تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 743 |
تعداد مقالات | 7,049 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,173,783 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,847,272 |
بررسی اثر دمای انبار و قوه نامیه اولیه بر عوامل جوانهزنی و فعالیت آنزیمی بذر دو رقم پیاز (Allium cepa L.) | ||
علوم و تحقیقات بذر ایران | ||
مقاله 2، دوره 8، شماره 2، تیر 1400، صفحه 103-112 اصل مقاله (1.14 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/jms.2021.5214 | ||
نویسندگان | ||
بیتا اسکویی* 1؛ حدیث افشار2؛ مریم دیوسالار2 | ||
1بیتا اسکویی، عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی، کرج، ایران | ||
2محقق مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی، کرج، ایران | ||
چکیده | ||
این آزمایش بهمنظور بررسی اثر دمای انبارداری بر کیفیت بذر دو رقم پیاز با قوه نامیه اولیه متفاوت انجام شد. در این تحقیق سه سطح قوه نامیه اولیه 1- محدوده 75-70 درصد، 2- محدوده 85-80 درصد و 3- محدوده 95-90 درصد از دو رقم پیاز آلبا (روزبلند) و تگزاس ارلیگرانو (روزکوتاه) که بهمدت یک سال در دو شرایط دمایی 1-5 درجه سلسیوس، رطوبت60 درصد 2- 25 درجه سلسیوس، رطوبت30 درصد نگهداری شده بودند، انتخاب شد. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در چهار تکرار انجام شد. پس از دوره انبارداری درصد جوانهزنی، درصد گیاهچه عادی، متوسط زمان جوانهزنی، درصد و سرعت سبزشدن و همچنین فعالیت آنزیمهای کاتالاز و پراکسیداز اندازهگیری شد. نتایج نشان داد اثر متقابل دما، قوه نامیه اولیه و رقم بر درصد جوانهزنی، متوسط زمان جوانهزنی، درصد و سرعت سبزکردن معنیدار است و اثرهای متقابل رقم و قوه نامیه اولیه و همچنین دما و قوه نامیه اولیه بر درصد گیاهچه عادی معنیدار بود. مقایسه میانگینها نشان دادند درصد جوانهزنی رقم تگزاسرلیگرانو با قوه نامیه اولیه 95-90 درصد در دمای 5 درجه سلسیوس، بهطور معنیداری از دمای 25 درجه سلسیوس بیشتر بود. بهطور کلی با افزایش دمای انبارداری، درصد گیاهچه عادی در هر سه سطح قوه نامیه، کاهش یافت. بالاترین زمان جوانهزنی به رقم تگزاسارلیگرانو با قوه نامیه اولیه 75-70 درصد، در هر دو دمای نگهداری (5 و 25 درجه سلسیوس) و کمترین آن به رقم آلبا با قوه نامیه اولیه 95-90 درصد و تگزاسارلیگرانو با قوه نامیه اولیه 85-80 درصد و دمای نگهداری 5 درجه سلسیوس تعلق داشت. در رقم تگزاسارلیگرانو بذرهای با قوه نامیه اولیه 95-90 درصد و دمای نگهداری 5 درجه سلسیوس درصد استقرار بیشتری از دمای 25 درجه سلسیوس داشتند. بر اساس نتایج بهدستآمده، شرایط انبارداری با تاثیر بر فعالیت آنزیمی، میتواند جوانهزنی و سبزشدن بذرها را تحت تاثیر قراردهد. | ||
کلیدواژهها | ||
انبارداری؛ زوال بذر؛ قابلیت حیات بذر؛ جوانهزنی | ||
مراجع | ||
Abd El-Gawad, K.F. 2012. Effect of some pre and post-harvest treatments on onion seed production and longevity. Ph.D. Dissertation, Cairo University, Egypt. (Thesis( Ahmadi, K., Ebadzadeh, H.M., Hatami, F., Abdeshah, H., and Kazemian, A. 2019. Statistics of crop production 2017–2018. Vol. 1 Crop products, Ministry of Jihad-e-Agriculture. 95 pp. https://www.maj.ir/Dorsapax/userfiles/Sub65/Amarnamehj1-96-97-site.pdf Alhamdan A.M., Abdullah, A.A.O., Alsadon Safwat Khalil, S.O., Alhamdan, A.M., Alsadon, A.A., Khalil, S.O., Mahmoud, A.W., Wahab-Allah, M.A., Nagar, M.E. and Ibrahim, A.A. 2011. Influence of storage conditions on seed quality and longevity of four vegetable crops. American-Eurasian Journal of Agricultural and Environmental Science, 11(3): 353-359 (Journal) Anonymous. 2018. ISTA Handbook on seeding evaluation.4th Edition. Zurich, Switzerland. (Handbook) Anonymous. 2020. International rules for seed testing. International Seed Testing Association (ISTA). Zurich, Switzerland. (Handbook) Basra, S.M.A., Ahmad, N., Khan, M.M., Iqbal, N. and Cheema, M.A. 2003. Assessment of cotton seed deterioration during accelerated ageing. Electronic Journal of Seed Science and Technology, 31(3): 531-540. (Journal) Bradford, M.M. 1976. A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein day binding. Electronic Journal of Analitical؟ Biochemistry, 72:248-254. (Journal) Cesar, P.H.F., Andre Luis, D.G., Elton Aparecido, S.M., and Guilherme, C.O. 2016. The effect of drying temperatures and storage of seeds on the growth of soybean seedlings. Journal of Seed Science, 38(4): 287-295. (Journal) Cortelazzo, A.L., Coutinho, J. and Granjeiro, P.A. 2005. Storage and ageing of French beans (Phaseolus vulgaris L.): effect on seed viability and vigour. Brazilian Journal of Morphological Science, 22(2):121–128. (Journal) Dehghan, M., Mahmoudi, I. and Karimi, S. 2018. Genetic purity evaluation of cereal seeds produced in Fars province in control Plots. Iranian Journal of Seed Science and Research, 4(4): 49-58 (Journal) Demir, I., Celikkol, T., Sarikamis, G. and Eksi, C. 2011. Vigor tests to estimate seedling emergence potential and longevity in Viola seed lots. Journal of Horticultural Science: a publication of the American Society for Horticultural Science, 46(3):402-405. (Journal)
Demirkaya, M., Dietz, K.J. and Sivritepe, H.O. 2010. Changes in antioxidant enzymes during ageing of onion seeds. Journal of Notulae Botanicae Horticulture Agrobotanici Cluj, 38(1): 49-52. (Journal) Ellis, R.H. and Roberts, E.H. 1981. The quantification of ageing and survival in orthodox seeds. Journal of Seed Science and Technology, 9: 377-409. (Journal) Ghavam, M. and Azarnivand, H. 2016. Evaluation of seed vigor index of three plants of Artemisia absinthium L., Arcitum lappa L. and Cichorium intybus L. Salinity conditions. Journal of Natural Ecosystems of Iran, 7(3): 39-49. (Journal) Goel, A., Goel, A.K. and Sheoran, I. S. 2003. Changes in oxidative stress enzyme during artificial aging in cotton (Gossypium hirsutum L.) seed. Journal of Plant Physiology, 160(9): 1093-1100. (Journal) Kapoor, N., Arya, A., Siddiqui, M.A., Amir, A. and Kumar, H. 2010. Seed deterioration in chickpea (Cicer arietinum L.) under ccelerated geing. Asian Journal of Plant Sciences, 9(3): 158-162. Khaldun, B.M. and Haque, M.E. 2009. Seed quality deterioration due to temporal variation of biotic and biotic factors in cucumber. Bangladesh Journal of Agricultural Research, 34(4): 457-463. (Journal) Kikuti P.A.L. and Marcos-Filho J. 2008. Drying and storage of cauliflower (Brassica oleracea var. botrytis) hydro primed seeds. Journal of Seed Science and Technology, 36: 396–406. (Journal) Madruga, D.E., Tunes, L., Tavares, L.C., Rufino, C., Vieira, J.F., Acunha, T., Aibuquerque Barros, A.C.S. and Muniz, M. 2011. Accelerated aging of onion seeds (Allium cepa L.) submitted to saturated salt solution. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 5(2): 244-250. (Journal) Mahjabin, S.B. and Abidi, A.B. 2015. Physiological and biochemical changes during seed deterioration: a review. International Journal of Recent Scientific Research, 6(2): 3416-3422. (Journal) Moradi Shakoorian, Z., Askari Sarcheshmeh, M.A., Delshad, D. and Tavakkol Afshari, R. 2019. Determination of the Cardinal Temperatures and Studying the Effect of Temperature on the Efficiency of Priming on Onion Seed (Allium Cepa c.v, Zargan). Iranian Journal of Seed Science and Technology, 8(1): 265-277. (In Persian)(Journal) Patel, J.B., Babariya, C.A., Jyoti, S., Ribadiya, K.H. and Bhatiya, V.J. 2017. Effect of storage conditions, packing materials and seed treatments on viability and seedling vigour of onion (Allium cepa L.) seeds. Electronic Journal of Applied and Natural Science, 9(2): 1054-1067. (Journal) Ram, C., Kumari, P., Singh, O. and Sardana, R.K. 1989. Relationship between seed vigor tests and field emergence in chickpea. Seed Science and Technology, 17: 169-177. (Journal) Rao, R.G.S., Singh, P.M. and Rai, M., 2006. Storability of onion seeds and effects of packaging and storage conditions on viability and vigour. . Journal of Scientia Horticulturae, 110(1):1-6. (Journal) Shashibhaskar, M.S., Vasudevan, S.N., Kurdikeri, M.B., Ravikumar, R.L. and Basavaraj, N. 2009. Influence of seed pelleting on storability of tomato (Lycopersicum esculentum Mill.). Karnataka Journal of Agricultural. Science, 22(5): 1097-1103. (Journal) Soltani, A., Zeinali, E., Mohammadi, H. and Sadeghipoor, H.R. 2011. Effects of seed aging on subsequent seed reserve utilization and seedling growth in soybean. International Journal of Plant Production, 5(1):1735-6814. (Journal) Thirusendura Selvi, D. and Saraswathy, S. 2017. Seed viability, seed deterioration and seed quality improvements in stored onion seeds: a review. Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 93(1):1-7. (Journal) Tort, N., Dereboylu, A.E. and Turkylmaz, B. 2006. Morphology and physiological effects of fungicide with a thiram agent on some corn culture forms. Journal of Forest Science, 29(1): 67-79. (Journal) Yoti, J. and Malik, CP. 2013. Seed deterioration: A review. International Journal of Life Sciences Biotechnology and Pharma Research, 2(3): 374-385. (Journal) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 829 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 436 |