تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 743 |
تعداد مقالات | 7,049 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,174,028 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,847,356 |
مطالعه خصوصیات زراعی و بیوشیمیایی پروتئینهای دانه در ژنوتیپهای مختلف سویا [Glycine Max (L.) Merrill] | ||
علوم و تحقیقات بذر ایران | ||
مقاله 11، دوره 7، شماره 3، مهر 1399، صفحه 391-404 اصل مقاله (1.24 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/jms.2020.4599 | ||
نویسندگان | ||
مهدی عارفراد* 1؛ نادعلی بابائیان جلودار2؛ قربانعلی نعمتزاده3؛ علی دهستانی4 | ||
1دانشجوی دکتری ژنتیک مولکولی و مهندسی ژنتیک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، پژوهشکده ژنتیک و زیست فناورری طبرستان، ساری، ایران | ||
2استاد، گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران | ||
3استاد، گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری طبرستان، ساری، ایران | ||
4استادیار، گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری طبرستان، ساری، ایران | ||
چکیده | ||
دانه سویا یکی از منابع اصلی تولید روغن و پروتئین در جهان محسوب میشود. از طرفی دیگر دانه سویا به جهت پروتئینهای مطلوب و ارزان یکی از مهمترین منابع پروتئینی است که بهطور مستقیم و یا غیر مستقیم (در صنعت دامپروری) در جیره غذایی انسان قرار دارد. در این تحقیق برخی از خصوصیات زراعی (مانند ارتفاع بوته، تعداد شاخه، تعداد غلافها، وزن دانه، عملکرد دانه و زمان رسیدن) و همچنین خصوصیات کیفی دانه (شامل میزان پروتئینهای قابل حل، میزان بازدارندههای پروتئازی و میزان پروتئین لکتین) در شش لاین موتانت و نه رقم زراعی مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که لاینهای موتانت 032-240-D-P4 و 032-240-D-P1 علاوه بر صفات زراعی مطلوب، دارای پتانسیل بالایی در عملکرد دانه میباشند. از نظر خصوصیات کیفی پروتئینهای دانه نیز ارقام زراعی نکادر و کاسپین بهترتیب بیشترین میزان پروتئین و همچنین بیشترین میزان پروتئینهای ذخیرهای آلبومین و گلوبولین را دارا بودند. همچنین ارزیابی میزان فاکتورهای ضد تغذیهای نیز مشخص نمود که لاینهای موتانت بههمراه رقم زراعی آرین در مقایسه با ارقام رایج زراعی کمترین میزان بازدارندههای پروتئازی (PIA) و پروتئین لکتین (HAU) را دارا میباشند. بهطور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که لاین موتانت 032-240-D-P4 در مقایسه با دیگر ارقام رایج زراعی با عملکرد دانه بیشتر و همچنین با کمترین میزان فاکتورهای ضدتغذیهای میتواند بهعنوان واریته جدید مورد مطالعه بیشتری قرار گیرد. | ||
کلیدواژهها | ||
بازدارندههای پروتئازی؛ پروتئینهای ضدتغذیهای؛ پروتئین لکتین؛ سویا؛ صفات زراعی | ||
مراجع | ||
Adams, M.R., Golden, D.L., Franke, A.A., Potter, S.M., Smith, H.S. and Anthony, M.S. 2004. Dietary soy β-conglycinin (7S globulin) inhibits atherosclerosis in mice. The Journal of Nutrition, 134(3): 511-516. (Journal)
Amiri, A.M., Faraji, A., Ajamnorozei, H. and Payghamzadeh, K. 2013. Evaluation of agronomical and phonological traits of soybean cultivars at different management systems in gorgan region. Plant Ecophysiology (Arsanjan Branch), 5(14): 74-85. (In Persian)(Journal)
Armour, J.C., Perera, R.L.C., Bucham, W.C. and Grant, G. 1998. Protease inhibitors and lectins in soya beans and effects of aqueous heat-treatment. Journal of Science and Food Agriculture, 78: 225–31. (Journal)
Becker-Ritt, A.B., Mulinari, F., Vasconcelos, I.M. and Carlini, C.R. 2004. Antinutritional and/or toxic factors in soybean (Glycine max (L) Merril) seeds: comparison of different cultivars adapted to the southern region of Brazil. Journal of the Science of Food and Agriculture, 84(3): 263-270. (Journal)
Bradford, M.M. 1976. A rapid and sensitive method for quantification of microgram quantities of protein of utilizing the principle dye binding. Analyz Biochemistry, 72: 680-685. (Journal)
Carrao-Panizzi, M.C., Kwanyuen, P., Erhan, S.Z. and Lopes, I.D.O.N. 2008. Genetic variation and environmental effects on beta-conglycinin and glycinin content in Brazilian soybean cultivars. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 43(9): 1105-1114. (Journal)
Ciabotti, S., Silva, A.C.B.B., Juhasz, A.C.P., Mendonca, C.D., Tavano, O.L., Mandarino, J.M.G. and Gonçalves, C.A.A. 2016. Chemical composition, protein profile, and isoflavones content in soybean genotypes with different seed coat colors. International Food Research Journal, 23(2): 621-629. (Journal)
Cober, E.R. and Voldeng, H.D. 2000. Developing high-protein, high yield soybean populations and lines. Crop Science, 40: 39-42. (Journal)
De Muelenaere, H.J.H. 1964. Effect of heat treatment on the haemagglutinating activity of legumes. Nature, 201: 1029-1030. (Journal)
Fasina, Y.O., Classen, H.L., Garlich, J.D., Swaisgood, H.E. and Clare, D.A. 2003. Investigating the possibility of monitoring lectin levels in commercial soybean meals intended for poultry feeding using steam-heated soybean meal as a model. Poultry Science, 82(4): 648-656. (Journal)
Fehr, W.R., Hoeck, J.A., Johnson, S.L., Murphy, P.A., Nott, J.D., Padilla, G.I. and Welke, G.A. 2003. Genotype and environment influence on protein components of soybean. Crop Science, 43:511–514. (Journal)
Friedman, M. and Brandon, D.L. 2001. Nutritional and health benefits of Soy proteins. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 49: 1069-1086. (Journal)
Ghanbari, S., Nooshkam, A., Fakheri, B.A. and Mahdinezhad, N. 2018. Assessment of Yield and Yield Component of Soybean Genotypes (Glycine Max L.) in North of Khuzestan. Journal of Crop Science and Biotechnology, 21(5): 435-441. (Journal)
Gu, C., Pan, H., Sun, Z. and Qin, G. 2010. Effect of soybean variety on anti-nutritional factors content and growth performance and nutrients metabolism in rat. International Journal of Molecular Sciences, 11: 1048-1056. (Journal)
Hymowitz, T. and Kaizuma, N. 2008. Dissemination of soybeans (Glycine max): Seed protein electrophoresis profiles among Japanese cultivars. Econimic Botany, 10(1007): 311-319. (Journal)
Iqbal, S., Mahmood, T., Tahira, M., Ali, M., Anwar, M. and Sarwar, M. 2003. Path coefficient analysis in different genotypes of soybean (Glycine max (L) Merril). Pakistan Journal of Biological Sciences, 6: 1085-1087. (Journal)
Kitamura, K. 1995. Genetic improvement of nutrition and food processing quality in soybean. Japan Agricultural Research Quarterly, 29: 1-8. (Journal)
Krishnan, H.B., Kim, W., Jang, S. and Kerley, M.S. 2009. All three subunits of soybean β-Conglycinin are potential food allergens. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 57: 938-943. (Journal)
Krishnan, H.B., Natarajan, S.S, Mahmoud, A.A. and Nelson, R.L. 2007. Identification of glycinin and β-conglycinin subunits that contribute to the increased protein content of high-protein soybean lines. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55(5): 1839-1845. (Journal)
Lajalo, F.M. and Genevese, M. 2002. Nutritional significance of lectins and enzyme inhibitors from legumes. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 50: 6592–6598. (Journal)
Lee, H.S., Shin, Y.W., Kim, J.G. and Park, Y.H. 2004. Evaluation of protein dispersibility index as an indicator for soybean meal protein quality in growing pigs: I. Metabolic study. Journal of Dairy Science, 87: 174-174. (Journal)
Liener, I.E. 1995. Possible adverse effects of soybean anticarcinogens. Journal of Nutrition, 125: 744-750. (Journal)
Liener, I.E. 1996. Effects of processing on antinutritional factors in legumes: the soybean case. Archivos Latinoamericanos de Nutricion, 44: 48S–54S. (Journal)
Liener, I.E. and Kakade, M.L. 1980. Protease Inhibitors. In: Liener, .IE. (ed) Toxic constituents of plant food stuff. Academic Press, New York, pp 7–71. (BOOK)
Lin, P., Ye, X. and Ng, T.B. 2008. Purification of melibiose-binding lectins from two cultivars of Chinese black soybeans. Acta Biochimica Biophysica Sinica, 40(12):1029-1038. (Journal)
Liu, K. 2000. Expanding soybean food utilization. Journal of Food Technology, 54(7): 46–58. (Journal)
Livingstone, D., Beilinson, V., Kalyaeva, M., Schmidt, M.A., Herman, E.M. and Nielsen, N.C. 2007. Reduction of protease inhibitor activity by expression of a mutant Bowman-Birk gene in soybean seed. Plant Molecular Biology, 64(4): 397-408. (Journal)
Malik, M.F., Ashraf, M.U., Qureshi, A.S. and Khan, M.R. 2011. Investigation and comparison of some morphological traits of the soybean populations using cluster analysis. Pakistan Journal of Botany, 43(2): 1249-55. (Journal)
Mandal, S., Sahana, N., Rajarani, A.P. and Santha, I.M. 2013. Molecular cloning, characterization and expression of lipoxygenase 2 (lox-2) isozyme from Indian soybean [Glycine max (L.) Merrill] cv. Pusa 16. Indian Journal of Biochemistry and Biophysics, 50(1): 54-63. (Journal)
Norton, G. 1991. Proteinase inhibitors. In: D’Mello, F.J.P., Duffus, C.M., Duffus, J.H. (eds) Toxic substances in crop plants. The royal society of chemistry, Cambridge UK, pp 68-106. (Book)
Novak–Hajosa, M., Szamosb, J., Gasztonyib, M. and Hajosb, G.Y. 2010. Characterization of 2-propanol soluble seed proteins in mutant soybean (Glycine max) lines. Acta Alimentaria, 39(2): 164–168. (Journal)
Pesic, M., Vucelic-Radovic, B., Barac, M., Stojanovic, S. and Nedovic, V. 2007. Influence of different genotypes on trypsin inhibitor levels and activity in soybeans. Sensors, 7: 67-74. (Journal)
Sano, K. and Ogawa, H. 2014. Hemagglutination (inhibition) assay. Methods in Molecular Biology, 1200: 47–52. (Journal)
Schmidt, M.A., Hymowitz, T. and Herman, E.M. 2015. Breeding and characterization of soybean triple null; a stack of recessive alleles of Kunitz trypsin inhibitor, soybean agglutinin, and P34 allergen nulls. Plant Breeding, 134(3): 310-315. (Journal)
Schulze, H., Saini, H.S., Huisman, J., Hessing, M., Van Der Berg, W. and Verstegen, M.W.A. 1995. Increased nitrogen secretion by inclusion of soya lectin in the diets of pigs. Journal of the Science of Food and Agriculture, 69: 501–510. (Journal)
Sharma, S., Kaur, M., Goyal, R. and Gill, B.S. 2014. Physical characteristics and nutritional composition of some new soybean (Glycine max (L.) Merrill) genotypes. Journal of Food Science and Technology, 51(3): 551–557. (Journal)
Silva, M.S., Naves, M.M.V., Oliveira, R.B.D. and Leite, O.D.S. 2006. Chemical composition and protein value of the soybean residue in relation to the soybean grain. Food Science and Technology, 26(3): 571-576. (Journal)
Taski-Ajdukovic, K., Djordjevic, V., Vidic, M. and Vujakovic, M. 2010. Subunit composition of seed storage proteins in high-protein soybean genotypes. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, 45: 721-729. (Journal)
Yasothai, R. 2016. Antinutritional factors in soybean meal and its deactivation. International Journal of Science, Environment and Technology, 5(6): 3793-3797. (Journal)
Zarkadas, C.G., Gagnon, C., Gleddie, S., Khanizadeh, S., Cober, E.R. and Guillemette, R.J.D. 2007. Assessment of the protein quality of fourteen soybean [Glycine max (L.) Merr.] cultivars using amino acid analysis and two-dimensional electrophoresis. Food Research International, 40: 129‑146. (Journal)
Zarkadas, C.G., Voldeng, H.D., Yu, Z.R. and Choi, V. 1999. Assessment of the protein quality of nine northern adapted yellow and brown seed coated soybean cultivars by amino acid analysis. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 47: 5009-5018. (Journal)
Zilic, S., Sredojevic. S., Bozovic, I. and Jovanovic, M. 1998. Effects of the Kunitz trypsin inhibitor content on grain yield, total protein and oil content in soybean seed. Savremena poljoprivreda, 3(4): 67-70. (Journal)
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 796 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 655 |