تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 742 |
تعداد مقالات | 7,032 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,101,785 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,797,438 |
تنوع مورفولوژیک و فیزیکوشیمیایی دانه در ژنوتیپهای مختلف برنج با استفاده از تجزیه به عاملها و تجزیه خوشهای | ||
تحقیقات غلات | ||
مقاله 3، دوره 4، شماره 4، دی 1393، صفحه 293-307 اصل مقاله (210.97 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
مهرزاد اله قلی پور* 1؛ عزت اله فرشادفر2؛ بابک ربیعی3 | ||
1استادیار پژوهش موسسه تحقیقات برنج کشور، رشت | ||
2استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه | ||
3استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان | ||
چکیده | ||
به منظور مطالعه ساختار مورفولوژیک و فیزیکوشیمیایی دانه و تعیین الگوی هتروتیک ارقام مختلف برنج، 94 ژنوتیپ برنج موجود در کلکسیون موسسه تحقیقات برنج کشور طی دو سال زراعی 1390 و 1391 مورد مطالعه و تعداد 24 صفت مرفولوژیک و فیزیکوشیمیایی دانه برنج مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل از تجزیه به عاملها برای خصوصیات مورفولوژیک نشان داد که چهار عامل اصلی و مستقل 66/75 درصد از تغییرات کل دادهها را توجیه نمودند. عامل اول حدود 5/24 درصد از واریانس کل را به خود اختصاص داد و به عنوان عامل عملکرد دانه و اجزای آن نامگذاری شد. عاملهای دوم، سوم و چهارم با دارا بودن 025/19، 134/17 و 963/14 درصد از واریانس کل به ترتیب به عنوان عاملهای شکل و اندازه دانه، فنولوژی گیاه و پر شدن دانه نامگذاری شدند. تجزیه به عاملها برای خصوصیات فیزیکوشیمیایی دانه نشان داد که سه عامل اصلی و مستقل 10/76 درصد از تغییرات کل دادهها را توجیه نمودند. عامل اول با دارا بودن 3/36 درصد از واریانس کل به عنوان عامل کیفیت خوراک و عاملهای دوم و سوم با اختصاص 2/21 و 6/18 درصد از واریانس کل به ترتیب به عنوان عامل کیفیت پخت و فرآیند تبدیل نامگذاری شدند. تجزیه خوشهای با روش دورترین همسایهها و فاصله اقلیدسی منجر به گروهبندی ژنوتیپهای مختلف برنج در نه گروه متفاوت با احتمال صحت 6/92 درصد شد. نتایج حاصل از این مطالعه میتواند برای انتخاب هدفمند والدین مناسب از گروههای مختلف به منظور تولید رقمهای جدید در برنامههای اصلاحی مورد استفاده قرار گیرد. | ||
کلیدواژهها | ||
برنج؛ تجزیه به عاملها؛ تجزیه تابع تشخیص؛ تجزیه خوشهای؛ تنوع مورفولوژیک | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,301 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,494 |