تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 748 |
تعداد مقالات | 7,112 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,246,086 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,899,786 |
ارزیابی اثر دستگاههای بوجاری بر بهبود جوانه زنی و بنیه بذر گندم رقم پیشتاز در استان های البرز، تهران و قزوین | ||
علوم و تحقیقات بذر ایران | ||
مقاله 11، دوره 7، شماره 4، دی 1399، صفحه 531-546 اصل مقاله (1.35 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/jms.2020.5004 | ||
نویسندگان | ||
رضا مجیدی1؛ دکتر سید محمدرضا احتشامی* 2؛ آیدین حمیدی3 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و تکنولوژی بذر، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران | ||
2عضو هیأت علمی، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران | ||
3موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال | ||
چکیده | ||
بوجاری بذر یکی از مهمترین مراحل فرآوری آن است و با توجه به نوع دستگاههای بهکار رفته در بوجاری تأثیر بهسزایی در بهبود کیفیت توده بذری و گواهی آن دارد. لذا این پژوهش بهمنظور ارزیابی اثر دستگاههای بوجاری بر جوانهزنی و بنیه بذر گندم رقم پیشتاز بهصورت آزمایش مقایسه بهروش آزمون t استیودنت (t-test) در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در موُسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال کرج اجرا شد. تیمارها شامل بذرهای قبل و بعد از فرآوری شش خط فرآوری بذر از پنج شرکت تولیدکننده بذر در سه استان قزوین، البرز و تهران بودند. همچنین صفات مورد بررسی درصد گیاهچههای عادی و غیرعادی، وزن خشک و طول گیاهچه، نسبت ذخایر غذائی بذر تحرکیافته به گیاهچه، هدایت الکتریکی، محتوای آب بافتی گیاهچه، شاخص طولی بنیه گیاهچه، خلوص فیزیکی، درصد وزنی بذر سایر گونهها، چگالی و وزن هزار بذر بودند. نتایج نشان داد فرآوری جوانه زنی و بنیه بذر را بهبود و ارتقا داد. همچنین، خطوط فرآوری بذر دارای دستگاه جداکننده ثقلی، بهطور متوسط تاثیر مثبت بیشتری بر بهبود جوانهزنی بذر و خصوصیات بررسی شده در طی فرآوری داشتند و لذا بهکارگیری جداکننده ثقلی در فرآوری بذر گندم ضروری است. از طرفی مشاهده شد که وجود یک مجموعه کامل از جداکننده استوانه دندانهدار احتمال آسیب و بیماری بذر را کاهش میدهد. از سوی دیگر نتایج نشان داد خط فرآوری بذر برخورداری از مجموعه کامل استوانه دندانهدار بهمنظور جداسازی بذور آسیبندیده از بذور شکسته و آسیبدیده مکانیکی برای کاهش مخاطره آلودگی توده بذور فرآوری شده به بذور آسیبدیده مکانیکی و بذور بیمار مناسب است. نتایج نشان داد که شرکت سازنده دستگاههای بوجاری و تنظیم این دستگاهها با توجه به شرایط تولید بذر از اهمیت بالایی در دستیابی به بهبود و ارتقای کیفیت بذر برخوردار هستند. | ||
کلیدواژهها | ||
ارتقای کیفیت؛ استوانههای دندانهدار؛ جداکننده ثقلی؛ فرآوری بذر | ||
مراجع | ||
p>Abdul-Baki AA, and Anderson, JD. Relationship between decarboxylation of glutamic acid and vigor in soybean seed. Crop Science 1973.13: 227-232. (Journal)
Ahmadi, K., Ebadzadeh, H.R., Hatami, F. Abdeshah, H. and Kazemian, A. 2020. Agriculture statistics, first volume-horticultural and field crops, 2018-19 crop year. Information and Communication Technology Center of Ministry of Jihad-e-Agriculture. (Book)
Chenari, M., Shahidzadeh, M. and Javadi, A. 2013. Evaluation and Determination of Cleaning Machine Efficiency for Wheat Seed. Journal of Agricultural Engineering Research, 14(2): 69-80. (Journal)
Correia, L.V., Pereira, L.C., Matera, T.C., Pereira, R.C., Suzukawa, A.K., dos Santos, R.F., Pastorini, L.H., de Carvalho, C., Fernandes Osipi, E.A. and Braccini, A.L. 2020. Accessing the relevance of tests for estimating the physiological quality of wheat grains. Plant, Soil and Environment, 66, (9): 477–482. (Journal)
de Carvalho, T. C., Krzyzanowski , F.C., de Castro Ohlson, O. and Panobianco, M. 2012. Improved Assessment of Wheat Seeds Vigor. Lavras, 36(6): 608-614. (Journal)
Don, R. and Ducournau, S. 2018. Hand book for seedling evaluation (4th. .Ed.). International Seed Testing Association (ISTA), Zurich, Switzerland. (Handbook)
Elias, S.G., Copeland, L.O., McDonald, M.B. Baalbaki, R.Z. 2012. Seed testing principles and practices. Michigan State University Press, East Lansing. (Book)
Faridi, H., Ravaji, M., Safarzadeh, D., Sarian, M. and Ghoreishi, B. 2013. Effect of the Physical Properties of Wheat Seed on Losses in Sifting Machines. Journal of Agricultural Mechanization, 1(2): 79-87. (Journal)
Food and Agriculture Organization (FAO) 2020. FAO 2020 statistical yearbook, World Food and Agriculture Organization of the United Nations. Rome, Italy. (Handbook)
Gregg, B.R. and Billups, G.L. 2010. Seed Conditioning (Vol. 2, Technology Part-A), Advanced-level Information for Managers, Technical Specialists and Professionals.CRC Press. (Book).
Guan, Y.J., Yin, M.Q., Jia, X.W., An, J.Y., Wang, C., Pan, R.H., Song, W.J. and Hu, J. 2018.Single counts of radicle emergence can be used as a vigour test to predict seedling emergence potential of wheat.Seed Science and Technology, 46(2): 349-357. (Journal)
Hampton, J.G. and TeKrony, D.M. 1995. Handbook of Vigour Test Methods. International Seed Testing Association (ISTA), Zurich, Switzerland. (Handbook)
Heydarpour, D., Tavazoh, M., Ahmadfifar, M. and Khanchi, M. 2012. Wheat seed multiplication and supplying program, 2012-2013 crop year. Plant Production Affairs Deputy, Main Crops, Cereals and Pulses Office, Ministry of Jihad-e-Agriculture. (Book)
International Seed Testing Association (ISTA) 2020.International Rules for Seed Testing. International Seed Testing Association (ISTA), Zurich, Switzerland. (Book)
Keshavarz, A., Esfandiaripour, E., Yousefi Bjevani, Y. Ahmadfifar, M. and Khanchi, M. 2015. Wheat seed multiplication and supplying program, 2015-2016 crop year. Agronomy Deputy, Main Crops, Ministry of Jihad-e-Agriculture. (Book).
Kumar, V., Poonia, R.C. and Chaudhary, K. 2018. Assessment of the Seed Vigour Potential in Different Varieties of Wheat. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, 7(7): 354-361. (Journal)
Matthews, S. and Powell, A. 2006. Electrical Conductivity Vigour Test: Physiological Basis and Use. Seed Testing International, 131: 32-35. (Journal)
Powell, A.A. 2007. Seed Vigour and Its Assessment. In: Handbook of seed science and technology. Pp: 603-648. By: Basra, A.S. (Ed.), Scientific Publishers, India. (Book)
Ranal, M. and De Santana, D.G. 2006. How and why to measure the germination process? Revista Brasilian Botanique, 29(1): 1-11. (Journal)
Saghafi Kenari, F., Hamidi, A., Mobasser, H. and Ilkaee, M.N. 2020. Effect of seed moisture content and storage duration on three wheat (Triticum aestivum L.) cultivars germination and early seedling growth in Mazandaran province. Iranian Journal of Seed Science and Research, 6(4): 539-555. (Journal)
Salimi, H. and Hamidi, A. 2012. Effect of seed cleaning on wheat fields contamination to weed. Iranian Journal of Seed Science and Technology, 1(1): 9-24. (Journal)
Sharma, I., Tyagi, B.S., Singh, G., Vennkatesh, K.and Gupta, O.P. 2015. Enhancing wheat production- A global perspective. Indian Journal of Agricultural Sciences, 85 (1): 3–13.(Journal)
Sinha, J.P., Modi, B.S., Nagar, R.R., Sinha, S.N. and Vishwakarama, M. 2001. Wheat Seed Processing and Quality Improvement. Seed Research, 29(2): 171-178. (Journal)
Soltani A., Gholipoor M., Zeinali E., 2006. Seed reserve utilization and seedling growth of wheat as affected by drought and salinity. Environmental and Experimental Botany, 55: 195–200. (Journal)
Zareian, A., Hamidi, A. Sadeghi, H. and Jazaeri, M.R. 2013. Effect of seed size on some germination characteristics, seedling emergence percentage and yield of three wheat (Triticum aestivum L.) cultivars in laboratory and field. Middle-East Journal of Scientific Research 13 (8): 1126-1131. (Journal) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 777 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 676 |