| تعداد نشریات | 32 |
| تعداد شمارهها | 816 |
| تعداد مقالات | 7,899 |
| تعداد مشاهده مقاله | 37,359,458 |
| تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,358,936 |
تأثیر عصاره گیاهان آنغوزه، آویشن، ریواس، بوماداران و فرفیون بر کنترل کنه واروآ (Varroa destructor) در کلنی های زنبورعسل (Apis mellifera L.) | ||
| تحقیقات تولیدات دامی | ||
| مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 23 آبان 1404 | ||
| نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
| شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/ar.2025.31597.1917 | ||
| نویسندگان | ||
| حسنعلی واحدی* 1؛ حدیث گومه2؛ عطااله رحیمی3 | ||
| 1گروه حشره شناسی، دانشکده کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی،کرمانشاه، ایران. | ||
| 2دانشجوی دکتری، گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی،کرمانشاه، ایران | ||
| 3استادیار، بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کردستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سنندج، | ||
| چکیده | ||
| پژوهش حاضر در قالب آزمایش فاکتوریل و براساس طرح پایه کاملاً تصادفی با 12 تیمار و پنج تکرار با هدف بررسی فعالیت کنهکشی و حشرهکشی عصاره گیاهان آنغوزه، آویشن، ریواس، بوماداران و فرفیون روی کنه واروآ و میزبان آن در کلنیهای زنبورعسل در شرایط اقلیمی استان کردستان طی سالهای 1402 الی 1404 انجام شد. در پژوهش حاضر از دستگاه GC-MS برای شناسایی ترکیبات شیمیایی عصاره گیاهان استفاده شد. نتایج نشان داد غلظتهای مختلف عصاره همه گیاهان مورد آزمایش فعالیت کنهکشی نسبتاً مطلوبی برای کنترل کنهواروآ در مطالعه حاضر نشان دادند. براساس نتایج آنالیزهای آماری، غلظت 40 درصد عصاره گیاه آنغوزه بیشترین تأثیر را بر درصد تلفات کنهواروآ در کلنیهای زنبورعسل مورد مطالعه نشان دادند به طوریکه اختلاف آن نسبت به سایر غلظتهای مختلف عصاره گیاهان مورد مطالعه معنیدار بود (01/0< p). آنالیز GC-MS نشان داد که (E) – 1 – پروپنیل sec – بوتیل دی سولفید (38/44 درصد)، (Z) – 1 – پروپنیل sec – بوتیل دی سولفید (37/38 درصد)، n – 1 – پروپنیل sec – بوتیل دی سولفید (54/36 درصد)، گایول (99/20 درصد) و بتا پینن (69/15 درصد) به ترتیب اجزای اصلی عصاره گیاه آنغوزه را تشکیل دادند. براساس یافتههای پژوهش حاضر، تاثیر غلظتهای مختلف عصاره گیاهان مورد مطالعه بر درصد تلفات زنبورها در هیچ یک از تیمارهای آزمایشی فراتر از هشت درصد نبود. بنابراین، میتوان غلظت 40 درصد عصاره گیاه آنغوزه را به علت داشتن تأثیر کنهکشی مطلوب بر کنهها در مطالعه حاضر به عنوان جایگزین مناسب کنهکشهای سنتتیک برای کنترل کنهواروآ در کلنیهای زنبورعسل پیشنهاد کرد. | ||
| کلیدواژهها | ||
| زنبورعسل؛ کنه واروآ؛ عصاره گیاهی؛ فعالیت کنهکشی؛ فعالیت حشرهکشی | ||
| مراجع | ||
|
| ||
|
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2 |
||