315. Vasanth Raj, P., Nitesh, K., Prateek, J., Neena Sankhe, M., Venkata Rao, J., Mallikarjuna Rao, C., & Udupa, N. (2011). Effect of lecithin on D-Galactosamine induced hepatotoxicity through mitochondrial pathway involving Bcl-2 and Bax. Indian Journal of Clinical Biochemistry, 26(4), 378-384. Viñado, A., Castillejos, L., Rodriguez-Sanchez, R., & Barroeta, A. C. (2019). Crude soybean lecithin as alternative energy source for broiler chicken diets. Poultry Science, 98, 5601-5612. Viñado, A., Castillejos, L., & Barroeta, A. C. (2020). Soybean lecithin as an alternative energy source for grower and finisher broiler chickens: impact on performance, fatty acid digestibility, gut health, and abdominal fat saturation degree. Poultry Science, 99, 5653-5662. Wang, Y. W., Sunwoo, H., Cherian, G., & Sim, J. S. (2004). Maternal dietary ratio of linoleic acid to α–linolenic acid affects the passive immunity of hatching chicks. Poultry Science, 83, 2039-2043. Vuilleumier, J. P. (1969). The ‘Roche yolk colour fan’ an instrument for measuring yolk colour. Poultry Science, 48, 767-779. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 373 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 371 |