تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 738 |
تعداد مقالات | 6,933 |
تعداد مشاهده مقاله | 9,880,848 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,696,493 |
گروه بندی ارقام گندم (Triticum aestivum L.) بر اساس خصوصیات مورفو – فیزیولوژیک تحت شرایط تنش شوری | ||
علوم و تحقیقات بذر ایران | ||
مقاله 6، دوره 4، شماره 4، اسفند 1396، صفحه 59-71 اصل مقاله (997.09 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/jms.2018.2518 | ||
نویسندگان | ||
سارا شعبانی نژاد1؛ زهرا خدارحم پور* 2؛ مهدی سلطانی حویزه3 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد واحد اهواز | ||
2عضو هیات علمی واحد شوشتر | ||
3عضو هیات علمی واحد اهواز | ||
چکیده | ||
شوری یکی از مهمترین تنشهای محیطی است که تولید محصولات زراعی را تحت تأثیر قرار میدهد. تحقیق حاضر به منظور مطالعه تنوع ژنتیکی در 20 رقم گندم در سال 1394 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار شامل 20 رقم به عنوان عامل اول و تنش شوری با کلرید سدیم در 4 سطح صفر (آب مقطر)، 4، 8 و 12 دسی زیمنس بر متر به عنوان عامل دوم اجرا گردید. تجزیه به مؤلفههای اصلی، 11 صفت بررسی شده را به 2 مؤلفه تقسیم و بر اساس آن 57 درصد از کل تغییرات دادهها را توجیه نمود. اولین و دومین مولفه به ترتیب 7/39 و 9/16 درصد از تغییرات کل دادهها را بیان کرد و به ترتیب متحمل به تنش شوری و حساس به تنش شوری نامگذاری گردیدند. با استفاده از تجزیه خوشهای 20 رقم مورد بررسی در سه خوشه قرار گرفتند. ارقام ارگ، بهار، لیستان، مارون و هیرمند در خوشه دوم قرار گرفتند و از نظر صفات درصد سبزشدن، طول گیاهچه، وزن خشک گیاهچه، شاخص بنیه بذر، محتوای نسبی آب برگ، غلظت یون پتاسیم، نسبت یون پتاسیم به سدیم، شاخص تحمل براساس وزن و طول گیاهچه بالاتر از میانگین کل بودند و شایان ذکر است که بالابودن این صفات در شرایط تنش شوری مطلوب میباشد. همچنین از نظر نشت یونی و غلظت یون سدیم کمتر از میانگین کل بودند که این از نظر تحمل به شوری مطلوب میباشد. براساس نتایج این مطالعه، استفاده از این ارقام برای برنامههای اصلاحی آینده برای تحمل به شوری توصیه میگردد. | ||
کلیدواژهها | ||
تجزیه چند متغیره؛ تنوع ژنتیکی؛ شوری؛ گندم | ||
مراجع | ||
Abdul-baki, A. A. and Anderson, J. D. 1975. Vigor determination in soybean seed by multiple criteria. Crop Science, 13: 630-633. Ajmal, S. U., Minhas, N. M., Hamdani, A., Shakir, A., Zubair, M., and Ahmad, Z. 2013. Multivariate analysis of genetic divergence in wheat (Triticume aestivum L.) germplasm. Pakistan Journal of Botany, 45: 1643- 1648. Colmer, T. D. and Munns, R. 2006. Use of wild relative to improve salt tolerance in wheat, Journal of Experience Botany, 57: 1059-1078. Espahbodi, K., Mirzaiee Nadoushan, H., Tabari, M., Akbarinia, M. and Dehghan Shooraki, Y. 2006. Investigation of genetic variation of wild service (Sorbus torminalis L. Crantz), using morphological analysis of fruits and leaves. Pajouhesh and Sazandegi, 72: 44-57. (In Persian) Farhoudi, R. and Khodarahmpour, Z. 2015. An evalution of 19 wheat (Triticum aestivum L.) cultivars regarding the response to salinity stress. Journal of Process and Function, 4(11): 68-77. (In Persian) Farshadfar, A. A. and Javadnia, J. 2011. Evaluation of pea genotypes of tolerance to drought stress. Seed and Plant, 3: 521-595. (In Persian) Farshadfar, E., Haghparast, R. and Qaitoli, M. 2008. Chromosomal localization of the genes controlling agronomic and physiological indicators of drought tolerance in barley using disomic addition lines. Asian Journal of Plant Science, 7(6): 536- 543. Flowers, T. J. and S. A. Flowers. 2005. Why does salinity pose such a different problem for plant breeders? Agriculture Water Management, 78: 15-24. Ghasemi Masrami, A., Navabpour, S., Yamchi, A. and Hoshmand, S. 2015. Effect of salinity stress on some morphological and biochemical characteristics of three bread wheat (Triticum aestivum L.). Environmental Stresses in Crop Sciences, 8(2): 273-283. Gomarian, M., Malbobi, M., Darvish, F., Mohammadi, S. A. and Razavi, KH. 2009. Study of response of bread wheat genotypes (Triticume aestivum L.) to salinity stress. Journal of Research in Agricultural Science, 5(1): 21-31. (In Persian) Gorham, J., Wyn Jones, R. G. and Bristol, A. 1990. Partial characterization of the trait for enhanced K+ - Na+ discrimination in the D genome of wheat. Planta, 180: 590-597. Gunes, A., Inal, A., Alpuslan, M., Fraslan, F., Guneri, E. and Cicek, N. 2007. Salicylic acid induced changes on some physiological parameters symptomatic for oxidative stress and mineral nutrition in maize grown under salinity. Journal of Plant Physiology, 164: 728-736. Jaynes, D. B., Kaspar, T. C., Colvin, T. S. and James, D. E. 2003. Cluster analysis of spatio temporal corn yield (atterns in an lowa field). Agronomy Journal, 95(3): 574-586. Johnson, R. A., and Wichern, D. W. 2007. Applied Multivariate Statistical Analysis. 4th ed., Prentice Hall International, INC., New Jersey. Pp 773. Khodadadi, M., Fotokian, M. H. and Miransari, M. 2011. Genetic diversity of wheat (Triticum aestivum L.) genotypes based on cluster and principal component analyses for breeding strategies. Australian Journal of Crop Science, 5: 17-24. Moreda, A. P., Fiher, A. and Hill, S. J. 2003. The classification of tea according to region of origin using pattern recognition techniques and trace metal data. Journal of Food Composition and Analysis, 16: 195-211. Munns R. and James, R. A. 2003. Screening methods for salinity tolerance: acase study with tetraploid wheat. Plant and Soil, 253: 201-218. Munns, R. and Tester, M. 2008. Mechanisms of salinity tolerance. Annuals Review of Plant Physiology, 59: 651-681. Owen, C. P. 1992. Plant analysis reference producers for the southern region of the United States. The University of Georgia, PP: 33-45. Poustini, K. 2002. An evaluation of 30 wheat cultivars regarding the response to salinity stress. Iranian Journal Agriculture Science, 33 (1): 58-64. (In Persian) Scott, S. J., Jones, R. A. and Williams, W. A. 1984. Review of data analysis methods for seed germination. Crop Science, 24: 1192-1199. Shirazi, M. U., Ashraf, M. Y., Khan, M. A. and Nagavi, M. H. 2005. Potassium induced salinity tolerance in wheat. International Journal of Environment Science Technology, 2 (3): 233-236. (In Persian) Valentovic, P., Luxova, M., Kolarovi, L. and Gasparikora, L. 2006. Effect of osmotic stress on compatible solutes content, memberane stability and water relation in two maize. Plant Soil Enviroment, 52 (4):186-191. Weising, K., Nybom, H., Wolff, K. and Kahl, G. 2005. DNA Fingerprinting in Plants. Principles, Methods and Applications. 2nd Edition. Taylor & Francis Group, 444 p. Zhang, X. Y., Li, C. W., Wang, L. F., Wang, H. M., You, G. X. and Dong, Y. S. 2002. An estimation of the minimum number of SSR alleles needed to reveal genetic relationships in wheat varieties. Information from large-scale planted varieties and cornerstone breeding parents in Chinese wheat improvement and production. Theoretical Applied Genetic, 106: 67-73. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,676 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 830 |