تعداد نشریات | 31 |
تعداد شمارهها | 748 |
تعداد مقالات | 7,112 |
تعداد مشاهده مقاله | 10,245,916 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 6,899,651 |
اثر سطوح انرژی و پروتئین جیره بر عملکرد رشد و پروار بزغالههای بومی | ||
تحقیقات تولیدات دامی | ||
مقاله 5، دوره 4، شماره 2، شهریور 1394، صفحه 57-68 اصل مقاله (242.27 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسنده | ||
غلامرضا شادنوش* | ||
استادیار گروه علوم دامی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری | ||
چکیده | ||
به منظور بررسی اثر سطوح انرژی و پروتئین جیره بر عملکرد رشد و پروار بزغالههای نر از شیرگرفته، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با چیدمان فاکتوریل 3×3 با استفاده از 54 رأس بزغاله انجام شد. بزغالهها با نه جیره آزمایشی با سه سطح انرژی (E) قابل متابولیسم 4/2E، 8/2E و 2E مگاکالری در کیلوگرم ماده خشک و سه سطح پروتئین (E) خام 14P، 8/16P و 12P درصد به مدت 90 روز تغذیه شدند. نسبت انرژی به پروتئین جیرههای مصرفی به ترتیب معادل 1، 2/1 و 8/0 برابر استاندارد NRC بود. در مدت اجرای آزمایش، خوراک مصرفی روزانه ثبت و ضریب تبدیل خوراک و افزایش وزن روزانه بزغالههای پرواری تعیین شد. نتایج نشان داد بیشترین و کمترین وزن نهائی پروار و افزایش وزن روزانه بزغالهها به ترتیب در جیرههای با نسبت 8/16P:8/2E و 14P:2E و با مقادیر 7/35 و 5/32 کیلوگرم مشاهده شد (05/0>P). کمترین و بیشترین مقدار ماده خشک مصرفی روزانه به ترتیب در جیرههای با نسبت 8/16P:8/2E و 12P:2E و به میزان 788 و 970 گرم مشاهده شد (05/0>P). کمترین ( بهینهترین) و نامناسبترین ضریب تبدیل خوراک به ترتیب با مصرف جیرههای با نسبت 8/16P:8/2E و 12P:2E و با مقادیر 9/6 و 5/10 حاصل شد (05/0>P). با توجه به نتایج بدست آمده در این آزمایش، میتوان گفت انرژی و پروتئین پیشنهادی NRC برای این اکوتیپ مناسب است. | ||
کلیدواژهها | ||
انرژی جیره؛ بزغاله های بومی؛ پروتئین جیره؛ عملکرد پروار | ||
مراجع | ||
ایلامی، ب. 1388. مقایسه دو سیستم پرواربندی بزغالههای بومی استان فارس. گزارش نهایی طرح تحقیقاتی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس. 71 صفحه. گزارش اقتصادی اجتماعی استان چهارمحال و بختیاری. 1380. سازمان مدیریت و برنامهریزی استان. غلامی، ح. 1383. تعیین انرژی و پروتئین مورد نیاز بزغالههای نر رائینی. رساله دکتری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس. وطنخواه، م. 1388. تعیین ضرایب اقتصادی برخی صفات مهم در بز سیاه بومی، گزارش نهایی پروژه تحقیقاتی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری. 72 صفحه. Beed, D. K., Schelling, G. T., Mitchell, Jr. G. E. and Tucker R. E. 1985. Utilization by growing goats of diets that contain Monensin and low or excess crude protein. Journal of Animal Science,61: 1230-1242.
Devendra, C., 1988. Nutrition and meat production. In: Devendra, C. (ed), Goat meat production in Asia. Proceedings of the workshop in Tando Jam.13-18 March. Pakistan, pp. 30-43.
Eilami, B. 2000. Feedlot performance and carcass characteristics of Fars native goats. Proccedings of 7th internatural conference on goats. 14-20 May. France, pp.834-836.
Eilami, B. 2004. Effects of initial body weight and dietary energy level on feedlot performance and carcass characteristics of Fras native goat kids of Iran. Proceedings of 8th international conference on goats. 3-9 Jul, South Africa, pp.189.
FAO, 2010. Food and Agriculture organization statistical Database http:// apps. Fao. org/default. Food and Agriculture organization of united nation.
Farid, A. 1991. Carcass physical and chemical composition of three fat tailed breed of sheep. Meat Science, 29: 109-120. kipchirchir Koech, O., Kinuthia, R. N. and Wahome, R. G. 2011. Use of dry land tree species (Prosopis Juliflora) seed pods as supplement feed for goats in the arid and semi arid lands of Kenya. Environmental Research Journal, 2: 66-73.
Kosum. N, Alcicek. A., Taskin, T. and Onenc, A. 2003. Fattening performance and carcass characteristics of Sanen and Bornova male kids under an intensive management system. Czech Journal of Animal Science, 48: 379-386.
Lu, C. D. and Potchoiba, M. J. 1990. Feed intake and weight gain of growing goats fed diets of various energy and protein levels. Journal of Animal Science, 68: 1751-1759.
Lupton, C. J., Huston, J. E. and Hruska, J. W. 2008. Comparison of three systems for concurrent production of high quality mohair and meat from Angora male kids. Small Ruminant research, 74: 64-71.
Maghoub, O., Hammed, C. D., Richle, A. and Al- Halhali A. S. 2000. Performance of Omani goats fed diets containing Various metabolizable energy densities. Proceedings of 7th international conference on goats. 14-20 May. France, pp 172.
NRC. 2007. Nutrient requirement of domestic animals. Nutrient requirements of goats. National academy of science, Natural Research Council, Washington, DC.
Orskov, E. R. and Dolberg, F. 1984. Recent advance in ruminant and their relevance to milk production in developing countries. Proceedings of a conference Held in Edinburgh, center for tropical veterinary medicine, April 2-6, Rowetl research institute. Aberdeen, UK, pp: 177-192.
SAS. 2001. Release 8.2, SAS Institute Inc., Cary, NC. USA.
Titi, H. H., Tabbaa, M. J., Amasheh. M. G., Barakeh, E. and Daqamsch, B. 2000. Comparative performance of Awassi and Black goat kids on different crud protein levels in Jordan. Small Ruminant research, 37: 131-135. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,276 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,742 |