تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 748 |
تعداد مقالات | 7,112 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,246,057 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,899,776 |
اثر تغذیه طولانی مدت کلرید کادمیوم بر غلظت آن در بافتها، ادرار و مدفوع و غلظت عناصر آهن، روی و مس در بافتهای گوسالههای نر هلشتاین | ||
تحقیقات تولیدات دامی | ||
مقاله 1، دوره 6، شماره 1، خرداد 1396، صفحه 1-11 اصل مقاله (528.51 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/ar.2017.2172 | ||
نویسندگان | ||
محمد علی خراشادی زاده* 1؛ رضا ولی زاده2؛ عباسعلی ناصریان2 | ||
1دانشجوی دکتری گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد | ||
2استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد | ||
چکیده | ||
در این آزمایش تأثیر تغذیه طولانی مدت عنصر کادمیوم بر غلظت کادمیوم در بافتهای مختلف کبد، کلیه، ریه، عضلات، استخوان و خون و غلظت آن در ادرار و مدفوع و همچنین اثر آن بر غلظت عناصر آهن، روی و مس در بافتهای کبد، کلیه، استخوان و عضلات درگوساله های نر هلشتاین مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 20 رأس گوساله نر هلشتاین با میانگین وزن 203 کیلوگرم و سن 185 روزدر قالب یک طرح کاملاً تصادفی با چهار گروه و پنج تکرار مورد مطالعه قرار گرفتند. جیره غذایی هر چهار گروه یکسان بود و فقط مقدار کادمیوم اضافه شده به جیره آنها متفاوت بود (به ترتیب صفر، 2، 5 و 10 میلی گرم در کیلوگرم ماده خشک خوراک). پس از پایان آزمایش (300 روز)، گوساله ها ذبح شدند و نمونه های بافتی از کبد، کلیه، ریه، استخوان قلم پا، عضله ران، عضله قلب و طحال گرفته شد. همچنین در سه روز پایانی، نمونه های خون، ادرار و مدفوع گوسالهها جمع آوری گردید. نتایج نشان داد که با افزایش مقدار کادمیوم جیره، غلظت کادمیوم در بافتها و به ویژه کبد و کلیهها به شکل معنی داری افزایش یافت (05/0P<). با افزایش مصرف کادمیوم، غلظت کادمیوم ادرار و مدفوع نیز افزایش یافت (05/0P<). همچنین همراه با افزایش مصرف کادمیوم، مقدار مس کبد و استخوان و مقدار آهن و روی کلیه ها و کبد، کاهش معنی داری داشت (05/0P<). به طور کلی می توان چنین نتیجه گیری کرد که آلودگی محیط و بهویژه خاک و آب با کادمیوم با افزایش ورود آن به تولیدات دامی و طبیعتاً بدن انسان و بروز اثرات سمی آن همراه خواهد بود. | ||
کلیدواژهها | ||
فلزات سنگین؛ کادمیوم؛ کبد؛ کلیه؛ گوسالههای نر هلشتاین | ||
مراجع | ||
Akesson A., Berglund M., Schutz A., Bjellerup P., Bermme K. and Vahter M. 2002. Cadmium exposure in pregnancy and lactation in relation to iron status. American Journal of Public Health, 92: 248-287.
Alexander J., Benford D. and Cockburn A. 2009. Cadmium in food-scientific opinion of the panel on contaminations in the food chain. EFSA Journal, 980: 1-139.
Alfven T., Järup L. and Elinder C. G. 2002. Cd and lead in blood in relation to low bone mineral density and tubular proteinuria. Environmental Health Perspectives Journal, 110: 699-702.
Alfven T., Elinder C. G.,Hellström L., Lagarde F. andJärup L. 2004. Cd exposure and distal forearm fractures. Journal of Bone and Mineral Research, 19: 900-905.
AOAC International. 2000. Official Methods of Analysis of the AOAC International. 17th ed. Published by AOAC. Int., Gaithersburg, MD.
AOAC International. 1995. Official Methods of Analysis of the AOAC International. 16th ed. Published by AOAC. Int., Viginia. USA. Chapter 9: 16-28.
ATSDR (Agency for Toxic Substances and Disease Registry). 1999. Toxicological profile for cadmium. US Department of Human and Health Services. USA.
Ayar A., Sert D. and Akin N. 2009. The trace metal levels in milk and dairy products consumed in middle Anatolia-Turkey. Environmental Monitoring and Assessment Journal, 152: 1-12.
BernardA. 2004. Renal dysfunction induced by cadmium: biomarkers of critical effects. Biometals, 17: 519-23.
Bernard A. 2008. Cadmium and its adverse effects on human health. Indian Journal of Medical Research, 128: 557-564.
Bressler J. P., Olivi L., Cheong J.H., Kim Y. and Bannon D. 2004. Divalent metal transporter in lead and cadmium transport. Annals of the New York Academy of Science, 1012: 142-152.
Cai Q., Long M. L., Zhu M., Zhou Q. Z., Zhang L. and Liu J. 2009. Food chain transfer of cadmium and lead to cattle in a lead–zinc smelter in Guizhou, China. Environmental Pollution, 157: 3078-3082.
Charter M.H. 2000. Food Safety and Toxicology. Wolf Publication, Pp: 54-56.
Codex alimentariuscommtssion. 2000. Evaluation of certain food additives and contaminants. Report of the joint FAO/WHO expert committee on food additives. Geneva, Switzerland, Pp: 90-120.
Codex alimentarius commission. 2007. Report of the 35th Session of codex committee on food Additives and contaminants. Arusha, Tanzania, Pp: 85-109.
Doganoc D. Z. 1996. Lead and cadmium concentrations in meat, liver and kidney of Slovenian cattle and pigs from 1989 to 1993. Food Additives and Contaminants, 13: 237-241.
Fay D., Kramers G., Zhang C., McGrath D. and Grennan E., 2007. Soil Geochemical Atlas of Ireland. Colourbooks Ltd., Dublin, Ireland. Pp. 48-75.
Golt J., Scheidig F., Grosse-Siestrup C., Esche V., Brandenburg P., Reich A. and Groneberg A. 2006. The toxicity of cadmium and resulting hazards for human health. Journal of Occupational Medicine Toxicology, 1: 22-23.
Harding F. 1995. Milk quality. Springer Technology & Industrial Translated by: Karim, G., Dayyani, A. and Khaliji, A.H. University of Tehran press, Pp, 177-179. (Translated in Persian).
Hoogenboon R. L., Hattink J. and van Polanen A. 2015. Carryover of cadmium from feed in growing pigs. Food Additives and Contaminants, 32: 68-79.
Howard H. 2002. Human health and heavy metal exposure, in: life support: the Environment and Human Health. MIT press, Pp: 1-13.
Houpert P., Mehennaoui S., Joseph-Enriquez B., Federspiel B. and Milhaud, G. 1995. Pharmikinetics of cadmium following intravenous and oral administration to nonlactating ewes. Veterinary Research, 26: 145-154.
Houpert P., Federspiel B. and Milhaud G. 1997. Toxicokinetics of cadmium in lactating and nonlactating ewes after oral and intravenous administration. Environmental Research, 72: 140-150.
Javadi I., Haghighi B., Abdolahi A. and Nejat H. 2005. Evaloation and Determination of Toxic Metals (Mercury, Lead, Cadmium and Chromium) in cow’s milk. Research Journal of University of Esfahan, 22:57-70. (In Persian).
Jukna C., Jukna V. and Siugzdaite J. 2006. Determination of heavy metals in viscera and muscles of cattle. Bulgarian Journal of Veterinary Medicine, 9: 35-41.
Klaassenn C. D., Liu J. and Diwan B. A. 2009. Metallothionein protection of cadmium toxicity. Toxicology and Applied Pharmacology, 238: 215-220.
Kocak M. and Akc E. 2006. The effects of chronic cadmium toxicity on the hemostatic system. Pathophysiology of Haemostasis and Thrombosis, 35: 411-416.
Korenekova B., Magdalena S. and Nai P. 2002. Concentration of some heavy metals in cattle reared in the vicinity of a metallurgic industry. Veterinary Archives, 72: 259-267.
López Alonso M., Benedito J. L., Miranda M., Castillo C., Hernández J. and Shore R. F. 2002. Interactions between toxic and essential trace metals in cattle from a region with low levels of pollution. Archives of Environmental Contamination and Toxicology, 42: 165-172.
López Alonso M., Montaña F. P., Miranda M., Castillo C., Hernández J. andBenedito, J. L. 2004. Interactions between toxic (As, Cd, Hg and Pb) and nutritional essential (Ca, Co, Cr, Cu, Fe, Mn, Mo, Ni, Se, Zn) elements in the tissues of cattle from NW Spain. BioMetals, 17: 389-397.
Mills C.F. and Dalgarno A. C. 1972. Copper and zinc status of ewes and lambs receiving increased dietary concentrations of cadmium. Nature, 239, 171–176.
Nakata H., Nakayama S. M. and Ikenaka Y. 2015. Metal extent in blood of livestock from Dandora dumping site, Kenya: source identification of Pb exposure by stable isotope analysis. Environmental Pollution, 205:8-15.
NRC (National Research Council). 2005. Mineral tolerance of animals, 2nd revised edition. The National Academy of Sciences Press, Washington DC, USA.
Nriagu J., Boughanen M., Linder A., Howe A., Grant C., Rattray R., Vutchkov M. and Lalor G. 2009. Levels of As, Cd, Pb, Cu, Se and Zn in bovine kidneys and livers in Jamaica. Ecotoxicology and Environmental Safety, 72: 564-571.
Pan J., Plant J. A., Voulvoulis N., Oates C. J. and Ihlenfeld C. 2010. Cadmium levels in Europe. Implications for human health. Environmental Geochemistery and Health, 32: 1-12.
Peraza M. A., Ayala-Fierro F., Barber D. S., Casarez E. and Rael L.T. 1998. Effects of micronutrients on metal toxicity. Environmental Health Perspectives, 106: 203-216.
Roggeman S., de Boeck G., De Cock H., Blust R. and Bervoets L. 2014. Accumulation and detoxification of metals and arsenic in tissues of cattle (Bos taurus) and the risks for human consumption. Science of Total Environment, 466-467, 175-184.
Rogowska K.A., Monkiewicz J. and Kaszyca S. 2008. Correlations in cadmium concentrations in the body of the sheep poisoned subacutely and nourished with or without a supplement of detoxicating preparetion. Bulletinof the Veterinary Institute in Pulawy, 52: 135-140.
Sedki A., Lekouch N., Gamon S. and Pineau A. 2003. Toxic and essential trace metals in muscle, liver and kidney of bovines from a polluted area of Morocco. Science of Total Environment, 317: 201-205.
Sabir S. M., Khan S. W. and Hayat I. 2003. Effect of environmental pollution on quality of meat in district Bagh. Azad Kashmir. Pakistan Journal of Nutrition, 2: 98-101.
Sahmoun A. E., Case L. D., Jackson S. A. and Schwartz G. G. 2005. Cadmium and prostate cancer: A critical epidemiological analysis. Cancer Investigation Journal, 23: 256-263.
Satarug S., Baker J. R., Urbenjapol S., Haswell-Elkins M., Reilly P.E. B., Williams D. J. and Moore M. R. 2003. A global perspective on cadmium pollution and toxicity in non-occupationally exposed population. Toxicology Letters, 137: 65-83.
Smith R. M., Leach R. M., Muller L. D., Jr. Griel L. C. and Baker D. E. 1991. Effect of long-term dietary cadmium chloride on tissue, milk, and and urine mineral concentrations of lactating dairy cows. Journal of Animal Science, 66: 4088-4096.
Sunderman Jr., F. W. 2001. Nasal toxicity, carcinogenicity, and olfactory uptake of metals. Annals of Clinical and Laboratory Science, 31: 3-24.
Ward N. I. and Savage J. M. 1994. Metal dispersion and transportational activities using food crops as biomonitors. Science of the Total Environment, 146: 309-319.
Wilkinson J. M., Hill J.and Phillips C.J. C. 2003. The accumulation of potentially-toxic metals by grazing ruminants. Proceeding of the Nutrition Society, 62: 267-277. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,471 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,270 |