تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 744 |
تعداد مقالات | 7,078 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,174,068 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,866,574 |
بررسی ارقام جو در شرایط تنش شوری در مراحل رشد اولیه گیاهچه با استفاده از تجزیه چندمتغیره | ||
علوم و تحقیقات بذر ایران | ||
مقاله 9، دوره 6، شماره 4، اسفند 1398، صفحه 527-538 اصل مقاله (1.14 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/jms.2020.3930 | ||
نویسندگان | ||
شبنم ریحانپور1؛ زهرا خدارحم پور* 2؛ مهدی سلطانی حویزه3 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران | ||
2دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد شوشتر، دانشگاه آزاد اسلامی، شوشتر، ایران | ||
3عضو هیأت علمی، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران | ||
چکیده | ||
افزایش تحمل به شوری در جو نیاز اساسی جهت پایداری تولید این محصول در مناطق شور محسوب میشود. تحقیق حاضر بهمنظور مطالعه تنوع ژنتیکی در 20 رقم جو زراعی در شرایط تنش شوری جهت شناسایی متحملترین ارقام در مراحل جوانهزنی و رشد اولیه گیاهچه براساس صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک انجام شد. این تحقیق در سال 1394 در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز در مراحل رشد اولیه گیاهچه بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار شامل 20 رقم جو زراعی بهعنوان عامل اول و تنش شوری با کلرید سدیم در 4 سطح صفر (آب مقطر)، 5، 10 و 15 دسیزیمنس بر متر بهعنوان عامل دوم اجرا گردید. نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان داد که بین ارقام از نظر اغلب صفات مورد مطالعه تفاوت معنیداری وجود داشت که نشاندهنده وجود تنوع کافی بین ارقام میباشد. تجزیه به مؤلفههای اصلی، 11 صفت بررسیشده را به 2 مؤلفه تقسیم و بر اساس آن 62 درصد از کل تغییرات دادهها را توجیه نمود. تجزیه خوشهایی ارقام را به 3 خوشه تقسیم نمود. از جمعبندی نتایج تجزیه به مولفههای اصلی، نمودار بای پلات و تجزیه خوشهای مشخص شد که ارقام گرگان، کویر، بهرخ، ترکمن و زرجو تحمل بهتری به تنش شوری نسبت به سایر ارقام داشتند و در مرحله بعدی ارقام فجر30، صحرا، ریحان 48 و کارون قرار گرفتند. | ||
کلیدواژهها | ||
تجزیه به مولفههای اصلی؛ تجزیه خوشهای؛ تنوع ژنتیکی؛ جو؛ کلرید سدیم | ||
مراجع | ||
Abdul-baki, A.A. and Anderson, J.D. 1975. Vigor determination in soybean seed by multiple criteria. Crop Science, 13: 630-633. (Journal) FAO, 2013. FAOSTAT. FAO, Rome. www.faostat.fao.org. (Website) Farshadfar, A.A. and Javadnia, J. 2011. Evaluation of pea genotypes of tolerance to drought stress. Seed and Plant, 3: 521-595. (In Persian)(Journal) Ghasemi Masrami, A., Navabpour, S., Yamchi, A. and Hoshmand, S. 2015. Effect of salinity stress on some morphological and biochemical characteristics of three bread wheat (Triticum aestivum L.). Environmental Stresses in Crop Sciences, 8(2): 273-283. (In Persian)(Journal) Ghasemi, H.R. and Mostaejeran, A. 2014. Effect of NaCl on germination and early growth of seedlings 60 wheat varieties. Iranian Seed Research, 4(4): 14-26. (In Persian)(Journal) Gholam, C., Foursy, A. and Fares, K. 2002. Effect of salt stress on growth, inorganic ions and proline accumulation in relation to osmotic adjustment in five sugar beet cultivars. Environmental and Experimental Botany, 47: 39-50. (Journal) Gomarian, M., Malbobi, M., Darvish, F., Mohammadi, S.A. and Razavi, K.H. 2009. Study of response of bread wheat genotypes (Triticume aestivum L.) to salinity stress. Journal of Research in Agricultural Science, 5(1): 21-31. (In Persian)(Journal) Gorham, J., Wyn Jones, R.G. and Bristol, A. 1990. Partial characterization of the trait for enhanced K+ - Na+ discrimination in the D genome of wheat. Planta, 180: 590-597. (Journal) Gunes, A., Inal, A., Alpuslan, M., Fraslan, F., Guneri, E. and Cicek, N. 2007. Salicylic acid induced changes on some physiological parameters symptomatic for oxidative stress and mineral nutrition in maize grown under salinity. Journal of Plant Physiology, 164: 728-736. (Journal) Jaynes, D.B., Kaspar, T.C., Colvin, T.S. and James, D.E. 2003. Cluster analysis of spatio temporal corn yield (atterns in an lowa field). Agronomy Journal, 95(3): 574-586. (Journal) Johnson, R.A. and Wichern, D.W. 2007. Applied Multivariate Statistical Analysis. 4th ed., Prentice Hall International, INC., New Jersey. Pp 773. (Book) Montgomery, J., Milner, D.A., Tse, M.T., Jobvu, A., Kayira, K., Dzamalala, C.P., Taylor, T.E., Rogerson, S.J., Craig, A.G. and Molyneux, M.E. 2006. Genetic analysis of circulating and sequestered populations of Plasmodium falciparum in fatal aediatric malaria. The Journal of Infectious Diseases, 194: 115– 122. (Journal) Moreda, A.P., Fiher, A. and Hill, S.J. 2003. The classification of tea according to region of origin using pattern recognition techniques and trace metal data. Journal of Food Composition and Analysis, 16: 195-211. (Journal) Mostafavi, K.H., Golbashi, M., Izadi Darbandi, A. and Zarabi, M. 2012. Effect of salinity stress and genetical parameterers estimation of some burley (Hordeum Vulgare L.) Cultivars lines in seed germination and seedling primary growth stage. Iranian Journal of Seed Science and Technology, 1(2): 117-127. (In Persian)(Journal) Munns, R. and James, R.A. 2003. Screening methods for salinity tolerance: acase study with tetraploid wheat. Plant and Soil, 253: 201-218. (Journal) Munns, R. and Tester, M. 2008. Mechanisms of salinity tolerance. Annuals Review of Plant Physiology, 59: 651-681. (Journal) Owen, C.P. 1992. Plant analysis reference producers for the southern region of the United States. The University of Georgia, PP: 33-45. (Book) Pessarakli, M. and Fardad, H. 1995. Nitrogen (Tatal and 15N) Uptake by Barley and Wheat under Two Irrigation Regimes. Journal of Plant Nutrition, 18(12): 2655-2667. (Journal) Scott, S.J., Jones, R.A. and Williams, W.A. 1984. Review of data analysis methods for seed germination. Crop Science, 24, 1192-1199. (Journal) Shirazi, M.U., Ashraf, M.Y., Khan, M.A. and Nagavi, M.H. 2005. Potassium induced salinity tolerance in wheat. International Journal of Environment Science Technology, 2 (3): 233-236. (In Persian)(Journal) Valentovic, P., Luxova, M., Kolarovi, L. and Gasparikora, L. 2006. Effect of osmotic stress on compatible solutes content, memberane stability and water relation in two maize. Plant, Soil and Enviroment, 52 (4): 186-191. (Journal) Zahravi, M., Taghinejad, A.R., Afzalifar, A., Bihamta, M.R., Mozaffari, J. and Shafaedin, S. 2011. Evaluation of genetic diversity of agronomical traits in Hordeum spontaneum germplasm of Iran. Iranian Journal of Rangelands and forests Plant Breeding and Genetic Research, 19(1): 55-70. (In Persian)(Journal) Zareh, M., Daneshiyan, J. and Zeynali Khaneghah, H. 2004. Genotypic variation in soybean cultivares for drought tolerance. Journal of Agriculture Science, 35(4): 859-867. (In Persian)(Journal) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 838 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 771 |