تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 748 |
تعداد مقالات | 7,108 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,240,477 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,898,059 |
اثر قارچ های صدفی و رنگین کمان بر پروتئین خام و دیواره سلولی و تجزیه پذیری شکمبه ای ماده خشک و دیواره سلولی محصولات فرعی زراعی | ||
تحقیقات تولیدات دامی | ||
مقاله 6، دوره 5، شماره 3، آذر 1395، صفحه 59-69 اصل مقاله (203.24 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
تقی قورچی* 1؛ سیداسماعیل رضوی2؛ هادی بهزاد3؛ عطیه مهرابی3؛ روح الله مستانی4 | ||
1استاد گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
2استادیار دانشکده تولید گیاهی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
3دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشکده علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
4دانشجوی دکتری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
چکیده | ||
در این مطالعه اثر کشت قارچ پوسیدگی سفید رنگینکمان (Trametes versicolor) و قارچ صدفی (Pleurotus ostreatus) بر پروتئینخام و تجزیهپذیری کاه ذرت، کاه سویا، بقایای پنبهدانه، کاه برنج و کلزا بررسی شد. میوه قارچ رنگینکمان و قارچ صدفی از جنگل شصت کلاته جمعآوری شد. انواع کاه با میسلیوم قارچ رنگینکمان و صدفی تلقیح و بهمدت 21 روز در کیسههای پلاستیکی در 3 تکرار نگهداری شد. برای اندازهگیری تجزیهپذیری شکمبهای از سه راس قوچ بالغ نژاد دالاق و برای هر نمونه آزمایشی سه تکرار در نظر گرفته شد. کیسهها حاوی 4 گرم از ضایعات کشاورزی فرآوری شده با قارچ، در زمانهای صفر، 4، 8، 16، 24، 48 و 72 در فاز مایع شکمبه قرار داده شد. نتایج نشان داد که مقدار پروتئینخام در تیمارهای کاه سویا و بقایای پنبهدانه فرآوری شده افزایش و در کاه ذرت، کاه برنج و کاه کلزا اختلاف معنیدار نشان نداد. پس از فرآوری با قارچ، دیوارهسلولی در کاه ذرت کاهش و در سایر تیمارها افزایش یافت. بر اساس یافتههای بهدست آمده از پژوهش حاضر، بیشترین تجزیهپذیری و تجزیهپذیری موثر ماده خشک و دیوارهسلولی در سرعتهای عبور (درصد در ساعت) 2، 5 و 8 و مواد سریعالتجزیه، تجزیهپذیری کاه ذرت فرآوری شده با قارچ رنگین کمان و فلوریدا داشت. بر اساس یافتههای بهدست آمده میتوان چنین نتیجه گرفت که اثرات رشد قارچ رنگینکمان و فلوریدا روی انواع کاه متفاوت بوده و موجب تغییرات متفاوتی در ترکیب شیمیایی، دیواره سلولی و تجزیهپذیری ماده خشک آنها شده است. | ||
کلیدواژهها | ||
تجزیه پذیری؛ قارچ پوسیدگی سفید؛ قارچ سفید رنگین کمان؛ قارچ صدفی؛ محصولات فرعی زارعی | ||
مراجع | ||
جعفرنیا س. و خسروشاهی س. 1386. راهنمای جامع و مصور پرورش قارچ صدفی. چاپ سوم، مشهد: انتشارات سخن گستر، 112ص. دهقانی م. ر.، ضمیری م. ج.، روغنی ا. و بنیهاشمی ض. 1383. گوارشپذیری تفاله شیرین بیان (Glycyrrhizaglabara L.) فرآوری شده با قارچ Pleurotus sajorcaju . مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، 3: 119-113. شیرکیانی ع.، فضائلی ح.، روزبهان ی. و عزیزی ا. 1378. بهبود ارزش خوراکی کاه گندم به روش عملآوری بیولوژیکی با قارچ. مقالات نخستین همایش ملی بیوتکنولوژی جمهوری اسلامی ایران (تهران 5-3 اسفند 1378): 901-892. فروغی ع. ر.، عزیزی ا. و فامیل مؤمن ر. 1374. استفاده از کاه گندم عملآوری شده با قارچ خوراکی پلوروتوس ساجورکاجو در تغذیه برههای پرواری و تعیین قابلیت هضم آن. گزارش طرح، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی وزارت کشاورزی جمهوری اسلامی ایران، 59ص. فضائلی ح. 1387. قابلیت هضم و مصرف اختیاری کاه گندم عملآوری شده با قارچ صدفی در گوسفند و گاو. مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، 43: 531-523. قورچی ت.، رضائیان م.، رحیمی ش. و قربانی غ. ر. 1380. تجزیه ماده خشک و مواد فیبری کاه غلات توسط قارچهای بیهوازی شکمبه. مجله دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، 56: 6-1. مهرابی ع. 1391. مقایسه ترکیب شیمیایی و تجزیهپذیری انواع کاه عملآوری شده با قارچهای پوسیدگی سفید. تحقیق نظری کارشناسی ارشد، دانشکده علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، 88ص. مهرابی ع.، قورچی ت و رضوی س. ا. 1394. مقایسه ترکیب شیمیایی و تجزیه پذیری شکمبه ای چهار نوع کاه فرآوری شده با قارچ رنگین کمان (Trametes versicolor). نشریه علوم دامی(پژوهش و سازندگی)، 107:13-28. ناصحی م.، تربتینژاد ن. م.، زرهداران س. و صفایی ا. ر. 1391. اثر عملآوری بیولوژیکی با قارچ صدفی پلوروتوس بر تجزیهپذیری کاه گندم و برنج در گوسفند دالاق. پنجمین کنگره علوم دامی ایران، دانشگاه صنعتی اصفهان. 1329-1326. هادیزاده تثبیتی ع. ر.، میرهادی ا. و غلامی ح. 1376. لیگنینزدایی بیولوژیکی کاه گندم با استفاده از بازیدیومیست Phanerochaete chrysosporium. مجله پژوهش و سازندگی، 37: 109- 105. AOAC. 20005. Official Methods of Analysis of Association of Analytical Chemists,18 th ED, Gaithorsburg, MD, USA.
Akin D. E., Morrison W. H., Rigsby L. L., Gamble G. R., Sethuraman A. and Eriksson K. E. L. 1996. Biological delignification of plant components by the white rot fungi Ceriporiopsis subvermispora and Cyathus stercoreus. Animal Feed Science and Technology, 63: 305-321.
Akinfemi A., Adu O. A. and Adebiyi O. A. 2009. Use of white rot-fungi in upgrading maize straw and, the resulting impact on chemical composition and invitro digestibility. Livestock Research for Rural Development, 21 (10): Pp.162.
Beg Sh., Zafar S. I. and Shah F. H. 1986. Rice husk biodegradation by Pleurotus ostreatus to produce a ruminant feed. Agricultural Wastes,17: 15-21.
Brozzoli V., Bartocci S., Terramoccia S., Contò G., Federici F., D`Annibale A. and Petruccioli M. 2010. Stoned olive pomace fermentation with Pleurotus species and its evaluation as a possible animal feed. Enzyme and Microbial Technology, 46: 223–228.
Fazaeli H., Mahmodzadeh H., Azizi A., Jelan Z. A., Liang J. B., Rouzbehan Y. and Osman A. 2004. Nutritive value of wheat straw treated with PleurotusFungi. Asian- Australian Journal Animal Science, 17: 1681-1688.
Flachowsky G., Isikhuemhen O. S., Wagner K. Loose K. and Zadrazil F. 2001. In sacco degradability of wheat straw residues after growing of Lentinustuberregium (Fr.) Fr. Journal of Applied Animal Research, 20: 33-40.
Komarek A. R., Robertson J. B. and Van Soest P. J. 1994. A comparison of methods for determining ADF using filter bag technique versus conventional filtration. Journal of Dairy Science, 77: Supplement1. Pp. 114.
Moo-Young M., ChistitY. and Vlach D.1993. Fermentation of cellulosic materials to mycoprotein food. Biotechnology Advances,11: 469-479.
McDonald P., Edwaeds Jr. A., Greenhalgh J. F. D., Morgan C. A. and Winlkinson R. G. 2011. Animal Nutrition (7th ed.). USA: 692pp.
Misra A. K., Mishra A. S., Tripathi M. K., Prasad R., Vaithiyanathan S. and Jakhmola R. C. 2007. Optimization of solid state fermentation of mustard (Brassica campestris) straw for production of animal feed by white rot fungi (Ganoderma lucidum). Asian- Australian Journal Animal Science, 20: 208 - 213.
Qrskov E. R. 1992. Protein Nutrition in Ruminant(1 st ED). United States:Academic Press, INC, San Diego.
Sarnklong C., Cone J. W., Pellikaan W. and Hendriks W. H. 2010. Utilization of rice straw and different treatments to improve its feed value for ruminants: a review. Asian- Australian Journal Animal Science, 23: 680 – 692.
Schmidt O. 2007. Wood and Tree Fungi. Springer, Germany.334 p.
Shrivastava B., Nandal P., Sharma A., Jain K. K., Khasa Y. P., Das T. K., Mani V., Kewalramani N. J., Kundu S. S. and Kuhad R. C. 2012. Solid state bioconversion of wheat straw into digestible and nutritive ruminant feed by Ganoderma sp. rckk02. Bioresource Technology, 107: 347–351.
Shrivastava B., Thakur S., Khasa Y. P., Gupte A., Puniya A. K. and Kuhad R. C. 2011. White-rot fungal conversion of wheat straw to energy rich cattle feed. Biodegradation, 22: 823-831.
Tuyen V. D., Cone J. W., Baars J. J. P., Sonnenberg A. S. M., Hendriks W. H. 2012. Fungal strain and incubation period affect chemical composition and nutrient availability of wheat straw for rumen fermentation. Bioresource Technology, 111: 336–342.
Zadrazil F. 1997. Changes in in vitro digestibility of wheat straw during fungal growth and after harvest of oyster mushrooms (Pleurotus spp.) on laboratory and industrial scale. Journal of Applied Animal Research, 11: 37-48.
Zadrazil F., Permana I. G. and Carsten A. 1999. Is the conversion of lignocellulose into feed with white rot fungi realizable? Practical problems of scale up and technology transfer. Deutscher Tropentag 1999 in Berlin, Sustainable Technology Development in Animal Agriculture. pp. 1-10. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,545 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,309 |