تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 743 |
تعداد مقالات | 7,071 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,142,119 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,855,320 |
پاسخ لاینهای موتانت برنج به تنش شوری در مرحله گیاهچهای با استفاده از صفات مورفولوژیک و نشانگرهای ریزماهواره | ||
تحقیقات غلات | ||
مقاله 2، دوره 8، شماره 1، خرداد 1397، صفحه 15-31 اصل مقاله (274.64 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/c.2018.9317.1370 | ||
نویسندگان | ||
میرحسام الدین حسینی1؛ بابک ربیعی* 2؛ علی اکبر عبادی3؛ مجتبی کردرستمی4 | ||
1گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران | ||
2استاد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت، ایران | ||
3مؤسسه تحقیقات برنج کشور، رشت | ||
4دانشآموخته دکتری، گروه بیوتکنولوژی، دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان، رشت، ایران | ||
چکیده | ||
تنش شوری بعد از خشکی، دومین مشکل عمده و عامل محدودکننده تولید برنج است. بهمنظور بررسی آثار تنش شوری بر برخی از ویژگیهای مورفولوژیک و فیزیولوژیک برنج، تعداد 41 لاین موتانت حاصل از پرتوتابی اشعه گاما به چهار رقم برنج (دو رقم محلی ایرانی هاشمی و طارم محلی و دو رقم اصلاحشده خزر و فجر) بههمراه ارقام والدینی و دو لاین استاندارد FL478 (متحمل به شوری) و Teqqing (حساس به شوری) تحت سه شرایط شوری (شاهد، 6 و 12 دسیزیمنس بر متر) مورد بررسی قرار گرفتند. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با شش تکرار اجرا شد. علاوه بر آن، تنوع بین ژنوتیپها با دوازده نشانگر ریزماهواره پیوسته با QTL بزرگاثر تحمل به شوری (SalTol) بررسی شد. نتایج تجزیه واریانس، وجود تفاوت معنیدار و قابلتوجه بین ژنوتیپها را برای همه صفات مورد مطالعه نشان داد. نتایج حاصل از تجزیه خوشهای دادههای مورفولوژیک، ضمن تفکیک ژنوتیپها به سه گروه، لاینهای موتانت M1، M3، M7، M9، M35، M37 و M40را در کنار لاین شاهد متحمل به شوری FL478و رقمهای فجر و هاشمی و لاینهای M47، M48، M49 و M56را در کنار لاین شاهد حساس به شوری Teqqing گروهبندی کرد. تجزیه خوشهای دادههای مولکولی نیز ژنوتیپها را در سه گروه اصلی قرار داد، بهطوریکه لاینهای موتانت M35، M37 و M40 بههمراه لاین شاهد FL478 بهعنوان ژنوتیپهای متحمل به شوری و لاینهای موتانت M36، M47، M48، M49، M54 و M56 بههمراه لاین شاهد Teqing بهعنوان ژنوتیپهای حساس به شوری گروهبندی شدند. آزمون منتل میزان تشابه این دو تجزیه خوشهای را 65 درصد نشان داد که دلیل این مشابهت زیاد، استفاده از نشانگرهای پیوسته با QTL بزرگاثر تحمل به شوری SalTol بود که هر یک از آنها با چند صفت مطالعه شده در این تحقیق نیز پیوسته بودند. همانطور که ملاحظه میشود، هر سه لاین متحمل به شوری شناسایی شده در تجزیه دادههای مولکولی، در تجزیه خوشهای صفات مورفولوژیک نیز شناساییو هر چهار لاین حساس به شوری شناسایی شده در تجزیه صفات مورفولوژیک، در تجزیه خوشهای دادههای مولکولی نیز شناسایی شدند. ارزیابی نشانگرهای ریزماهواره نیز نشان داد که نشانگرهای AP3206، RM5، RM3412 و RM140آگاهیبخشتریننشانگرهاجهت بررسی تنوع ژنتیکی تحمل به شوری در این تحقیق بودند. | ||
کلیدواژهها | ||
تحمل به شوری؛ حساسیت به شوری؛ SalTol | ||
مراجع | ||
Allahgholipour, M., Farshadfar, E. and Rabiei, B. 2014. Evaluation of molecular diversity in rice (OryzasativaL.) genotypes using microsatellite markers linked with agronomic and grain physico-chemical characteristics. Iranian Journal of Crop Sciences 15 (4): 337-354. (In Persian with English Abstract).##Amirjani, M.R. 2010.Effect of NaCl on some physiological parameters of rice.European Journal of Biological Sciences 3 (1): 6-16.##Arzani, A. 2004.Crop improvement (Translation).3rd Edition.Isfahan University of Technology Press.606 p. (In Persian).##Ashraf, M. 1994.Breeding for salinity tolerance in plants.Critical Review of Plant Science 13: 17-42.##Ashraf, M. and Harris, P. 2013. Photosynthesis under stressful environments: An overview. Photosynthetica 51 (2): 163-190.##Ashraf, M.Y., Awan, A.R. and Mahmood, K. 2012.Rehabilitation of saline ecosystems through cultivation of salt tolerant plants.Pakistan Journal of Botany 44: 69-75.##Deivanai, S., Xavier, R., Vinod, V., Timalata, K. and Lim, O. F. 2011.Role of exogenous proline in ameliorating salt stress at early stage in two rice cultivars.Journal of Stress Physiology and Biochemistry 7 (4): 157-174.##Fernandez, G.C. 1992. Effective selection criteria for assessing plant stress tolerance. Proceedings of the International Symposium on Adaptation of Vegetables and Other Food Crops in Temperature and Water Stress.August 13-16, Taiwan.##Fotookian, M., Talei, A., Ghareyazie, B., Poustini, K. and Shahnejat-Boushehri A. 2004. Mapping the genes controlling salinity tolerance in rice using microsatellite markers. Iranian Journal of Agricultural Sciences 6 (4): 361-373. (In Persian with English Abstract).##Gregorio, G. B., Senadhira, D.and Mendoza, R.1997. Screening rice for salinity tolerance. IRRI. Discussion Paper No. 22. Los Banos, Philippines.##Islam, M.R., Gregorio, G.B., Salam, M.A., Collard, B.C.Y., Singh, R.K. and Hassan, L. 2012. Validation of SalTol linked markers and haplotype diversity on chromosome 1 of rice. Molecular Plant Breeding 3 (10): 103-114.##Ivandic, V., Hackett, C. A., Nevo, E., Keith, R., Thomas, W. T. B. and Forster, B. 2002. Analysis of simple sequence repeats (SSR) in wild barley from the fertile crescent: Associations with ecology, geography and flowering time. Plant Molcular Biology 48: 511-527.##Kafi, M., Borzoui, A., Salehi, M., Kamandi, A., Masoumi, A. and Nabati, J. 2007. Physiology of environmental stresses in plants. (1stEdition). Mashhad University Press. 502 p. (In Persian).##Kalra, Y. P. 1998. Handbook of reference methods for plant analysis. CRC Press, London, UK.##Kanwal, S., Ashraf, M., Shahbaz, M. and Iqbal, M. Y. 2013. Influence of saline stress on growth, gas exchange, mineral nutrients and non-enzymatic antioxidants in mungbean [(Vigna radiate (L.). Wilczek]. Pakistan Journal of Botany 45 (3): 763-771.##Khafagy, M. A., Arafat, A. A. and El-Banna, M. F. 2009. Glycinebetaine and ascorbic acid can alleviate the harmful effects of NaCl salinity in sweet pepper. Australian Journal of Crop Science 3 (5): 257-267.##Kordrostami, M., Rabiei, B. and Hassani Kumleh, H. 2016. Association analysis, genetic diversity and haplotyping of rice plants under salt stress using SSR markers linked to SalTol and morpho-physiological characteristics. Plant Systematic and Evolution 7: 871-890.##Kumar, V., Shriram, V., Nikam, T. D., Narendra, J. and Mahadeo, G. S. 2009. Antioxidant enzyme activities and protein profiling under salt stress in indica rice genotypes differing in salt tolerance. Archives of Agronomy and Soil Science 55 (4): 379-394.##Lapitan, V. C., Brar, D. S., Abe, T. and Redoña E. D. 2007.Assessment of genetic diversity of Philippine rice cultivars carrying good quality traits using SSR markers. Breeding Science57(4): 263-270.##Mazher, A. M. A., El-Quesni, E. M. F. and Farahat, M. M. 2007. Responses of ornamental and woody trees to salinity. World Journal of Agriculture Science 3 (3): 386-395.##Mehri Badloo, Z. 2015. Identifying suitable parents for production high yielding rice hybrids using SSR markers. M. Sc. Dissertation, University of Guilan, Rasht, Iran. (In Persian).##Mohammadi-Nejad, G., Singh, R. K., Arzani, A., Rezaie, A. M., Sabouri, H. andGregorio, G. B. 2010. Evaluation of salinity tolerance in ricegenotypes. International Journal of Plant Production 4: 199-208.##Munns, R. 2002. Comparative physiology of salt and water stress. Plant, Cell and Environment 25 (2): 239-250.##Munns, R. 2005. Genes and salt tolerance: Bringing them together. New Phytologist 167: 645-663.##Munns, R. and Tester, M. 2008. Mechanisms of salinity tolerance. Annual Review of Plant Biology 59: 651-681.##Naumann, J. C., Young, D. R. and Anderson, J. E. 2008. Leaf chlorophyll fluorescence, reflectance and physiological response to freshwater and saltwater flooding in the evergreen shrub, Myrica cerifera. Environmental and Experimental Botany 63 (1): 402-409.##Nili, A., Rabiei, B., Allahgholipour, M. and Ebadi, A. A. 2017. Assessing molecular diversity and genetic relationships among rice (Oryza sativa L.) varieties. Cereal Research 7 (1): 33-50. (In Persian with English Abstract).##Parida, A. K. and Das, A. B. 2005. Salt tolerance and salinity effects on plants: A review. Ecotoxicology and Environmental Safety 60 (3): 324-349.##Ping, A., Inanaga, S., Li, X. J., Eneji, A. E. and Zhu, N. W. 2005. Interactive effects of salinity and air humidity on two tomato cultivers differing in salt tolerance. Journal of Plant Nutrition 28: 459-473.##Rabbani, M. A., Maruyama, K., Abe, H., Khan, M., Katsura, K., Ito, Y., Yoshiwara, K., Seki, M., Shinozaki, K. and Shinozaki, Y. 2003. Monitoring expression profiles of rice genes under cold,drought and high salinity stresses and abscisic acid application using cDNA microarray and RNA gel-blot analyses. Plant Physiology 133: 1755-1767.##Sabouri, H., Rezai,A. M. and Moumeni,A. 2008. Evaluation of salt tolerance in Iranian landrace and improved rice cultivars. Journal of Science and Technology of Agriculture and Natural Resources12 (45): 47-63. (In Persian with English Abstract).##Sabouri, A., Sabouri, H. and Dadras, A. 2013. Association analysis of closely linked markers to major QTLs Saltol and SKC1 and salt tolerance-related traits in rice varieties. Cereal Research 3 (1): 53-68. (In Persian with English Abstract).##Sajib, A. M., Musharaf-Hossain, M., Mosnaz, A. T. M. J., Monirul-Islam, M. and Shamsher-Ali, M. 2012. SSR marker-based molecular characterization and genetic diversity analysis of aromatic landraces of rice. Journal of Bioscience and Biotechnology 2: 107-116.##Santos, V. C. 2004. Regulation of chlorophyll biosynthesis and degradation by salt stress in sunflower leaves. Scientia Horticulturae 130: 93-99.##Sarayloo, M., Sabouri, H. and Dadras, A. R. 2015. Assessing genetic diversity of rice genotypes using microsatellite markers and their relationship with morphological characteristics of seedling stage under non- and drought-stress conditions. Cereal Research 5 (1): 1-15. (In Persian with English Abstract).##Thomson, M. J., Ocampo, M., Egdane, J., Rahman, M. A., Sajise, A. G., Adorada, D. L., Tumimbang-Raiz, E., Blumwald, E., Seraj, Z. I., Singh, R. K., Gregorio, G. B. and Ismail, A. M. 2010. Characterizing the saltol quantitative trait locus for salinity tolerance in rice. Rice 3: 148-160.##Zhani, K., Elouer, M. A., Aloui, H. and Hannachi, C. 2012. Selection of a salt tolerant Tunisian cultivar ofchili pepper (Capsicum frutescens). Eurasian Journal of Biosciences 6: 47-59. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,072 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 628 |