تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 738 |
تعداد مقالات | 6,933 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,880,788 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,696,430 |
اثر زوال مصنوعی و انبارداری طبیعی بر نشت کاتیونی و قابلیت حیات بذرهای نخود ایرانی (Cicer arietinum) رقم هاشم | ||
علوم و تحقیقات بذر ایران | ||
مقاله 3، دوره 6، شماره 4، اسفند 1398، صفحه 441-456 اصل مقاله (1.55 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/jms.2020.3923 | ||
نویسندگان | ||
مهدی شعبان* 1؛ فرشید قادری فر2؛ حمیدرضا صادقی پور3؛ احد یامچی4 | ||
1دانشجوی دکتری علوم و تکنولوژی بذر، گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، گرگان، ایران | ||
2دانشیار گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، گرگان، ایران | ||
3دانشیار گروه زیست شناسی، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران | ||
4استادیار گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، گرگان، ایران | ||
چکیده | ||
این تحقیق بهمنظور بررسی اثر زوال مصنوعی و انبارداری طبیعی بر خصوصیات جوانهزنی، نشت الکترولیتها و همچنین بررسی قدرت و قابلیت حیات بذرهای نخود زراعی تحت این دو شرایط و مقایسه این دو نوع زوال مصنوعی و انبارداری طبیعی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در سال 1394 اجرا شد. آزمایش بهصورت طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. تیمارها شامل 8 سطح (انبارداری طبیعی 2، 4 سال، زوال مصنوعی 1، 2، 3، 4، 5 روز و شاهد) بودند. صفات مورد بررسی در این مطالعه درصد جوانهزنی، درصد گیاهچه عادی، سرعت جوانهزنی، شاخص قدرت بذر، هدایت الکتریکی، پراکسیداسیون لیپید و میزان سدیم و پتاسیم بذرها قبل و پس از آبنوشی و همچنین مقدار آنها در محلول آبشوییشده بودند. نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان داد اثر تیمار زوال بر همه خصوصیات جوانهزنی و نشت کاتیونی به جز میزان سدیم بذر قبل از آبشویی معنیدار بود. نتایج مقایسه میانگین دادهها نشان داد کاهش درصد و سرعت جوانهزنی، شاخص قدرت بذر و درصد گیاهچه عادی در شدتهای زوال مصنوعی 4 و 5 روز بیشتر از انبارداری طبیعی 2 و 4 سال بود. تولید مالوندیآلدئید، هدایت الکتریکی و نشت سدیم و پتاسیم در آب نیز با افزایش شدت زوال مصنوعی تا 5 روز نسبت به انبارداری طبیعی افزایش بیشتری یافت که بهدلیل عدم توانایی غشاها در حفظ انسجام خود بود. با افزایش شدت زوال میزان سدیم و پتاسیم باقیمانده در بافت بذری کاهش یافت. همچنین رنگآمیزی بذور با تترازولیوم و نیتروبلوتترازولیوم نشان داد که افزایش شدت زوال سبب کاهش قابلیت حیات بذرها شد و این کاهش قابلیت حیات در تیمارهای زوال مصنوعی شدید، بیشتر از تیمارهای انبارداری طبیعی بود. پراکسیداسیون لیپید طی زوال منجر به خسارت به غشا و افزایش نشت الکترولیتها میشود. در نتیجه قابلیت حیات بذرها کاهش یافته و منجر به کاهش درصد و سرعت جوانهزنی و کاهش درصد گیاهچه عادی تولیدی شد. این نتایج مشخص نمود که اثر انبارداری طبیعی و زوال مصنوعی بر خصوصیات جوانهزنی، نشت کاتیونی و قابلیت حیات بذرهای نخود مشابه بوده و میتوان از آزمون زوال مصنوعی در جهت برنامههای نگهداری بذرهای نخود در انبار استفاده نمود هر چند ممکن است مکانیسمهای دخیل در این دو نوع زوال با هم متفاوت باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
پتاسیم؛ تترازولیوم؛ سدیم؛ غشا؛ مالوندیآلدئید؛ نخود | ||
مراجع | ||
Agrawal, R. 2003. Seed technology. Pub. Co. PVT. LTD. New Delhi. India. (Book)
Bailly, C. 2004. Active oxygen species and antioxidants in seed biology. Seed Science Research, 14:93-107. (Journal)
Bailly, C., Benamar, A., Corbineau, F. and Come, D. 1996. Changes in malondialdehyde content and in superoxide dismutase, catalase and glutathionereductase activities in sunflower seeds as related to deterioration during accelerated aging. Physiologia Plantaurom,97: 104–110. (Journal)
Boonsiri, K., Ketsa, S. and Van-doorn, W.G. 2007. Seed browning of hot peppers during low temprature storage. Postharvest Biology and Technology, 45: 358-365. (Journal)
Dietz, K., Jacquot, J. and Harris, G. 2010. Hubs and bottlenecks inplant molecular signalling networks. New Phytology, 188: 919–938. (Journal)
Du, Z. and Bramlage, W.J. 1992. Modified thiobarbituric acid assay for measuring lipid oxidation in sugar-rich plant tissue extracts. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 40: 1566-1570. (Journal)
Ellis, R.H. and Roberts, E.H. 1981. The quantificatic~nof ageing and survival in orthodox seeds. Seed Science and Technology, 9:379-409. (Journal)
Fessel, S.A., Vieira, R.D., Cruz, M.C.P., Paula, R.C. and Panobianco, M. 2006. Electrical conductivity testing of corn seeds as influenced by temperature and period of storage. Pesqui Agropecu of Brasil, 41:1551–1559. (Journal)
Ghaderi-Far, F., Soltani, A. and Sadeghipour, H.R. 2014. Biochemical changes in pumpkin seeds during ageing: lipid peroxidation and membrane damages. Iranian Journal of plant biology, 6(20): 69-112. (In persion) (Journal)
Ghasemi-golazani, K., Salehian, M., Rahimzade-khooei, F. and Moghadam, M. 1996. Effect of seed vigor on emergence of wheat seedling and yield. Journal of Agricultural Science and Natural Resources, 2:48-54. (In persian) (Journal)
Gill, S.S. and Tuteja, N. 2010. Reactive oxygen species and antioxidant machinery in abiotic stress tolerance in crop plants. Plant Physiology and Biochemistry, 48: 909-930. (Journal)
Goel, A. and Sheoran, I.S. 2003. Lipid peroxidation and peroxide-scavenging enzymes in cotton seeds under natural ageing. Biologia Plantarum, 46: 429–434. (Journal)
Govender, V., Aveling, T.A.S. and Kritzinger, Q. 2008. The effect of traditional storage methods on germination and vigor of maize (Zea mays L.) from northern KwaZulu-Natal and southern Mozambique. Southern African Journal of Botany, 74:190–196. (Journal)
Hamada, A.M. and EL-enany, A.E. 1994. Effect of NaCl salinity on growth, pigment and mineral element contents, and gas exchange of broad bean and pea plants. Biologia Plantarum, 36: 75- 81. (Journal)
Hampton, J.G. and Tekrony, D.M. 1995. Handbook of Vigor Test Methods. The International Seed Testing Association, Zurich 117 pp. (Handbook)
International Seed Testing Association. 2003. Working sheets on Tetrazolium testing. Vol 1. (Handbook)
International Seed Testing Association. 2012. International Rules for Seed Testing. Bassersdorf: International Seed Testing Association. (Handbook)
International Seed Testing Association. 2013. ISTA Handbook on Seedling Evaluation, 3rd Edition. (Handbook)
Jatoi, S.A., Afzal, M., Nasim, S. and Anwar, R. 2001. Seed deterioration study in pea, using accelerated ageing technique. Pakistan Journal of Biological Science, 4: 1490-1494. (Journal)
Kaewnaree, P., Vichitphan, S., Klanrit, P., Siri, B. and Vichitiphan, K. 2011. Effect of accelerated aging process on seed quality and biochemical changes in sweet pepper seeds. Biotechnology, 10(2): 175-182. (Journal)
Kalpana, R. and Madhava-Rao, K.V. 1996. Lipid changes during accelerated ageing of seeds of pigeonpea (Cajanus cajan L.) Millsp cultivars. Seed Science and Technology, 24: 475-483. (Journal)
Kapoor, N., Aria, A., Siddiqui, M.A., Amir, A. and Kumar, H. 2010. Seed deterioration in chickpea (Cicer arietinum L.) under accelerated ageing. Asian Journal of Plant Sciences, 9: 158-162. (Journal) Kibinza, S., Vinel, D., Côme, D., Bailly, C. and Corbineau, F. 2006. Sunflower seed deterioration as related to moisture content during ageing, energy metabolism and active oxygen species scavenging. Physiologia Plantaurom,128: 496–506. (Journal)
Lakon, G.C. 1942. Topographicher Nachweis dier kiemfahigkeit der Getriedefruchitee durch Tetrazolium- saize. Beritish Deut Botany Gesell, 60:299-305. (Journal)
Lehner, A., Mamadou, N., Poels, P., Come, D., Bailly, C. and Corbineau, F. 2008. change in soluble carbohydrates, lipid peroxidation and antioxidant enzyme activityes in the embryo during aging in wheat grains. Journal of Cereal Science, 47(3): 555-565. (Journal)
Leymarie, J., Vitkauskaite, G., Hoang, H.H., Gendreau, E., Chazoule, V., Meimoun, P., Corbineau, F., El-Maarouf-Bouteau, H. and Bailly, C. 2011. Role of Reactive Oxygen Species in the Regulation of Arabidopsis Seed Dormancy. Plant Cell Physiology, 53(1): 96–106. (Journal)
McDonald, M.B. 1999. Seed deterioration: physiology, repair, and assessment. Seed Science and Technology, 27: 177-237. (Journal)
Mira, S., Estrelles, E. and González-Benito, M.E. 2015. Effect of water content and temperature on seed longevity of seven Brassicaceae species after 5 years of storage. Plant Biology,17: 153–162. (Journal)
Mohsen-nasab, F., Sharafizadeh, M. and Siadat, A. 2010. Effect of seed aging on germination and seedling growth ofwheat cultivars in laboratory condition. Journal of crop physiology, 2(7): 87-90. (In persian) (Journal)
Nkang, A. and Umoh, E.O. 1997. Six month storability of five soybean cultivars as influenced by stage of harvest, storage temperature and relative humidity. Seed Science and Technology, 25: 93-99. (Journal)
Norden, A.J. 1981. Effect of preparation and storage environment cln lifespan of shelled peanut seed. Crop Science, 21:223-231. (Journal)
Oracz, K., Voegele, A., Tarkowska, D., Jacquemoud, D., Kova, V.T., Urbanova, T., Strnad, M., Sliwinska, E. and Leubner-Metzger, G. 2011. Myrigalone A Inhibits Lepidium sativum Seed Germination by Interference with Gibberellin Metabolism and Apoplastic Superoxide Production Required for Embryo Extension Growth and Endosperm Rupture. Plant Cell Physiology, 53(1): 81–95. (Journal)
Panobianco, M., Vieira, R.D. and Perecin, D. 2007. Electrical conductivity as an indicator of pea seed aging of stored at different temperatures. Sciencia Agriculture, 64: 119–124. (Journal)
Priestley, D.A. 1986. Seed ageing. Cornell University Press, Ithava, New York. (Book)
Qaderi, M.M., Cavers, P.B. and Bernards, M.A. 2003. Pre- and post-dispersal factors regulate germination patterns and structural characteristics of Scotch thistle (Onopordum acanthium) cypselas. New Phytology, 159: 263–278. (Journal)
Soltani, A., Kamkar, B., Galeshi, S. and Akramghaderi, F. 2007. Effect of aging of genetic resource depletion and heterotrophic growth of wheat seedling. Journal of Agricultural sciences and natural resources, 15(1):68-76. (In persian) (Journal)
Spano, C., Buselli, R., Castiglione, M.R., Botteg, S. and Grillia, I. 2006. Rnases and nucleases in emberyous and endosperms from naturally aged wheat seeds stored in defferent conditions. Journal of plant physiology, 164: 487-495. (Journal) Sun, W.Q. 1998. Glassy state and seed storage stability: the WLF kinetics of seed viability loss at T greater than T-g and the plasticization effect of water on storage stability. Annals of Botany, 79: 291–297. (Journal) Sun, W.Q. and Leopold, A.C. 1994. Glassy state and seed storage stability: A viability equation analysis. Annals of Botany, 74: 601-604. (Journal) Suruchi, P., Naithani, S.C. and Keshavkant, S. 2012. ROS production and lipid catabolism in desiccating shorea robusta seeds during aging. Plant Physiology and Biochemistry, 57: 261-267. (Journal) Tahmasebi, B., Ghaderi-far, F., Sadeghipour, H.R. and Galeshi, S. 2015. Effect of accelerate germination traits, lipids and lipid hydroperoxide in sunflower seeds. Journal of Plant Process and Function, 4(12): 73-83. (In persion). (Journal) Talebi, R., Naji, A.M. and Fayaz, F. 2008. Geographical patterns of genetic diversity in cultivated chickpea (Cicer arietinum L.) characterized by amplified fragment length polymorphism. Plant Soil and Environment, 54: 447–452. (Journal) Tatipata, A. 2009. Effect of seed moisture content, packaging and storage period on mitochondria inner membrane of soybean seed. Journal of Agricultural Technology, 5(1): 51-64. (Journal) Tina, X., Song, S. and Lei, Y. 2008. Cell death and reactive oxygen species metabolism during accelerated ageing of soybean axes. Russian Journal of Plant Physiology, 55: 33-40. (Journal) Veselovsky, V.A. and Veselova, T.V. 2012. Lipid Peroxidation, Carbohydrate Hydrolysis, and Amadori– Maillard Reaction at Early Stages of Dry Seed Aging. Russian Journal of Plant Physiology, 59(6): 811–817. (Journal) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 914 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 722 |