تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 748 |
تعداد مقالات | 7,112 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,245,905 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,899,616 |
ارزیابی تحمل به شوری ژنوتیپهای گندم نان با استفاده از شاخصهای تحمل به تنش | ||
تحقیقات غلات | ||
مقاله 2، دوره 4، شماره 2، شهریور 1393، صفحه 103-114 اصل مقاله (388.89 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
امیر قلیزاده1؛ حمید دهقانی* 2؛ جان دوراک3 | ||
1دانشجوی کارشناسیارشد گروه اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس | ||
2دانشیار گروه اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس | ||
3استاد گروه اصلاح نباتات دانشگاه کالیفرنیا آمریکا | ||
چکیده | ||
به منظور تعیین برخی شاخصهای پایداری مرتبط با عملکرد دانه گندم در شرایط تنش شوری، 41 ژنوتیپ گندم نان در دو شرایط نرمال و تنش شوری در مزرعه تحقیقاتی مرکز ملی تحقیقات شوری واقع در استان یزد مورد ارزیابی قرار گرفتند. شوری آب آبیاری در شرایط نرمال و تنش شوری به ترتیب 2 و 10 دسیزیمنس بر متر بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس حاکی از اختلاف معنیدار بین عملکرد و اجزای عملکرد ژنوتیپها در شرایط نرمال و تنش شوری بود. در بین ژنوتیپهای مورد مطالعه، ژنوتیپهای روشن و بومی یزد به ترتیب با متوسط عملکرد دانه 3791.25 و 3764.47 کیلوگرم در هکتار، بیشترین عملکرد دانه را در دو شرایط نرمال و تنش دارا بودند. برآورد ضریب همبستگی بین شاخصها و میانگین عملکرد ژنوتیپها در دو شرایط آزمایشی نشان داد که مناسبترین شاخصها برای گزینش ژنوتیپهای متحمل به تنش شوری، شاخصهای میانگین حسابی و هندسی بهرهوری و شاخص تحمل به تنش میباشند. نمودار سه بعدی ژنوتیپها بر مبنای مقادیر این شاخصها و عملکرد دانه در شرایط نرمال و تنش شوری نیز نشان داد که ژنوتیپهای روشن و بومی یزد از عملکرد دانه بالایی در هر دو شرایط نرمال و تنش شوری برخوردار بودند و به عنوان متحملترین ژنوتیپها نسبت به تنش شوری انتخاب شدند. | ||
کلیدواژهها | ||
تنش شوری؛ شاخصهای تحمل؛ عملکرد دانه؛ گندم نان | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,067 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,203 |