تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 738 |
تعداد مقالات | 6,941 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,884,231 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,703,109 |
بررسی سمیت تماسی ده اسانس از گیاهان خانواده ی نعناعیان روی کنه ی تارتن دولکه ای Tetranychus urticae Koch (Acari: Tetranychidae) | ||
تحقیقات آفات گیاهی | ||
مقاله 4، دوره 4، شماره 3، آذر 1393، صفحه 39-49 اصل مقاله (184.41 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
مریم کاوه؛ نفیسه پورجواد؛ جهانگیر خواجه علی* | ||
چکیده | ||
کنه ی تارتن دولکه ای Tetranychus urticae یکی از مهمترین آفات گلخانه، سبزیجات و گیاهان زینتی در سرتاسر جهان در فضاهای بسته و باز است. در حال حاضر در مدیریت این آفت استفاده از آفتکش ها بسیار رایج است، که باعث آلودگی محیط زیست، ایجاد مقاومت و افزایش دوباره ی جمعیت کنه می شود. در سال های اخیر، اسانس های گیاهی، عصاره ها و ترکیبات ثانویه ی گیاهان به دلیل خاصیت حشره کشی، کنه کشی، دورکنندگی و اثرات ضد تغذیه ای بسیار مورد توجه قرار گرفته اند. در این پژوهش به بررسی سمیت تماسی ده اسانس از گیاهان خانواده ی نعناعیان Lamiaceae روی بالغین کنه ی تارتن دولکه ای و اثر گیاهسوزی غلظت بالای این اسانس ها روی گیاه لوبیا پرداخته شد. اسانسه ای گیاهی با استفاده از دستگاه کلونجر و با روش تقطیر با آب استخراج شدند. مرگ و میر کنه ها پس از گذشت 24 ساعت ارزیابی شد و میزان LC50 برای هر اسانس محاسبه شد. در این پژوهش مشخص شد که اسانس گیاهان آویشن شیرازی Zataria multiflora و نعناع فلفلی Mentha piperita به ترتیب با LC50معادل 44/419 میلی گرم بر لیتر و 42/425 میلی گرم بر لیتر بیشترین سمیت را روی کنه تارتن دونقطه ای دارند. با افزایش غلظت اسانس ها میزان مرگ و میر کنه ها افزایش یافت. در غلظت های کمتر از 1600 پی پی ام هیچ گونه گیاهسوزی و در غلظت 1600 پی پی ام میزان گیاه سوزی اندکی روی برگ های گیاه لوبیا مشاهده شد. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانس های گیاهی؛ سمیت تماسی؛ کنه ی تارتن دولکه ای؛ کنه کش | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,632 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,668 |