تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 748 |
تعداد مقالات | 7,108 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,240,464 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,898,045 |
بررسی پایداری عملکرد ژنوتیپ های برنج در استان اصفهان | ||
تحقیقات غلات | ||
مقاله 2، دوره 2، شماره 3، آذر 1391، صفحه 181-192 اصل مقاله (359.25 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسنده | ||
احمد رمضانی* | ||
کارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان | ||
چکیده | ||
معرفی ارقام و ژنوتیپهای جدید یکی از دلایل عمده افزایش عملکرد محصولات زراعی در سالهای اخیر بوده است. این تحقیق با هدف بررسی پایداری عملکرد ژنوتیپهای برنج در مناطق مختلف استان اصفهان به اجرا گذاشته شد. در این مطالعه تعداد 11 ژنوتیپ امیدبخش برنج به همراه رقم شاهد سازندگی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 4 تکرار در دو منطقه (ایستگاه تحقیقاتی شهید فزوه و منطقه سهرفیروزان) طی سالهای 1387 و 1388 مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل از تجزیه مرکب عملکرد ژنوتیپها نشان داد که اثرات ساده سال و مکان در سطح احتمال 5 درصد و اثر ژنوتیپ در سطح احتمال 1 درصد معنیدار بودند. همچنین اثرات متقابل سال × مکان و سال × ژنوتیپ در سطح احتمال 1 درصد و اثر متقابل سه جانبه سال × مکان × ژنوتیپ در سطح احتمال 5 درصد معنیدار شدند. نتایج ارزیابی پایداری عملکرد ژنوتیپها به روشهای مختلف نشان داد که ژنوتیپهای 11، 2 و 4 پایدار بودند و در مقایسه با سایر ژنوتیپها، واکنش بهتری نسبت به شرایط محیطی مورد مطالعه نشان دادند. عملکرد ژنوتیپهای 2 و 4 به ترتیب 8061 و 7955 کیلوگرم در هکتار بود که به ترتیب 1/7 و 7/5 درصد از رقم شاهد سازندگی بیشتر بود. در مجموع نتایج این پژوهش نشان داد که ژنوتیپهای 2 و 4 با دارا بودن پایداری مطلوب، عملکرد دانه بالا و خصوصیات زراعی و کیفیت دانه مناسب، به عنوان برترین ژنوتیپها در شرایط آب و هوایی اصفهان بودند. | ||
کلیدواژهها | ||
اثر متقابل ژنوتیپ × محیط؛ برنج؛ پایداری؛ عملکرد دانه؛ کیفیت پخت | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,512 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 845 |