تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 748 |
تعداد مقالات | 7,108 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,240,469 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,898,046 |
تنوع آللی ژن های زیرواحدهای گلوتنین با وزن مولکولی پایین در گندمهای پاییزه بومی ایران | ||
تحقیقات غلات | ||
مقاله 6، دوره 6، شماره 1، خرداد 1395، صفحه 65-77 اصل مقاله (820.05 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
فاطمه شریعت1؛ سید ابوالقاسم محمدی* 2؛ مجید نوروزی3؛ مصطفی ولی زاده4 | ||
1دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه به نژادی و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران | ||
2استاد، گروه بهنژادی و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران; قطب علمی اصلاح مولکولی غلات، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران | ||
3استادیار، گروه به نژادی و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران | ||
4استاد، گروه به نژادی و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران | ||
چکیده | ||
در این مطالعه، تنوع آللی ژنهای زیرواحدهای گلوتنین با وزن مولکولی پایین در 193 گندم بومی پاییزه ایرانی و رقم Thatcher با استفاده از آغازگرهای اختصاصی بررسی شد. بر اساس جفت آغازگر Glu3A.2، هشت قطعه با اندازه 358-315 جفت باز تکثیر شد، به طوری که آلل 342 جفت بازی با 2/37 درصد بیشترین و آلل 315 جفت بازی با 6/0 درصد کمترین فراوانی را به خود اختصاص دادند. جفت آغازگر Glu3A.3 نیز پنج قطعه در محدوده 754-638 جفت باز تکثیر کرد که در بین آنها، آللهای 700 و 742 جفت بازی به ترتیب با 1/92 درصد و 6/0 درصد بیشترین و کمترین فراوانی را داشتند. دو قطعه به طول 440 و 421 جفت باز به ترتیب با فراوانی 6/74 و 4/25 درصد با استفاده از جفت آغازگر Glu3B.2 تکثیر شد. جفت آغازگر Glu3D.2 سه قطعه با اندازه 571، 558 و 382 جفت باز به ترتیب با فراوانی 7/1، 1/88 و 2/10 درصد تکثیر کرد. شش آلل تکثیر شده توسط جفت آغازگر Glu3D.3 نیز دارای اندازهای در محدوده 589 تا 611 جفت باز و فراوانی بین 9/27-2/1 درصد بودند. با استفاده از جفت آغازگر Glu3D.4، فقط یک قطعه با اندازه 700 جفت باز تکثیر شد. متوسط محتوای اطلاعات چندشکلی (PIC) برای تمامی آغازگرهای مطالعه شده، 24/0 بهدست آمد که در بین آنها، آغازگرهای Glu3A.2 و Glu3D.3 با میزان 75/0 بیشترین و آغازگر Glu3A.3 با میزان 15/0 کمترین محتوای اطلاعات چندشکلی را نشان دادند. تنوع ژنی یا هتروزیگوسیتی مورد انتظار نیز از 15/0 تا 78/0 با میانگین 26/0 متغیر بود. تجزیه خوشهای با استفاده از الگوریتم Neighbor-Joining ارقام گندم پاییزه را به دو گروه تفکیک کرد. تجزیه واریانس مولکولی با تفکیک ارقام مورد مطالعه بر اساس شرایط اقلیمی به پنج منطقه شامل سرد، کوهستانی، معتدل، گرم و خشک، نشان دهنده سهم بیشتر واریانس درون گروهی (94 درصد) در مقایسه با واریانس بین گروهی (6 درصد) در تبیین واریانس مولکولی کل بود. نتایج این تحقیق نشان داد که تودههای بومی گندم ایران ذخایر ژنتیکی متنوع و ارزشمندی از نظر ژنهای کنترلکننده صفات مرتبط با کیفیت نانوایی هستند. | ||
کلیدواژهها | ||
آغازگر اختصاصی؛ تجزیه واریانس مولکولی؛ توده بومی؛ پروتئین ذخیره ای | ||
مراجع | ||
Amini, M., Ahmadi, J., Naghavi, M. and Hosseini, R. 2012. Allelic diversity of low-molecular-weight glutenin subunit genes in tetraploid genotypes of Iranian wheat using specific markers. Proceeding of 12th Iranian Genetics Congress. May 22-24, Shahid Beheshti University, Iran. pp: 1-5. (In Persian).#Arzani, A. 2001. Breeding field crops. Esfahan University Publications. (In Persian).#Cassidy, B. G., Dvorak, J. and Anderson, O. D. 1998. The wheat low molecular weight glutenin genes: Characterization of six new genes and progress in understanding gene family structure. Theoretical and Applied Genetics 96: 743-750.#Cornish, G. B., Bekes, F., Allen, H. M. and Martin, D. J. 2001. Flour-proteins linked to quality traits in an Australian doubled haploid wheat population. Australian Journal of Agricultural Research 52: 1339-1348.#Excoffier, L., Smouse, P. and Quattro, J. M. 1992. Analysis of molecular variance inferred from metric distances among DNA haplotypes: Application to human mitochondrial DNA restriction data. Genetics 131: 479-491.#Gale, K. R. 2005. Diagnostic DNA markers for quality traits in wheat. Journal of Cereal Science 41: 181-192.#Ghavebazu, F., Asgharizakaria, R. and Jahanbakhsh, S. 2011. The study of diversity glutenin subunits in Agilops triuncialis using SDS-PAGE. Proceeding of 1th National Conference on economic resolutions in the field of Agriculture and natural resources. December 15-16, Ghom, Iran. (In Persian).#Gupta, R. B. 1989. Low-molecular-weight subunits of glutenin in wheat and related species: Their characterization genetics and relation to bread-making quality. Ph. D. Dissertation, University of Adelaide, Australia.#Gupta, R. B. and Shephard, K. W. 1990. Two-step one-dimensional SDS-PAGE analysis of LMW subunits of glutelin: 2. Genetic control of the subunits in species related to wheat. Theoretical and Applied Genetics 80: 183-187.#Harberd, N. P., Bartels, D. and Thompson, R. D. 1985. Analysis of the gliadin multigene loci in bread wheat using nullisomic-tetrasomic lines. Molecular and General Genetics 198: 234-242.#Hoseinian Khoshru, H., Bihamta, M. R., Hassani, M. and Omidi, M. 2010. Allelic variation of low-molecular-weight glutenin subunits genes in commercial genotypes Iranian bread wheat using specific markers. Iranian Journal of Field Crop Science 41: 345-354. (In Persian with English Abstract).#Li, W., Gao, Z., Wei, Y. M., Pu, Z. E., Chen, G. Y., Liu, Y. X., Chen, H. P., Lan, X. J. and Zheng, Y. L. 2012. Genetic variations of m-type LMW-GS genes and their associations with dough quality in Triticum turgidum ssp. turgidum landraces from China. African Journal of Agricultural Research 7: 2025-2033.#Long, H., Wei, Y. M., Yan, Z. H., Baum, B., Nevo, E. and Zheng, Y. L. 2005. Classification of wheat low-molecular-weight glutenin subunit genes and its chromosome assignment by developing LMW-GS group-specific primers. Theoretical and Applied Genetics 111: 1251-1259.#Liu,K. and Muse, S. V. 2005. PowerMarker: Integrated analysis environment for genetic marker data. Bioinformatics 21: 2128-2129.#Long, H., Huang, Z., Wei, Y. M., Yan, Z. H., Ma, Z. C. and Zheng, Y. L. 2008. Length variation of i-type low-molecular-weight glutenin subunit genes in diploid wheats. Russian Journal of Genetics 44: 429-435.#Ma, W., Appels, R., Bekes, F., Larroque, O., Morell, M. K. and Gale, K. R. 2005. Genetic characterisation of dough rheological properties in a wheat doubled haploid population: Additive genetic effects and epistatic interactions. Theoretical and Applied Genetics 111: 410-422.#Nei, M. 1973. Analysis of gene diversity in subdivided populations. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 70: 3321-3323.#Peakall, R. and Smouse, P. E. 2006. GENALEX 6.4. Genetic analysis in excel: Population genetic software for teaching and research. Molecular Ecology Notes 6: 288-295.#Payne, P. I., Corfield, K. G. and Blackman, J. A. 1981. Correlation between the inheritance of certain high-molecular-weight subunit of glutenin and bread-making quality in progenies of six crosses of bread wheat. Journal of the Science of Food and Agriculture 32: 51-60.#Saghai Maroof, M. A., Solaiman, K., Tprgensen, R. A. and Allard, R. W. 1984. Ribosomal DNA spacer-length polymorphism in barely: Mendelian inheritance, chromosomal location and population dynamics. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 81: 8014-8018.#Tamura, K., Dudley, J., Nei, M. and Kumar, S. 2011. MEGA 5: Molecular evolutionary genetics analysis (MEGA) software, version 5.0. Molecular Biology and Evolution 24: 1596-1599.#Tanaka, H., Toyoda, S. and Tsujimoto, H. 2005. Diversity of low-molecular-weight glutenin subunit genes in Asian common wheat (Triticum aestivum L.). Breeding Science 55: 349-354.#Tanhaiyan, A., Shahriari, F., Marashi, S. H. and Dehghan, E. 2009. Study of allelic variation at Glu-B3 locus of the Iranian bread wheat cultivars by using ALP molecular marker. Iranian Journal of Field Crop Research 7: 367-374. (In Persian with English Abstract).#Wang, L., Zhao, X., He, Z. and Xia, X. 2008. Characterization of low-molecular-weight glutenin subunit genes at Glu-B3 and Glu-D3 loci and development of functional markers in common wheat. Proceedings of the 11th International Wheat Genetics Symposium. Sydney University, Australia.#Zhao, X. L., Ma, W., Gale, K. R., Lei, Z. S., He, Z. H., Sun, Q. X. and Xia, X. C. 2007. Identification of SNPs and development of functional markers for LMW-GS genes at Glu-D3 and Glu-B3 loci in bread wheat (Triticum aestivum L.). Molecular Breeding 20: 223-231. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,749 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,152 |