تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 743 |
تعداد مقالات | 7,048 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,171,383 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,844,216 |
مقایسه برازش برخی از مدل های ریاضی به منظور توصیف کینتیک تخمیر شکمبه ای بر اساس آزمون تولید گاز برای علوفه یونجه | ||
تحقیقات تولیدات دامی | ||
مقاله 4، دوره 5، شماره 3، آذر 1395، صفحه 35-47 اصل مقاله (903.71 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسنده | ||
خلیل زابلی* | ||
استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بو علی سینا همدان | ||
چکیده | ||
در این تحقیق از مدلهای ریاضی برای بررسی کینتیک تخمیر شکمبهای علوفه یونجه استفاده شد. این مدلها شامل مدل نمایی (EXP)، میکائیلیس-منتن (MIC)، میچرلینگ (MIT)، ویبول (WEB)، کورکمز-اوکاردس (KOR) و فرانس (FRC) بودند. آزمون تولید گاز در 4 دوره جداگانه انجام شد. تعداد 3 عدد سرنگ (3 تکرار) حاوی نمونه خوراک برای هر دوره در نظر گرفته شد و حجم گاز تولید شده در هر دوره در زمانهای مختلف انکوباسیون (144 ساعت) به وسیله این مدلها برازش شد. از آمارههای میانگین مربعات خطا (MSE)، ضریب تعیین (R2) و میانگین درصد خطا (MPE) برای نکویی برازش مدلها استفاده شد. از آزمونهای دوربین-واتسون، شاپیرو-ویلک، معیار اطلاعات بیزی (BIC)، معیار اطلاعات آکائیک (AIC) و فاکتور صحت (AF) برای انتخاب بهترین مدل استفاده شد. نتایج نشان داد مقدار MSE در مدلهای FRC (852/0) و MIC (917/0) نسبت به مدل EXP (437/7) کمتر بود (05/0P<)، اما مقدار R2 در مدلهای FRC و MIC (به ترتیب 997/0 و 997/0) در مقایسه با مدل EXP (973/0) بیشتر بود (05/0P<). آزمون شاپیرو-ویلک نشان داد بهغیر از مدل EXP، مقدار خطا در همه مدلها دارای توزیع نرمال بود. مقادیر کمتر BIC،AIC و AF در مدل FRC (به ترتیب 47/6- ، 18/6- و 20/2) و در مدل MIC (به ترتیب 32/4- ، 98/3- و 40/2) نشان داد که این مدلها دارای نکویی برازش بهتری در مقایسه با سایر مدلها بودند. به طور کلی مدلهای FRC و MIC کینتیک تخمیر شکمبهای علوفه یونجه را با دقت بیشتری برآورد کردند. لذا میتوان برای توصیف پروفیل تولید گاز از مدلهای فوق بهجای مدل EXP استفاده شود. | ||
کلیدواژهها | ||
آزمون تولید گاز؛ مدل های ریاضی؛ نکویی برازش؛ یونجه | ||
مراجع | ||
AOAC. 1995. Official Methods of Analysis, 16th ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, V. A.
Dhanoa M. S., Lopez S., Dijkstra J., Davies D. R., Sanderson R., Williams A. B., Zileshi Z. and France J. 2000. Estimating the extent of degradation of ruminant feeds from a description of their gas production profiles observed in vitro: Comparison of models. British Journal of Nutrition, 83: 131–142.
Draper N. R. and Smith H. 1981. Applied Regression Analysis. Wiley, New York, USA.
France J., Dhanoa M. S., Theodorou M. K., Lister S. J., Davies D. R. and Isac D. 1993. A model to interpret gas accumulation profiles associated with in vitro degradation of ruminant feeds. Journal of Theoretical Biology, 163: 99–111.
France J., Dijkstra J., Dhanoa M. S., Lopez S. and Bannink A. 2000. Estimating the extent of degradation of ruminant feeds from a description of their gas production profiles observed in vitro: Derivation of models and other mathematical considerations. British Journal of Nutrition, 83: 143–150.
France J., Lopez S., Kebreab E., Bannink A., Dhanoa M. S. and Dijkstra J. 2005. A general compartmental model for interpreting gas production profiles. Animal Feed Science and Technology, 123-124: 473-485.
Groot J. C. J., Cone J. W., Williams B. A., Debersaques F. M. A. and Lantinga E. A. 1996. Multiphasic analysis of gas production kinetics for in vitro fermentation of ruminant feeds. Animal Feed Science and Technology, 64: 77–89.
He Z. X., Zhao Y. L., McAllister T. A. and Yang W. Z. 2016. Effect of in vitro techniques and exogenous feed enzymes on feed digestion. Animal Feed Science and Technology, 213: 148–152.
Huhtanen P., Seppälä A., Ahvenjärvi S. and Rinne M. 2008. Prediction of in vivo neutral detergent fiber digestibility and digestion rate of potentially digestible neutral detergent fiber: comparison of models. Journal of Animal Science, 86: 2657–2669.
Korkmaz M. and Uckades F. 2014. An alternative robust model for in situ degradation studies “Korkmaz-Uckardes”. Iranian Journal of Applied Animal Science, 4(1): 45-51.
Korkmaz M., Uckades F. and Kaygisiz A. 2011. Comparison of wood, gaines, parabolic, hayashi, dhanno and polynomial models for lactation season curve of Simmental cows. Journal of Animal and Plant Sciences, 3: 448-458.
López S., France J., Dhanoa M. S., Mould F. and Dijkstra J. 1999. Comparison of mathematical models to describe disappearance curves obtained using the polyester bag technique for incubating feeds in the rumen. Journal of Animal Science, 77: 1875–1888.
López S., Prieto M., Dijkstra J., Dhanoa M. S. and France J. 2004. Statistical evaluation of mathematical models for microbial growth. International Journal of Food Microbiology, 96: 289–300.
Menke K. H. and Steingass H. 1988. Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis in vitro gas production using rumen fluid. Animal Research and Development, 28: 7-55.
Menke K. H., Raab L., Salewski A., Steingass H., Fritz D. and Schneider W. 1979. The estimation of the digestibility and metabolizable energy content of ruminant feeding stuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor in vitro. Journal of Agricultural Science, 93: 217-222.
Motulsky H. J. and Ransnas L. A. 1987. Fitting curves to data using nonlinear regression: a practical and non-mathematical review. FASEB Journal, 1: 365–374.
NRC. 2007. Nutrient Requirements of Small Ruminants: Sheep, Goats, Cervids, and New World Camelids. Natl. Acad. Press, Washington, DC.
Ørskov E. R. and McDonald I. 1979. The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rates of passage. Journal of Agricultural Science and Technology, 92: 499–503.
Peripolli V., Prates E. R., Barcellos J. O. J., McManus C. M., Wilbert C. A., BracciniNeto J., Camargo C. M. and Lopes R. B. 2014. Models for gas production adjustment in ruminant diets containing crude glycerol. Livestock Research for Rural Development, 26 (2), from http://www.lrrd.org/lrrd26/2/peri26028.htm.
Pineiro G., Perelman S., Guerschman J. P. and Paruelo J. M. 2008. How to evaluate models: observed vs. predicted or predicted vs. observed? Ecological Modelling, 216: 316–322.
Sahin M., Uckardes F., Canbolat O., Kamalak A. and Atalay A. I. 2011. Estimation of partial gas production times of some feedstuffs used in ruminant nutrition. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi Journal, 17: 731-734.
SAS. 1999. The SAS System for Windows. Release 8.0.1. SAS Institute Inc, Cary, USA.
Tedeschi L. O., Schofield P. and Pell A. N. 2008. Determining feed quality for ruminants using in vitro gas production technique. 1. Building an anaerobic fermentation chamber. In: The 4th Workshop on Modeling in Ruminant Nutrition: Application of the Gas Production Technique, Juiz de Fora, MG, Brazil
Theodorou M. K., Williams B. A., Dhanoa M. S., McAllan A. B. and France J. 1994. A simple gas production method using a pressure transducer to determine the fermentation kinetics of ruminant feeds. Animal Feed Science and Technology, 48: 185–197.
Ucardes F. and Efe E. 2014. Investigation on the usability of some mathematical models in in vitro gas production techniques. Slovak Journal of Animal Science, 47 (3): 172-179.
Uckardes F. 2013. A modified Mitscherlich model and its degradation kinetics equations. Archiv Tierzucht, 56 (101): 1005-1013.
Uckardes F., Korkmaz M. and Ocal P. 2013. Comparison of models and estimation of missing parameters of some mathematical models related to in situ dry matter degradation. Journal of Animal and Plant Sciences, 23: 999-1007.
Uckardes F., Korkmaz M. and Ocal P. 2013. Comparison of models and estimation of missing parameters of some mathematical models related to in situ dry matter degradation. The Journal of Animal and Plant Sciences, 23(4): 999-1007.
Van Soest P. J., Robertson J. B. and Lewis B. A. 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74: 3583–3597.
Wang M., Tang S. X. and Tan Z. L. 2011. Modeling in vitro gas production kinetics: Derivation of Logistic-Exponential (LE) equations and comparison of models. Animal Feed Science and Technology, 165: 137-150.
West S. E. 1999. Guidance for data quality assessment. EPA Company, Washington. 1999, p. 4-6.
Zwitering M. H., Jongenburger I., Rombouts F. M. and Van’tRiet K. 1990. Modeling of the bacterial growth curve. Applied and Environmental Microbiology, 56(6): 1875-1881. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,640 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,218 |