| تعداد نشریات | 32 |
| تعداد شمارهها | 818 |
| تعداد مقالات | 7,911 |
| تعداد مشاهده مقاله | 38,605,017 |
| تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 8,397,131 |
نگرشی برمخاطرات شیمیایی منابع غذایی آبزیان با تاکید بر فلزات سنگین | ||
| تغذیه آبزیان | ||
| دوره 11، شماره 2 - شماره پیاپی 32، تیر 1404، صفحه 21-35 اصل مقاله (518.4 K) | ||
| نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
| شناسه دیجیتال (DOI): 10.22124/janb.2025.30345.1288 | ||
| نویسندگان | ||
| رضا بایی لاشَکی1؛ سهیل قائم مقامی* 2 | ||
| 1گروه بهداشت خوراک دام ، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، ایران | ||
| 2موسسه آموزش و ترویج کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO)، تهران، ایران | ||
| چکیده | ||
| مواد غذایی با منشأ آبزیان بخش مهمی از سفره غذایی انسان را تشکیل میدهند و آبزیپروری یکی از اجزای مهم در امنیت غذایی جهان بهحساب میآید. صنعت آبزیپروری با چالشهای متعددی در زمینه ایمنی خوراک مواجه است که میتواند بر سلامت موجودات آبزی و ایمنی محصولات غذایی مشتق شده از آنها تأثیر بگذارد. هدف این مقاله، بررسی چالشهای چندوجهی مرتبط با ایمنی خوراک در آبزیپروری و پیشنهاد راهحلهای بالقوه با استفاده از طیف وسیعی از منابع علمی است. شیوههای آبزیپروری بهطور قابلتوجهی در چند دهه گذشته به دلیل افزایش تقاضا برای ماهی و محصولات دریایی تکاملیافته است. با وجود این، این شیوهها بهویژه در مورد آلودگی خوراک آبزیان بدون چالش نخواهند بود. آلودگیهای شیمیایی در منابع اولیه و محصول نهایی خوراک آبزیان از ابعاد مختلفی از جمله سموم قارچی، فلزات سنگین و میکروپلاستیکها بررسی میشوند که میتوانند اثرات مضری بر روی موجودات آبزی و سلامت انسان داشته باشد. تأثیر فلزات سنگین بر سلامت ماهی موضوعی است که در سالهای اخیر توجه زیادی را به خود جلب کرده است. فلزات سنگین مانند جیوه، سرب، کادمیوم، آرسنیک وکروم آلایندههای محیطی پایداری هستند که میتوانند در اکوسیستمهای آبی انباشته شوند و از طریق مصرف ماهیهای آلوده اثرات مضری بر سلامت ماهی و متعاقباً سلامت انسان داشته باشند. تجمع زیستی این فلزات در بافتهای آبزیان خطرات جدی به همراه دارد، زیرا میتوانند عملکردهای فیزیولوژیک و تواناییهای تولیدمثلی را مختل کنند که متعاقباً منجر به اختلالات سلامتی هم در موجودات آبزی و هم در انسان خواهند شد. همچنین باید در مراحل ساخت صنعتی و در فرآیندهای تولید خوراک در کارخانههای تولید خوراک آبزیان نکات نظارتی در غالب استاندارهای تولید بهداشتی اجرا شود. | ||
| کلیدواژهها | ||
| آبزی پروری؛ خوراک ماهی؛ فلزات سنگین؛ آلودگی؛ سلامتی | ||
| مراجع | ||
|
| ||
|
آمار تعداد مشاهده مقاله: 134 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 34 |
||