تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 748 |
تعداد مقالات | 7,108 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,240,773 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,898,321 |
ارتباط بین ترکیب آللی زیر واحدهای گلوتنین با وزن مولکولی بالا با صفات کیفی دانه در برخی از ارقام گندم نان | ||
تحقیقات غلات | ||
مقاله 2، دوره 4، شماره 3، آبان 1393، صفحه 199-209 اصل مقاله (331.28 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
صادق قریشی1؛ علی ایزانلو* 2؛ سهیل پارسا2؛ محمد قادر قادری2 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند | ||
2استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند | ||
چکیده | ||
به منظور ارزیابی تنوع زیر واحدهای گلوتنینهای با وزن مولکولی بالا (HMW-Gs) در مکان ژنی Glu-1 و ارتباط بین ترکیبهای آللی مختلف با صفات کیفی دانه، 25 رقم گندم نان (22 رقم رایج کشت در ایران و 3 رقم استرالیایی) با استفاده از روش SDS-PAGE در سال 1391 در دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند مورد بررسی قرار گرفتند. در مجموع 14 آلل و نه ترکیب آللی در گندمهای نان مورد مطالعه تشخیص داده شدند. در مکان ژنی Glu-A1، فراوانی زیر واحد *2، زیر واحد نول و زیر واحد 1 به ترتیب 52، 36 و 12درصد بود. در مکان ژنی Glu-B1، ترکیبهای آللی 8+7 و 16+13 به ترتیب با 40 و 8 درصد بیشترین و کمترین فراوانی را داشتند. در مکان ژنی Glu-D1 نیز 40 درصد ارقام دارای ترکیب آللی 10+5 و 60 درصد بقیه دارای ترکیب آللی 12+2 بودند. میانگین کلی امتیاز کیفیت گندمهای نان بر اساس زیر واحدهای گلوتنین سنگین برابر با 76/7 از 10 شد که از نظر کیفیت در رتبه نسبتاً خوبی قرار دارند. در این بررسی، گندمهای نان کوکری، گلادیوس، اسکلیبر (ارقام استرالیایی)، وریناک و زرین با امتیاز کیفیت برابر با 10 دارای بالاترین امتیاز کیفیت و ارقام الموت و هامون با امتیاز 5 دارای پایینترین امتیاز کیفیت بر اساس زیر واحدهای گلوتنین سنگین بودند. بر اساس نتایج تجزیه واریانس و رگرسیون گام به گام، زیر واحدهای 1، 16+13 و 10+5 اثر مثبتی بر میزان پروتئین دانه داشتند. از نظر حجم رسوب SDS نیز ترکیبهای آللی 10+5 اثر مثبت و معنیدار و زیر واحدهای *2 و 9+7 اثر منفی و معنیدار بر حجم رسوب داشتند. نتایج تحقیق حاضر در مورد وضعیت ژنتیکی ارقام گندم نان ایرانی و استرالیایی نشان داد که زیر واحدهای گلوتنین، به ویژه زیر واحدهای 10+5 در مکان ژنی Glu-D1، میتوانند به عنوان نشانگرهای مرتبط با کیفیت آرد و پخت نان جهت بهبود کیفیت گندمهای سازگار در برنامههای اصلاحی مورد استفاده قرار گیرند. | ||
کلیدواژهها | ||
پروتئین های ذخیره ای دانه؛ ترکیب آللی گلوتنین؛ گندم نان؛ SDS-PAGE | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,174 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,294 |