تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 748 |
تعداد مقالات | 7,108 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,240,245 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,897,839 |
برهمکنش عصاره چریش و قارچ Beauveria bassiana Vuillemin بر زنده مانی شپشه دندانه دارOryzaephilus surinaemnsis L. در شرایط آزمایشگاهی | ||
تحقیقات آفات گیاهی | ||
مقاله 4، دوره 4، شماره 1، خرداد 1393، صفحه 35-46 اصل مقاله (129.18 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
مسعود لطیفیان* ؛ بهار راد؛ اسماعیل راه خدایی؛ جهانشیر شاکرمی | ||
چکیده | ||
هدف از انجام این پژوهش بررسی برهمکنش کشندگی عصاره چریش (Azadirachtaindica) و قارچ Beauveriabassiana در جمعیت شپشه دندانه دار در شرایط تغذیه از میوه خرما بود. سازگاری عصاره گیاه چریش و قارچ، با بررسی رشد میسیلومی و درصد جوانهزنی قارچ B. bassiana به روش اختلاط عصاره با محیط کشت مطالعه شد. پس از آن قدرت کشندگی عصاره چریش به صورت جداگانه و در تلفیق با قارچ B. bassiana به روش زیستسنجی از طریق غوطهورسازی روی مرحله رشد لارو و حشرهکامل ارزیابی شد. نتایج نشان داد که قارچ B. bassianaدر محیط حاوی عصاره چریش توانایی رشد میسیلیومی و جوانهزنی را دارد. کمترین درصد کاهش جوانهزنی و رشد میسیلیومی در غلظت 250 میکرولیتر در لیتر عصاره بوده و به ترتیب معادل 5/2 و 1/3 درصد کمتر از شاهد بود. کاهش 50 درصدی قدرت جوانهزنی و رشد میسیلیومی قارچ به ترتیب در غلظتهای 4/1949 و 4/3667 میکرولیتر در لیتر عصاره چریش اتفاق افتاد. بالاترین شاخص سازگاری قارچ در شرایط اختلاط با غلظت 250 میکرولیتر در لیتر عصاره چریش ایجاد شد که معادل 89/76 درصد بود. Lc50 قارچ و عصاره روی لارو و حشره کامل به ترتیب معادل 2 10 × 31/3 و 4 10× 5/2 اسپور در میلیلیتر و 1/386 و 4/696 میکرولیتردر لیتر ثبت شد. با توجه به نتایج شاخص افزایش، استفاده توام عصاره چریش با قارچ B. bassiana اثر افزایشی در مرگ و میر هر دو مرحله رشدی حشره کامل و لارو شپشه دندانهدار به ترتیب با ضرایب 57/1 و 98/1 داشته است. بکارگیری تلفیق عصاره چریش و قارچ B. bassiana میتواند کارایی قارچ را افزایش داده و فرمولاسیون نهایی را به عنوان ابزاری مناسب در اختیار مدیریت تلفیقی آفات انباری خرما قرار دهد. | ||
کلیدواژهها | ||
قارچ Beauveria bassiana؛ عصاره چریش؛ سازگاری؛ افزایشی | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,956 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,404 |